Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Lenea, pusă la zid de noua legislaţie
Lenea, pusă la zid de noua legislaţie Email
Luni, 23 Iulie 2018 17:35

 

Dacă beneficiarul ajutorului social refuză un loc de muncă va pierde indemnizaţia 100 persoane apte de muncă la Făgăraş, dar care stau la mila statului Mai multe firme din Braşov şi Făgăraş îşi caută angajaţi printre asistaţii social, dar numai două persoane au ales oferta acestora 

     La sediul Direcţiei de protecţie socială din cadrul Primăriei Făgăraş stau afişate ofertele de muncă ale mai mulor firme din Braşov şi Făgăraş, patronii sperînd că îşi vor găsi din rîndul asistaţilor social persoane pe care să le angajeze. 

Mai mult, angajaţii de aici prezintă ofertele lăsate de patroni la fiecare beneficiar de venit minim garantat. Din păcate respectivele oferte rămîn doar pe hîrtie, nicio persoană nefiind interesată de un loc de muncă. ,,Refuză să se angajeze deşi sînt apţi de muncă. Ei nu caută locuri de muncă, ei au nevoie doar de bani nemunciţi. Deşi salariile pe care le primesc dacă se angajează sînt mult mai mari decît ajutorul social, ei nici nu vor să audă. Se mulţumesc cu asigurarea medicală dată de statutul de asistat social şi de ajutorul social, dar şi de numeroasele indemnizaţii plătite de stat pentru copii, sărăcie, lemne etc” a spus Gheorghe Stoica.

Oferte de muncă, dar solicitanţi, nu
 

     O firmă din Braşov caută în rîndul asistaţilor social de la Făgăraş operatori de producţie în industria auto. Condiţiile sînt foarte sumare, minim 8 clase şi disponibilitatea de a lucra în 3 schimburi. Firma oferă transport, tichete de masă de 15 lei/zi, o masă caldă la cantina societăţii, tichete cadou de 600 lei/an, două prime pe an în valoare de 10% din salariu. Salariul oferit este de 1900-2200 lei brut. Și alte societăţi comerciale îşi caută forţă de muncă în rîndul asistaţilor social de la Făgăraş, oferind o gamă largă de locuri de muncă bine plătite. Aşa cum spun patronii, au reuşit să angajeze doar două persoane din rîndul beneficiarilor de ajutor social.

Apţi de muncă, dar leneşi
 

     Cel puţin 100 de persoane din Făgăraş apte de muncă aşteaptă ajutorul social de la Primărie în fiecare lună. În luna iunie 2018, au fost în plată la Direcţia de asistenţă socială Făgăraş 154 de dosare, suma totală de bani achitată beneficiarilor fiind de 45.000 de lei. În primele 6 luni din 2018, bugetul alocat plăţii ajutorului social a fost de 270.000 de lei. ,,Din numărul total de dosare, 55 reprezintă persoane vîrstnice care sînt scutite de orele de muncă în folosul comunităţii. Pentru ajutorul social în valoare de 142 lei, beneficiarul trebuie să presteze 13 ore de muncă pe lună. În cazul în care nu efectuează orele de muncă prevăzute de lege li se suspendă dosarul de ajutor social. Cele mai multe dosare de ajutor social sînt înregistrate în sezonul rece. Atunci se dublează numărul de dosare sau chiar se triplează. Cele mai multe dosare înregistrate la Legea 416/2001 au fost în anul în care s-a dat această lege. Am avut arunci, la Făgăraş, 500 de dosare” a spus Gheorghe Stoica, inspector la Direcţia de asistenţă socilaă Făgăraş.

Venit lunar de 2000 lei fără niciun loc de muncă
 

     Cuantumul ajutorului social plătit de la buget este de 142 lei pentru o persoană, iar cu cît o familie are mai mulţi membri valoarea ajutorului creşte. În cazul a 2 persoane, ajutorul este de 255 lei, la 3 persoane se plăteşte 357 lei, la 4 persoane se ajunge la 442 lei. O familie cu 5 persoane primeşte 527 lei, cu 6 persoane 564 lei, cu 7 persoane 600 de lei, cu 8 persoane 637 lei, cu 9 persoane 673 lei, cu 10 persoane 710 lei. O familie din cartierul Galaţi are 8 copii, părinţii nu lucrează, dar beneficiază de tot felul de ajutoare financiare de la buget care totalizează un venit lunar de 2081 de lei. ,,Pentru această familie cu 10 membri ajutorul social este de 710 lei. Se adaugă suma de 788 lei reprezentînd alocaţiile copiilor, 428 lei alocaţie pentru susţinerea familiei, 155 lei cartela de pîine” a spus consilierul social Gheorghe Stoica. Un alt exemplu este o mamă cu 4 copii fără soţ tot din cartierul Galaţi. Aceasta încasează următoarele ajutoare financiare: 527 lei ajutor social, 452 lei alocaţii de la stat, 428 alocaţie de susţinerea familiei şi cartela de pîine de 155 lei. La aceste sume se mai adaugă şi tichetele de grădiniţă în valoare de 50 lei/copil.

Ce ajutoare primesc asistaţii sociali din Făgăraş
 

- alocaţii de stat: 84-200 lei/lună
- alocaţiile de susţinere a familiei: 75-400 lei/lună
- tichete de grădiniţă: 50 lei/copil/lună
-U bani de liceu: 100-150 lei/lună
- burse sociale
- bani pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale: 3500 lei/an
- bani pentru lemne: 290 lei/iarnă
- cartelă de pîine pentru familiile cu mulţi copii: 155 lei/lună
- venituri obţinute din munca de zilier: sînt sume care nu sînt declarate şi nu sînt impozitate; 50 lei/zi

Refuzi locul de muncă, pierzi ajutorul social
 

     Noile modificări la Legea venitului minim garantat vor trimite la muncă beneficiarii de ajutor social. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 18 iulie 2018, modificările aduse Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Conform noilor prevederi, o persoană care refuză un loc de muncă oferit pierde dreptul la ajutor social.
- Articolul 15: alin (7) Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.
- Articolul 15, alin (8) În situaţia prevăzută la alin. (7), familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social", prevedere articolul 15 al Legii promulgate de şeful statului.
- O altă modificare prevede că persoanele care primesc ajutor social trebuie să facă muuncă în folosul comunităţii, în cuantumul banilor primiţi. ,,Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii".
- Potrivit legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei neîndeplinirea de către primar a obligaţiilor prevăzute de noua lege.
- Legea stabileşte că repartizarea activităţilor sezoniere se realizează de către primar, după efectuarea de către beneficiarii de ajutor social a orelor de muncă stabilite, iar planul de acţiune se transmite agenţiilor teritoriale

Comments
Comentariu nou Cautare
Vio  - Salariu de rahat   |29-07-2018 11:02:29
Dragi patroni,,, vreți profit de milioane de euro,,, ca în România asa se
practica,,,, dacă vreți muncitori, luați din Vietnam, cu salariul mediu,,, nu
păcăliți romani cu brut de 1900, adică un rahat de 1200,,,iar voi sa va
lafaiti pe spatele nostru în vacante exotice, mașini de lux, super case,,,,,
de asta plecam în alte state pe 2000 euro pe luna,,,,, asa va trebuie,,,
închideți fabricile în curând,, vezi vedea,,, nu suntem sclavi voștri, sa
stizi asta,,,,
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 107 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4561692

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare