Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Sărbătoarea pompierilor români
Sărbătoarea pompierilor români Email
Marţi, 18 Septembrie 2018 07:51

 

Ziua porţilor deschise la unităţile de pompieri din Făgăraş şi Victoria Cea mai veche utilitară care a deschis parada pompirerilor de la Bucureşti este folosită la Făgăraş din 1975 Pompierii din Ţara Făgăraşului au defilat la Braşov şi Bucureşti

     Pompierii din Ţara Făgăraşului au marcat joi, 13 septembrie 2018, Ziua pompierilor din România prin acţiuni organizate la Braşov, Făgăraş şi Victoria. La Braşov, ei s-au alăturat colegilor de la alte detaşamente din judeţ cînd au defilat şi au prezentat tehnici de intrvenţii pe Bulevardul Eroilor.

 De la Detaşamentul de pompierii din Făgăraş a participat la manifestare un pluton de defilare format din 19 pompierii, un ofiţer şi 18 subofiţeri. ,,Am defilat pe Bulevardul Erolor alături de detaşamente de pompieri din Braşov, Victoria, Predeal, dar şi echipe de la Serviciul Voluntar de Situaţii de Urgenţă din Codlea, Săcele, Rupea şi Cobor” a spus Dorin Moldovan, comandantul Detaşamentului de Pompieri Făgăraş. Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a înaintat în grad un ofiţer şi şase subofiţeri. Cu acest prilej, două autospeciale de la Detaşamentul de Pompieri din Făgăraş au participat la parada organizată la Bucureşti. Una dintre acestea a deschis parada din Bucureşti, autospeciala cu autoscară Zil fabricată în Rusia în 1972 care a ajuns în dotarea subunităţii în anul 1975 . Aceasta este cea mai veche autoscară din ţară şi mai este folosită şi astăzi la intervenţii.

Elevii au dat mîna cu pompierii
 

     Ziua pompierilor a fost sărbătorită în Ţara Făgăraşului vineri, 14 septembrie a.c., începînd cu ora 10.00. Pompierii comenorează în această zi eroii căzuţi în bătălia de la Dealul Spirii care a avut loc în anul 1848, la Bucureşti, între pompierii conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu şi trupele otomane. Detaşamentele de pompieri din Făgăraş şi Victoria au organizat ,,Ziua porţilor deschise”. Au trecut pragul unităţilor locale elevi şi copii de la unităţile şcolare. Copiii au participat la exerciţiile demonstrative de stingere a incendiilor şi acordarea primului ajutor. ,,Au fost invitaţi elevii din toate unităţile de învăţămînt. Mulţi copiii ne-au trecut pragul, toţi au fost încîntaţi şi au spun că se vor face pompieri. Copiii au fost încîntaţi de autospeciale şi de tunurile cu apă” a mai spus comandantul Dorin Moldovan.

Patru decenii de viaţă
   

 

 

     La Făgăraş, funcţionează un Detaşament de pompieri de 40 de ani. Sediul actual al unităţii a fost dat în folosinţă în data de 1 aprilie 1978, iar de atunci pompierii activează în folosul comunităţii non stop. În prezent, la Detaşamentul de pompieri din Făgăraş activează 100 de pompieri din care 39 sînt subofiţeri care au urmat şi cursurile de paramedici. Aceştia au în dotare o ambulanţă SMURD de Tip B 2, o autospecială pentru descarcerare, patru autospeciale cu apă şi spumă, o autoscară, un autocamion de intervenţii dotat cu un container pentru dezastre, trei bărci pneumatice şi o motopompă de capacitate mare. Zi de zi pompierii sînt gata de intervenţii. Ei acţionează cu promptitudine în caz de incendii, îi găsim la inundaţii sau alte calamităţi cînd, cu curaj, salvează viaţa cetăţenilor, animalelor şi bunurile acestora.
 

Poligon de performanţă
 

     ,,Începînd cu data de 1 aprilie 2018 în poligonul din incinta Detaşamentului de Pompieri Făgăraş se pregătesc pompierii din 18 judeţe pentru o perfecţionare continuă a personalului de intervenţie. Conform legii din doi în doi ani subofiţerii fac aceste pregătiri de performanţă. În toată ţara există doar 7 astfel de poligoane. Pînă în prezent 220 de pompieri au făcut cursuri de specializare în poligonul de la Făgăraş, dar şi 12 militari din cadrul MApN. În poligon observăm toate fenomenele care apar într-un spaţiu închis sau semideschis în timpul unui incendiu. În funcţie de fenomene stabilim nivelul incendiului şi modul de protecţie a personalului” a mai spus comandantul, Dorin Moldovan

Multe intervenţii la Făgăraş
 

     La Detaşamentul de Pompieri Făgăraş, alarma sună zilnic. Sînt prea puţine momentele în care pompierii nu sînt solicitaţi la diferite intervenţii. De la începutul anului şi pînă în prezent paramedicii de la SMURD Făgăraş au fost solicitaţi la 530 de intervenţii, accidente, agresiuni, căderi, fracturi şi traumatisme. ,,Am înregistrat 54 de accidente rutiere, la 18 cazuri s-a intervenit cu echipajul de descarcerare, 40 persoane au fost inconştiente, 88 persoane au fost agresate, am intervenit la 24 de inundaţii, 15 alarme false, 6 salvări de animale, 45 de persoane au fost deblocate şi am ajutat multe alte victime care s-au ales cu fracturi în urma căderilor de la înălţime şi de la acelaşi nivel” a mai spus comandantul Dorin Moldovan.

Istoricul unităţii de la Victoria
 

     1950 a fost anul în care s-a înfiinţat secţia de Pompieri Militari din Victoria şi a funcţionat la poarta principală a combinatului chimic. În 1964 unitatea s-a desfinţat, iar după zece ani, în 1975, s-a reînfiinţat. Atunci s-a început construcţia unui nou sediu care s-a dat în folosinţă în 1979. Subunitatea de pompieri de la Victoria are în dotare autospeciale pentru stingerea incendiului de capacitate mică şi mare, autocamion transport efectiv, autocamion pentru stingerea incendiului cu praf, bărci pentru intervenţii în caz de înec, autospeciale pentru descarcerare şi o ambulanţă de tip B. Din 1975 şi pînă în prezent unitatea a fost condusă de către căpitanul Ion Ioniţă, maior Ioan Suciu, lt-col. Jani Rugiubei, lt. Dumitru Marciu, maior Timofte Bogdan şi în prezent unitatea este condusă de căpitanul Toma Ioan Ciprian. Subunitatea de pompieri deserveşte oraşul Victoria şi patru comune, Ucea, Viştea, Drăguş, Sîmbăta de Sus şi zona turistică Sîmbăta. De la începutul anului şi pînă în prezent pompierii din Victoria au fost solicitaţi la 20 incendii, 5 deblocări, 2 salvări de animale, 7 inundaţii, iar paramedicii de la SMURD au intervenit la 175 de cazuri. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 136 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843297

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare