Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Diligenţa de Valahia
Diligenţa de Valahia Email
Luni, 06 August 2018 19:00

     Lucrarea istoricului Neagu Djuvara ,,Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” (1800-1848) realizează un cuprinzător tablou al vieţii social-politice din Ţara Românească şi Moldova din perioada domniilor fanariote (1711-1821) şi a revenirii domniilor pămîntene de pînă la revoluţia de la 1848. Pe baza documentelor istorice şi a mărturiilor de epocă, venite din partea unor călători străini, cei mai mulţi investiţi cu funcţii diplomatice la Poarta Otomană, ori pe lîngă domnitorii de la Bucureşti şi Iaşi, autorul reconstituie adevărate scene de viaţă, pline de pitoresc pentru cititorii de azi, dar cotidiene pentru străinii de atunci, sosiţi din Occident. Unele surprind felul cum se călătorea pe vremea aceea ,,cu poşta”, adică ,,un soi de căruţă, care, în loc de loitre, are un fel de zăbrele”. Sprijinită pe patru roţi mici ,,căruţa este umplută cu paie”, iar călătorul şade în mijlocul ei”. Însemnările de mai sus aparţin consulului englez şi sînt făcute la 1820, vreme în care pe drumurile, abia trasate, trăsura se putea rătăci, iar trecerea peste munţi o aventură riscantă, dacă n-ar fi fost isteţimea surugiilor şi siguranţa cailor pe munte. Despre poştalionul românesc scrie şi consulul francez, călător pe la 1840. În ciuda atelajului rudimentar el se impresionează de ,,iscusinţa surugiului, voioşia, hazul, filozofia, iuţeala, veselia lui”, dar mai ales savurează îndemnurile adresate cailor: ,,Înjură surugiul nostru de se cutremură împrejurimile”. Drept exemplu, consulul povesteşte anecdote cu mitropolitul care a stat cu caleaşca împotmolită o zi întreagă. Surugii ziceau că n-o pot scoate din noroi, întrucît respectul faţă de înalt preasfinţitul îi amuţise.

 Neputînd face altfel, cel mai îndrăzneţ dintre surugii îi cere sfinţiei sale îngăduinţa să înjure, ca să poată face treaba. ,,Dacă doar de asta-i vorba, fiii mei, eu îmi astup urechile”, a răspuns mitropolitul. Consulul adnotează: ,,Îndată, sub o ploaie de sudălmi, înjurături şi onomatopee pe care, de ar fi să le traduc aici, m-aş simţi stînjenit, caii o zbughesc de parcă ar fi fost mînaţi din urmă de tunetul cerului”. Filozofia lor practică ne-ar spune că ne bizuim pe Domnul, dar, dacă nu-i destul, mai apelăm şi la ajutorul celui Necurat. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 102 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4546578

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare