Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Teiul care a făcut victime şi pagube Email
Luni, 02 Iulie 2018 20:27

 

Un tei de 100 de ani s-a prăbuşit peste o maşină şi o casă în Sâmbăta de Jos O femeie de 65 de ani a ajuns la spital cu fracturi, iar soţul şi nepoţii ei au scăpat ca prin minune Mai mulţi arbori din aceeaşi zonă pun vieţile localnicilor în pericol Cine trebuie să taie copacii

     O familie din Sâmbăta de Jos a fost la un pas de tragedie chiar în faţa casei sale. S-a întîmplat marţi, 26 iunie, în jurul prînzului, cînd un tei bătrîn de pe marginea rîului Sâmbăta s-a rupt şi s-a prăbuşit peste maşina şi casa acestei familii.

 Maşina a fost distrusă total, iar casa a rămas fără ţigle şi căpriori pe o porţiune a acoperişului. Lîngă locul în care s-a prăbuşit copacul se aflau doi copii minori şi bunicii lor. A fost rănită doar femeia de 65 de ani, iar ceilalţi membri ai familiei au scăpat ca prin minune, dar au tras o mare spaimă. Femeia a fost transportată la Spitalul din Făgăraş, iar de aici a fost transferată la Braşov cu fracturi la mînă şi picior.

S-a prăbuşit teiul
 

     Maşina unei familii din Sâmbăta de Jos a fost parcată cu puţin timp înaintea prăbuşirii teiului pe marginea drumului judeţean, chiar lîngă rîul Sîmbăta. Era o obişnuinţă ca localnicii să-şi parcheze maşinile pe marginea DJ 104, dar şi turiştii ce vizitează Herghelia de lipiţani de la Sâmbăta de Jos, tot acolo parchează. Nimeni însă n-a estimat pericolul în care sînt puşi prin prăbuşirea copacilor mari şi bătrîni aflaţi chiar pe malul rîului. Localnicii spun că au avertizat autorităţile despre un eventual pericol, dar că lucrurile au fost lăsate în voia sorţii. Lîngă maşina avariată erau cei doi copii minori, iar bunicii lor intraseră în curte. ,,Au venit de la Făgăraş, iar vecinul a intrat în curte să ia nişte ghivece de flori să le aducă la maşină. El punea ghivecele în porbagaj, iar femeia a vrut să urce la volan, moment în care s-a auzit bubuitura. Căzuse copacul peste maşină. Am văzut-o trîntită la pămînt şi se văita. Soţul ei şi copiii erau lîngă maşină, în spatele ei, dar n-au fost loviţi” a explicat Viorica Balaban de la nr. 56.
 

Primarul Gheorghe Osalciuc: Teiul nu este pe domeniul public
 

     Imediat s-a dat alarma şi au sosit la faţa locului echipaje SMURD, pompieri, Ambulanţa şi angajaţii de la Electrica. Femeia de 65 de ani a fost transportată la spitalul din Braşov cu fracturi. Oamenii aflaţi la faţa locului au spus că incidentul a fost cel puţin straniu pentru că teiul a căzut din senin, nu din cauza vremii. Primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc, a ajuns imediat la faţa locului. ,,Este un tei de peste 100 de ani care trebuia de mult tăiat. Noi, Primăria Voila, am făcut demersuri de mult timp pentru a fi tăiat, dar copacul nu se află pe domeniul public, ci la graniţa dintre Herghelia Sîmbăta şi Apele Române. Directorul de la Herghelie, Cosmin Drăgan, a depus la rîndu-i cereri pentru ca pomul să fie tăiat. Erau necesare tot felul de avize, de la Apele Române, de la Mediu, de la Agenţia Fitosanitară, de la Ministerul Culturii pentru că se află în imediata apropiere de castelul Mariei Tereza şi de la alte instituţii. Nu s-au obţinut aceste avize pentru a fi tăiat teiul. Acum a căzut singur. Maşina este distrusă în totalitate, casa este avariată, o femeie este în spital, iar cei doi copii sînt traumatizaţi. În aceeaşi zonă mai sînt şi alţi copaci care prezintă un adevărat pericol pentru locuitorii din zonă“, a declarat primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc.

Au rămas fără curent electric
 

     În cădere teiul a rupt toate firele de curent electric şi satul a rămas fără energie electrică. Angajaţii de la subfiliala Victoria a Electrica au ajuns la faţa locului pentru a remedia defecţiunea. ,,Trebuie să înlocuim toate firele pentru că au fost rupte. Este o lucrarea de durată pentru că trebuie să le înlocuim şi să le racordăm. Pînă la lăsarea întunericului sperăm să finalizăm lucrarea” au spus angajaţii.
 

,,Cine ne bagă în seamă pe noi, bătrîni de 80 de ani!”
 

     Localnicii de pe această stradă sînt speriaţi şi spun că sînt în pericol din cauza copacilor aflaţi pe malul rîului şi care sînt foarte mari şi bătrîni. ,,Ne este teamă că vor mai pica din senin şi alţi copaci. Degeaba faci reclamaţii că nu vine nimeni să-i taie. Acel frasin este de peste 100 ani, este în rîpă şi poate cădea oricînd. Ne trimit de la unul la altul. Am vorbit cu primarul şi ne-a zis că nu are voie să intervină, că nu sînt pe domeniul public aceşti copaci. De la Apele Române nu se bagă şi ne-au trimis la Ministerul Culturii. Dar cine să umble, la 80 de ani ai noştri? Credeţi că ne bagă în seamă cineva pe noi? Noi nu-i putem tăia. Dacă am lua o bucată din lemnul ce a căzut imediat vine poliţia şi ne amendează. Suntem in pericol tot timpul. Vin autocare cu turişti aici. Chiar înainte de a pica acest tei a oprit o maşină în care erau trei persoane. Au avut mare noroc! Și familia vecinilor a avut noroc că nu erau în masină că erau gata toţi patru. Pe vecina au dus-o la spital” a spus Viorica Mândrea de la nr. 60.
- ,,Au venit de la Făgăraş şi au coborît din maşină să ia ceva. Cînd am ajuns noi cu maşina, n-am putut trece pe şosea că era căzut teiul. Am văzut-o pe vecina căzută şi se văita. Dacă îţi cade un pom aşa mare pe tine, normal că te zdrobeşte. S-au mai rupt copacii, dar nu aşa ca astăzi. Vedeţi bradul acela, dacă va cădea praf ne face pe toţi. Toţi copacii de pe rîu sînt bătrîni. Eu am 70 de ani şi aşa i-am pomenit. Au peste 100 de ani. Trebuie tăiaţi că la o vijelie pot cădea. Fiarele se mai pot repara, dar omul nu se repară uşor” a spus Viorica Balaban, de la nr. 56.

În ce condiţii se pot tăia copacii
 

     Sînt multe situaţii în care copacii bătrîni pun în pericol vieţile oamenilor. Indiferent dacă arborii sînt în curtea casei sau pe domeniul public sau privat, aceştia nu pot fi tăiaţi la voia întîmplării. Și asta pentru că legislaţia este aspră în ceea ce priveşte defrişarea arborilor, ea fiind făcută pentru protejarea speciilor rare. Amenzile se încadreaza între 250 şi 500 lei pentru tăieri ilegale şi pot ajunge şi la 40.000 de lei în cazul copacilor protejaţi. Oricum, autorităţile trebuie să elibereze avize de tăiere, dar numai în următoarele condiţii:
- Dacă arborii prezintă pericol de prăbuşire, cu producere de daune;
- Dacă este uscat;
- Dacă este în declin biologic;
- Dacă este scorburos;
- Dacă afecteaza reţelele subterane de utilităţi;
- Dacă afectează construcţiile adiacente (imobile, garduri etc.);
- Dacă este amplasat pe un loc unde se vor realiza viitoare construcţii aprobate;
- Dacă sînt necesare unele lucrări de interes public.
 

     Solicitanţii trebuie să depună o cerere, iar în baza ei autorităţile emit răspuns în termen de 30 de zile, eliberînd avizul de tăiere sau respingînd solicitarea, în funcţie de caz. Am stat de vorbă cu Ciprian Băncilă (fost prefect) inspector la Mediu despre cazul de la Sâmbăta de Jos. ,,Avînd în vedere situaţia se va forma o comisie formată din persoanele implicate, primărie, proprietarii terenului, SGA, reprezentanţii de la Compartinetul Biodiversitate de la Mediu, care va constata starea de fapt. Se va întocmi un proces verbal în care se va stipula şi necesitatea tăierii acelor arbori. Dacă se constată necesitatea tăierii, atunci execuţia cade în sarcina unor unităţi specializate, de obicei un compartiment specializat din Primărie, ADP” a explicat Ciprian Băncilă. Prin urmare, copacii (tei, frasin şi brazi) aflaţi pe malul rîului Sâmbăta de Jos, lîngă drumul judeţean ce leagă Sâmbăta de Jos şi Sâmbîta de Sus, pot fi tăiaţi după ce vor fi urmate demersurile de mai sus. Nu se aplică legislaţia în cazul pădurilor unde copacii pică sub asaltul drujbelor fără să existe ,,rafturi de avize”.
 

Arbori protejaţi
 

     În România există 35 de specii de arbori ocrotiţi prin lege şi care necesită aprobări suplimentare pentru defrişare. Printre copacii cu regim special se numară nucul, plopul alb, pinul negru, castanul, platanul, fagul de pădure, ulmul de munte, frasinul, gorunul, chiparosul de baltă sau tisa. Nici unul dintre acesti arbori nu poate fi taiat fără acordul Academiei Române sş al Direcţiei de Protecţie a Mediului. Legea interzice expres ca în cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor din zonele urbane şi rurale, să se facă intervenţii cu tăieri în coroana acestora, sancţiunea pentru încălcarea acestei obligaţii fiind amenda contravenţională de la 20.000 la 40.000 de lei pentru persoanele fizice. Excepţia o reprezintă lucrările de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 55 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843959

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare