Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Ne îngroapã gunoaiele
Ne îngroapã gunoaiele Email
Luni, 03 Septembrie 2018 20:33

 

Cartierul Combinat, strada Prunului din cartierul Galati si malul rîului Olt sînt pline de gunoaie aruncate de localnici Blocurile groazei din cartierul Combinat

     Rîurile de munte, malul Oltului, barajele de pe Olt, dar si periferiile satelor sau ale cartierelor mãrginase din Fãgãras sînt invadate de gunoaie.

 La barajele de pe rîul Olt, la Oltet în special, gunoaiele ocupã suprafete întinse din luciul apei. Sînt lemne, plasticuri, pet-uri, resturi de tot felul preluate de apa Oltului din zonele în care localnicii le aruncã la întîmplare. Dupã iundatiile din luna iunie, gunoaiele au acoperit suprafete întinse din luciul apei. În zona satului ªona, de exemplu, au fost aduse si rãmãsitele podului de lemn de la Crihalma. Multã vreme acestea au rãmas agãtate de stîlpii unui pod fãrã ca nimeni sã le înlãture. Angajatii Hidroelectrica s-au chinuit peste douã sãptãmîni sã decolmateze lacul de acumulare de la barajul Oltet unde s-au adunat tone de gunoaie.

Mirosuri pestilentiale la marginea strãzii Prunului
 

     În zona dintre cartierul Galati si satul ªona, gunoaiele sînt aruncate la voia întâmplãrii de locatarii de etnie rromã din cartier. Acestia le transportã cu cãrutele si le aruncã pe malul apei si la marginea soselei. Pentru acesti locatari este o obisnuintã sã arunce deseurile menajere si lucrurile de prisos din curti la marginea satului. Asta în conditiile în care în cartier sînt amplasate containere de gunoi care sînt ridicate periodic. ,,Mereu adunãm gunoaiele, iar containerele sînt ridicate periodic. Din pãcate, locatarii din cartier nu le folosesc si aruncã gunoaiele lîngã containere sau la marginea cartierului” a spus primarul Fãgãrasului, Gheorghe Sucaciu. Niciunul din locatarii de pe strada Prunului nu are contract încheiat cu firma de salubritate Salco Serv. Mirosurile prestilentiale sînt insuportabile în zonã, dar locatarii nu par deranjati nici de mirosuri si nici de aspectul strãzii. Un cioban, rrom de pe strada Prunului, paste cele 1200 de oi ale unui oier din Bran la marginea cartierului, lîngã rîul Olt. ,,Este multã mizerie pe marginea soselei si pe malul Oltului. Oamenii din cartier vin cu cãrutele si aruncã gunoiul la întîmplare. Sînt vechi în cartier, dar nu am fãcut niciodatã asa ceva. Noi trebuie sã ocolim zonele cu gunoaie pentru cã se îmbolnãvesc oile. Nu vedeti de mizerii si ce mirosuri sînt pe aici?” a spus ciobanul de 56 de ani.

Focar de infectie în cartierul Combinat
 

     Este o lipsã totalã de civilizatie si mult dezinteres si din partea locatarilor din cartierul Combinat. Este o altã zonã din municipiu în care gunoaiele formeazã munti chiar în apropierea blocurilor. ,,Aici curãtãm periodic si transportãm remorci întregi de gunoaie cu angajatii primãriei. Dupã o sãptãmînã totul este la loc. Pur si simplu gunoaiele sînt aruncate pe geam” a spus primarul Gheorghe Sucaciu. Astfel de comportamente pot fi sanctionate de primãrie prin intermediul Politiei Locale sau a angajatilor de la Compartimentul de Mediu. ,,Au fost amenzi, dar nu le plãtesc” a mai spus primarul. În prezent, pe lista amenzilor nu figureazã niciun cetãtean din acest cartier. ªi Blocul nr. 6 din cartierul Combinat este un focar de infectie, atît în interior, dar si în exteriorul lui. Copiii se joacã printre gunoaiele aruncate de adulti fãrã sã constientizeze cineva pericolul la care se expun. Oricum, autoritãtile de Mediu sau ale DSP nu prea viziteazã zonele acoperite de gunoaie, caz în care situatiile continuã sã existe.

Blocurile groazei

     Izul mormanelor de gunoaie aruncate la întîmplare, mizeria, sobolanii, bãlãriile au inundat zona din cartierul Combinat în care sînt amplasate blocurile 6 si 12. Locatarii de aici care sînt de etnie rromã trãiesc în mizerie, fãrã apã, fãrã WC-uri, dar pare ca astfel de conditii nu-i mai deranjeazã. Toate acestea sînt realitãtile dure ale Fãgãrasului. Blocul 12 de pe strada Plopului din cartierul Combinat apartine Primãriei Fãgãras , iar aici convietuiesc familii cu multi copii minori. Aici nu se respectã nicio normã de igienã, ca sã nu mai vorbim despre legile europene.
     Blocul 12 este rezultatul unui contract de schimb încheiat prin 2007 de Primãria Fãgãras si SC Simob SRL din Brasov. Firma privatã a obtinut de la Primãria Fãgãras patru blocuri din strada Negoiu (1,2, 5 si 8) si spatiile dintre ele si a oferit bl 12. În anul 2008, acest imobil a fost predat primãriei, renovat si racordat la utilitãti, iar aceasta l-a ocupat de chiriasi. La niciun an de la predarea blocului, mansarda a luat foc, iar dupã alti ani, imobilul arãta ca dupã bombardament. Majoritatea camerelor nu mai sînt racordate la reteua de curent electric, la cea de apã, de termie si la canalizare. Subsolul este plin de dejectii din cauza tevilor care s-au deteriorat. Blocul 6 însã are camere administrate de primãrie, dar si camere care au fost cumpãrate de chiriasi. Imobilul nu are canalizare, gaz, apã si se aflã într-un stadiu avansat de deteriorare. ªobolanii, serpii si soarecii sînt nelipsiti din camere si de pe casa scãrii. Poti urca în imobil doar cu masca pe figurã din cauza mirosurilor insuportabile. O practicã a locatarilor de aici este aruncatul deseurilor menajere pe geam, iar fecalale direct în subsolul blocului. Singura mãsurã care ar elimina focarul de infectie de aici în care convietuiesc adulti si copii este demolarea. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 99 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843963

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare