Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Adevărate drame la Azur”
Adevărate drame la Azur” Email
Marţi, 18 Septembrie 2018 08:03

 

Cei 20 de elevi instituţionalizaţi la Centrul de plasament ,,Azur” refuză să părăsească instituţia Pentru a se face auziţi de conducerea DGASPC Braşov, unii băieţii distrug tot ce le iese în cale Povestea lui Adrian, copilul abandonat de mamă în maternitate Regretele unui băiat ajuns după gratii expuse într-o scrisoare trimisă pe adresa centrului ,,Azur”

     Decizia desfiinţării Centrului de Plasament ,,Azur” din Victoria nu a fost deloc pe placul băieţilor instituţionalizaţi

 în această unitate publică. Supăraţi că sînt obligaţi să părăsească instituţia, băieţii se răzbună pe dotările de aici şi distrug tot ce le iese în cale, uşi, geamuri, pereţi, panouri, lambriuri şi mobilierul. Psihologul unităţii îi consiliază pe elevii violenţi, dar fără rezultat. Cînd sînt luaţi la întrebări, minorii îşi recunosc greşelile şi spun că nu mai fac astfel de fapte, dar uită repede promisiunile. Copiii se consideră abandonaţi a doua oară după ce părinţii lor le-a oferit adevărate drame de viaţă părăsindu-i fără remuşcări. De data aceasta ei se consideră minţiţi, iar închiderea centrului în care au copilărit este încă un şoc pe care, spun ei, nu-l vor putea depăşi. Reacţia lor nu este altceva decît modul în care se pot face auziţi de factorii de decizie. Nici personalul unităţii nu agrează ideea, dar decizia conducerii de la Braşov, spun angajaţii, nu se discută. După 4 decenii de existenţă, Victoria nu va mai fi un oraş gazdă pentru copiii părăsiţi de familiile care i-au adus pe lume. 


Să fie văzuţi şi auziţi
 

     ,,În prima fază, băieţii au fost de acord cu transferul în alte instituţii. Acum se apropie termenul de transfer şi unii dintre ei se răzbună. De supărare distrug uşi, mobilier, geamuri, panouri, pereţii, motivul fiind ,,să fie văzuţi şi auziţi”. Nu au crezut că va veni ziua în care să părăsească această instituţie. Sînt disperaţi, vor părăsi oraşul unde au copilărit, colegii de cameră şi colegii de şcoală. Trec printr-o perioadă grea şi ne este milă de ei, dar nu îi putem ajuta, aşa s-a decis şi noi nu ne putem opune. Am fost o familie în această unitate şi a venit timpul să ne despărţim. I-am încurajat şi le-am spus că într-un oraş mai mare au mai mute posibilităţi de angajare, dar nu vor să înţeleagă şi nu vor să accepte această situaţie” au spus angajaţii.

,,Nu vrem să plecăm din casa noastră”
 

     Cei 20 de băieţi instituţionalizaţi la Centrul ,,Azur” vor părăsi instituţia în următoarele zile şi vor ajunge la alte unităţi similare din judeţul Braşov. Băieţii cu vîrste de la 8 la 12 ani vor fi transferaţi la Centrul de plasament ,,Dacia” din comuna Jibert, cei cu vîrste de la 13 la 20 de ani la Complexul de Servicii din Săcele şi la Complexul de Servicii din Târlăugeni ,,Lizuca şi Patrocle”. ,,Nu vrem să plecăm din această instituţie, aici am crescut, aici este casa noastră, familia, prietenii, educatorii noştri. Vor să ne rupă de această familie, dar noi nu cedăm. Nu sîntem plante, să ne mute dintr-o parte în alta. Eu nu mă duc la Codlea, acolo unde vor ei să mă transfere. Au promis că vor construi case de tip familial şi nu au făcut nimic. Noi eram pregătiţi să ne mutăm în aceste căsuţe şi acum ne vor muta în alte centre. Din cauza unor colegi penali s-a luat această decizie, nu este corect faţă de noi. Nu am crezut că vom ajunge în această situaţie să ne adunăm lucrurile şi să părăsim instituţia. Ne-au promis că ne vor duce să vizităm noua casă unde sîntem repartizaţi, dar nu au făcut acest lucru, ne-au minţit şi ne mint în continuare” au spus băieţii.

Fapte penale
 

     Decizia de închidere a centrului ,,Azur” a fost luată în şedinţa din 30 martie a.c., de către Consiliul Director de la DGASPC Braşov. Motivul invocat s-a referit la faptele penale săvîrşite în această unitate de unii copii. Trei minori de la Azur sînt cercetaţi penal pentru mai multe fapte comise pe raza oraşului Victoria, iar alţi trei sînt arestaţi pentru alte fapte grave. ,,De mulţi ani sînt internat în această unitate, dar nu eram cercetaţi pentru fapte penale. La ora actuală directorul şi educatorii nu au un cuvînt de spus în faţa copilului. În urmă cu cîţiva ani, eram pedepsiţi, ne luau de urechi cînd greşeam şi era respect între copil şi educator. Acum nu există frică, respect, reguli, dacă educatorul jigneşte un copil, acesta se duce şi îi face plîngere la poliţie” a spus un băiat instituţionalizat la Azur.

După 40 de ani, centrul ,,Azur” se închide
 

     Această instituţie s-a înfiinţat în 1978 şi a fost condusă de mai mulţi directori: Ion Cînduleţ, Florin Dumitraş, Olimpia Beca, Vasile Tuşa, Adriana Gal, Maria Morlova, Viorel Olteanu, Cristina Bratu, Sandor Szekeres şi Viorica Harcu. La ,,Azur” au fost internaţi sute de copii, dar acum instituţia mai găzduieşte doar 20 de copii. În aceste condiţii Centrul ,,Azur” se va închide, iar clădirea va adăposti Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfîntul Gheorghe” pentru persoane adulte cu dizabilităţi. Vor fi găzduiţi 48 de beneficiari, iar structura de personal va fi modificată.
 

Regrete de după gratii
 

     Unul dintre băieţii care a fost instituţionalizat la Centrul de plasament ,,Azur” se află după gratii. A fost închis pentru o faptă gravă şi condamnat mulţi ani cu închisoare. Săptămîna trecută, acesta a trimis o scrisoare educatorului prin care îşi exprimă regretul pentru faptele comise. ,,Regret că nu v-am ascultat sfaturile şi am ajuns unde am ajuns” a scris tînărul de după gratii. ,,I-am tratat şi considerat copiii mei, cu ei mi-am petrecut mai multe ore decît cu proprii mei copii. Mereu le-am spus să facă diferenţă între bine şi rău, să nu se ia unii după alţii. Am discutat mult cu ei, dar din păcate uitau repede ce le spuneam şi acum regretă. Unii minori trebuiau internaţi în centre de detenţie şi atunci instituţia şi ceilalţi copii nu ar fi fost afectaţi” a spus un educator.

Povestea lui Adrian
 

     ,,Lucrez în această instituţie din 1985, dar nu mi-a fost dat să trec pein aşa ceva. De la o generaţie la alta copiii au fost tot mai răi, însă au fost şi copii cuminţi care şi-au văzut de treabă şi s-au descurcat în viaţă. Mă doare sufletul cînd îi văd că plîng şi spun că nu vor să se mute. Eu am avut grijă de un băiat din acestă instituţie şi îmi spunea mamă. Toate vacanţele le-a petrecut alături de familia mea. Este vorba despre Adrian, un copil care nu îşi cunoaşte părinţii şi a fost abandonat de mamă în maternitate. A ajuns în centrul ,,Azur” în 1988 la vîrsta de 10 ani. L-am îndrăgit imediat şi am avut grijă de el, ca de propriul copil, pe vremea respectivă nu aveam copil. Adrian şi-a văzut de şcoală, a absolvit liceul şi apoi a plecat peste hotare. S-a stabilit în Italia şi lucrează la o firmă renumită de parfumuri, Dolce Gabbana. Și acum ţinem legătura, vorbim la telefon şi cînd are concediu vine acasă. Adrian este un exemplu că se poate, s-a realizat, şi-a văzut de treabă şi acum nu-i lipseşte nimic, are un apartament în Bucureşti. Săptămîna trecută a fost acasă şi a vizitat instituţia unde a crescut, pentru el a fost un şoc văzînd condiţiile care sînt acum în Centru de plasament ,,Azur”. Și-a amintit instituţia în care a crescut, era sărăcăcioasă, iar în camere erau 10 paturi din fier, iar grupul social erau de groază” a spus un angajat de la centrul ,,Azur”. (Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 77 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843291

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare