Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale ,,Comuna Lisa în straie de sărbătoare”
,,Comuna Lisa în straie de sărbătoare” Email
Luni, 30 Iulie 2018 18:51

 

Lisa a marcat Marea Unire printr-un eveniment cultural organizat în sediul de comună Sătenii şi-au trimis la Alba Iulia hotărîrea legată de Marea Unire prin George Moldovan şi Hariton Pralea, oameni ai locului

  

     Comuna Lisa a fost gazda evenimentului cultural denumit ,,Comuna Lisa în straie de sărbătoare”, desfăşurat duminică, 29 iulie 2018, pe scena amplasată în centrul satului, în faţa Primăriei Lisa. În jurul orei 12.30 în curtea Școlii Gimnaziale ,,Octavian Paler”, într-un cadru festiv, a fost dezvelit bustul scriitorului Octavian Paler, realizat de sculptorul, Gheorghe Zaharia. Patru preoţi au oficiat o slujbă religioasă în memoria scriitorului Octavian Paler, apoi s-au depus coroane de flori. Evenimentul a fost prezentat de Diana Gribincea, directorul Casei de Cultură Făgăraş. ,,Ca şi anul trecut am ţinut să organizez un eveniment cultural, ,,Comuna Lisa în straie de sărbătoare” . În cadrul acestei manifestaţii am dezvelit bustul lui ,,Octavian Paler” cel care s-a născut şi a copilărit în Lisa, iar în Căminul Cultural s-a organizat o expoziţie despre Marea Unire de la 1918 , iniţiator fiind Ioan Ciungara. Nu putea lipsi nici muzica şi voia bună, pe scenă aurcînd artiştii de muzică populară din Țara Făgăraşului şi din alte zone, dar şi ansambluri folclorice” a spus primarul comunei Lisa, Gheorghe Moga. Edilul comunei Lisa, Gheorghe Moga a acordat trei diplome de onoare pentru contribuţia la păstrarea culturii populare româneşti şi pentru promovarea activităţilor culturale ale comunei Lisa.

Bust în memoria scriitorului Octavian Paler
 

     ,,Este o creaţie deosebită la care am lucrat aproape un an de zile în atelierul de la Breaza. Mi-am dorit să fac bustul scriitorului Octavian Paler pentru că mi-a fost prieten. În ultimii ani, am realizat multe lucrări, dar acesta a fost cea mai reuşită. Localnicii s-au declarat mulţumiţi şi mi-au spus că seamănă foarte mult cu Octavian Paler. Bustul a fost turnat la o turnătorie din Bucureşti pentru că în zonă nu mai există turnătorii. Aceast bust l-am donat, iar Primăria Lisa a construit postamentul din curtea şcolii pe care a fost montat bustul lui Octavian Paler” a spus sculptorul Gheorghe Zaharia.
 

,,Și noi am semnat la Alba Iulia”
 

     În incinta Căminului cultural din Lisa s-a organizat expoziţia intitulată ,,Și noi am semnat la Alba Iulia” al cărei vernisaj a avut loc în cadrul acestui eveniment. Organizatorul expoziţiei a fost ing. Ioan Ciungara care a fost susţinut şi de colaboratorii profesor Sergiu Dudan, învăţător Ana Sucaciu, educator Lucia Moga şi Ioan Bucurenciu. Au fost expuse fotografii şi documente cu localnicii care au participat la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918. ,,În 2012 am început un proiect legat de istoricul cetelor de feciori din satele Pojorta, Lisa, Breaza şi Voivodeni. În timp ce mă documentam pentru acest proiect în casele oamenilor am găsit poze vechi legate de viaţa acestor oameni. Aşa am început să-mi fac o bază de date despre Marea Unire de la 1918. În acest an celebrăm Marea Unire, iar Primăria şi Consiliul Local Lisa a iniţiat proiectul ,,Comuna Lisa în straie de sărbătoare”. În cadrul proiectului am realizat o expoziţie care prezintă contribuţia locuitorilor din comuna Lisa la pregătirile şi înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. În expoziţie sînt prezentate evenimente şi personalităţi care au avut un rol deosebit la Marea Unire. Actele de la Marea Unire s-au semnat cu sînge pe front şi cu peniţa la Alba Iulia. În cadrul expoziţiei am prezentat poze cu eroi şi luptători din primul război mondial, am expus documente semnate de locuitorii din comuna Lisa pentru alipirea Transilvaniei la România. George Moldovan, Hariton Pralea au semnat la Alba Iulia rezoluţia. Au fost expuse şi pozele cu actorii Marii Uniri din 1918 împreună cu un grup de tineri din satul Pojorta în data de 15 august 1933 cu ocazia sfinţirii unei plăci cu eroii din Pojorta din primul război mondial” a spus ing. Ioan Ciungara.
 

,,Hotărîrea noastră”
   

 

 

 

 

 

 

 

 

     Au fost expuse şi trei hotărîri din 27 noiembrie 1918 ale sătenilor din Pojorta, Breaza şi Lisa au hotărît următoarele. ,,Obştea poporului Român din comuna Pojorta din îndemn propriu şi fără nicio silă sau ademenire din vreo parte dă la iveală dorinţa ce însufleţeşte inima fiecărui român şi declară că voinţa sa nestrămutată este să fim alături, împreună cu teritoriile româneşti din Ardeal, Banat, Ungaria şi Maramureş la Regatul României, sub stăpînirea Majestăţii Sale Regele Ferdinand I. În această hotărîre a noastră aşternem tot ce au dorit sătenii noştri, tot ce ne încălzeşte pe noi cei de faţă. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”
 

Sătenii comunei la Marea Unire
 

     Locuitorii din satele Lisa, Breaza şi Pojorta au contribuit la pregătirea şi înfăptuirea Marii Uniri prin: prin jertfe de sînge pe cîmpul de luptă în Primul Război Mondial, prin înfiinţarea şi funcţionarea organizaţiilor comunale ale Gărzii Naţionale Române, documente, procese verbale şi hotărîri semnate de locuitorii din cele trei sate din comuna Lisa prin care se cere ,,alăturarea la Regatul României”, un delegat, George Moldovan din Pojorta, semnatar al actului Unirii de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, un delegat, doctor Ariton Pralea din Breaza ales la Alba Iulia membru în Marele Sfat Naţional Român. Un rol important l-a avut căpitanul Mihaiu Poparadu, născut în Pojorta, luptător în Revoluţia Transilvană de la 1848.
 

Ansamblul ,,Horiţa”
 

     Pe scena din centrul satului a urcat Ansamblul ,,Horiţa” din Lisa. Copiii au cîntat imnul, cîntece patriotice şi au jucat dansuri populare specifice comunei Lisa, dar şi din Țara Făgăraşului. ,,În urmă cu un an, am înfiinţat Ansamblul ,,Horiţa”. Numele Ansamblului este de fapt un dans specific satului, vechi de 100 de ani. În 1918, participanţii din Lisa care au fost la Marea Unire de la Alba Iulia cînd au ajuns acasă au sărbătorit unirea în centrul satului, dansînd ,,.Horiţa”. Conform tradiţiei, acest dans popular se joacă de feciorii din ceată în ziua de Crăciun, după obiceiul de dat în staie” a spus coordonatorul Ansamblului ,,Horiţa”, Mia Greavu. Ansamblul este format din 17 perechi de dansatori, cu vîrste cuprinse de la 7 la 15 ani, iar coordonatorii sînt: Ovidiu Moga şi Mia Greavu. În zilele de vineri şi sîmbătă la căminul cultural din Lisa elevii fac repetiţii. Instructorul ansamblului este colegraful, Gheorghe Motoc. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 45 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4589759

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare