Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Decoraţi de Preşedintele României
Decoraţi de Preşedintele României

 

Profesoara Angela Nicoară este primul dascăl din Ţara Făgăraşului decorat de Preşedintele României cu Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de ,,Cavaler” Şcoala ,,Istituto Comprensivo Corrado Melone” din Ladispoli şi directorul Riccardo Agresti au fost decoraţi pentru promovarea cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească în Italia

 
     ,,Am o ţară, îmi dă putere/ Şi cu asta mă mîndresc/ Port cu cinste unde voi merge/ Nume românesc“. Sînt versurile pe care elevii profesoarei Angela Nicoară le spun la serbările organizate în şcolile din Italia. Din anul 2004, copiii români au avut şansa de a învăţa limba română în Italia. Angela Nicoară a fost profesoara care i-a atras pe copii şi i-a învăţat să nu-şi uite originile. La început i-a fost foarte greu mai ales că a fost nevoită să învingă atît sistemul italian, dar şi pe cel românesc. A fost deschisă la proiectul predării limbii române în rîndul elevilor conducerea şcolii ,,I. C. Ladispoli 1” din Ladispoli şi în special directorul Nicolò Accardo. ,,Vedeam copiii români care nu ştiau nimic despre România. Vorbeau numai limba italiană şi nimeni nu le-a spus nimic despre şcoala românească, despre cultura, tradiţiile şi frumuseţiile ţării noastre. Mă aflam în Italia din anul 2000 şi nu puteam sta nepăsătoare în faţa unor astfel de situaţii. M-am dus la şcoala din Ladispoli şi am prezentat conducerii ceea ce vroiam să fac. Coincidea ideea mea cu un proiect al şcolii, de a introduce opţional cursuri în limba copiilor care studiau la şcoală, dar care aveau origini în alte ţări. Astfel, în 2004 s-a deschis prima şcoală din Italia care a introdus opţional limba si cultura română. Au urmat apoi şi alte cursuri pentru copiii din alte ţări“ a spus prof. Angela Nicoară. De atunci, Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească a fost predat şi în alte şcoli din Italia, iar profesoara Angela Nicoară din Făgăraş a reuşit să-l promoveze împreună cu elevii săi la nivel de ambasade, conducerea oraşelor, presa italiană şi românească, în universităţi. A organizat activităţi extraşcolare precum concursul ,,Cunoaşte România” la Academia Română din Roma, sustinut de ambasadorul României în Italia, Ministerul Românilor de Pretutindeni, Ministrul Educaţiei din Italia şi reprezentanţi ai şcolilor italiene. Prin susţinerea directorilor de şcoli, cursul cu predare în limba română a făcut ca la nivelul fiecărui oraş comunitatea românească să fie acceptată şi apreciată la adevărata ei valoare. Profesoara Angela Nicoară, veterana acestui curs în şcolile italiene, a dus în peninsulă, obiceiul din şcolile din România. Cu deosebirea că la 2000 km distanţă de ţară, vorba românească aduce o mîngîiere aparte pentru părinţi şi copii.

Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de ,,Cavaler”
 

     ,,În semn de apreciere pentru contribuţia personală avută la promovarea şi conservarea educaţiei în limba română, pentru dăruirea cu care s-a implicat în menţinerea identităţii culturale în cadrul comunităţii româneşti din diaspora”. Au fost considerentele pentru care Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a decorat-o pe făgărăşeanca Angela Nicoară, profesoară de limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR), de Ziua Limbii Române cu Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de ,,Cavaler”, Categoria F-Promovarea Culturii. Distincţia i-a fost acordată cu în şedinţă festivă organizată la Palatul Cotroceni, joi, 30 august 2018. Profesoara Angela Nicoară predă cursul LCCR la Şcoala ,,Istituto Comprensivo Corrado Melone” din Ladispoli, Republica Italiană, dar şi la alte şcoli din Italia. Preşedintele României a decorat şi Şcoala ,,I C Corrado Melone” pentru susţinerea limbii române, distincţia fiind primită de directorul şcolii, prof. Riccardo Agresti.
U ,,Sînt onorată să primesc această distincţie şi mulţumesc pentru apreciere tuturor, dar mai ales copiilor, părinţilor şi şcolii care ne-au primit. Mulţumesc tuturor directorilor şi colaboratorilor care au înţeles importanţa cursurilor de limba şi cultura română în şcoli şi au susţinut continuarea lui cu succes, printre care amintesc prof. Nicolò Accardo, director Riccardo Agresti, profesoara Nicoletta Iacomelli, director prof. Roberto Mondelli, iniţiatoarea proiectului LCCR, prof Corina Cherteş şi prof. Eugenia Caraiman, consilier ILR” a spus prof. Angela Nicoară.
U ,, Cu ocazia Zilei Limbii Române sînt foarte onorat să primesc acest premiu. Cultura româna merită să fie promovată în lume. Mulţumesc!” a spus cu emoţie profesorul Riccardo Agresti, directorul Şcolii ,,IC Corrado Melone” din Ladispoli, după festivitate.

O delegaţie din Italia condusă de directorul Riccardo Agresti
   

 

 

 

 

 

 

 

     Directorul Riccardo Agresti a apreciat evenimentul şi a sosit la Bucureşti însoţit de o delegaţie de la şcoala pe care o conduce: Alessandro Alaimo, Maria Cimpitelli, Stefano Agresti, Simone Alaimo. Nu este pentru prima dată cînd vizitează România şi se declară încîntat de ţara din care mulţi elevi învaţă în şcoala din Ladispoli. Delegaţia de la Şcoala ,,Corrado Melone” a adus Preşedintelui si organizatorilor salutul de apeciere şi de prietenie al primarului orasului Ladispoli, Alessandro Grando, unde trăiesc mii de rezidenţi români. O delegaţie de la Istitutul Comprensivo „Corrado Melone” din oraşul Ladispoli s-a aflat în perioada 2-7 mai a.c. în vizită la Colegiul Naţional ,,Radu Negru” din Făgăraş dînd curs invitaţiei conducerii colegiului făgărăşean parafată de protocolul semnat anul trecut între Primăria Făgăraş şi instituţia şcolară italiană. Schimbul de experienţă s-a organizat la iniţiativa făgărăşencei Angela Nicoară. La finalul vizitei, delegaţia italiană s-a declarat impresionată şi încîntată de oamenii şi locurile vizitate. ,,Am privit România şi Ţara Făgăraşului prin ochii colegei noastre Angela Nicoară şi astfel am descoperit, la Făgăraş, o comunitate deschisă, primitoare şi ospitalieră. Zona este deosebită, cu obiective istorice bine puse în valoare, iar tradiţiile vechi sînt bine păstrate şi preluate de tinerii locului care le duc mai departe ” a spus Riccardo Agresti, directorul Institutului ,,Corrado Melone” după vizita de la Făgăraş.
 

Ce a spus Preşedintele
 

     ,,În anul în care celebrãm Centenarul, Ziua Limbii Române, pe care o sãrbãtorim în mod oficial la 31 august, are o încãrcãturã emoţionalã deosebitã. Limba românã a reprezentat unul dintre pilonii pe care s-a bazat înfãptuirea Marii Uniri şi a rãmas liantul cultural şi spiritual care ne leagã de România, indiferent unde ne aflãm, în ţarã sau în afara graniţelor. Emil Cioran spunea, de altfel, cã noi, citez, ,,nu trãim într-o ţarã, ci într-o limbã”, considerând, pe bunã dreptate, cã limba este adevãrata patrie a fiecãrui om. Astãzi, am dorit sã evidenţiez încã o datã meritele acelor persoane şi instituţii care au fãcut eforturi însemnate pentru a menţine vie limba românã peste hotare. Distinşi profesori de limba românã din strãinãtate şi distinşi reprezentanţi ai instituţiilor care susţin învãţarea limbii noastre în afara ţãrii, vã mulţumesc pentru contribuţia dumneavoastrã! Sunteţi cei care insuflaţi tinerelor generaţii dragostea de ţarã, pãstrînd, prin intermediul limbii, legãtura esenţialã cu România. Totodatã, datoritã dumneavoastrã, cetãţenii strãini au acces la limba şi la cultura noastrã. Predarea şi învãţarea limbii române, ca limbã maternã sau strãinã, sînt instrumentele principale de transmitere a identitãţii şi valorilor româneşti. Vã felicit pe toţi pentru oportunitãţile pe care le creaţi pentru românii din afara ţãrii, prin organizarea de întîlniri periodice, care au devenit o parte importantã şi apreciatã a vieţii în comunitãţile de români de pretutindeni. Ca dascãl, iubesc şcoala şi ştiu cã ea modeleazã caractere şi dezvoltã personalitatea, sãdind în suflete şi în minţi acele valori şi virtuţi care fac o societate puternicã şi prosperã, aşa cum îmi doresc sã fie România. O şcoalã performantã, cu dascãli dedicaţi, formeazã oameni demni şi corecţi, care lasã în urma lor o lume mai bunã. O societate care sã-i preţuiascã pe cei care folosesc corect limba românã, apreciind şi respectând tot ce ne leagã de bogata noastrã moştenire culturalã. Vã doresc mult succes în continuare şi, prin intermediul dumneavoastrã, transmit un cãlduros ,,La mulţi ani!” tuturor celor care simt şi vorbesc româneşte, indiferent dacã se aflã în ţarã sau în afara graniţelor ei!”
 

Primul dascăl din Ţara Făgăraşului decorat de Preşedintele României
 

     Profesoara Angela Nicoară este primul dascăl din Ţara Făgăraşului decorat de Preşedintele României pentru activitatea sa de promovare a limbii şi culturii româneşti în afara graniţelor ţării. A predat cursul LCCR elevilor de la 3 la 14 ani în mai multe şcoli din Italia: Istituto Comprensivo „Corrado Melone” Ladispoli, IC „Ladispoli 3” , IC „Ilaria Alpi”, Ladispoli, IC „Loredana Campanari”, Monterotondo Scalo, IC „Enzo Biagi”, Osteria Nuova-Cesano, I C „Civitavecchia 2”. În acelaşi timp este şi mediator cultural în şcoli. A editat pentru elevii ei ziarul ,,Monitorul” cu sprijinul ziarului ,,Monitorul de Făgăraş”. A înfiinţat Laboratorul de deschidere interculturală în cadrul şcolilor şi o bibliotecă şcolară, care poartă numele „Ion Codru Drǎguşanu”, unul din părinţii pedagogiei româneşti. Biblioteca funcţioneaza cu peste 500 volume achiziţionate din banii propri sau din donaţii, CD-uri, DVD-uri cu muzică şi filme româneşti şi diverse materiale didactice pentru orele de limba română şi italiană. A colaborat cu Centrul Românesc „La Strada” Roma (curs de Limba, Cultură şi Spiritualitate Româneasca, lansare de carte, întîlniri cu personalitîţi românesti, apariţii în ziarul „Actualitatea Românescă”). Colaborează cu Ambasada României la Roma, a avut apariţii în mess media italiană şi română prin care a promovat cursul LCCR. Deţine licenţă în Ştiintele Educaţiei la Università degli Studi Roma Tre şi un master în Ştiinţe ale Educaţiei Adulţilor şi Formare. A urmat cursuri de Educator Montessori la Opera Naţională Montessori din Roma, de mediator intercultural la limba şi literatura italiană, drept juridic, istorie, istoria artelor, geografie, probe practice, şi de mediator lingvistic, cursuri urmate la Şcoala Louis Massignon şi la Universitatea pentru Străini din Perugia. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 35 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843959

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare