Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Draguşul în sărbătoare
Draguşul în sărbătoare Email
Marţi, 21 August 2018 08:57

 

Comunitatea din Drăguş a readus în actualitate obiceiul străvechi, Buzduganul

     Ca în niciun alt sat făgărăşean, cînd Drăguşul sărbătoreşte toată suflarea, cu mic cu mare, îmbracă straie tradiţionale şi unită participă la evenimentele organizate de Primăria comunei.
 A devenit o tradiţie ca în august, drăguşenii să prezinte obiceiul tradiţional ,,Buzduganul", iar satul să se anime cu localnicii de acasă

 şi cei din străinătate, dar şi cu turiştii care iubesc satul românesc şi tradiţiile sale. Duminică, 19 august 2018, uliţele satului s-au colorat, iar cîntecele şi strigăturile vechi au fost readuse în actualitate. Satul a fost o scenă de teatru în care au devenit actori sătenii, iar căruţa trasă de cai şi crucea împletită cu spice de grîu şi împodobită au fost recuzitele de bază. Sărbătoarea a fost dedicată Centenarului Marii Uniri.


La muzeul satului s-a dat startul sărbătorii
 

     Muzeul satului a fost punctul de pornire a distracţiei. Aici s-a adunat tot satul, copii, adulţi şi bătrîni, majoritatea îmbrăcaţi în frumosul port popular. Iar cînd preotul satului Gheorghe Roşca şi primarul Cornel Greavu au dat startul, sărbătoarea a început să se deruleze pe ritm de muzică. În curtea muzeului a fost aşezată masa împodobită cu ţesături făcute de femeile satului în război. Buzduganul cu spice şi cruce era purtat de cel mai destoinic drăguşean, care a invitat oaspeţii să servească gogoşile preparate de gospodinele satului. S-a strigat ,,Viva trăiască!”, iar jocul s-a încins mai ceva ca la o nuntă însoţit de srigături. Alaiul a pornit apoi pe uliţele satului spre zona Drăguşel, acolo unde urma să se desfăşoare spectacolul. La fiecare răspîntie de drum, sătenii au gătit masa şi porţile pentru a întîmpina alaiul.

Vechiul obicei povestit de bătrînii satului
 

 

 

 

 

 

 

 

        ,,Este un prilej de întîlnire pentru drăguşeni, atît cei stabiliţi în alte locuri cît şi cei din sat. S-au obişnuit deja ca în prima duminică după sărbătoarea Sfintei Marii să-şi stabilească deja concediile pentru a se întîlni la Drăguş" a spus primarul comunei, Cornel Greavu. ,,Obiceiul ,,Buzduganul" se pierde în vreme. Am reuşit să adunăm de la generaţiile vechi de drăguşeni specificul acestui obicei. Am cunoscut femeile care au lucrat pe cleja preotului satului şi care mi-au povestit despre acest obicei. Se pornea din cîmp, apoi la casa preotului. Acum se prezintă doar un teatru folcloric în amintirea vechiului obicei. Preotul satului, Roşca Gheorghe, este un adevărat mentor al vechilor tradiţii şi a reuşit să adune în jurul lui oamenii satului demonstrînd astfel unicitatea prin care se caracterizează Drăguşul" au spus bătrînii satului.

Obicei la seceriş
 

     ,,Acest obicei reprezintă sfîrşitul de seceriş sau claca popii. În trecut, tinerii satului munceau pe pămîntul preotului, singurul care deţinea suprafeţe întinse de teren. Cei mai vrednici flăcăi ai satului, 12 băieţi însoţiţi de 12 fete, cînd se încheia secerişul, smulgeau spice de grîu, pe care le puneau pe un pat de cîrpe pregătit înainte. Pe rîşchitor, la care desfăceau unul din cuie, se forma o cruce pe care puneau spicele. Apoi legau betele ţesute şi bete din tricolor. Suportul rîşchitorului era împodobit cu cîrpe ţesute în război. Se forma o cruce împodobită cu care mergeau la preot acasă. Tinerii strigau: Viva trăiască. Preotul le răsplătea munca dîndu-le o petrecere. Acest ritual are origini bizantine şi păgîne, cele 12 spice şi numărul de fete şi băieţi, 12, ne amintesc de cei 12 apostoli, dar şi de cele 12 luni din an“ spun organizatorii. La evenimentul de duminică au amintit de vechiul obicei carul cu paie şi steagul cu buzdugan.

Spectacol la Drăguşel
 

      Un grup de drăguşence, cele care formează şi corul bisericii, sînt în centrul atenţiei la orice eveniment cultural al satului. Prof. Melania Sucaciu şi Cristina Fogoroş sînt cele care organizează activitatea grupului de femei. Și la manifestarea de duminică au deschis spectacolul şi i-au însoţit pe scenă pe primarul Cornel Greavu şi preotul paroh Gheorghe Roşca. ,,Obiceiul Buzduganului ne aminteşte de cei 12 apostoli” a susţinut pe scenă preotul paroh. Au urcat apoi pe scenă copiii de la şcoala Gimnazială ,,IC Drăguşanu” care au prezentat un frumos spectacol artistic prin care au adus un omagiu Marii Uniri. Invitaţii evenimentului au fost artiştii conscraţi Mioara Greavu, Gabriela Nistor şi Vasilică Ceteraşu şi Amalia Ursu. Nici ploaia nu i-a speriat pe spectatori cînd Vasilică Ceteraşu şi Amalia Ursu au urcat pe scenă. ,,Îmi place în Țara Făgăraşului şi vin ori de cite ori pot. Deşi avem cîntece de Maramureş, făgărăşenii se distrează împreună cu noi şi iubesc muzica noastră. Iar artificiile pe care le fac cu vioara sînt mult apreciate de publicul de aici” a spus Vasilică Ceteraşu, un maestru al viorii. N-au lipsit nici tarabele cu mici şi bere care au fost amplasate peste rîu, în zona labirintului de porumb. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 69 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843346

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare