Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Francezul din Cobor, pompierul voluntar
Francezul din Cobor, pompierul voluntar Email
Luni, 06 August 2018 18:37

 

Erwan Joliff s-a stabilit la Cobor în urmă cu 15 ani şi ajută sătenii  La inundaţiile din iulie, singurul sprijin al localnicilor a fost echipa de voluntari coordonată de Joliff Deşi Francezul din Cobor vrea să colaboreze cu primăriile din zonă, primarii îl duc cu vorba


     O ploaie torenţială a căzut asupra satului Cobor, iar în zece minute toate uliţele au fost inundate. Apa a ajuns în curţile oamenilor, în beciuri şi în case. Localnicii au spus că aşa ceva nu au mai văzut. Primul care a dat o mînă de ajutor localnicilor afectaţi de inundaţii a fost francezul din Cobor, aşa cum este cunoscut în zonă. Acesta a pornit autospeciala, sirenele şi a plecat prin sat să ajute oamenii. A doua zi după potop, luni, 30 iulie 2018, l-am găsit pe francezul din Cobor pe strada Principală, la numărul 45, ajutînd-o pe o pensionară neputincioasă. Francezul scotea nămolul din curtea bătrînei. Ore în şir a stat la imobilul respectiv pînă a curăţat curtea de noroi, după care a spălat-o cu jet de apă. Cu pompa i-a eliberat bătrînei şi beciul care era inundat. ,,Am avut noroc cu ,,Ivor” . A venit şi m-a ajutat să scot noroiul din curte şi a scos apa din beci cu o pompă. Şi soţia unui voluntar pompier, Ana Maria Babeş, m-a ajutat” a spus Clara Zaiber de 69 de ani, de la nr. 45.
 

Totul din gospodăria lui Ovidiu Nicolae este distrus
 

     Cea mai afectată casă a fost cea a lui Nicolae Ovidiu, de la nr. 2, primul imobil de pe partea dreaptă la intrare în sat dinspre Felmer. ,,Un valul de apă a măturat tot, pînă şi zidul de cărămidă a fost spulberat zeci de metri. Viitura a adus buşteni de pe dealuri şi a făcut dezastru. Nu am văzut aşa ceva niciodată, m-am şocat. Venise un val de apă ca la mare şi a măturat tot. Am reuşit să scot doar maşina şi cîinele din curte. Era aşa de mare apa de a intrat şi pe geanul de la bucătărie. A distrus tot ce aveam în curte, în beci şi în casă. Imediat după viitură, francezul a venit la noi cu două pompe să scoatem apa din casă. Am avut noroc cu el, nu ştiu ce ne făceam dacă nu era ,,Ivor”. Este un om de mare ajutor! A sunat şi la 112 şi a anunţat evenimentul, dar pompierii au venit cu greu. Nu avem asigurare şi nu ştiu cine ne va despăgubi. Va trebui să facem un împrumut în bancă să facem reparaţiile necesare. Apa a afectat tencuiala şi mobila. Beciul este plin de apă, tot ce avem acolo este compromis. De 45 de ani, aşa ceva nu a fost la noi în sat. Cinci încăperi au fost distruse: bucătăria, baia, salonul şi două camere plus beciul. Paguba este mare, dar încă nu am făcut o evaluare. Acum nu avem nici curent, se mai strică şi carnea din congelator. Din beci nu mai recuperăm nimic, toate bunurile sînt compromise, furajele pentru animale, răcitorul de lapte şi combustibilul pentru agricultură” a spus Nicolae Ovidiu.

Asociaţia de Pompieri a francezului din Cobor
 

     Francezul din Cobor, aşa cum este cunoscut de toată ţara, se numeşte Erwan Joliff. Sătenii îi spun simplu, Ivor. Este de tot ajutorul în comună, dar el vrea să facă mai mult, să ajute şi satele învecinate. Deşi este din 2003 în ţară şi face voluntariat, abia anul trecut a înfiinţat, juridic, o asociaţie cu care să lucreze. ,,Din februarie 2017 ne-am constituit în Asociaţia de Pompieri SISUR cu scopul de a obţine fonduri. În 2012 am înfiinţat echipa de pompieri voluntari. Mi-am dorit să fiu pompier să salvez oamenii, a fost dorinţa şi visul meu de cînd eram tînăr. În 2009 a avut loc un incendiu în Cobor cînd a ars o şură. Îmi aduc aminte că atunci pompierii au ajuns cu greu de la Făgăraş. Din ziua respectivă m-am gîndit la acest proiect de voluntariat. Sîntem dotaţi şi pregătiţi, putem interveni în situaţii de incendiu pentru a reduce pagubele. Pompierii de la Făgăraş ajuns cu greu la Cobor pentru că distanţa este mare, iar drumurile nu sînt într-o stare bună. În echipa de pompieri voluntari sîntem şase persoane pasionate de misiunea noastră. Chiar dacă nu avem ajutor de la Primăria comunei Ticuş, noi ne facem treaba şi oamenii apreciază acest lucru” a spus francezul Erwan Joliff.

Primăria nu colaborează cu ,,Ivor”
 

     Pompierii voluntarii din satul Cobor intervin doar pe raza comunei Ticuş, însă ,,Ivor” vrea să extindă serviciile de voluntariat şi în comunele învecinate. ,,Vrem să devenim un centru de intervenţii, astfel în data de 21 iunie a.c., am trimis adrese către primăriile din zonă pentru a semna un protocol pentru activitatea de voluntariat în comunele respective. Pînă în prezent, doar primarul din comuna Şoarş, Dănuţ Timiş, vrea să colaborăm şi vom semna un contract. Pentru început nu am solicitat niciun leu, serviciile noastre sînt gratuite. Celelalte primării încă nu mi-au trimis niciun răspuns. Doresc să ne extindem activitatea şi sper ca primăriile din zonă să înţeleagă necesitatea pompierilor voluntari. Pentru această extindere am achiziţionat o autospecială din Franţa, mai performantă, mai rapidă şi cu o capacitate mai mare de apă. Achiziţia a fost de 10.000 de euro, la care s-au adăugat cheltuielile de transport şi sigurarea” a mai spus francezul din Cobor.

Povestea francezului de la Cobor
 

     ,,Am ajuns în România în 1993. Paşii mi-au ajuns aici pentru că am refuzat să fac stagiul militar, şi am ales să fac un stagiu civil în România. Am fost profesor la două licee şi la o facultate din Bucureşti, unde am predat istoria Franţei şi limba franceză. În 1995 m-am întors în Franţa. Această experienţă mi-a schimbat viaţa şi totodată m-a afectat foarte mult. În Franţa am dus o viaţă fericită, ferit de rău şi nu am ştiut ce sînt lipsurile. În România m-am lovit de o realitatea crudă. Aveam 21 de ani cînd m-am întors din România şi atunci am început să mă gîndesc unde voi trăi, pentru că am hotărît să plec din Franţa” a mai spus francezul. Erwan Joliff a absolvit două facultăţii în Belgia, Filozofia şi Religia. În timp ce era student la Facultatea de religie, Erwan s-a gîndit unde îşi va petrece viaţa pentru a-şi putea ajuta semenii. În această perioadă s-a gîndit mult la perioada petrecută în România. ,,Am lucrat trei ani în Bruxelles în construcţii, iar seara mergeam la cursuri de mecanică auto. Cele două domenii pe care le-am studiat nu mă ajutau să-mi cîştig existenţa pe viitor şi aşa am făcut respectivul curs. În primăvara anului 2000 împreună cu un prieten am venit în România şi am călătorit cu maşina de la Satul Mare pînă la Bucureşti. Am trăit o adevărată aventură, am dormit sub cerul liber şi în urma acestei experienţe am hotărît să mă stabilesc în România” a mai spus francezul.

,,M-am îndrăgostit de Cobor”
 

     Am ajuns în Cobor în 1994, în perioada cît am fost profesor la Bucureşti. Am organizat o excursie cu studenţii mei de la Sighişoara pînă la Făgăraş şi am parcurs traseul pe jos. Am dormit sub cerul liber şi am mers zeci de kilometri pe jos. Aşa am ajuns la Cobor. Mi-a plăcut geografia locului, pădurile, păşunatul, natura sălbatică, casele, totul. Pe vremea respectivă această zonă nu era călcată de străini. Din 2002 am început să caut o zonă unde să mă stabilesc în România. Primul popas l-am făcut la Sighişoara şi am vizitat toată zona. În 2003, mi-am cumpărat o motocicletă pe care o transportam cu microbuzul şi în fiecare zi exploram zone noi, făceam sute de kilometri pe zi. După multe zile de căutări, în luna octombrie 2003, am dat din nou de Cobor şi am zis, aici va fi casa mea. Cînd am văzut satul de la distanţă am fost convins că acesta este locul meu. Pînă să fac această alegere am vizitat peste 300 de sate din România, dar niciunul nu este atît de frumos cum este satul Cobor. Nu mi-a părut rău de această decizie, aici vreau să trăiesc şi cel mai important lucru am sentimentul că aici este locul meu. Pe vremea respectivă, în 2003, nimeni nu era interesat de satul Cobor şi am cumpărat o casă cu 2.000 de euro, în vîrf de deal, la marginea satului, cu un singur vecin, iar locul este minunat. Casa este într-o zonă retrasă şi înconjurată de foarte mulţi pomi. Din 2008 primesc voluntari din întreaga lume în casa mea, le ofer cazare şi masă şi ei mă ajutau la muncă. Aşa mi-am cunoscut soţia, care a venit din Germania să facă voluntariat la fermă. După doi ani ne-am căsătorit şi în prezent avem 4 copii. Cel mai mare are 8 ani, iar cel mai mic are un an” a mai spus francezul
 

Primul incendiu
 

     Primul incendiu din satul Cobor a fost înregistrat în luna septembrie 2012, imediat după ce s-a înfiinţat asociaţia pompierlor voluntari. ,,Nu pot să uit primul incendiu la care am participat, se întîmpla în luna septembrie 2012, atunci am pus bazele proiectului de pompieri voluntari. Pe vremea respectivă nu aveam decît o motopompă, o remorcă în care aveam un butoi cu apă, furtun, un dispozitiv de stingere şi un telefon mobil pentru a lua legătura cu voluntarii. M-am şocat cînd a sunat telefonul şi un coleg voluntar m-a anunţat că arde un şopron lîngă casa lui. Eram panicat, am pus mîna pe două stingătoare şi am luat-o la fugă. Am văzut că nu am ce face cu stingătoarele şi m-am întors după remorca cu butoiul cu apă. Norocul nostru a fost că un fermier era cu vidanja plină cu apa pe care să o ducă la animale şi i-am folosit apa, iar în final am stins incendiul” a mai povestit ,,Ivor”.

Paramedicul francez
 

     În 2015, Erwan Joliff a urmat un curs de situaţii de urgenţă pentru a putea acorda ajutor victimelor. ,,Am pregătirea unui paramedic de la SMURD şi îmi doresc să pot acorda primul ajutor victimelor în situaţii de urgenţă. În acest proiect vreau să implic copii şi tinerii din sat, să conştientizeze cît de important este să-i ajuţi pe cei de lîngă tine, atunci cînd au nevoie” a încheiat Erwan Joliff. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 111 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4546580

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare