Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Zilele Constantin Brâncoveanu, la Sâmbăta de Sus
Zilele Constantin Brâncoveanu, la Sâmbăta de Sus Email
Marţi, 21 August 2018 10:52

 

O lecţie de istorie cu scriitorul sibian George V. Precup  Parada portului popular, foc de tabără şi spectacol folcloric


     Comuna Sâmbăta de Sus a fost în sărbătoare în perioada 14 -15 august 2018 cînd s-au derulat ,,Zilele Constantin Brâncoveanu”. Manifestarea a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Sîmbăta de Sus în parteneriat cu Asociaţia Renaşterea Satului Românesc şi a marcat Centenarul Marii Uniri. ,,Ne bucurăm că şi în acest an am reuşit să organizăm zilele culturale ,,Constantin Brîncoveanu”. Această ediţie este dedicată centenarului Marii Uniri. Ca noutate, în acest an am înfiinţat ansamblul de dansuri populare ,,Fiii Brîncovenilor” şi împreună vom juca Hora Unirii” a spus primarul comunei Sîmbăta de Sus, Vasile Andreaş.
 

O lecţie de istorie şi o lecţie de dans popular
 

     Marţi, 14 august 2018, preşcolarii, şcolarii şi liceenii au avut parte de o lecţie de istorie. Scriitorul George V. Precup din Sibiu a prezentat copiilor momentul semnării Actului Marii Uniri şi pe cei mai importanţi mentori care au contribuit la Marea Unire de la 1918. ,,Marea Unire este legată de regele Ferdinand, regina Maria şi omul de stat Ionel Brătianu. Regele Ferdinand a fost întregitorul României deşi era de origine german şi-a întors conştiinţa şi a devenit cu adevărat român acceptînd ca România să intre în război împotriva Germaniei, deci împotriva fiinţei lui originale. O contribuţie excepţională a avut-o regina Maria a României, o femeie frumoasă şi inteligentă care a participat la conferinţa de pace. Mai trebuie amintiţi şi Ioan Brătianu, om patriot şi politic. La vremea respectivă politicienii, miniştrii erau absolvenţi de facultate la cele mai celebre Universităţi din Europa. Acum, avem miniştrii care ştiu doar să citească, numic mai mult. Mai amintesc alţi oameni care s-au implicat în Marea Unire: Iului Maniu, Octavian Goga şi Alexandru Vaida Voievod” a spus scriitorul George V. Precup din Sibiu.
 

Foc de tabără şi Hora Unirii
 

      După lecţia de istorie, copiii care activează în Ansamblul ,,Fiii Brîncovenilor”, dar şi alţi copii din sat au prezentat cîteva dansuri populare. Băieţii au jucat ,Rara de Făgăraş” , iar fetele ,,Jocul fetelor de la Crihalma”. În jurul orei 19.30 a început parada portului popular care s-a derulat de la Căminului Cultural pînă în curtea Castelului Brîncoveanu. Participanţii au putut admira frumoasele costume populare specifice satului. În curtea castelului, organizatorii au deschis un foc de tabără, iar în jurul lui s-a încins Hora Unirii în acompaniamentul formaţiei ,,Alpin Făgăraş”.
 

Scriitorul George Precup: ,,Un eveniment cu adevărat Românesc”
 

 

 

 

 

 

 

      ,,Se întîmplă foarte rar în România astfel de momente, parcă nu mai sîntem români. Doar în unele sate se mai păstrează sentimentul şi mîndria de a fi român. La oraş sînt foarte multe evenimente cultural- artistice, false şi palide. Astfel de evenimente am văzut în zona Vrancea şi Bistriţa, unde trăiesc adevăraţi români. Aici, la Sîmbăta de Sus am văzut bucuria copiilor de a dansa şi a îmbrăca frumoasele costume populare. Sînt copiii care s-au născut şi au crescut cu tradiţia în casă. Satul Sîmbăta de Sus este tipic românesc, păstrător de tradiţii” a mai spus scriitorul sibian.
 

Ansamblul ,,Fiii Brîncovenilor”
 

     ,,În luna iunie 2018 am înfiinţat acest Ansamblu pe care l-am denumit ,,Fiii Brîncovenilor” din iniţiativa primarului Vasile Andreaş. De la înfiinţare şi pînă în prezent am reuşit să-i învăţ pe copii o suită de dansuri din Țara Făgăraşului: învîrtită, Crihalma şi brîul. Ansamblul este format din 40 de copii cu vîrste cuprinse de la 5 – 18 ani. Astăzi, 14 august a.c., ansamblul ,,Fiii Brîncovenilor” a avut primul spectacol şi a fost aplaudat de public. Săptămînal facem repetiţii, iar copiii sînt foarte receptivi şi nu lipsesc de la repetiţii. Primele repetiţii le-am făcut la şcoală, dar acum le facem la căminul cultural. Mă bucur că tradiţia nu se pierde. În comuna Sîmbăta de Sus nu există un dans specific satului, aici se dansează sîrba, brîul, învîrtita şi poşovoaica. Învîrtita diferă un pic de la un sat la altul, iar la Sîmbăta de Sus se şchioapă la al treilea pas” a spus instructorul de dans Marius Bălan din Făgăraş.

Spectacol la scenă deschisă
 

     Miercuri, 15 august, de praznicul Sfintei Marii, sãrbãtoarea a continuat. Întreaga comunitate a participat la slujba religioasã de la bisericã, dupã care a urmat un frumos spectacol folcloric. Pe scena amenajată a deschis spectacolul ansamblul ,,Fiii Brâncovenilor” urmat de ansamblul ,,Horiţa” din Lisa. Au cîntat artiştii locali: Mariana Șandru, Mioara Marinca, Georgiana Pătrânjel, Lorena şi Radu Adam, Mioara Greavu, Gabriela Nistor şi formaţia Alpin. (Carla Tatu)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 72 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4699972

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare