Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Centenar la Viştea de Jos Email
Luni, 30 Iulie 2018 20:05

 

     Comunitatea din Viştea de Jos va marca Centenarul Marii Uniri în cadrul unui eveniment cultural organizat sîmbătă, 4 august 2018, începînd cu ora 11.00, la Căminul cultural din Viştea de Jos. Va fi comemorat învățătorul Augustin Șandru din Viştea de Jos în cadrul unui simpozion organizat de Academia Română, Institutul de Istorie ,,A.D.Xenopol” din Iaşi şi Primăria Viştea. Aşa cum prezintă dr. Silviu Văcaru de la Institutul de Istorie ,,A.D.Xenopol” care a cercetat viața şi activitatea dascălului din Viştea de Jos, acesta a fost participant activ la Primul Război Mondial. El a fost mobilizat în armata austro-ungară, a luptat pe frontul rusesc, iar apoi a fost prizonier în Rusia, împreună cu zeci de mii de români ardeleni şi bucovineni. Augustin Şandru a fost unul dintre conducătorii Legiunii voluntarilor ardeleni din Rusia, care s-a organizat pentru a lupta alături de trupele franceze împotriva Puterilor Centrale. A redactat ziarul „Ţara noastră”, care a apărut la Vtoraia Riecika, a scris multe articole de îmbărbătare a voluntarilor,

a făcut cursuri de alfabetizare cu soldaţii ţărani, şi a încercat să ţină treaz sentimentul de unitate a românilor şi dorinţa românilor ardeleni ajunşi în Rusia de a se întoarce în noua lor patrie, România. Reîntors în ţară după aproape şapte ani de pribegie, în 1921, Augustin Şandru s-a dedicat activităţii didactice şi obşteşti din Viştea. Evenimentul de la Viştea de Jos va cuprinde un colocviu ştiinţific intitulat ,,România Mare şi eroii ei necunoscuţi”, la care vor participa: dr. Silviu Văcaru, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române, Iaşi; dr. Viorel Achim şi dr. Venera Achim, cercetători la Institututul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Bucureşti; urmaşi ai lui Augustin Şandru. Va fi organizată o expoziție documentară intitulată ,,Voluntarii transilvăneni din Rusia” şi o expoziție omagială ,,Augustin Şandru”. Va fi lansat volumul cu ,,Scrisori de pe front scrise de Augustin Şandru”, ediţie îngrijită şi prefaţată de Silviu Văcaru.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 99 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4798706

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare