Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale After school vs. desfiinţarea grădiniţelor din Dridif şi Voivodeni
After school vs. desfiinţarea grădiniţelor din Dridif şi Voivodeni Email
Luni, 16 Iulie 2018 18:31

 

Primăria Voila poate pierde finanţarea unui proiect de 500.000 de euro dacă două grădiniţe vor fi închise Directoarea susţine că nu mai are bani de salarii pentru ultimul trimestru din an  Ion Negrilă, inspectorul şcolar general adjunct, spune că sînt soluţii care pot salva unităţile şcolare de la desfiinţare, dar ţin de conducerea şcolilor


     Primăria Voila a semnat, săptămîna trecută, contractul de finanţare pentru after school. Este vorba despre un proiect în valoare de 500.000 euro finanţat prin programul european POIM. Beneficiarii investiţiei vor fi copiii de la grădiniţe şi elevii de la şcolile din comună. Este vorba despre 165 de copii care se vor bucura timp de 5 ani de serviciile unui astfel de program. Proiectul are ca parteneri Şcoala Gimnazială Voila, Primăria Voila şi Asociaţia Egalitate de Şanse din Braşov. ,,Proiectul presupune o masă caldă zilnic pentru copii, rechizite şcolare, îmbrăcăminte, ore de consultaţii după şcoală, iar pentru copiii de la grădiniţe şi program de somn” a explicat Adina Gruia, directorul de proiect. Sînt cuprinse în proiect şcolile de la Voila, Cincşor, Sâmbăta de Jos cu elevii din clasele I-IV, iar de la Voivodeni şi Dridif copiii de la grădiniţe. ,,Masa caldă va fi asigurată prin sistem catering, iar pentru copiii de grădiniţă care vor avea program de somn vom asigura condiţii la Voivodeni. Odată semnat contractual, proiectul va intra în linie dreaptă şi se vor putea demara procedurile de licitaţie. Pentru comună este un proiect foarte bun, iar părinţii copiilor sînt încîntaţi. Vor fi suportate din proiect şi salariile învăţătorilor şi educatorilor implicaţi, 3 învăţători şi 2 educatori. Proiectul se susţine timp de 3 ani, perioadă în care va fi monitorizat, iar noi, partenerii, ne-am obligat să-l continuăm încă 2 ani” a explicat primarul comunei, Gheorghe Osalciuc.
 

Nu s-a renunţat la închiderea a două grădiniţe
 

     Dacă se va susţine desfiinţarea grădiniţelor din Voivodeni şi Dridif, decizia va afecta proiectul ,,After school” mergînd pînă la retragerea finanţării. ,,În comuna Voila nu se va desfiinţa nicio unitate şcolară” spune hotărît primarul Gheorghe Osalciuc. La sfîrşitul anului şcolar, directorul Școlii Gimnaziale Voila susţinea că pe lista unităţilor şcolare propuse pentru închidere la nivelul judeţului Braşov se aflau şi două unităţi din comuna Voila. Deşi nu s-a spus explicit care sînt unităţile şcolare propuse pentru desfiinţare, cadrele didactice din comună vorbeau despre grădiniţele din Voivodeni şi Dridif. La Grădiniţa din Voivodeni au încheiat anul şcolar 17 copii, iar la cea din Dridif 16 copii. Părinţii spun că dacă unităţile şcolare se vor desfiinţa, îşi vor duce copiii la şcoli din Făgăraş nicidecum la sediul de comună. Directoarea şcolii Daniela Şerban vorbeşte cu convingere de necesitatea închiderii celor două grădiniţe venind cu o justificare financiară. ,,Mi s-a spus că nu mai avem bani pentru plata salariilor aferente trimestrului IV şi că trebuie să luăm o decizie. Din 5 grădiniţe cîte avem în comună trebuie să rămînă doar 3. Încă nu ştim care vor fi desfiinţate, vom lua o decizie în consiliul de administraţie al şcolii” a spus la sfîrşitul anului şcolar directoarea Daniela Şerban. La Dridif educatoare este Bianca Urs, titulară pe post. Şcoala are centrală termică, apă şi canalizare. Şi la Voivodeni funcţionează doar grădiniţa şi a avut în anul şcolar ce s-a încheiat 17 copii, educatoare fiind Roxana Dobrin.
 

,,Nu se va face economie la buget”
   

 

 

 

 

     Primarul comunei, Gheorghe Osalciuc, nici nu vrea să audă de închiderea grădiniţelor. ,,Primăria se va implica în activitatea şcolilor din comună, ne interesează educaţia copiilor noştri şi nu sîntem indiferenţi unde învaţă ei. Nu se pune problema desfiinţării grădiniţelor de la Dridif şi de la Voivodeni, mai ales că au un efectiv numeros. Nu se face economie desfiinţîndu-le. Nu se mai plătesc doi dascăli, dar transportul cine-l suportă, reparaţiile la maşini cine le suportă, salariul şoferului cine-l plăteşte? Sînt cheltuieli care cad în sarcina bugetului local şi depăşesc nivelul salariilor care ar dispărea. Vom găsi soluţii ca grădiniţele să nu se închidă. Dacă acceptăm să le închidem, aşa vor rămîne mult timp de aici încolo. Aşa s-a întîmplat şi în 2005 cînd s-au închis multe şcoli din ţară. Dacă nu avem grijă de copiii noştri, să le oferim condiţii să înveţe, atunci ce viitor vom mai avea? O decizie de desfiinţare a celor două grădiniţe ne va afecta şi proiectul after school şi nu voi accepta acest lucru” a spus primarul comunei Voila.

Ion Negrilă: ,,O şcoală funcţionează sau se închide în funcţie de managementul aplicat”
 

     Inspectorul şcolar general adjunct, Ion Negrilă, spune că nu se pune problema desfiinţării grădiniţelor din Voiodeni şi Dridif dacă au un număr suficient de copii. ,,IȘJ Braşov nu impune desfiinţarea unităţilor şcolare, mai ales că funcţionarea lor depinde de numărul de copii, finanţarea depinzînd de acest lucru, adică plata pe elev. Școala Voila trebuie să se asigure că va avea numărul de copii care să-i permită funcţionarea. Dacă va rămîne fără buget de salarii în ultimele luni, IȘJ Braşov poate să facă o rectificare bugetară pentru a acoperi necesarul. Dar există şi condiţii. Consiliul profesoral şi consiliul de administraţie al şcolii trebuie să găsească soluţii pentru a avea copii la şcoală. Nu poţi propune spre desfiinţare o grădiniţă care are copii şi merge bine” a spus prof. Ion Negrilă care a declarat că 17 copii la o grădiniţă înseamnă un număr suficient pentru a funcţiona. Aceeaşi sursă a susţinut că o şcoală funcţionează sau se închide în funcţie de managementul acelei şcoli. ,,Trebuie să caute şi să găsească soluţii, să aducă la şcoală copii, să discute cu părinţii şi să-i convingă că şcoala este aceeaşi şi la Voila şi la Făgăraş, actul educativ să fie de calitate, să aibă rezultate bune la examene, să reşcolarizeze elevi, să apeleze la proiectul a 2-a şansă, să bată satele pentru a-şi atrage elevi, sînt cîteva exemple. Cînd eram la şcoala din Voila director aveam 400 elevi la gimnaziu, iar acum nici măcar jumătate nu mai sînt. Nu cred că au dispărut copiii din comună ci s-au orientat spre alte şcoli. Deci soluţia se găseşte tot la şcoală” a explicat Ion Negrilă, inspectorul general şcolar adjunct (Lucia Baki)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 131 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4561698

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare