Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Viromet vrea să producă metanol, dar nu are cu cine
Viromet vrea să producă metanol, dar nu are cu cine

 

Nu se găsesc specialişti pentru instalaţiile de Metanol, deşi patronul Ion Nicolae a promis majorări salariale de 60% Demisii pe bandă rulantă la Viromet Istoria instalaţiilor de Metanol prezentată de fostul director Ion Trăistaru


     ,,Se porneşte Metanolul”, este subiectul dezbătut în toate mediile sociale din Victoria de mai bine de o lună. Fie angajaţi ai fabricii, fie pensionari plecaţi din instalaţiile combinatului, fie simpli localnici, toţi se întreabă cine va porni instalaţiile secţiei Metanol întrucît specialiştii chimişti au plecat din fabrică ori s-au pensionat. Discuţiile mai aprinse au apărut însă după vizita fulger a patronului Ion Nicolae care a impus, cu o grabă inexplicabilă, repornirea instalaţiilor. Deşi la prima vedere pare o veste bună, aducătoare de profit atît patronului cît şi oraşului, oamenii sînt sceptici în privinţa siguranţei zonei. Concret este vorba despre personalul necalificat care va lucra în instalaţii, dar şi de numărul redus de angajaţi care au acceptat să se angajeze într-o astfel de activitate de producţie. Ion Nicolae a promis salarii majorate cu 60% pentru angajaţii de la Metanol, dar şi aşa nu s-au găsit muşterii. Mai mult, un număr impresionant de operatori şi-au dat demisia neavînd încredere în colectivul format în secţie.

Personal insuficient
 

     De mai bine de o lună, instalaţiile de la Metanol au fost luate la puricat în vederea repornirii producţiei. Angajaţii de aici au lucrat multe ore peste programul normal prevăzut în contractul de muncă. Astfel s-au făcut reparaţii, revizii şi probe pentru a se putea produce din nou metanolul în instalaţiile de la Viromet. Dacă la revizii s-a trecut cu vederea numărul redus de angajaţi, cînd a fost vorba de producţia efectivă, angajaţii au plecat pe capete. Mulţi şi-au dat demisia şi au preferat şomajul fără să mai aştepte preavizul legal, iar alţii vor părăsi fabrica după perioada legală de preaviz. Foştii angajaţi ai secţiei spun că ar fi nevoie de 100 de anagajaţi pentru a se lucra în condiţii optime pe aceste instalaţii. Mai mult, un fost şef de secţie amintea că personalul executiv de la Metanol număra, pe vremuri, 110 angajaţi care asigurau munca în trei schimburi.
 

Demisii pe bandă rulantă
 

     Pentru a găsi angajaţi, reprezerntanţii Viromet au bătut din uşă în uşă în căutarea de specialişti sau muncitori cu vechime în instalaţii. Nu mulţi au acceptat să revină în fostele lor locuri de muncă. Aşa se face că au fost aduşi operatori de la instalaţiile de uree şi amoniac de la alte combinate chimice patronate de Ion Nicolae. Aceştia au fost cazaţi aproape de fabrică, în vilele Virometului amplasate mai sus de Palat. Puţini pensionari au acceptat propunerea patronului şi s-au întors în fabrică, dar numai pînă va fi pornită instalaţia. Unii muncitori spun că nu mai vor să lucreze în condiţii de stres şi mai ales alături de personal necalificat. ,,Am lucrat multe ore suplimentare, fără grafic de lucru pentru că nu există suficient personal. În perioada 24 iulie- 1 august 2018 majoritatea angajaţilor şi-au depus demisia. A fost o perioadă dură, plecam la muncă dimineaţa şi nu ştiam cînd ajungem acasă. Unii colegi au demisionat chiar dacă au o vechime de peste 20 de ani din cauza lipsei personalului calificat. Ne-am bucurat cînd am aflat că vom porni instalaţia de metanol, dar nu ne-am gîndit nicio clipă că nu va fi personal suficient” au spus muncitorii.
 

Repornirea instalaţiilor, cu viteză înainte
 

     ,,A venit preşedintele în fabrică şi a spus să pornim instalaţia. Nu am înţeles de ce atîta grabă cînd în secţie nu era suficient personal. Au fost aduşi cîţiva băieţi de la Craiova care au mai lucrat la metanol, iar ei în cîteva zile au intrat pe post şi s-au conformat. La sfîrşitul lunii iulie a.c., erau 54 de oameni cu tot cu personalul TESA, iar în aceste condiţii se poate lucra în trei schimburi, dar fără libere. Noi vrem să pornim fabrica, dar ne lipsesc oamenii de bază pe anumite posturi. Metanolul se poate porni în 48 de ore, dar poate dura şi o săptămînă. Nu se poate porni fabrica pînă cînd nu se îndeplinesc parametrii normali. Ne-am şocat cînd directorul Jianu a venit cu lista de majorări salariale, la care preşedintele Nicolae a mai adăugat încă 10% pe lîngă majorarea de 50 %. Pînă la acest moment, cel al repornirii Metanolului, salariile erau foarte mici şi de aceea mulţi colegi au plecat la Sibiu unde se cîştigă mult mai bine. Pînă în prezent probele tehnologice au fost perfecte, chiar dacă instalaţia a fost în conservare cîţiva ani. Sperăm ca în următoarele zile să producem metanol” au mai spus muncitorii.
 

Majorări salariale de 60%
 

     Omul de afaceri, Ion Nicolae, a promis angajaţilor că le majorează substanţial salariile începînd cu 1 august 2018. Pentru secţia metanol s-a pus pe hîrtie următoarele salarii nete, iar patronul Ion Niculae a adăugat încă 10%.
 

- şeful de secţie 4.200 lei,
- inginer schimb de la 3.500 – 3.700 lei,
- maistru chimist de la 3.000 – 3.200 lei,
- maistru termist 2.800 – 3.000 lei,
- operator tablou cracare 2.500 – 2.700 lei,
- operator tablou tehnic 2.200 – 2.500 lei,
- operator tablou distilare 2.200 – 2.400 lei,
- operator tablou sinteză 2.200 – 2.400 lei,
- compresorist 1 de la 2.500 – 2.700 lei,
- compresorist 2 de la 2.200 – 2.400 lei,
- operator focuri reformer 2.000 – 2.100 lei,
- operator demineralizare 1.900 – 2.000 lei,
- pompagiu 1.900 – 2.000 lei,
- AMC 2.500 – 2.700 lei,
- AZOT 1.800 – 2.000 lei,
- depozit 1.700 lei,
- laborator 1.800 – 2.200 lei,
- mecanici 1.700 – 2.000 lei,
- electricieni 2.200 – 2.400 lei,
- inginer mecanic 3.300 lei.

De patru ani în conservare
 

     Ultima şarjă de metanol a plecat pe poarta fabricii în perioada februarie – martie 2014, iar de atunci instalaţia a fost ţinută în conservare. În 2014 instalaţia de metanol a funcţionat doar cinci săptămîni, producţia fiind oprită din cauza costurilor mari faţă de preţul de vînzare.

Istoricul instalaţiei de Metanol IV de la SC Viromet SA
 

     Instalaţia de Metanol IV a fost proiectată de către IPROCHIM Bucureşti cu implicarea ;i a altor institute de proiectare din industria petrochimică şi energetică precum: ICPET şi ICPRP din Bucureşti” după cum povesteşte Ion Trăistaru, fostul director al Combinatului Chimic Victoria în perioada 1979-1986. ,,A fost o concepţie românească, dar cu inspiraţie din fabricile de amoniac construite în România, în perioada 1960- 1970. Proiectul IPROCHIM a fost executat în perioada 1973 – 1974 şi expertizat de firma UHDE din Republica Federală Germană. Pentru fazele de sinteză şi distilare a metanolului, proiectarea s-a făcut după liceenţa ICI Anglia. Faza de compresie gaze a fost proiectată după licenţă Dresser France şi Siemens din Republica Federală Germania. Turbinele deacţionare cu aburi de 30 şi respectiv 100 de bari şi utilajele dinamice acţionate au fost importate de la firmele specializate Siemens şi Dresser France şi KKK Germania. Utilajele statice au fost fabricate la firma SKL din Republica Democrată Germania, la UMGB Bucureşti, dar şi la alte fabrici din Buzău, Făgăraş şi Reşiţa” a mai spus Ion Trăstaru, inginer specialist la Metanol.
 

Pregătirea şi specializarea personalului
 

    ,,Pregătirea personalului a început din anul 1974 cu diriginţii de şantier. Au fost 6 persoane angajate pe aceste funcţii, dar numărul de angajaţi a crescut pe parcurs, iar în 1976 s-a ajuns la 100 de persoane. Pregătirea personalului s-a făcut la fabricile de Metanol II şi III. În 1975 am fost trimişi la specializare în Anglia pentru fazele de sinteză şi distilare Metanol şase maiştri şi ingineri la fabrica Billingham din Anglia. În luna august 1976 au început pregătirile de pornire, iar după trei luni, în noiembrie 1976, s-a pornit instalaţia de Metanol de la Combinatul Chimic Victoria şi s-a fabricat prima tonă de metanol. Echipa care a fost la specializare a făcşi a vizitat două fabrici de Metanol. La întoarcere din Anglia, echipa a pregătit oamenii pentru pornirea instalaţiei de Metanol IV. Fabrica s-a pornit în condiţii bune, iar Ministrul Industriei de Chimie ne-a felicitat. Alături de noi au fost şi specialişti străini de la firmele Siemens şi Dresser France. Instalaţia de Metanol a funcţionat bine pînă în 2013 cu întreruperi pe o durată de 2 – 3 luni pe an, în perioada 1990 – 2013” a explicat fostul director. Ion Trăistaru a lucrat în fabrică pînă în 1999 cînd s-a pensionat, dar şi-a continuat activitatea ca şi consilier tehnic în perioada 2000-2013 la Metanol.

Investiţii la instalaţiile de Metanol
 

     ,,În perioada 1985 – 1987, la instalaţiile de Metanol IV, III şi II s-au executat lucrări de modernizare prin construirea unei aducţiuni de bioxid de carbon pe o lungime de 25 de kilometri. Aşa foloseam bioxidul de carbon de la Fabrica de amoniac din Făgăraş la cele trei staţii de Metanol. Investiţia s-a făcut pentru reducerea consumului de gaz metan cu 15%. Această aducţiune a fost folosită pînă în 1998 cînd fabrica de amoniac a fost oprită la Făgăraş. Conducta respectivă a fost preluată de Romgaz şi este folosită şi astăzi pentru distribuţie de gaz metan pe traseul de sub munte. O altă investiţie s-a făcut în 1997 cînd s-a pornit o fază de sinteză metanol cu un reactor de sinteză construit de UHDE din Germania. Investiţia era necesară pentru optimizarea fazei de sinteză prin mărirea randamentului. Tot timpul s-a urmărit mărirea capacităţii de producţie a fabricii de metanol prin modificarea tehnologică şi de utilaje la Metanol III şi integrarea acestei instalaţii în procesul de producţie de la Metanol IV. Capacitatea s-a mărit de la 600 de tone pe zi la 715 tone pe zi, iar consumul de gaz metan s-a redus semnificativ. Din păcate în 2013 instalaţiile de Metanol III şi IV au fost oprite ca urmare a evoluţiei preţului de vînzare a metanolului şi creşterea preţului la gaz metan” a mai relatat fostul director.

S-a mărit producţia de peste 20 de ori
 

     Instalaţiile de Metanol au fost construite în mai multe etape. S-a urmărit mărirea capaciţăţii de producţie la metanol pentru că cererea în ţară creştea. Era motivul pentru care se mai construia o instalaţie. Dacă în urmă cu 57 de ani se fabricau 30 de tone pe zi de metanol, s-a ajuns să se producă 715 tone pe zi. Instalaţia de Metanol II a fost cel mai mare consumator de energie. Pentru a reduce consumul de energie electrică şi consumul de gaz metan s-a făcut o combinaţie tehnologică la instalaţiile de metanol II, III şi IV. ,,Existau însă şi deficienţe. În instalaţia de Metanol IV zgomotul era peste limita admisă la faza de compresie, iar în cazul unor scăpări de gaz de sinteză cu conţinut de bioxid de carbon acestea afectau sistemul nervos. Aceste scărări de gaze de sinteză erau fregvente la compresoarele de sinteză de la Metanol II” a adăugat ing. Ion Trăstaru.
Metanol I a funcţionat în perioada 1961 – 1977 şi producea 30 de tone/zi
Metanol II a funcţionat în perioada 1963 – 1987 şi producea 90 tone/zi
Metanol III a funcţionat în perioada 1967 – 2013 şi se realizau 150 tone /zi , iar cînd se lucra integrat cu Metanol IV producţia era de 715 tone/zi (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Ianka88  - egeaba   |08-08-2018 01:23:21
Gandit-va putin instalatiile nu mai sunt pornite de 5 ani si sunt din anii
70-80. si nu au fost puse in conservare. Ganditi-va putin ca oamelilor le e
frica sa lucreze acolo . Nu conteaza banii. Exista pericolul sa sara in aer ca
se lucreaza cu gaz metan si foc. Va rog sa intrebati si oamenii de pericol.
In
plus Virometul da banii cu intarziere spenetimi ce garantie au oamenii ca iau
salariile acestea?
vasile  - !   |10-08-2018 23:22:12
eu iti recomand sa nu citesti Capra cu Trei Iezi pentru ca risti sa nu mai pot
minca un mic sanatos de teama ca o sa se prabuseasca gratarul si o sa mori in
chinuri....
vasile  - wow...   |08-08-2018 21:45:24
Da domne,pai normal ca s-au speriat oamenii...unde s-a mai pomenit sa dea cineva
cu atita banet in ei ??.. s-au dus acasa sa reflecteze...nu-s obisnuiti sa
cheltuiasca in asemenea hal...suntem crestini...in post...steti normali bre
??...de risu plinsu...
owy  - prostii   |14-08-2018 17:21:56
Spui niste prostii, Vasile, mai mari decat tine. Se observa lipsa de experienta
si de raspundere de la un kilometru, la tine.
vasile  - vay tu owy....   |18-08-2018 01:04:29
si care ar fi prostiile ??...ca veneticii aia care n-au invatat inca pe unde se
intra-n fabrica au pornit(zice-se) instalatia voastra care nici n-a sarit in aer
nici n-a omorit pe nimeni(doar pe voi cu lenea)...ca i-ati lasat sa va ia banii
si voi stati acasa si bateti cacatul de coaja ,puturosilor(lenesi este prea
literar artistic pentru voi)...nu stiti decit sa va vaicariti si sa batjocoriti
pe unul si pe altul...cum ziceam...de risu-plinsu....
DORIN  - Pe cine mai vrea sa prosteasca   |09-08-2018 14:23:45
Primele instalatii care au fost devalizate cele electrice in continuare inoxul
daca mai era si platina cine stie stie sa nu mai vorbim de plata salariilor
restante de oare citi ani domnule nicolae baciu mariuss cu doi de s barcutran de
la NITOPOROS cine mai e timpit sa lucreze cu o gasca de pimiti in concluzie sa
va trazneasca DOMNUL asa cum m a lovit si pe mine (in varianta daca exista)
Dorineee  - oricine ai fi....   |10-08-2018 23:23:52
incearca draga o bere pe caldurile astea...tuica-ti face rau la bebelica...
owy  - POSTACI   |14-08-2018 17:27:21
hai postacii lui banditul de nicolae bagati comentarii
neculai tanarul   |12-08-2018 17:58:41
fagareseni nu va lasati inselati de promisiuni
Baia Zid   |16-08-2018 14:32:31
Fagarasenii n-au treaba cu Virometul!
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 103 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4546584

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare