Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Taxa de lux a asociaţilor de proprietari
Taxa de lux a asociaţilor de proprietari Email
Luni, 16 Iulie 2018 17:59

 

În Făgăraş funcţionează 133 asociaţii de proprietari care administrează cele peste 10.000 de apartamente Dictatura asociaţilor de proprietari continuă în municipiu  Administratorii percep de la locatari cheltuieli administrative şi de 15 lei/lună/ apartament ,,Cercul vivios al datoriilor” spune Doina Iacoban de la Compartimentul asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Făgăraş


     Făgărăşenii încă mai sînt tributari asociaţilor de proprietari deşi activitatea acestora reprezintă una dintre verigile slabe din urbe. Mereu se spune ,,vrem să plătim direct doar ceea ce consumăm”, asta însemnînd contorizarea şi plata utilităţilor fără intermediari. Numai că la Făgăraş locatarii de la bloc sînt în continuare sub papucul asociaţilor de proprietari, aşa cum susţin ei, deşi acestea au dovedit în timp că nu le apără interesele în faţa furnizorilor de utilităţi. Sînt autorizate de Primăria Făgăraş să funcţioneze în municipiu 133 de asociaţii de proprietari pentru cele 10.064 apartamente, care sînt administrate de 37 persoane fizice şi o societate comercială cu funcţia de administratori. Doar în cazul blocurilor utilităţile sînt la mîna asociaţilor de proprietari pentru că în cazul caselor nu există intermediari între proprietari şi furnizorii de utilităţi, dar nici probleme. Nici legislaţia nu este de partea locatarilor, ci mai degrabă ajută asociaţiile de proprietari şi furnizorii de utilităţi să-i îngrădească pe locatari. Săptămîna trecută, Parlamentul României a modificat din nou legea dînd puteri sporite administratorilor şi conducerii asociaţilor de proprietari, noul act normativ fiind în prezent la promulgare, pe masa preşedintelui României.
 

Pas la contractele individuale de apă
 

      La Făgăraş, asociaţiile de proprietari şi-au redus mult activitatea în ultimii ani după ce societatea Ecoterm a încheiat contracte individuale cu locatarii şi îşi încasează singură facurile. I-a urmat şi Salco Serv, dar la ora actuală nu toţi proprietarii de apartamente au intrat în posesia unor contracte individuale, unii mai fiind încă sub obrocul asociaţiilor. Singura societate care evită să încheie contracte individuale cu consumatorii este Apa Canal Sibiu. Acest furnizor de servicii se foloseşte încă de asociaţiile de proprietari pentru a încasa facturile de apă şi canal de la abonaţi. Asta în condiţiile în care se plînge că datornicii cei mai mari ai săi sînt asociaţiile de proprietari. Mulţi locatari au solicitat încheierea de contracte individuale cu Apa Canal Sibiu, dar li se spune că nu sînt condiţii tehnice pentru această formulă. Conform Legii 241/2006 actualizată, se pot încheia contracte individuale în condiţiile în care locatarul nu are datorii la furnizorul de utilităţi şi dacă toţi locatarii din imobil îşi dau acordul, adică se cere acordul asociaţiei de proprietari. Aşa cum susţine Doina Iacoban de la Compartimentul Asociaţii de proprietari şi tehnologia informaţiei din cadrul Primăriri Făgăraş, niciun locatar nu a îndeplinit cumulativ aceste condiţii, dar nici nu s-a străduit cineva să rezolve problema. Cu alte cuvinte, o astfel de procedură ar duce la desfiinţarea asociaţilor de proprietari ceea ce ar deranja pe unii administratori. La Victoria, de exemplu, nu mai există asociaţii de proprietari de peste 20 ani, iar locatarii se declară mulţumiţi că au scăpat ,,de o verigă slabă”.
 

Cercul vicios al datoriilor
 

     Doina Iacoban pune situaţia pe existenţa unui cerc vicios al datoriilor. ,,Factura de apă se emite pe asociaţie. Administratorul are 5 zile la dispoziţie să întocmească listele de plată şi să le afişeze. Termenul de plată este de maxim 20 zile de la data afişării listei plus încă 30 de zile însemnînd perioada fără penalităţi, un total de 50 zile. A 51-a zi, asociaţia poate percepe penalităţi de întîrziere de la locatari care sînt de 0,2% pe zi. Societatea de apă percepe penalităţi în termen de 45 de zile de la emiterea facturii. Deja este o diferenţă de 6 zile, rămîn neacoperite 6 zile. Iar dacă mai punem alte cîteva zile cît durează pînă factura emisă de Apa Canal Sibiu ajunge la asociaţie, sumele cresc şi mai mult. Asta se întîmplă” a explicat Doina Iacoban de la Compartimentul asociaţiilor de proprietari. Cu alte cuinte, furnizorulul citeşte doar contorul de branşament odată pe lună, facturează şi primeşte banii, iar altcinea îi face treaba. Asociaţiile de proprietari sînt cele care primesc citirile apometrelor din apartamente de la locatari, calculează consumul pentru fiecare apartament, afişează şi încasează banii.
 

Asociaţii de proprietari cu servicii de lux
 

     Nu trebuie însă compătimite asociaţiile de proprietari pentru că aceste servicii nu le fac gratuit. Tot legislaţia le dă dreptul să încaseze bani pentru cheltuieli administrative fără să stipuleze un minim şi un maxim al sumei. Aşa se face că administratorul poate cere o anumită sumă, iar adunarea generală să aprobe. Sînt asociaţii care percep pentru fiecare apartament şi 15 lei pe lună, dar sînt altele care sînt mai milostive şi cer doar 5 lei pe lună pentru acelaşi serviciu, respectiv calculul consumului de apă pe apartament defalcat din factura totală emisă de furnizor. Spunem asta întrucît, în general, asociaţia nu prestează alte sevicii pentru locatari, cu referire la reparaţii, fond de rulment. În altă ordine de idei, nici locatarii nu se prea interesează de activitatea asociaţiei în care sînt acţionari. Adunările generale nu întrunesc niciodată cvorumul la prima convocare, nici la a doua, iar la a treia convocare deciziile sînt luate de numărul proprietarilor prezenţi, adică administrator, preşedinte şi de cei cîţiva locatari aduşi la şedinţe. Locatarii spun că de multe ori adunările generale nici nu sînt anunţate pentru a se putea participa şi se trezesc cu decizii care se aplică.
 

Datorii recuperate cu încetinitorul
 

     Deşi sînt stipulate în legislaţie metode de constrîngere în cazul datornicilor, acestea nu sînt eficiente. Cea mai sigură modalitate de constrîngere rămîne tot sistarea furnizării apei, dar la Făgăraş nu se poate realiza individual ci doar pe bloc sau chiar asociaţie. ,,Să se procedeze ca la curent sau la gaz, nu plăteşti rămîi fără gaz sau curent. La apă de ce nu se vrea? Noi care plătim la zi suferim din cauza celor rău platnici” spun locatarii din Tudor Vladimirescu. Asociaţiile de proprietari şi-au asumat, prin intermediul conducerilor acestora, plata consumurilor către firnizor. Aşa se face că restanţierii au fost chemaţi în instanţă şi chiar au primit sentinţe care-i obligă la plata datoriilor. Numai că sentinţa judecătorească nu impune şi un termen de plată. Nici executorul judecătoresc nu rezolvă mare lucru, mai ales în cazul în care datornicul nu are venituri sau bunuri pe numele său. De exemplu, Asociaţia nr. 41 din 13 Decembrie a deschis în septembrie 2017 un proces împotriva Mariei Haţegan care avea o datorie de 6000 lei. Sentinţa dată în decembrie 2017 a ajuns la executor care poate recupera doar 60 lei pe lună, ceea ce înseamnă că suma a fi recuperată în 100 de luni, adică mai bine de 8 ani, timp în care pot surveni noi datorii la apă. Și la Asociaţia de proprietari nr. 5 din Vasile Alexandri sînt probleme financiare de peste 6 ani. Aici însă este vorba despre delapidarea unei sume importante de bani. Actele financiar contabile au fost preluate de Poliţia Municipală Făgăraş încă din 2013 pentru cercetare, dar dosarul n-a trecut mai departe de poarta instituţiei. În dosar sînt cercetate administratorul Sanda Moldovan şi preşedintele Minerva Vlad. Locatarii de aici şi-au ales altă conducere care se ocupă de activitatea curentă. Este vorba despre Anca Matea, administrator, Lucian Opriş, contabil şi Magda Matei, cenzor. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
mihai  - fara   |21-07-2018 15:48:15
chiar nimeni nu are nimic de comentat? cand se duc la asociatie chipurile sa
plateasca se duc numai cu cearta "membrii asociatiei.se duc la primarie cu
reclamatii de nu se mai stie care este adevarata sau nu,dar acum toata lumea
tace.dar de vorbit vorbesc pe la colturi.isi merita soarta.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 97 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4561690

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare