S-a tras cortina peste Art Festin Făgăraş |
![]() |
Luni, 25 Iunie 2018 17:04 | ||||||
Festivalul Art Festin Făgăraş 2018 s-a încheiat duminică, 24 iunie , după patru zile de spectacol, film, teatru, concerte, concursuri, expoziţii desfăşurate în Cetate şi la Casa de Cultură. Festivalul a încercat să aducă în faţa făgărăşenilor acele evenimente care să pună în valoare patrimoniul Făgăraşului prin cultură, film şi sport. Au ridicat valoarea manifestării prezenţa unor personalităţi culturale şi sportive cu cariere merituase în spate precum Marcel Iureş, Ivan Patzaichin, George Mihăiţă, Irina Margareta Nistor, Daniel Popa. Îmbinate cu valorile locale au dat festivalului o notă deosebită. Făgărăşenii au avut de ales dintr-o paletă variată de evenimente şi au apreciat calitatea acestora. Un maraton al filmului, teatrului şi al concertelor de muzică clasică a transformat Făgăraşul într-un pol al culturii, organizatorii promiţînd şi o a doua ediţie în 2019. În jurul Cetăţii Făgăraşului s-au ţesut toate evenimentele incluse în programul festivalului. Au fost expoziţii, concerte în curtea interioară şi în Sala Tronului, concurs de caiac-canoe pe lac, parada lipiţanilor de la Herghelia Sâmbăta de Jos şi o frumoasă paradă a iei făgărăşene.
Marcel Iureş şi ţăranii lui Marin Preda Renumitul actor Marcel Iureş s-a întîlnit cu făgărăşenii pe scena Casei de Cultură vineri şi sîmbătă. ,,Păi…despre ce vorbim noi aici, Domnule” şi ,,Absolut” au fost piesele de teatru care au atras ropote de aplauze. ,,Nu prea ştiu cum e să vorbeşti despre ţărani într-o lume care are ”casă la ţară”. Nu prea ştiu cum e să fii mare scriitor cînd ,,intri în manuale”. Sau cînd breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mîncărurile şi creatorii ei. Mi-e frică de ţărani şi de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu ţărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George şi Marcel. Aşa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”, descrie Alexandru Dabija piesa pe care a regizat-o.Piesa este o adaptare de Cătălin Ştefănescu după romanul “Moromeţii” de Marin Preda şi pusă în scenă de Marcel Iureş şi George Mihăiţă. ”Marile şcoli de film îşi învaţă scenariştii şi regizorii să povestească., să spună poveşti. Cîţi dintre noi au mai apucat să audă în copilărie poveşti spuse, nu citite? Poveştile s-au sfărâmat, s-au făcut praf şi pulbere, s-au risipit în filme, texte de cîntece şi telenovele. Polemic şi terapeutic ne încercăm puterile cu periculoasa artă a spunerii unei poveşti. Și nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele căreia se află Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care or să o asculte îşi vor aminti, pentru o vreme, că se poate vorbi despre lucruri mari şi esenţiale fără fasoane, cu umor şi nepăsare”, aşa sună prezentarea spectacolului făcută de Alexandru Dabija. Piesa ,,Absolut”, adaptare după Ivan Turbincă a lui Ion Creangă, este regizată de Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş în toate rolurile.
Între zidurile castelului medieval a răsunat vocea deosebită a cîntăreţului britanic Mark Nelson. Deşi vremea n-a fost tocmai prielnică joi, 21 iunie, începînd cu ora 23.00, concertul a fost unul special. Mark Nelson este un muzician cu blues-ul în sânge şi o carieră muzicală care se întinde pe o durată de peste 30 de ani. A cîntat la chitară în mai multe trupe pop-rock, între care The Poppyheads, Nelson Romeu, Supersmiler şi Slinki Malinki. În 2010 s-a decis să aleagă carieră solo, susţinînd o serie de turnee şi concerte la Londra şi în mai multe oraşe din Anglia. A obţinut, în acelaşi an, un premiu la Guildford Music Awards. În 2011 a fost invitat la Festivalul FLO din Kosovo unde a cîntat în Pristina şi în Orlane. Cîntecele sale au fost auzite în fimul "World Without Waves", precum şi la televiziunea RTK din Kosovo şi la Rock FM în România. În 2012 a cîntat în cîteva cluburi din România şi a promis atunci că se va întoarce. În 2013, Mark Nelson a lansat primul album solo numit ,,In from the Cold", o colecţie originală de cîntece blues şi balade. Cel mai recent album, ,,Ouţ în the Sun", lansat în 2017, conţine compoziţii originale interpretate de Mark Nelson la chitară, pian şi voce. Mark continuă să interpreteze în mod regulat, atît solo, cît şi cu formaţia sa, Mark Nelson Trio, la numeroase concerte şi festivaluri în Marea Britanie. Încadrîndu-se în genul acustic blues, cel mai adesea Mark cîntă propriile sale compoziţii muzicale. Uneori însă îşi surprinde publicul cu cover-uri cărora le dă propria sa interpretare, The Beatles fiind trupa să favorită. Îi place să insufle onestitate şi naturaleţe în cîntecele sale, dar nu lipsesc nici umorul şi o relaţie specială cu publicul care e cucerit de fiecare dată. - Conferinţă de presă de deschidere a festivalului în Sala Tronului cu prezenţa Irinei Nistor, Marcel Iureş, Daniel Popa, Ivan Patzaichin, Mark Nelson, primarul Făgăraşului Gheorghe Sucaciu, Elena Bejenariu şi Diana Gribincea Popa. - La Casa de Cultură vor rula filmele: Nimic nou pe frontul de vest, documentarul The Mars Generation, Moartea lui Stalin, Sergentul York, - La Casa de Cultură au rulat filmele: Vrăjitorul din Oz, Plutonul, Annie Hall, filme documentare - La Casa de Cultură vor rula filmele: Doamna şi vagabondul, documentarul Dream, girl, filmul Chuck Norris Vs. Comunism.
Powered by !JoomlaComment 3.26
3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |