Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Birocraţia blochează lucrările la Cetatea Făgăraş
Birocraţia blochează lucrările la Cetatea Făgăraş Email
Luni, 25 Iunie 2018 16:51

 

     Despre reabilitarea Cetăţii Făgăraşului s-a vorbit de peste un an şi jumătate, dar şantierul încă nu a fost deschis. Este vorba despre un proiect (POR, Axa 5) amplu în valoare de 5 milioane de euro (17,089 milioane de lei fără TVA) care va schimba faţa castelului medieval aducînd în actualitate elementele ce existau în urmă cu sute de ani. Făgărăşenii însă mai au de aşteptat să vadă această investiţie finalizată întrucît procedurile legate de licitaţie sînt lungi şi laborioase.

 

Avize şi comisii degeaba
 

     În data de 29 decembrie 2017 a fost deschisă de către Primăria Făgăraş procedura de licitaţie privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de la cetatea Făgăraş. ,,Era nevoie de avizul de la Comisia naţională de arhiologie care a impus efectuarea unui studio arheologic. Prin urmare a fost suspendată procedura şi s-a comandat acest studio arheologic. Muzeul Brukenthal Sibiu a realizat descărcarea arheologică în baza căreia a fost obţinut avizul de la Comisia din cadrul Ministerului Culturii. Urmează acum să fie ridicată suspendarea şi să continuăm licitaţia. Timp de două săptămîni va rămîne anunţul pe SEAP şi apoi se aşteaptă ofertele” a explicat procedura Florina Micu, şefa Biroului de achiziţii din primăria Făgăraş. Printre lucrările care vor fi făcute la cetate se numără construirea a două poduri mobile de acces, unul la intrarea principală, iar celălalt pe latura dinspre nord (spre strada Mihai Viteazu), precum şi amenajarea şanţului de apărare, prin înlăturarea pămîntului depus în timp pe ziduri.

Castelul cel mai bine păstrat
 

     Cetatea Făgăraşului a fost construită în perioada secolelor XII – XIII, ca o cetate de lemn şi pămînt, pe locul actualei cetăţi de piatră. Încă de atunci, clădirea a fost ridicată cu un val înconjurător de pămînt. Arheologii care au analizat istoria cetăţii au tras concluzia că, în forma ei iniţială, ea a fost distrusă de flăcări, cel mai probabil în jurul anului 1240. Cetatea de piatră, apropiată de forma de acum, a început să fie construită în jurul anului 1310 şi terminată, cu toate spaţiile sale, în secolul al XVII-lea. După desfiinţarea închisorii comuniste, s-a început restaurarea castelului. În prima etapă au fost eliminate urmele închisorii şi abia apoi s-au continuat lucrările de restaurare. Astăzi castelul este cotat ca fiind al doilea din Europa după modul în care a fost păstrat de-a lungul celor 7 secole. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 58 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4764589

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare