Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Centenarul Marii Uniri, la Beclean
Centenarul Marii Uniri, la Beclean Email
Marţi, 21 August 2018 11:24

 

Marea Unirea a fost marcată în comuna Beclean printr-o manifestare cultural-artistică de excepţie

 

Invitaţii evenimentului au fost comunităţile înfrăţite, Ştefăneşti din Republica Moldova şi Becleanul de pe Someş La Boholţ a fost reînhumat eroul necunoscut din Primul Război Mondial

     Comuna Beclean a marcat săptămîna trecută Centenarul Marii Uniri prin manifestări organizate în satul Beclean şi la Boholţ. ,,Sărbătoarea Marii Uniri în comuna Beclean” a fost organizată miercuri, 15 august, în localitatea Beclean, manifestare cultural artistică în care organizatorii, Primăria şi CL Beclean, au invitat comunele înfrăţite, Beclean de pe Someş şi Ştefăneşti din Republica Moldova. În satul Boholţ fost organizat un eveniment dedicat eroului necunoscut al satului, sîmbătă şi duminică, 18 şi 19 august. Întreaga comunitate a fost prezentă la aceste manifestări, iar folclorul şi tradiţiile au fost cap de afiş. ,,Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, iar noi, generaţia de azi, trebuie să ne mîndrim cu ceea ce au realizat înaintaşii noştri. Unirea de la 1918 ne-a adus libertatea, iar făuritorii ei trebuie respectaţi. Şi cum altfel decît păstrînd identitatea naţională şi tradiţiile româneşti. Beclerenii au demonstrat întotdeauna că sînt patrioţi” a spus un localnic prezent la sărbătoarea satului Beclean.
 

Daruri pentru copiii din Ştefăneşti
 

     Manifestarea a început la biserica din sat prin slujba religioasă oficiată de preotul paroh de la Beclean, Gheorghe Cişmaş, care a adunat laolaltă sătenii şi oaspeţii. Invitaţii au fost încîntaţi de locaşul de cult şi de predica preotului care la finalul liturghiei a împărţit daruri copiilor din Republica Moldova şi însoţitorilor lor.
 

Claudiu Motrescu: ,,Ca adevăraţi români, celebrăm Marea Unire”

 

 

 

 

 

 

 

         Evenimentul a continuat, începînd cu ora 16.00, în prund, lîngă biserică unde a fost montată scena, iar comercinaţii şi-au desfăşurat tarabele cu suveniruri, cu mici şi bere. În faţa unui numeros public au evoluat pe scenă ansambluri folclorice şi artişti de muzică populară. ,,În acest an se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire de la 1918. Ca adevăraţi români celebrăm Centenarul prin organizarea unui şir de manifestări pe tot parcursul anului, îi celebrăm pe eroii noştri pentru că sîntem conştienţi că din sîngele vărsat de ei trăim astăzi într-o ţară liberă. Sărbătoarea Centenarului în comuna noastră a constat în derularea de evenimente în fiecare sat al comunei, iar astăzi (n.r. 15 august) am organizat această manifestare în reşedinţa comunei, la Beclean. Avem invitaţi speciali, un grup de copii, dascăli, părinţi şi lucrători în administraţia locală a comunei Ştefăneşti, raionul Ştefan Vodă, conduşi de d-na primar Ersilia Qatrawi. Becleanul este înfrăţit cu Ştefăneşti încă de anul trecut, iar noi îi considerăm pe românii de peste Prut fraţii noştri. Invitaţii sărbătorii sînt şi prietenii noştri de la Beclean de pe Someş care sînt astăzi prezenţi alături de noi. Ansamblul ,,Junii Becleanului de pe Someş” va încînta publicul. De curînd am fost şi noi invitaţii lor şi am fost primiţi ca fraţi. Aşa cum am fost noi primiţi acolo ca fraţi mai mici, aşa vrem să-i întîmpinăm la rîndul nostru pe fraţii de peste Prut” a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean la deschiderea festivalului.
 

Românii din Republica Moldova, un repertoriu patriotic
 

     Comuna Beclean este înfrăţită cu comuna Ştefăneşti, raionul Ştefan Vodă, din Republica Moldova, încă de anul trecut. La sărbătoarea comunei au fost invitaţi de către Primăria Beclean ,,fraţii de peste Prut” pentru a marca împreună Centenarul Marii Uniri. ,,Îmi place în România şi îmi place să spun că de acasă vin tot acasă. De cînd venim aici ne simţim foarte ine, vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi credinţă, în vinele noastre curge acelaşi sînge de român. Sîntem onoraţi că putem petrece, astăzi, împreună această sărbătoare istorică, anul Centenarului şi Marea Unire. Pe noi, cei de la Ştefăneşti, nu ne leagă doar acel acord de înfrăţire semnat anul trecut, ci o istorie întreagă. Sînt un primar la al doilea mandat, ofer concetăţenilor mei ce am mai bun, în primul rînd dragostea faţă de cetăţeni, şi încerc să să investesc foarte mult în copii pentru că ei sînt viitorul nostru. Sperăm că ceea ce n-am reuşit să facem noi astăzi să facă reuşească să facă ei, Unirea” a spus primarul comunei Ştefăneşti, Ersilia Qatrawi. Delegaţia din Ştefăneşti a fost condusă de primarul Qatrawi şi a fost formată de un grup de copii, dascăli şi angajaţi din primărie. Copiii au susţinut un frumos program artistic cu poezii şi cîntece patriotice care vorbeau despre unitatea tuturor românilor şi formarea României Mari. Edilul din Ştefăneşti s-a adresat publicului mulţumind pentru primirea călduroasă, dar a impresionat recitînd poezia ,,Şi am venit să te salut fratele meu de peste Prut” de Adrian Păunescu. Primarul Ersilia Qatrawi a oferit daruri copiilor de la Şcoala Gimnazială Beclean, iar omologului ei ei de la Beclean un frumos tablou pictat cu chipul domnitorului Ştefan cel Mare şi renumitul vin de Purcari. Primarul Claudiu Motrescu a acordat primarului Ersilia Qatrawi o diplomă de recunoaştere a contribuţiei la eveniment, dar şi grupului de copii care a încîntat publicul cu programul artistic. Vocea elevei Inesa Vexler s-a evidenţiat şi a atras aplauzele publicului. ,,Ne-am bucurat că au reuşit să onoreze invitaţia, iar zilele petrecute de ei în Țara Făgăraşului ne-am dorit să fie cît mai frumoase. Am organizat excursii pe Transfăgărăşean, la Mănăstirea Brâncoveanu, la Cetatea Făgăraşului” a spus primarul Claudiu Motrescu.
 

Muzică populară şi voie bună
 

     Ansamblul ,,Junii Becleanului” şi orchestra sa au ridicat publicul în picioare prin programul de dansuri, obiceiul de nuntă şi ,,Jocul găinei”. Au dansat copiii de la Beclean, Ansamblul Junii Săceleni, ansamblul Horiţa de la Lisa, ansamblul Izvoarele Prejmerului. Vocile artiştilor locali şi a lui Sebastian Dan au fost aplaudate. Ansamblul ,,Junii Becleanului de pe Someş” coordonat de directoarea Mariana Moldovan a completat programul artistic, localnicii apreciind costumele populare şi jocul specific. Un grup de săteni se implică în organizarea tuturor evenimentelor satului, primarul Claudiu Motrescu, viceprimarul Anca Trâmbiţaş, consilierul Camelia Motrescu, profesorul Nicolae Ludu, Florin Şerban şi Silvia Şerban, instructorii ansamblului ,,Junii Becleanului”, preoţii Gheorghe Cişmaş, Ivan şi Ioan Paroş, prof. Ioan Grama, directorul şcolii. ,,Organizarea evenimentului de astăzi s-a realizat cu sprijinul CJ Braşov care a finanţat proiectul nostru legat de Centenar. Am avut oaspeţi de seamă şi vrem să fim bune gazde, aşa cum sînt făgărăşenii în general” a spus viceprimarul Anca Trâmbiţaş la manifestarea de la Beclean.
 

Eroul necunoscut de la Boholţ
 

     Ing. Vasile Joantă împreună cu Primăria şi Parohia ortodoxă Boholţ şi preotul paroh Ioan Paroş, au organizat un eveniment de comemorare a eroilor neamului din satul Boholţ. ,,Fiind an centenar, ne-am propus să comemorăm pe cei care s-au jetfit atunci, iar simbolul luptei este eroul necunoscut de la Boholţ. În 1916, în timpul Primului Război Mondial, femeile satului au descoperit pe cîmpul de la Mesteacăn corpul unui soldat. L-au adus în sat şi l-au înmormîntat în cimitir. I-au dat numele Gheorghe. La 100 de ani, noi vrem să-i depunem osemintele la loc de cinste, în faţa bisericii, lîngă monumentul edificat anul trecut. Deshumarea eroului necunoscut a avut loc sîmbătă, pe timpul nopţii am avut privegherea, iar duminică, printr-o procesiune la care a participat şi un detaşament de armată de la Cincu, a fost reînhumată racla lîngă monument” a spus ing. Vasile Joantă. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
cornel  - primarul, viceprimarita si mesele festive   |21-08-2018 14:40:10
Ne întrebăm oare în comuna Beclean, respectiv în satele comunei când se mai
fac investitii?avem nevoie de schimbarea conductelor de apa,de canalizare,avem
nevoie de rigole și trotuare pentru un acces normal de deplasare!!oare când
vor fi satele comunei Beclean la standarde normale de civilizație ?????intrebam
conducerea primarie,pe primarul Motrescu și Anca Trîmbițaș care în campania
electorala din anul 2016 ne-a promis multe fără sa respecte nimic dar nimic
din tot ce a promis!!!!oare de spectacole avem nevoie, noi comunitățile
satelor?spectacole și mese festive cu oamenii primarului și viceprimarului din
banii comunității în loc sa se facă o investiție!!!!!!
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 67 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843344

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare