Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Festivalul ,,Cîntecul care zideşte” Email
Luni, 09 Iulie 2018 19:27

 

Mai mulţi participanţi la ediţia a XV-a a Festivalului internaţional de bătut toaca Sunetul clopotelor a răsunat la Victoria prin îndemînarea clopotarului de la Catedrala din Chişinău 


     În perioada 2 – 4 iulie a.c., biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Victoria a fost gazda Festivalul internaţional de toacă şi clopote denumit ,,Cîntecul care zideşte”. Au participat 92 de copii din toate colţurile ţării însoţiţi de parohii lor, dar şi din Republica Moldova şi Ungaria. Evenimentul se află la a XV –a ediţie, iniţiatorul fiind preotul paroh, Octavian Smădu.Opt clopote de diferite dimensiuni au fost montate în curtea bisericii, iar în incinta ei a fost adusă toaca.
 

Parada costumelor populare
 

     Invitaţii au ajuns la Victoria luni, 2 iulie a.c., şi au fost întîmpinaţi în curtea bisericii de preotul Octavian Smădu, după care în jurul orei 18.00 s-a oficiat slujba de vecernie de către toţi preoţii prezenţi. Au urmat prezentărilre echipelor de către fiecare preot sosit la festival. Concursul a a început însă în ziua următoare, marţi, 3 iulie a.c. Începînd cu ora 10.00 s-a organizat o paradă a portului popular cînd fiecare participant îmbrăcat în costum popular a parcurs traseul de la biserică în centrul oraşului. S-a poposit la Primăria Victoria unde edilul oraşului, Gheorghe Cristian, i-a aşteptat pe concurenţi cu dulciuri şi i-a primit în biroul său. ,,Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de gazda primitoare a festivalului internaţional de toacă şi clopote. Am venim din Republica Moldova, oraşul Ungheni, şi sînt cleric la Catedrala Episcopală Sfîntul ,,Alexandru Nevski”. Și anul trecut am fost invitat la acest frumos festival şi mi-am propus să fiu prezent la fiecare ediţie chiar dacă nu sînt invitat. Prin aceste activităţi punem în valoare şi portul popular. Pot spune că prin astfel de acţiuni ne situăm în faţa tuturor celorlalte popoare. Înmînez primarului Gheorghe Cristian diploma de excelenţă şi diploma de recunoştinţă în semne de înaltă apreciere pentru aportul adus la promovarea valorilor spirituale, culturale şi artistice organizate în cadrul bisericii ortodoxe”a spus preotul din Republica Moldova. ,,Sînt din Ungaria şi am venit la festivalul de la Victoria de şase ori. Pentru noi este o mîngîiere şi o întărire că avem ocazia să fim invitaţi an de an la acest festival. Am încercat în fiecare an, să aduc alţi copii şi am observat că participanţii au povestit celor de acasă, ce au trăit aici şi prieteniile pe care le-au legat. Copiii au transmis mai departe bătutul la toacă şi aşa au învăţat unii de alţii. La noi în Ungaria toaca se bătea doar în Săptămîna Patimilor, din joia mare pînă în noaptea Învierii. De cînd am aflat de acest festival, în unele parohii din Ungaria preoţii au îngăduit bătutul la toacă şi în zilele de duminică pentru că au cerut copiii. Este minunat că la aceste evenimente orice graniţă se topeşte” a spus preotul Visarion Tuderici de la Episcopia ortodoxă română din Ungaria.

Toţi participanţii au fost premiaţi
 

     92 de copii s-au înscris în concurs pe categorii de vîrstă. Prezentatorii evenimentului au fost Ioana Rîpean şi Daniel Smădu care au prezentat şi regulamentul de concurs. Fiecare copil a avut la dispoziţie un minut şi jumătate pentru a-şi arăta îndemînarea la bătut toaca. Prestaţiile copiilor au fost jurizate de o echipă formată din 3 membri, doi preoţi şi o călugăriţă. Primii concurenţi care au bătut toaca au fost preşcolarii şi apoi şcolarii. Toţi participanţii au primit diplome, medalii, cărţi, obiecte bisericeşti şi multe dulciuri. Principalul susţinător al festivalului a fost Primăria Victoria.
 

Clopotarul din Moldova
   

 

 

 

     Invitatul special al evenimentului a fost clopotarul Denis Latîşev de 29 de ani din Republica Moldova. Tînărul nu are pregătire specială, nici studii muzicale, dar a învăţat singur să bată clopotele la Catedrala din Chişinău. ,,De la vîrsta de 12 ani bat clopotele la catedrala din Chişinău şi după doi ani am reuşit să fiu clopotarul Catedralei. Consider că este un dar pe care l-am primit de la Dumnezeu. Am furat această artă de la un călugăr care bătea clopotele la această catedrală. Am fost încîntat de invitaţia părintelui Octavian Smădu şi am venit. Sunetul clopotelor anunţă începutul slujbei, iar vibraţiile clopotului alungă toate emoţiile negative şi stările de rău înainte de a începe preotul slujba. Din această ocupaţie am reuşit să fac şi o afacere. La vîrsta de 17 ani am început montarea de clopote la biserici în Republica Moldova, iar de doi ani m-am extins şi în România. Am ajuns şi în Țara Făgăraşului, la Perşani, unde am montat de curînd un clopot. La Mănăstirea Putna am dus 12 clopote, o greutate de 11 tone” a spus clopotarul Denis Latîşev.

Toacă dintr-un obuz
 

     Și în acest an, preotul Ioan Bitir a venit la festivalul de toacă şi clopote de la Victoria cu doi concurenţi. Este vorba despre Răzvan Lup de 12 ani şi Miruna Botezatu de 11 ani. ,,Am venit de la Oituz cu o toacă confecţionată dintr-un obuz vechi de 100 de ani. Această toacă se foloseşte în biserică în fiecare zi de duminică şi în zilele de sărbătoare. Acum este folosită în biserica din Poiana Sărată, acolo unde am fost preot. După pensionare am plecat la Mănăstirea Codreanu ce poartă hramul ,,Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Asf. Proroc Ilie Tesviţeanu” de pe Valea Oituzului. Oituzul este o localitate cu rezonanţă istorică, iar astăzi zona este vizitată de numeroşi turişti” a spus preotul Ioan Bitir.

,,Încîntat de sunetul de toacă”
 

     ,,Părintele Octavian Smădu ne-a primit întodeauna la Victoria cu braţele deschise. În luna mai a.c., am anunţat copiii că vom merge la festivalul de toacă de la Victoria. Unul dintre ei nu a fost foarte încîntat pentru că nu bătea toaca bine, dar i-am promis că vom exersa pînă la festival. Duminică de duminică am bătut toaca la biserică împreună. Într-o zi, o bătrînică din sat m-a întrebat cine a bătut toaca pentru că am avut senzaţia că sîntem la mănăstire. Din ziua respectivă, băiatul nu a mai lipsit de la biserică, încîntat de sunetul de toacă” a spus preotul Ștefan Potop din localitatea Blejoi , judeţul Prahova.

,,Credinţa ne-a ţinut uniţi”
 

     ,, Am participat la zece ediţii, iar copiii au fost foarte încîntaţi. Părintele Octavian Smădu a reuşit să ofere copiilor o mare bucurie. Credinţa ne-a ţinut uniţi şi mă bucur că ne-am întîlnit din nou la Victoria. Felicitări părintelui Octavian, dar şi primăriei Victoria că au susţinut financiar acest festivalul”a spus un participant.

Concurs de bătut toca la Bucureşti
 

     Sînt preot la o parohie din Bucureşti şi particip la acest festival de anul trecut. Am ajuns la Victoria într-un pelerinaj, în drum spre Prislop, la mormîntul părintelui Arsenie Boca. Am fost atît de încîntat de această acţiune încăt am preluat proiectul şi l-am introdus în şcoală. De cîţiva ani predau religie şi am descoperit această metodă de a atrage elevii. Am denumit concursul ,,Cîntec către cer” şi a fost un succes în şcoală” a spus preotul Aurelian Ivan din Bucureşti. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 138 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843296

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare