Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Industria de apărare, sector pe cale de dispariţie
Industria de apărare, sector pe cale de dispariţie

 

S-a limitat numărul de angajaţi din industria de apărare prin HG la 923 Investiţiile în Armată au crescut, dar industria autohtonă de apărare moare încet Angajaţii din industria de apărare nu şi-au primit salariile restante aferente perioadei ianuarie-aprilie 2018


     Cei peste 8000 de angajaţi din industria de apãrare se aflã în pericolul de a nu mai fi remuneraţi odatã cu apariţia HG 230/2018 care condiţioneazã numãrul de salariaţi din acest sector de activitatea de producţie. Pentru perioada ianuarie-aprilie 2018, angajaţii societãţilor din industria de apãrare nu şi-au primit salariile. De la cele douã fabric din Țara Fãgãraşului sînt în cauzã 271 de salariaţi. Acest sector de activitate dispare încet încet, în timp de Armata face investiţii de miliarde de euro, dar cu investitori strãini

Fabricile nu mai au comenzi
 

     Industria de apãrare a ultimilor ani se aflã într-un proces continuu de diminuare a comenzilor la nivelul operatorilor economici. Situaţia se explicã prin scãderea numãrului de comenzi primite din partea beneficiarilor interni: Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne ºi celorlalte componente ale forţelor sistemului naţional de apãrare (FSNA), precum ºi din partea beneficiarilor externi. Prin urmare, ministerul de resort a aprobat un numãr mediu maxim de personal care desfãşoarã activitãţi conform Legii nr. 232/2016 şi a lergislaţiei europene. Sumele necesare asigurãrii plãţilor salariale sînt prevãzute în bugetul de stat pe anul 2018, prin bugetul Ministerului Economiei, în cuantum de 35.373 mii lei pentru un numãr mediu maxim de personal de 923 salariaţi propus prin HG semnat d epremierul Viorica Dãncilã în mai 2018
     La stabilirea numãrului mediu maxim de personal de 923 salariaţi s-a avut în vedere strictul necesar pentru desfãºurarea activitãţilor de întreţinere, revizii mijloace fixe, reparaţii, conservare, securizare ºi administrare a capacitãţilor de producţie pentru apãrare, indisolubil legate de producţia ori comerţul cu armament, muniţie ºi material de rãzboi. Actul normativ limiteazã la minim mãsurile de sprijin financiar, oferind operatorilor economici posibilitatea pãstrãrii personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apãrare, menţinerii în stare de funcţiune a capacitãţilor de producţie specializate, realizãrii programelor strategice de înzestrare ale armatei.

Tot fără salarii
 

     271 de salariaţi de la SC Pirochim SA din Victoria şi de la Fabrica de Pulberi din Făgăraş nu şi-au primit salariile aferente perioadei ianuarie – aprilie 2018. În loc de bani, această categorie de salariaţi primeşte doar promisiuni. ,,La sfîrşitul lunii mai a.c., am fost şocaţi cînd am primit salariul doar pentru luna decembrie 2017, iar la sfîrşitul lunii iunie am încasat leafa aferentă lunii mai. În această perioadă aşteptăm salariul pentru luna iunie 2018. Ne-am săturat de promisiuni, am protestat în faţa Guvernului pentru recuperarea drepturile salariale, dar degeaba. În şedinţa de Guvern din luna mai a.c., s-a aprobat bugetul industriei de apărare şi am avut promisiuni că vom primi salariile restante, dar am fost minţiţi. Din păcate situaţia financiară a fabricii noastre nu s-a schimbat şi noi am rămas fără salarii” au spus angajaţii de la Pirochim SA. Și salariaţii de la Fabrica de Pulberi din Făgăraş se află în aceeaşi situaţie. Nici ei nu şi-au încasat salariile restante pentru perioada ianuarie-aprilie 2018.
 

Sindicatele şi Ministerul se bat în adrese
    

 

 

     În timp de angajaţii din industria de apărare aşteaptă să fie plătiţi pentru munca prestată, între Ministerul Economiei şi Federaţia Sindicatelor din Apărare ,,Unirea” are loc o acerbă corespondenţă. Printr-o adresă a Federaţiei ,,Unirea” înregistrată la Ministerul Economiei la data de 3 iulie 2018, sindicaliştii cereau plata salariilor aferente perioadei ianuarie-aprilie 2018 şi sursa acestor plăţi. Ministerul Economiei a dat sindicaliştilor prin Adresa nr. 3105 din 12 iulie 2018 un răspuns şocant, aşa cum îl caracterizează angajaţii care-şi aşteaptă retribuţiile restante. Ministerul redă în respectiva adresă o înşiruire de legi şi ordonanţe emise în 2017 şi completate în 2018 în care explică circuitul fiscal al banilor necesari efectuării plăţilor salariale şi a contribuţiilor de asigurări sociale. De asemenea invocă anexa ultimei OUG semnată de Viorica Dăncilă privind numărul de angajaţi aprobaţi în acest sector de producţie. ,,În temeiul art. 24 din Legea 232/2016 privind industria de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, salariaţii operatorilor economici cu capital mojoritar de stat care efectuează activităţi de întreţinere, conservare , reparaţii şi pază a capacităţilor de producţie, activităţi administrative şi alte activităţi specifice, beneficiază de sume acordate de la bugetul de stat , în vederea acoperirii drepturilor salariale şi a contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajator, dacă aceste activităţi sînt indisolubil legate de producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război, stabilite prin HG” searată în adresă. Modul de calcul al drepturilor salariale, se mai arată în adresă, este reglementat prin HG 174/2017 modificată prin HG 281/3.05.2018 şi se referă la salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Se mai invocă şi Registrul unic al operatorilor economici şi al capacităţilor de producţie în care sînt înscrişi şi autorizaţi operatorii economici din industria de apărare, document aprobat prin OUG 40 din 17 mai 2018. ,,În temeiul HG 230/2018 privind aprobarea numărului maxim de personal pe 2018 pentru industria de napărare, sîntem de acord cu achitarea drepturilor salariale aferente perioadei ianuarie-aprilie la operatorii economici prevăzuţi în anexa HG 230 din fondurile alocate cu această destinaţie prin bugetul ME, dar numai după identificarea unor soluţii legale care să acopere perioada ianuarie-aprilie 2018, perioadă în care operatorii economici menţionaţi nu erau autorizaţi şi înscrişi în registru. Nemulţumiţi d erăspuns, sindicaliştii de la Federaţia ,,Unirea” s-au adresat Senatului României cerîndu-i sprijin în rezolvarea problemelor din industria de apărare în care sînt angajaţi 8000 de salariaţi. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 58 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4589760

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare