Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Tabără internaţională la Drăguş Email
Luni, 02 Iulie 2018 20:43

 

870 de participanţi din toate colţurile lunii susţin homeschooling la Drăguşel Al doilea an în care se întîlnesc la Drăguş adepţii învăţămîntului liber


     Și în acest an, comuna Drăguş este gazda taberei anuale de educaţie liberă homeschooling sau educaţia de acasă.

 Au aderat la acest sistem de educaţie mai multe familii din Romania, chiar şi din Victoria. Peste 870 de persoane şi-au instalat corturile şi rulotele în zona de campare Drăguşel încă din 16 iunie şi vor rămâne aici pînă la 8 iulie a.c. S-au înscris în tabără familii din Canada, SUA, Germania, Olanda, Elveţia, Bulgaria, Franţa, dar şi din Romania. Organizatorul taberei de educaţie liberă este Cristian Florin Ivan. ,,Ca şi anul trecut le-am pus la dispoziţie zona de agrement Drăguşel. Pe o suprafaţă de 2 sau 3 hectare participanţii taberei şi-au montat corturile şi rulotele. Le-am oferit condiţii, curent electric şi duşuri cu apă caldă. Conform unui program zilnic aceştia desfăşoară activităţile în scop educativ-recreativ. În această tabără participă familii din toată lumea, dar şi din Romania. Cei mai mulţi participanţi au ales să fie cazaţi în zona de campare Drăguşel, dar sînt familii care s-au cazat în sat sau la pensiunile din zona turistică Drăguş şi zona turistică Sîmbăta de Sus. Aceştia nu lipsesc de la activităţile organizate în tabără” a spus primarul comunei Drăguş, Cornel Greavu
 

Drăguşul destinaţie pentru străini
 

     Multe familii au călătorit mii de kilometri pentru a participa la această tabără. Pe reţelele de socializare participanţii s-au înscris în taberă, au confirmat prezenţa şi au stabilit perioada cînd vor ajunge în tabără. Zeci de familii participă pentru prima dată într-o astfel de tabără şi s-au declarat foarte mulţumiţi. ,,Este ceva ce nu poţi descrie în cuvinte, trebuie să simţi ceea ce se întîmplă în această tabără. Copiii sînt preocupaţi de activităţi şi au libertatea de a se bucura de natură. Acest loc este destinat pentru tabără, zona este superbă, drumeţiile în munţii sînt de nedescris. Localnicii ne-au oferit tot ce avem nevoie. Aici avem posibilitatea să mîncăm sănătos. Participăm pentru prima dată în tabără, dar este superb, ne bucurăm de linişte şi de aer curat” a spus un grup de părinţi.

Activităţi educaţionale
   

 

 

 

 

 

 

     Părinţii stabilesc programul zilnic pentru copii, iar aceştia îşi aleg activităţile în funcţie de abilităţi şi aptitudini. Sînt organizare ateliere de pictură, croşetat, meşteşuguri, dans, muzică, broderie, etc. În această tabără au poposit părinţi cu copii de toate vîrstele din Europa, Canada şi SUA. I-am văzut grupaţi şi făcînd diverse activităţi. Un grup de tineri cîntau la chitară, alţi căutau plante pentru a face amprentare vegetală pe figurine de ipsos. Unele fetiţe dansau, iar părinţii erau în jurul lor şi le supravegheau. Alături de aceşti copii în tabără sînt primiţi şi elevii din Drăguş, care, seară de seară, se alătură acestui grup. Participanţii taberei fac şi activităţi sportive şi folosesc terenul sintetic de la baza sportivă din Drăguş. Vestiarele au fost amenajate de părinţi ca sală de cinema, unde au rulat filme pentru copii, desene animate, dar şi un filuleţ despre educaţia de acasă.

Produse tradiţionale căutate de turişti
 

     Tabăra anuală de educaţie liberă aduce beneficii comunei. Familiile sînt cazaţi în zona de campare, în sat şi la pensiunile din zonă. Membrii taberei s-au declarat foarte încîntaţi de produse tradiţionale pe care le achiziţionează de la drăguşeni. Ouă, brînză, produse lactate, produse din carne, dulceaţă, gemuri, siropuri, fructe şi legume sînt cele mai căutate produse. Ei s-au organizat într-un grup pe facebook şi îşi transmit acolo informaţii despre cumpărăturile din sat, numărul d ecasă, familia. ,,Mă bucur că turiştii din tabără se aprovizionează de la oameni din sat, le bat la poartă şi le cumpără produsele. Oamenii sînt mulţumiţi şi fericiţi că produsele lor sînt apreciate de străini şi vin la poarta lor de cîte ori au nevoie. Organizatorul taberei vrea ca zona Drăguşel să fie destinaţia acestei tabere şi pentru anii viitori” a mai spus primarul comunei Drăguş, Cornel Greavu. Prima tabără de educaţie liberă a fost organizată în judeţul Cluj, apoi în Mureş, după care organizatorul a ales comuna Drăguş.
 

Mişcarea homeschooling
 

     Homeschooling-ul sau educaţia de acasă este o mişcare care a luat amploare în multe ţări de pe mapamond, iar după 1990 şi în România, prin care părinţii au ales să fie mentori pentru copiii lor excluzînd serviciile directe ale şcolilor şi ale dascălilor. În România au aderat la acest sistem de educaţie paralel peste 500 de familii, dar în lume sînt milioane de familii care au îmbrăţişat şi practică homeschooling-ul de mulţi ani. Odată pe an aceste familii se întîlnesc în tabere internaţionale organizate în diferite locuri. Pentru aceste familii nu există graniţe din niciun punct de vedere, comunicarea este principalul obiectiv pe care-l urmează. ,,Şcolirea nu te învaţă diversitatea, te învaţă intoleranţa. Te înregimentează. Toţi sînt îmbrăcaţi la fel, toţi trebuie să stea în acelaşi spaţiu, toţi trebuie să înveţe acelaşi lucru, toţi trebuie să aibă acelaşi nivel de învăţătură, toţi sînt obligaţi să facă ce le spune un nene sau o tanti. Unde este varietatea? Orice copil normal se plictiseşte. Nici la serviciu, ca adult, nu faci toată ziua acelaşi lucru” este explicaţia unui părinte care aplică homeschooling pentru pruncii lui. Familiile aleg această variantă pornind de la diferite motive, de la problemele din sistemul educaţional, de la credinţele religioase, de la diferitele filosofii de educare. Există homeschooling care se realizează după un curriculum şi există homeschoolingul care nu se realizează după nicio structură, iar copilul studiază în fiecare zi ce vrea supravegheat şi îndrumat de părinţi. Toate familiile din tabără sînt adepte ale homeschooling, iar copiii lor studiază acasă, nu într-o instituţie de învăţămînt, susţinînd că acasă pot asigura un mediu de educaţie mult mai sigur şi mult mai lejer decît cel oferit de şcoli. Un alt argument susţinut de ei se referă la îmbunătăţirea relaţiei părinte - copil.
     ,,Nu sînt de acord cu sistemul educaţional şi cred că este o pierdere de timp. Noi ne ocupăm de activitatea educaţională a copiilor acasă. De la an la an tot mai multe familii din ţară îşi educă copiii acasă. Noi am hotătît ce este mai bine pentru copiii noştri, iar acest tip de educaţie este cea mai bună soluţie. Ne-am axat pe o educaţie liberă. Copiii învaţă după interesele şi pasiunile lor, fac ce vor şi cînd vor. Învaţă doar ce îi interesează şi ce pasiuni au. Dacă un copil studiază ce-i place acumulează mult mai repede" spun ei. (C.T.)

Comments
Comentariu nou Cautare
soforea  - minunat   |05-07-2018 17:15:27
I.mi place foarte mult in tabara In sat avem magazine de unde sa mai cumparam
alimente.Este si un bancomat cu lapte de vaca.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 136 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843297

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare