Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Sănătatea din farfuriile bolnavilor

 

Bolnavii internaţi la Spitalul Municipal Făgăraş au meniuri de la 5 la 17,5 lei pe zi în timp ce pentru deţinuţi raţia zilnică este de 35 lei Margarina de la micul dejun este nelipsită La Clinica Paltin din Victoria sînt condiţii moderne pentru pacienţi SAJ Braşov nu mai vrea linie de gardă la Făgăraş deşi decizia afectează Ţara Făgăraşului


     Ambulanţa ajunge după trei ore şi pacientul moare. Margarină în farfuriile bolnavilor. Statistici care îţi dau fiori. Secţii fără medici sau cu personal insuficient. Medici care fac eforturi să salveze vieţi, dar nu sînt ajutaţi de dotări. Luptă pentru funcţii. Reţele vechi şi cîrpite la apă, canalizare, curent. Achiziţii utile dar plătite la supra preţ. Sînt ingredientele cu care Spitalul Municipal Făgăraş îşi întîmpină de 20 de ani pacienţii, fie ei asiguraţi sau nu. Dacă legislaţia s-ar aplica întocmai, bolnavii din spitalele publice româneşti ar fi respectaţi din toate punctele de vedere. Grija faţă de bolnavi s-ar reliefa atît în tratamente, hrană, condiţii de internare, dar şi în dotările spitalelor şi numărul de angajaţi, fie ei medici, asistenţi, infirmieri, personal auxiliar. În spitalele de stat din România lucrurile merg însă anapoda, iar grija faţă de pacient este trecută pe ultimul loc. ,,Nu avem buget care să acopere cheltuielile. Nu avem destui angajaţi. Nu avem medici. Noi nu avem o astfel de secţie. Mai şi moare omul în spitale, nu?” Sînt explicaţiile celor care conduc sistemul sanitar atunci cînd este invocată grija faţă de pacient. Cînd îţi moare însă un membru al familiei din cauza sistemului, astfel de explicaţii sînt ruşinoase şi nemiloase. În Ţara Făgăraşului lucrurile nu stau cu mult mai bine, deşi o îmbunătăţire s-a adus în spitalul din municipiul Făgăraş. Numai că dacă facem o comparaţie între clinica de la Victoria şi spitalul din municipiu, putem spune că este loc de mult mai bine.
 

Ambulanţa moare încet
 

    În ultima lună, au decedat în Spitalul Municipal Făgăraş persoane care ar fi putut fi salvate. O spun medicii de la UPU şi reprezentanţii consiliului de administraţie. Vina a fost aruncată în ograda Ambulanţei Făgăraş care a devenit doar o unitate de transport al pacienţilor şi mai rar pentru prim ajutor. Deşi îşi desfăşoară activitatea în curtea Spitalului Municipal, Ambulanţa Făgăraş este unitate independentă şi este coordonată de SAJ Braşov şi de Ministerul Sănătăţii. Deserveşte toată Ţara Făgăraşului laolaltă cu SMURD. Numai că la Ambulanţa Făgăraş este un singur medic angajat care de 3 luni este în concediu medical. Aşa cum spun asistenţii de la Ambulanţă, ar fi nevoie la Ambulanţa Făgăraş cel puţin de 5 medici, aşa cum era pe vremuri. Suplinea activitatea de salvare a vieţilor omeneşti 5 medici de familie care lucrau în tura de noapte la Ambulanţă, dar nu acopereau serviciile pe parcursul unei luni întregi. Tocmai de aceea medicii de la Urgenţe din cadrul spitalului s-au oferit să lucreze şi la Ambulanţă. De la 1 iunie însă conducerea SAJ Braşov a pus gînd rău substaţiei Făgăraş şi a tăiat în carne vie. În sensul că a retras medicul detaşat de la Braşov şi a decis desfiinţarea liniei de gardă susţinută de medicii de familie. ,,Nu avem bani pentru salarii” a fost explicaţia şefului de la SAJ Braşov. ,,Ne-am şocat cînd am aflat care vor fi deciziile. Noi, ca spital, vom cere Ministerului Sănătăţii să aprobe cel puţin 4 posturi de medici la Ambulanţa Făgăraş, iar Primăria va achiziţiona anul viitor două maşini din bugetul propriu. Au murit oameni pentru că Ambulanţa cu medic a ajuns după 3 ore la pacientul din Făgăraş”a spus Mariana Câju, de la CA al Spitalului Municipal Făgăraş.
 

Meniul bolnavilor: de la 5 lei la 17,50 lei pe zi
 

    Grija faţă de pacient se vede şi în farfuriile bolnavilor. HG nr. 429/ 2008 reglementează alocaţiile de hrană pentru unităţile sanitare publice. Dacă suma alocată pentru masa zilnică a unui pacient este suficientă, ne explică medicul nutriţionist de la spitalul din Făgăraş, dar şi pacienţii internaţi. Conform HG, la Spitalul Municipal Făgăraş, hrana pacienţilor internaţi se situează între valorile 5 lei şi 17,50 lei pe zi, dar cei mai mulţi bolnavi internaţi primesc hrană în limita a 10 lei/zi. Asta în timp ce pentru un puşcăriaş raţia zilnică este de 35 de lei, iar de sărbătorile legale se mai adaugă 10 lei. În funcţie de afecţiuni, alocaţiile pentru meniul bolnavilor sînt diferite.
 

- Bolnavii de hepatită adulţi 5 lei/ zi
- Bolnavii de hepatită copii -16,4 lei/ zi
- Bolnavii de diabet adulţi -15 lei/ zi
- Bolnavii de diabet copii- 17,50 lei/ zi
- Alţi bolnavi adulţi 10 lei / zi
- Lăuze- 15 lei / zi
- Regim de hemodializă -9 lei/ pentru masa de prînz
- Copii de la 0 la 3 ani - 10 lei/ zi
- Copii de la 3 – 16 ani- 12 lei/ zi
- Însoţiotori ai bolnavilor internaţi -7 lei/ zi

,,Mă doare stomacul cînd aud că mîncarea este rea”
   

 

 

     În funcţie de alocaţia de hrană, Mihaela Recean, nutriţionistul –dietetician de la Spitalul Municipal Făgăraş, a stabilit meniul pentru bolnavii internaţi aici. ,,Avem meniu pentru pacienţii care au regim alimentar şi meniu care nu necesită regim. Încerc să ofer diversitate în meniu, să fie echilibat în proteine, glucide şi lipide. Mîncarea de bază în spital este carnea de pui, ocazional avem carne de porc şi carne tocată. În fiecare zi gust mîncarea care pleacă în saloanele pacienţilor şi vă spun că este bună. Cînd aud că mîncarea este rea la spital mă doare stomacul. Mereu discut cu pacienţii internaţi acest subiect încercînd să schimb meniul ca pacienţii să fie mulţumiţi. Unii îmi spun că mîncarea este bună, dar alţi spun că este rea pentru că nu are sare. Le-am explicat că la regim alimentar nu se foloseşte sare şi că nu au voie, dar ei o ţin pe a lor. Meniul pe care îl stabilesc trebuie să se încadreze în alocaţia de hrană” a spus Mihaela Recean, nutriţionist - dietetician la Spitalul Municipal Făgăraş.

Meniu cu margarină la Spitalul Municipal Făgăraş
 

     În perioada 25 - 29 iunie a.c., la Spitalul Municipal Făgăraş erau internaţi 187 de pacienţi în secţiile interne, chirurgie, obstetică – ginecologie, neurologie şi pediatrie. Într- una din zile bolnavii au avut meniul următor:
- Meniu comun
-Mic dejun: ceai, margarină, iaurt, salam şi pîine
-Prînz: ciorbă de pasăre cu fulgi de ou, rasol de pasăre cu orez şi legume
-Cină: cartofi franţuzeşti

Meniu pentru regim
 

-Mic dejun: ceai, margarină, iaurt, gem şi pîine fără sare
-Prînz: ciorbă de pui a la grec, macaroane cu sos şi carne de pui
-Cină: mămăligă cu brînză de vaci, smîntînă şi ceai
Hrana pacienţilor din spital este pregătită de patru bucătari. Este vorba despre: Eleonora Ercău, Marian Andreiaş, Vasile Maican şi Marius Gherghel. În fiecare dimineaţă la ora 7.30 ei împart micul dejun, la ora 10.00 lăuzele, copiii şi bolnavii de diabet primesc o gustare, la 12.30 se împarte prînzul, la 16.00 din nou gustare pentru lăuze, copii şi bolnavii de diabet, iar la 18.30 se împarte cina.

Meniu consistent pentru dializă
 

    Pacienţii care fac dializă în secţia spitalului trebuie să mănînce boiereşte, dar să bea puţină apă. Aportul de proteine trebuie să fie mare, prin urmare trebuie să consume carne. Pentru bolnavii care fac dializă alocaţia de hrană pentru o masă este de 9 lei. Cel mai des meniu întîlnit la această categorie de pacienţi este friptură de pasăre cu cartofi, pîine şi un fruct sau biscuiţi.

Altă abordare la Clinica ,,Paltin” Victoria
 

     La Clinica ,,Paltinul” din Victoria meniul este afişat pentru cinci zile, dar poate fi modificat dacă pacienţii vin cu propuneri. Clinica funcţionează din 2014 şi de atunci administratorul clinicii a încheiat contract cu o firmă de catering din Sibiu. ,,Mîncarea este transportată zilnic de la Sibiu, iar despre calitate nu avem ce discuta. Ca să avem bucătăria noastră proprie cheltuielile sînt mult mari şi nu ne permitem. Pacienţii beneficiază de un meniu de 15 lei pe zi, iar mîncarea este foarte bună” a spus administratorul clinicii dr. Ioan Rotaru. ,,Mîncarea este foarte bună, consistentă şi cu gust, pot să spun ca acasă. Uneori acasă nu mîncăm şi ciorbă şi felul doi plus desert. Astăzi, 26 iunie a.c., la prînz am mîncat ciorbă de fasole verde, copănel cu sos de linte şi o piersică. Mîncarea a fost delicioasă” a spus, Viorica Vulcu, 73 de ani, internată la Clinica Paltin. . ,,Meniul este variat şi foarte bun, nu am lăsat nimic în farfurie, am mîncat tot. Nici cantitatea nu este de neglijat, iar desertul este de nota 10” a spus alt pacient, Elvira Horumbeţa de 65 de ani.
 

În perioada 25 – 29 iunie a.c., pacienţii de la Paltin au avut următorul meniu:
 

Luni:
- mic dejun: tartine cu unt şi şuncă de pui, tartine cu unt şi caşcaval
- prînz: supă de roşii cu orez, piept de pui în sos de caşcaval - cartofi natur
-cină: mămăligă cu brînză şi smîntînă
-desert : napolitane

Marţi:
-mic dejun: tartine cu pastă de brînză, tartine cu unt şi gem
-prînz: ciorbă de fasole păstăi, copane de pui cu sos medieval, linte cu legume
-cină: paste cu pesmet
- desert: fruct

Miercuri:
-mic dejun: tartine cu unt şi caşcaval, tartine cu unt şi şuncă de porc
- prînz: ciorbă de pui, gulaş de curcan - cartofi natur
- cină: mămăligă cu lapte
-desert: prăjitură cu kiwi

Joi:
-mic dejun: tartine cu pate, tartine cu zacuscă
- prînz : supă alfabet, tocăniţă de porc - cartofi rondele
- cină: fulgi cu lapte
- desert: prăjitură cu stafide

Vineri:
- mic dejun: tartine cu unt şi salam, tartine cu unt şi salam şi muşchi file
- prînz: ciorbă de porc a la grec, friptură de pui cu cartofi sote cu pătrunjel
- cină: budincă de dovlecei
- desert: prăjutură cu fructe.
(Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 55 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843959

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare