Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Ping-pong cu staţia de epurare de la Hurez Email
Luni, 09 Iulie 2018 19:09

 

O investiţie începută în 2007 rămîne blocată în birocraţie şi după un deceniu Contracte noi, achiziţii de piese, taxe şi amenzi, sînt ingredientele dării în funcţie a staţiei de epurare de la Hurez

 


     Sistemul de canalizare şi staţia de epurare din localitatea Hurez pot intra în Cartea Recordurilor. Spunem asta pentru că este o investiţie începută în 2007, iar după 11 ani n-a fost dată oficial în folosinţă.
 Obiectivul a devenit un fel de ping-pong între instituţiile statului care în loc să ajute la autorizarea staţiei şi punerea ei în uz, blochează sub pretextul aplicării a tot felul de ordonanţe şi ordine ministeriale sau a unor regulamente de ordine interioară din unele instituţii de stat. Recent, Garda de Mediu a găsit şi ea nod în papură şi a sancţionat săptămîna trecută autoritatea locală cu 50.000 de lei. Prin urmare bugetul local al comunei Beclean şi aşa auster va fi uşurat cu această sumă dacă amenda va fi achitată. Dacă investiţia nu va fi finalizată, sancţiunile, probabil, vor continua, uşurînd bugetul şi de alte sume de bani. Conducerea Primăriei Beclean spune că va contesta amenda pe care o consideră injustă, şi aduce critici factorilor de răspundere care au lăsat la voia întîmplării investiţia timp de un deceniu. 

 

Povestea lungă a investiţiei
 

     Investiţia ,,Reţeaua de canalizare şi staţia de epurare a satului Hurez din comuna Beclean” a făcut obiectul Contractului nr. 6044 din 15 noiembrie 2007 încheiat între Comuna Beclean şi SC Termoconfort SRL. Pe atunci conducea comuna primarul PNL, Ioan Maican. Lucrările de construcţie au fost legalizate în baza Autorizaţiei de construcţie nr. 60 din 11 august 2011 eliberată de Consiliul Judeţean Braşov care avea valabilitate de 12 luni. Noul primar Cosmin Leancu, UNPR, a continuat lucrările. Autorizaţia de construcţie a fost prelungită cu un an, pînă la data de 11 august 2013. Se pare că firma de construcţie şi-a făcut treaba, iar la 17 mai 2013 a fost semnat Procesul verbal de recepţie nr. 2040 la care au fost responsabili: Leancu Cosmin în calitate de primar, Șerban Ioan, inspector, Mariana Fodor, referent, Pop Vasile şi Daniel Sasu, consilieri locali şi Marinescu Dan, diriginte de şantier. Au semnat procesul verbal şi reprezentanţii firmei de construcţii Termoconfort, Frîncu Dumitru şi Mihuţiu Domiţian. Valoarea declarată a lucrărilor recepţionate stipulată în document a fost 1.319.433 lei, iar valoarea investiţiei din autorizaţia de construcţie a fost de 1.560.000 lei. Investiţia a fost construită pe terenul a doi localnici, dar în iunie 2011 a fost intabulat dreptul de proprietate în favoarea Comunei Beclean, suprafaţa fiind de 1500 mp. Trebuie spus că investiţia de la Hurez a fost iniţiată însă în 2007, valoarea ei fiind de 3.346.056 lei, iar autorizaţia de construire fiind eliberată de CJ Braşov sub numărul 49 din 5 mai 2007, iar firma de construcţii aleasă fiind SC Standardconsulting SRL din Braşov. Din această sumă, lucrările efectuate au costat 2.189.252, 94 lei.
 

Staţia de epurare, cuiul primarilor
 

     Deşi reţeaua de canalizare a fost finalizată în 2013, staţia de epurare a rămas la voia întîmplării. Localnicii s-au racordat la reţeaua de canalizare încă de atunci, numai că deversările nu ajungeau nicăieri, mai bine spus nu erau epurate în staţie. Staţia de epurare nu a fost pusă în funcţiune nici în 2016, dar nici în 2018. Fostul primar al comunei, Cosmin Leancu, s-a lăudatdin fotoliul său cu această investiţie, însă actualul primar Claudiu Motrescu trebuie să acopere financiar tărăgănarea finalizării ei. ,,Nu există autorizaţie SGA pentru staţia de epurare şi pentru a o obţine sînt necesare o serie de investiţii care înseamnă bani de la bugetul local” spunea primarul Motrescu în 2016, după preluarea mandatului de primar. O găselniţă în cazul staţiei de epurare a fost eliberarea acesteia prin vidanjare. Au fost cheltuite sume de bani pentru vidanjare, operaţiunea efectuîndu-se săptămînal. În paralel au fost demarate procedurile impuse de SGA Braşov pentru autorizarea staţiei. S-a achiziţionat o membrană ultrafiltrantă BC 100 necesară funcţionării staţiei. Piesa de provenienţă străină a fost contractată de la firma C&Water Control SA din Corbeanca pentru suma de 35.700 lei plătită în iunie 2018. Aceeaşi firmă a furnizat şi documentaţiile tehnice ale tuturor echipamentelor necesare punerii în funcţiune a staţiei de epurare de la Hurez. Contractul dintre Primăria Beclean şi SC C&V Water Control SA a însemnat 40.248,45 lei plus TVA, valabil 50 de zile. Autorizarea staţiei de către SGA a impus un alt contract cu o firmă specializată care să întocmească documentaţiile necesare autorizării. Astfel s-a încheiat Contractul de servicii nr. 55 din 22 august 2017 cu SC Aqua Proiect SRL din Cristian, Braşov, prin care firma avea obligaţia să elaboreze documentaţia tehnică a investiţiei în vederea depunerii la SGA pentru autorizare. Preţul contractului a fost de 45.000 de lei.

De la Ana la Caiafa cu documentaţiile
 

     Pe parcursul a peste un an, mai précis din septembrie 2016 pînă în prezent, s-a purtat o întreagă corespondenţă între Primăria Beclean, firmele contractate şi instituţiile statului implicate în autorizarea staţiei de epurare de la Hurez. Toate s-au redus, în ultimă instanţă, la plata de taxe şi avize, dar şi la o abordare din partea instituţiilor statului menită să blocheze situaţia staţiei de la Hurez. Analizînd documentele se poate lesne vedea cum se poate juca ping-pong cu documetele şi cum funcţionarii publici îşi păstrează obiceiul de a trimite clienţii de la Ana la Caiafa pentru un aviz sau o semnătură. ,,În calitate de contribuabil la bugetul consolidat al statului, dar şi de operator atestat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu activitate îndelungată, ne permitem să vă atragem atenţia că şi dumneavoastră sînteţi o instituţie a statului cu rol de avizare şi îndrumare, care are printre altele şi menirea de a sprijini investiţiile care duc la protejarea mediului înconjurător, iar transformarea dvs într-un fel de arbitru cu rol mai degrabă coercitiv este profund inacceptabilă. Vă solicităm să acţionaţi la deblocarea situaţiei, în caz contrar ne vedem obligaţi să ne adresăm forurilor dvs superioare sau unei case de avocatură care să analizeze dacă nu cumva măsura dvs reprezintă un abuz” a menţionat SC Aqua Priect într-o adresă remisă conducerii SGA Braşov.
 

Birocraţia din birourile SGA Braşov
 

     În octombrie 2017, SGA Braşov cerea Primăriei Beclean pentru eliberarea autorizaţiei următoarele documente: procesul verbal de vecinătate a staţiei de epurare cu canal de derivaţie Berivoi, Racoviţa, Hurez semnat de SGA Braşov; descrierea obiectivelor care formează sistemul de canalizare cu modul de evacuare a apelor epurate şi receptorul acestora în coordinate stereo 70 (caracteristici tehnice, constructive şi funcţionale pentru sistemul de canalizare şi epurare, traversările cursurilor de apă cu reţele de canalizare, staţii de pompare, gura de vărsare), avizul de gospodărire a apelor, perioada de execuţie a investiţiei, numărul şi data actului de recepţie, datele caracteristice reale şi funcţionale prevăzute de avizul de gospodărire a apelor emis pentru lucrarea respectivă, planurile topo pentru evacuare ape uzate. O documentaţie stufoasă pigmentată cu acte emise chiar de solicitant, adică de SGA Braşov. Dacă nicio firmă de specialitate nu descurcă iţele din birourile SGA, Primăria Beclean nici atît.
 

Taxe peste taxe
 

     Un bun încasator de taxe în cazul investiţiilor este Inspectoratul de Stat în Construcţii, prin filialele sale din ţară. La fiecare autorizaţie de construcţie, beneficiarul trebuie să achite către ISC o cotă de 0,1% şi alta de 0,7% din valoarea investiţiei, iar întîrzierea plăţilor atrage după sine penalităţi. Primăria Beclean a fost somată de ISC Braşov să achite suma de suma de 21..857.10 lei reprezentînd cotele aferente finalizării lucrărilor de construcţie la staţia de epurare cuprinse în autorizaţiile de construcţie eliberate de CJ Braşov în 2007 şi 2011, dar şi penalităţile aferente întîrzierilor.
- Pentru autorizaţia din 2007, cota ISC a fost de 13.705 lei, respectiv 3.346 lei, iar pentru autorizaţia din 2011, cota de 0,1% în valoare de 1353 lei a atras penalităţi de 1560 lei, iar cota de 0,7% de 9.471 lei a atras penalităţi de 9.471 lei. Aceste sume au fost plătite tot de la bugetul local al comunei. Primăria Beclean a achitat către ISC Braşov suma de 11.031 lei prin OP din 21.02.2018, suma de 1.353 lei prin OP din 21.02. 2018, suma de 9.471 lei prin OP din 21.02.2018, suma de 3.175 lei prin OP din 21.02. 2018, suma de 462,96 lei prin OP din 21.02.2018
- Și SGABraşov percepe taxe pentru emiterea autorizaţiei. Primăria Beclean a plătit déjà 790 de lei acest document, care însă nu a fost eliberat. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
catalin  - primar mincinos   |17-08-2018 16:27:36
Promisiunile făcute de actualul primar Claudiu Motrescu către localnicii din
Hurez după ce a ajuns primar ca în câteva luni de mandat împreună cu doamna
viceprimar Trâmbițaș Anca o sa pună în funcțiune stația de epurare care
funcționa și pe timpul fostului primar Leancu au fost doar niște minciuni
aduse hurezenilor!doar de minciuni avem parte de 2 ani și jumătate din partea
lui Claudiu Motrescu și doamnei Anca Trambitas
lili  - motrescu, dna-ul si familia mafiota   |17-08-2018 16:30:40
Urmează dna-ul în primăria Beclean pentru achizițiile efectuate de clanul
mafiot Motrescu, soția și fratele!deja uni angajați ai primăriei Beclean
sunt chemați la dna la declarații privind achizițiile făcute la ordinele
primarului Motrescu!
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 100 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843294

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare