Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Expoziţii şi concerte la Muzeul Ţării Făgăraşului
Expoziţii şi concerte la Muzeul Ţării Făgăraşului Email
Luni, 25 Iunie 2018 21:47

 

     Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“ a găzduit joi, 21 iunie a.c., cea de-a II-a ediţie a Expoziţiei Muzeului Naţional ,,George Enescu“ intitulată ,,Muzicieni în Arhiva CNSAS“ şi a vernisajului ,,Muzicieni participanţi la Primul Război Mondial şi la reapariţia unor state pe harta Europei“ din cadrul proiectului de ,,Istorie şi Muzică“ realizat de Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu. ,,Sîntem la cea de-a doua ediţie a proiectului interdisciplinar de istorie şi muzică care prezintă contribuţia unor muzicieni la realizarea Marii Uniri şi a participării lor la Primul Război Mondial. Concertul de muzică ne-a descoperit aceşti muzicieni“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat“. Evenimentul a început la ora 18.00 şi s-a desfăşurat în Turnul Thomory, la etajul I, încheindu-se cu un concert de muzică de cameră susţinut în Sala Tronului. Ioana Raluca Voicu (vioară), Manuela Giosa (pian), Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu (pian cu patru mîini) au interpretat piese ale unor muzicieni şi compozitori consacraţi precum George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Constantin Silvestri şi alţii. ,,Participarea unor muzicieni români şi străini la conflagraţia cu cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti este atestată documentar. Foarte mulţi dintre participanţi au fost voluntari. Și-au pierdut viaţa pentru că au considerat că este de datoria lor să meargă la război. Printre ei s-au numărat poeţi, scriitori dar şi muzicieni“ a spus Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu. Printre muzicienii care au participat la Primul Război Mondial au fost evidenţiaţi Mihail Jora, Antonin Ciolan, Florica Musicescu- infirmieră la un spital militar din Iaşi, Emil Monţia, dintre muzicienii români. Au fost amintiţi şi iniţiatorii unor puternice şcoli europene precum francezul Maurice Ravel, englezul Ralph Vaughan Williams şi polonezul Ignacy Jan Paderewski. (Ștefan BOTORAN)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 326 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766402

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare