Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Pagubele inundaţiilor ajung la 10 milioane de lei
Pagubele inundaţiilor ajung la 10 milioane de lei Email
Luni, 16 Iulie 2018 17:50

 

În judeţul Braşov au fost afectate 13 comune şi două oraşe Podul de la Comăna nu va fi reparat din fondul alocat inundaţiilor Comunele Mîndra şi Hoghiz au solicitat fiecare suma de 120.000 de lei

     Pagubele produse de inundaţiile din luna iunie 2018 pe raza judeţului Braşov au fost evaluate la 10.555.700 lei.

 

 La această evaluare s-au luat în calcul, după cum spune prefectul judeţului, Marian Rasaliu, ,,toate procesele-verbale încheiate de cele şase echipe care s-au deplasat pe teren, în cele mai vulnerabile zone din judeţ. Împreună cu autorităţile publice locale s-a putut stabili dimensiunea distrugerilor şi cuantumurile necesare pentru luarea măsurilor. Evaluarea a fost transmisă Guvernului României care, în funcţie de priorităţile stabilite, va aproba finanţările. Echipele mixte de evaluare au fost constituite la 5 iulie şi erau formate din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Consiliului Judeţean, Direcţiei Agricole, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Drumurilor Naţionale, avînd şi sprijinul unităţilor administrative-teritoriale din zonele afectate.

Comunele afectate de inundaţii şi cuantumul pagubelor
 

     Dacă ne uităm la sumele solicitate de primăriile din Țara Făgăraşului pentru despăgubiri, cea mai afectată comună făgărăşeană ar fi Mîndra. Primarul de aici, Șerban Ioan Taflan, a cerut despăgubiri în valoare de 127.000 lei. Îi urmează comuna Hoghiz cu 120.000 lei şi Șercaia cu 51.200 lei. La nivelul judeţului, cea mai păgubită comună de ape a fost Vama Buzăului care a solicitat despăgubiri de 2,58 milioane de lei. Localităţile afectate de inundaţii au solicitat următoarele sume:
- Municipiul Săcele – 1.830.000 lei
- Oraşul Zărneşti - 540.000 lei
- Municipiul Braşov – 600.000 lei
- Comuna Hârseni – 15.000 lei
- Comuna Vulcan – 12.000 lei
- Comuna Hoghiz – 120.000
- Comuna Şinca – 20.000 lei
- Comuna Poiana Mărului - 50.000 lei
- Comuna Prejmer – 210.500 lei
- Comuna Tărlungeni – 1.660.000 lei
- Comuna Teliu – 15.000 lei
- Comuna Şercaia – 51.200 lei
- Comuna Mândra – 127.000 lei
- Comuna Vama Buzăului – 2.585.000 lei
- Comuna Ungra – 6.000 lei.

Podul de la Comăna nu se repară din fondul de despăgubiri
   

 

 

      Două poduri au fost luate de ape şi distruse complet. Podul de la Comăna a fost afectat la inundaţiile din aprilie, iar la cele din iunie a fost dus cu totul de apa Oltului. Acest pod nu a fost trecut pe lista despăgubirilor plătite de Guvern, reconstruirea acestuia va face însă obiectul unei hotărâri separate de Guvern. Aşa cum arată indicatorii tehnico-economici aprobaţi de Consiliul Judeţean Braşov, în luna mai, valoarea totală a proiectului este estimată la 22.520.800 lei. Reamintim că podul de la Comăna este administrat de CJ Braşov. ,Am fost prezent la Prefectura Braşov unde am avut o întîlnire cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, reprezentanţi ai Prefecturii Braşov, ai Societăţii de Gospodărire a Apelor Braşov şi cu firma care realizează proiectul tehnic pentru construcţia noului pod peste rîul Olt între Comăna de Jos şi Crihalma. Întâlnirea a fost convocată de către Prefectura Braşov ca urmare a demersurilor făcute de către Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Comăna către Guvernul României . După discuţiile avute s-a ajuns la următoarea concluzie: Consiliul Judeţean Braşov va întocmi o notă de fundamentare în vederea elaborării unui proiect de hotărâre de guvern prin care vor fi alocate sumele necesare construcţiei noului pod” spunea la data de 20 iunie 2018, primarul comunei Comăna, Viorel Grusea. Edilul de la Comăna mai vorbea şi despre o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai prefecturii şi consiliului judeţean pentru a găsi, în regim de urgenţă, varianta montării unui pod de pontoane în zonă pe care să-l folosească locuitorii din comunele Comăna şi Ticuş pînă noul pod va fi dat în folosinţă. Pînă în prezent acest lucru nu s-a concretizat. Și podul de cale ferată de la Budila s-a prăbuşi pe 30 iunie, iar circulaţia pe acest tronson nu mai este posibilă, Nici acest pod nu se regăseşte pe lista remisă Guvernului pentru finanţare. Potrivit declaraţiilor oficialilor din Ministerul Transporturilor, acest pod nu prea are şanse să mai fie reconstruit în perioada următoare.

Reparaţii la drumurile judeţene de 2.714.000 lei
 

     Conform centralizării realizate de Prefectură, din totalul de 10.555.700 lei, 2.714.000 milioane lei ar urma să ajungă în conturile Consiliului Judeţean, pentru a realiza reparaţii la reţeaua de drumuri judeţene. Dintre drumurile judeţene, cel mai afectat a fost DJ 103 A (Braşov-Cărpiniş-Tărlungeni-Zizin-Dălghiu-Vama Buzăului-Acriş-limită jud. Covasna), unde sunt necesare lucrări cu o valoare totală de 2.544.000 lei. O sumă consistentă, respectiv 2.585.000 lei, a fost solicitată şi de comuna Vama Buzăului, unde inundaţiile au afectat mai multe drumuri de interes local, dar şi poduri, precum şi o punte. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 141 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4561699

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare