Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale S-a tras cortina peste Art Festin Făgăraş
S-a tras cortina peste Art Festin Făgăraş Email
Luni, 25 Iunie 2018 17:04

 

      Festivalul Art Festin Făgăraş 2018 s-a încheiat duminică, 24 iunie , după patru zile de spectacol, film, teatru, concerte, concursuri, expoziţii desfăşurate în Cetate şi la Casa de Cultură. Festivalul a încercat să aducă în faţa făgărăşenilor acele evenimente care să pună în valoare patrimoniul Făgăraşului prin cultură, film şi sport.  Au ridicat valoarea manifestării prezenţa unor personalităţi culturale şi sportive cu cariere merituase în spate precum Marcel Iureş, Ivan Patzaichin, George Mihăiţă, Irina Margareta Nistor, Daniel Popa.

 Îmbinate cu valorile locale au dat festivalului o notă deosebită.  Făgărăşenii au avut de ales dintr-o paletă variată de evenimente şi au apreciat calitatea acestora. Un maraton al filmului, teatrului şi al concertelor de muzică clasică a transformat Făgăraşul într-un pol al culturii, organizatorii promiţînd şi o a doua ediţie în 2019. În jurul Cetăţii Făgăraşului s-au ţesut toate evenimentele incluse în programul festivalului. Au fost expoziţii, concerte în curtea interioară şi în Sala Tronului, concurs de caiac-canoe pe lac, parada lipiţanilor de la Herghelia Sâmbăta de Jos şi o frumoasă paradă a iei făgărăşene. 

 

Marcel Iureş şi ţăranii lui Marin Preda
 

      Renumitul actor Marcel Iureş s-a întîlnit cu făgărăşenii pe scena Casei de Cultură vineri şi sîmbătă. ,,Păi…despre ce vorbim noi aici, Domnule” şi ,,Absolut” au fost piesele de teatru care au atras ropote de aplauze. ,,Nu prea ştiu cum e să vorbeşti despre ţărani într-o lume care are ”casă la ţară”. Nu prea ştiu cum e să fii mare scriitor cînd ,,intri în manuale”. Sau cînd breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mîncărurile şi creatorii ei. Mi-e frică de ţărani şi de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu ţărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George şi Marcel. Aşa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”, descrie Alexandru Dabija piesa pe care a regizat-o.Piesa este o adaptare de Cătălin Ştefănescu după romanul “Moromeţii” de Marin Preda şi pusă în scenă de Marcel Iureş şi George Mihăiţă. ”Marile şcoli de film îşi învaţă scenariştii şi regizorii să povestească., să spună poveşti. Cîţi dintre noi au mai apucat să audă în copilărie poveşti spuse, nu citite? Poveştile s-au sfărâmat, s-au făcut praf şi pulbere, s-au risipit în filme, texte de cîntece şi telenovele. Polemic şi terapeutic ne încercăm puterile cu periculoasa artă a spunerii unei poveşti. Și nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele căreia se află Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care or să o asculte îşi vor aminti, pentru o vreme, că se poate vorbi despre lucruri mari şi esenţiale fără fasoane, cu umor şi nepăsare”, aşa sună prezentarea spectacolului făcută de Alexandru Dabija. Piesa ,,Absolut”, adaptare după Ivan Turbincă a lui Ion Creangă, este regizată de Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş în toate rolurile. 


Mark Nelson, în Cetate
   

 

 

 

 

     Între zidurile castelului medieval a răsunat vocea deosebită a cîntăreţului britanic Mark Nelson. Deşi vremea n-a fost tocmai prielnică joi, 21 iunie, începînd cu ora 23.00, concertul a fost unul special. Mark Nelson este un muzician cu blues-ul în sânge şi o carieră muzicală care se întinde pe o durată de peste 30 de ani. A cîntat la chitară în mai multe trupe pop-rock, între care The Poppyheads, Nelson Romeu, Supersmiler şi Slinki Malinki. În 2010 s-a decis să aleagă carieră solo, susţinînd o serie de turnee şi concerte la Londra şi în mai multe oraşe din Anglia. A obţinut, în acelaşi an, un premiu la Guildford Music Awards. În 2011 a fost invitat la Festivalul FLO din Kosovo unde a cîntat în Pristina şi în Orlane. Cîntecele sale au fost auzite în fimul "World Without Waves", precum şi la televiziunea RTK din Kosovo şi la Rock FM în România. În 2012 a cîntat în cîteva cluburi din România şi a promis atunci că se va întoarce. În 2013, Mark Nelson a lansat primul album solo numit ,,In from the Cold", o colecţie originală de cîntece blues şi balade. Cel mai recent album, ,,Ouţ în the Sun", lansat în 2017, conţine compoziţii originale interpretate de Mark Nelson la chitară, pian şi voce. Mark continuă să interpreteze în mod regulat, atît solo, cît şi cu formaţia sa, Mark Nelson Trio, la numeroase concerte şi festivaluri în Marea Britanie. Încadrîndu-se în genul acustic blues, cel mai adesea Mark cîntă propriile sale compoziţii muzicale. Uneori însă îşi surprinde publicul cu cover-uri cărora le dă propria sa interpretare, The Beatles fiind trupa să favorită. Îi place să insufle onestitate şi naturaleţe în cîntecele sale, dar nu lipsesc nici umorul şi o relaţie specială cu publicul care e cucerit de fiecare dată.

Maratonul festivalului
 

- Conferinţă de presă de deschidere a festivalului în Sala Tronului cu prezenţa Irinei Nistor, Marcel Iureş, Daniel Popa, Ivan Patzaichin, Mark Nelson, primarul Făgăraşului Gheorghe Sucaciu, Elena Bejenariu şi Diana Gribincea Popa.
- Expoziţia ,,Cabane şi peisaje din Munţii Făgăraşului de-a lungul timpului” organizată de SKI-Asociaţia Carpatină în foaierul Casei de Cultură.
- . O altă expoziţie în Cetatea Făgăraşului organizată de Muzeul Naţional George Enescu
- La Casa de Cultură: film documentar, ,,De aici în eternitate” din 1953 şi Ms. Minivera
- Concertde muzică clasică în Sala Tronului
- Teatrul ,,Colibri” cu Daniel Popa şi Irina Nistor în curtea castelului urmată de concertul susţinut de Mark Nelson din Anglia.

Vineri, 22 iunie
 

- La Casa de Cultură vor rula filmele: Nimic nou pe frontul de vest, documentarul The Mars Generation, Moartea lui Stalin, Sergentul York,
- Teatrul ,,Păi despre ce vorbim noi aici, domnule” cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă la Casa de Cultură.
- Conferinţa ,,Muzicieni participanţi la primul Război Mondial” şi concert cu aceeaşi temă în Cetate, urmate de filmul Casablanca în curtea interioară.

Sîmbătă, 23 iunie
 

- La Casa de Cultură au rulat filmele: Vrăjitorul din Oz, Plutonul, Annie Hall, filme documentare
- Teatrul ,,Absolut” cu Marcel Iureş
- La Cetatea Făgăraşului: activităţi pentru copii- iniţieri în alpinism
- Concurs de canotci cu Ivan Patzaichin şi Rowmania pe lacul Cetăţii
- Apectacol ecvestru-parada cailor lipiţani de la Sâmbăta
- Concert de gală Muzica lumii în Sala Tronului
- Filmul Totul despre Eva urmat de concertul Nightlosers

Duminică, 24 iunie
 

- La Casa de Cultură vor rula filmele: Doamna şi vagabondul, documentarul Dream, girl, filmul Chuck Norris Vs. Comunism.
- Conferinţă susţinută de Margareta Nistor
- Parada iilor pe străzile Făgăraşului urmat de un concert susţinut de Orchestra Casei de Cultură.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 70 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4764584

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare