Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Primăria Beclean bună de plată
Primăria Beclean bună de plată Email
Luni, 23 Iulie 2018 17:49

 

Amenzi şi penalităţi pe bandă rulantă  Recepţia investiţiei de la Hurez a fost realizată parţial deşi lucrările erau finalizate şi existau banii aferenţi achitării integrale a lucrărilor

     Amenzi, penalităţi de întîrziere, noi achiziţii reprezintă bumerangul ajuns la Primăria Beclean după ce timp de un deceniu s-a tărăgănat darea în funcţiune a staţiei de epurare de la Hurez.

 Investiţia ,,Reţea de canalizare şi staţie de epurare Hurez” a fost începută în anul 2007 şi abia în 2013 au fost predate lucrările, dar şi atunci parţial. Din procesul verbal de preluare a investiţiei de către Primăria Beclean de la firma de construcţii Termoconfort lipsea staţia de epurare. Situaţia a rămas suspendată de atunci vreme de încă 5 ani. Conducerea Primăriei Beclean se găseşte astăzi în situaţia de a scoate din buget alte sume de bani pentru a finaliza vechea investiţie. Vorbim de sume ce depăşesc 160.000 lei peste valoarea totală a investiţiei care a fost de 4,8 milioane de lei.
 

Recepţie fără staţia de epurare
 

     De ce nu s-a vrut preluarea staţiei de epurare de la Hurez rămîne un mister despre care nu se prea vorbeşte, doar vechiul primar Cosmin Leancu este cel care poate veni cu explicaţii. La acea dată, respectiv 17 mai 2013, în Procesul verbal de recepţie nr. 2040 se stipula predarea reţelei de canalizare şi colectorul, lipsind staţia de epurare. Asta în condiţiile în care autorizaţia de construcţie pentru întreaga investiţie mai avea valabilitate pînă în 11 august 2013. Aşa se face că staţia de epurare n-a mai primit autorizaţie de contrucţie şi nici n-a mai fost dată în funcţiune. La expirarea mandatului de primar, Cosmin Leancu a lăsat investiţia nefinalizată şi neautorizată. Chiar şi în aceste condiţii de încălcare a legislaţiei de Mediu, locuitorii din Hurez şi-au racordat gospodăriile la reţeaua de canalizare şi au deversat canalul.
 

Investiţie de 4,38 milioane de lei
 

     Investiţia totală de la Hurez era în valoare de 4.386.613 lei, sumă ce era înregistrată în contabilitatea Primăriei Beclean la nivelul lunii iunie 2016. Pentru lucrările executate, firmei de construcţii Termoconfort i-a fost achitată suma de 4.303.267 lei în perioada 2007-2014. Conform datelor furnizate de Primăria Beclean, în perioada iunie 2016-iunie 2018 s-a mai chetuit pentru staţia de epurare suma de 126.940 lei însemnînd penalităţi, reautorizări şi noi avize. Și firma Termoconfort a pretins penalităţi la suma rămasă neachitată pentru staţia de epurare, iar în urma procesului derulat în instanţă, Primăria Beclean a fost obligată să plătească penalităţile calculate la valoarea de 140.454 lei.

Etape pînă la darea în funcţiune a staţiei de epurare
 

     Staţia de epurare de la Hurez şi reţeua de canalizare va fi administrată de SC Apa Canal SA Sibiu, dar numai în condiţiile în care investiţia va funcţiona legal şi va fi autorizată de instituţiile abilitate. Pînă se va ajunge la acel stadiu, Primăria Beclean va trebui să parcurgă noi etape birocratice. ,,În primul rînd trebuie să primim membrana achiziţionată de la firma C&V Water care trebuie montată pe staţie. Apoi staţia trebuie să funcţioneze vreo 2 săptămîni pînă va ajunge la parametrii normali de funcţionare pentru a se putea lua probe prin care să se dovedească faptul că apa este epurată. Apoi este nevoie de o nouă autorizaţie de construcţie pe care o eliberează Primăria Beclean. Urmează să invităm ISC-ul pentru recepţia lucrărilor, reţea, colector şi staţie, nu pe bucăţi. Următorul pas ar fi obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de la SGA, Mediu şi cu toate la pachet să predăm investiţia la Apa Canal SA. Nu este un termen fix, dar după ce va ajunge membrana, probabil vreo 3 săptămîni. Dosarul investiţiei este acum complet” a explicat Camelia Motrescu, de la Serviciul economic din Primăria Beclean.

Comisia nu a fost convocată
 

     ,,Termoconfort prin adrese, care există, a solicitat de 3 ori recepţia staţiei de epurare. În 2013 a fost recepţia parţială a investiţiei, reţeaua de canalizare şi colectorul, apoi firma a finalizat şi staţia de epurare şi a cerut recepţia. Comisia de recepţie era formată din 5 membri de la Primăria Beclean, de la ISC, diriginte de şantier. Această comisie însă nu s-a întrunit. Nu există din partea ordonatorului de credite o adresă prin care să fie convocaţi membrii comisiei pentru recepţia staţiei de epurare. Din surse neoficiale se pare că n-au fost lăsaţi membrii comisiei să participe la recepţia staţiei. Chiar dacă nu s-a făcut recepţia, Primăria Beclean era datoare firmei Termoconfort care executase lucrarea. De altfel, banii existau în buget, 500.000 lei, iar plata se putea face. S-au achitat facturile ulterior, dar cu penalităţi de întîrziere, după ce Primăria Beclean a fost executată silit de firma de construcţii. Din sumele datorate efectiv, în perioada 2015-2016 penalităţile au fost de 140.000 lei, bani plătiţi în 2017. Faţă de valoarea investiţiei, de la buget s-a plătit în plus pentru penalităţi, amenzi, un total de 160.000 de lei. Mai adăugăm şi costul membranei de 47.895 lei. Investiţia a fost realizată din fonduri proprii şi de la CJ Brsşov, iar destinaţia banilor trebuia respectată, nu putea fi schimbată” a mai explicat Camelia Motrescu. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Unu  - Teorie stie toata lumea ...   |25-07-2018 06:54:41
...dar practica ne omoara
Totusi tot nu am inteles de ce nu este statia in
functiune?
Claudia Motrescu ,asta o fi nevasta primarului ,ceva conficte de
interese pe acolo?Daca descopera ceva nereguli si e vina la primar?sint sigur
ca o sa l dea in git,vai de capul nostru ce o ajuns si satul ala .Plina primaria
aia de puturosi si habarnisti,pe vremuri (comunusm)era dna Ghib,dna Bar
,Vlasceanu ,secretarul , parca Aurel il chema ,si tanti Maria lui Chente ,batea
doba prin sat cind era ceva.Toate mergeau bine ,era satul plin de oameni ,acum
satul e gol ,plin de tigani mai bine zis si la primarie sunt vreo 30 de angajati
,toti dau vina uni pe alti si nu se face nimic,Ce am inteles din articol ca sa
dat in folosinta statia de epurare dar ca lipsea tocmai statia de epurare ,te
pufneste rasul ,ca n filmele cu prosti,la fel si cu canalizarea din Beclean ,in
acte apare caeste dar lilseste cu dezavirsire.Asta i Romania!
Unu  - A si revin....   |25-07-2018 06:58:51
Nu am inteles rolul articolului asta,este sa criticati ce se intimpka acolo sau
are rolul sa l ridicati in slavi pe primar ,doamne cit se zbate omul asta ptr
noi,intreb si eu asa ....
alul  - pai...cum facem   |27-07-2018 05:44:34
problemele le stim cu toti...rezorvariile nimeni...
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 146 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4561714

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare