Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Campioni la abandon şcolar
Campioni la abandon şcolar Email
Luni, 03 Septembrie 2018 21:02

     Şcolile din judeţul Braşov sînt fruntaşe la abandon şcolar cu o rată de 3,2%, la egalitate cu judeţul Vrancea aşa cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. Este întrecut doar de judeţele Covasna şi Călăraşi care au înregistrat o rată de abandon şcolar de 3,7%, ocupînd astfel locul al doilea pe ţară în rîndul şcolilor primare şi gimnaziale. Clasamentul pe judeţe publicat de INS este: Covasna şi Călăraşi (cu 3,7% fiecare), Braşov şi Vrancea (cu 3,2% fiecare), Mureş şi Ialomiţa (cu 2,9% fiecare), Maramureş (2,6%). Cele mai mici valori ale ratei abandonului şcolar au fost semnalate în: Vîlcea şi Gorj (cu 0,7% fiecare), Arad (0,8%), Dîmboviţa, Argeş, Suceava, Neamţ (cu 1% fiecare), Botoşani (1,1%), Timiş, Prahova, Municipiul Bucureşti, şi Cluj (cu 1,2% fiecare), Teleorman, Vaslui, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud (cu 1,3% fiecare), urmate de Hunedoara, Olt şi Alba (cu 1,4% fiecare). Potrivit aceloraşi date centralizate de INS, numărul elevilor înscrişi în învăţămîntul primar şi gimnazial în anul şcolar 2016-2017 a fost de 1.695.500 elevi, cu 1% mai mic comparativ cu anul şcolar anterior, aceştia reprezentînd 47,1% din totalul populaţiei şcolare.

 Cea mai mare parte a elevilor din învăţămîntul primar şi gimnazial au frecventat cursurile de zi (99,7%), restul optînd pentru forma de învăţămînt cu frecvenţă redusă. Limba română este limba de predare oficială în sistemul naţional de educaţie, 93,5% dintre elevii înscrişi în învăţămîntul primar şi gimnazial studiind în această limbă. În judeţele Harghita şi Covasna, populaţia de etnie maghiară deţine o pondere importantă în populaţia totală, ceea ce determină şi o proporţie semnificativă a populaţiei şcolare din învăţămîntul primar şi gimnazial care învaţă în limba maghiară (5,4%). În anul şcolar 2016-2017, în învăţămîntul primar şi gimnazial, educaţia elevilor a fost asigurată de 116.700 cadre didactice (în scădere cu 0,9% comparativ cu anul şcolar precedent), din care 48.000 în învăţământul primar şi 68.700 în învăţămîntul gimnazial. În mediul urban, 97,6% din totalul personalului didactic din învăţămîntul primar şi gimnazial a fost personal calificat (în uşoară creştere comparativ cu anul şcolar precedent). Ponderea personalului calificat din mediul rural (97,1%) a înregistrat o uşoară creştere comparativ cu anul şcolar precedent (96,4%).

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 36 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843959

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare