Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Anglicisme, americanisme
Anglicisme, americanisme Email
Luni, 16 Iulie 2018 19:49

     Cuvintele împrumutate din alte limbi, în epoca modernă, neologismele, se pot grupa după limba de provenienţă: latinisme, slavisme, turcisme, grecisme, italienisme, franţuzisme etc. Fenomenul rămîne viu, dar sursa împrumuturilor oscilează. Azi se vorbeşte de o invazie a anglicismelor, nu numai în limba română, ci şi în alte limbi europene, asiatice, africane, pe lîngă cele vorbite în Lumea Nouă. Anglicismele, din lista ce urmează, nu sînt încă adaptate sistemului fonetic şi gramatical românesc, dar le auzim la radio, televizor, le citim pe internet, în presa scrisă sau în reclamele de toate felurile. Pentru a nu greşi, dăm pentru fiecare scrierea, pronunţarea şi o traducere uzuală.
- Aftershave (aftărşeiv)- loţiune uşor alcoolizată şi plăcut parfumată, care se foloseşte după ras, pentru îngrijirea pielii.
- Afterschool (aftărscul)- program stabilit pentru elevii care mai rămîn la şcoală, după cursuri.

- Babysitter (bebisităr)- persoană feminină angajată la îngrijirea copiilor, în absenţa părinţilor.
- Banner (benăr)- steag, pancartă, fîşie lungă atîrnată între doi stîlpi, pe care este scrisă o reclamă, un îndemn, un mesaj.
- Biker (baicăr)- motociclist, biciclist.
- Body (bodi)- tricou cu chiloţi, din jerseu elastic, care se mulează pe corp.
- Bodyguard (bodigard)- gardă de corp, persoană special pregătită pentru paza cuiva; guard (figurant)- gorilă.
- Boy (boi)- servitor din colonii recrutat dintre băştinaşi; liftier, la unităţile hoteliere; dansator într-un ansamblu de music-hall.
- Bypass (baipas)- conductă care dublează conducta principală; deviere rutieră pentru a evita un drum înfundat; operaţie chirurgicală cardiacă în caz de înfundare a unei artere.
- Cash (cheş)- care se plăteşte cu bani gheaţă, numerar; lichidităţi.
- Catering (keităring)- serviciu de asigurare a mîncării într-un mijloc de transport, în diferite instituţii, cu anumite prilejuri; activitate de distribuire a producţiei industriale sau a preparatelor culinare.
(Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 141 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4561709

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare