Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Transmisiuni sportive
Transmisiuni sportive Email
Marţi, 04 Septembrie 2018 07:38

     Reprezintă un adevăr al zilelor noastre faptul că evenimentele sportive depăşesc ca număr şi ecou importante evenimente culturale, politice, istorice. Cu cît nivelul lor de desfăşurare creşte de la cel local spre cel naţional, continental sau mondial, gradul de atracţie animă interesul unui număr uriaş de spectatori, telespectatori sau ascultători. Transmisiunile cu tematică sportivă devin surse de informaţie şi de educaţie. Un nepoţel, de vîrsta clasei a III-a, la o şcoală din Franţa, îmi povestea că înainte de începerea Cupei Mondiale de Fotbal din Rsia, au pregătit, sub îndrumarea învăţătoarei, un gen de caiete-jurnal în care să urmărească jocurile echipei naţionale, cu rezultatele înregistrate, alături de informaţii şi ilustraţii despre oraşele în care s-au desfăşurat meciurile, dar şi despre ţările din care provin echipele competitoare, pînă, spre bucuria lor, la marea finală şi cîştigătoarea rîvnitului trofeu.

 Cronica a stîrnit interes, fiind continuată, ca o atrăgătoare temă de vacanţă, pentru că evenimentul de urmărit şi de consemnat s-a desfăşurat şi după încheierea anului şcolar. Cred că este unul din modurile de a cultiva ipostaza de spectator sportiv a omului, atitudinea de fair-play (joc cinstit, respectarea loială a regulilor), a patriotismului şi a respectului pentru competitori. Apreciem că presa românească dispune astăzi de buni comentatori şi redactori sportivi, iar spaţiile destinate sportului în mass-media sînt generoase. Audienţa sportivă dezvăluie însă că înregistrăm un număr nu prea mare de spectatori pe stadioane, ci mai mulţi telespectatori, iar postura de suporter este astfel intermediată. Deşi multe transmisii exaltă spiritul de participare şi sentimentul că asistăm la evenimente unice. Aşa ne insuflă şi cuvîntul ,,incredibil” cu care reporterii pigmentează, în exces, fazele de pe terenurile de fotbal, fie pozitive, fie negative: ,,atacantul şutează incredibil de la 30 m şi îl învinge pe portar” sau ,,din poziţia favorabilă ratează incredibil de la 6 m”. În schimb discursul politic al Preşedintelui îl preferă pe ,,credibil”: ,,partener strategic credibil la Marea Neagră”. Asemenea superlative se asociază contextelor în care disputele sportive sînt relatate cu un vocabular din sfera războiului: ,,au luat cu asalt careul advers”, ,,ai noştri s-au retras în tranşee”, ,,lupte grele la mijlocul terenului”, ,,a trimis o torpilă pe spaţiul apărat”, ,,măcel pe teren, măcel între fani”, ,,a început războiul galeriilor” etc. După o asemenea îndîrjire belicoasă mai rămîne puţin timp şi pentru ,,a cădea la pace``! (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 98 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843292

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare