Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Anglicisme, americanisme (II)
Anglicisme, americanisme (II) Email
Luni, 23 Iulie 2018 18:58


     Reluăm liste unor cuvinte împrumutate recent din limba engleză, a căror formă şi pronunţie nu s-au adaptat sistemului fonetic românesc, dar le auzim frecvent în mass-media, în domeniile tehnicii, comerţului, turismului, sportului, IT. În paranteză am redat pronunţia englezească.
- CD (sidi)- compact disc, disc cu înregistrări audio realizate digial şi redate cu ajutorul unei raze laser reflectate pe suprafaţa lui.
- Charter (ciartăr)- tip de contract de transport cu avioane sau nave închiriate, cu tarife mai mici decît pe liniile regulate; avion sau navă care circulă astfel.
- Cool (cul)- grozav, minunat, nemaipomenit; calm, rece (în jazz)
- Coffe-break (cofibrec)- pauză de cafea

- Copyright (copirait)- drept rezervat autorului sau editorului de a reproduce şi vinde operele lierare; drept de autor.

- Cowboy (cauboi)- păzitor, băiat la vite, călare, din America de Nord; îngrijitor de vite din fermele americane; văcar.
- CV (sivi)- abreviere de la ,,curriculum vitae” (cursul vieţii, biografie)
- Dealer (diler)- agent de bursă, agent de vînzări; cel care împarte cărţile la jocul de cărţi; negustor, furnizor.
- Digest (daigest)- rezumat al unei cărţi, al unui aricol; publicaţie periodică ce conţine astfel de rezumate.
- Disc-jockey (discjockei), abr. DJ(digei)- prezentator, comentator de muzică înregistrată pe discuri şi prezentată la radio sau discoteci.
- Drive-in (draivin)- cinematograf, bar, spectacol în aer liber în care se intră cu maşina.
- Duty-free (diutifri)- magazin din zona liberă de la frontieră în care nu se percep taxe vamale pentru bunurile achiziţionate.
- Exit-poll (exitpol)- sondaj de opinie efectuat la ieşirea de la urne pentru a anticipa rezultatul alegerilor.
- Fitness (fitnes)- condiţie fizică bună, sănătate; complex de exerciţii fizice avînd ca scop menţinerea acestei condiţii.
- Full-time (fultaim)- cu normă întreagă, program complet de lucru. (Prof. Liviu IOANI)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 56 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4589760

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare