Comuna Viştea somată să-şi înfiinţete un serviciu de apă |
![]() |
Marţi, 25 Septembrie 2018 12:56 | ||||||
Numai că ANRSC a somat societatea să-şi reglementeze situaţia privind aria de activitate încă de anul trecut, referindu-se la furnizarea apei porabile către alte comune decît cea în care-şi are sediul administrativ. Aşa se face că Aromapa Ucea şi-a notificat abonaţii din comuna Viştea, respectiv din satele Viştea de Sus, Viştea de Jos şi Olteţ, să-şi găsească alt furnizor, iar distribuţia le va fi asigurată pînă la limita comunei. Notificările au fost remise începînd din luna iulie 2018, iar de la 1 octombrie 2018, Aromapa va rezilia toate contractele cu aceşti abonaţi. Este vorba despre 800 de abonaţi din cele trei sate care vor fi preluaţi de serviciul ce se va înfiinţa la Viştea. Notificări pe bandă rulantă Aşa intră în rol Primăria Viştea care a ignorat pînă acum toate avertismentele societăţii Aromapa privind înfiinţarea unui serviciu propriu de furnizare a apaei potabile. ,.Ca urmare a modificărilor legislative apărute în domeniul furnizării apei potabile, vă înştiinţăm că începînd cu data de 1 octombrie 2018, contractul de furnizare apă potabilă încheiat de societatea Aromapa Serv SRL cu dumneavoastră încetează în baza articolului 16, lit.c. Din data de 1 octombrie 2018, serviciul de furnizare a apei potabile va aparţine comunei Viştea şi urmează să fie preluat de către Comuna Viştea” se arată în notificările primite de abonaţi. Acestea au fost semnate de directorul societăţii şi de fiecare abonat.
Obligat de această situaţie, primarul comunei Viştea, Florin Ioani, a supus aprobării plenului CL Viştea din luna septembrie 2018 un proiect de hotărîre privind înfiinţarea unui serviciu propriu de apă. Aşa cum explică primarul, acest serviciu va fi falimentar încă de la înfiinţare întrucît mulţi abonaţi nu-şi achită concumul de apă. ,,Legea s-a schimbat şi comuna Ucea nu ne mai poate livra apă potabilă. Aşa vom înfiinţa un serviciu de apă la care vor lucra trei angajaţi, un sef de serviciu, un contabil şi un casier-cititor. Va fi foarte greu cu cititul contoarelor, cu încasarea banilor, dar şi cu reparaţiile la reţeaua de apă. Societatea nou înfinţată poate intra foarte repede în faliment” a spus primarul Ioani Florin. În comuna Viştea există o categorie de persoane care nu şi-au pătit facturile de apă potabilă de ani de zile. ,,Dacă noi nu ne rezolvăm situaţia riscăm să pierdem licenţa de transport şi de distribuţie apă. Din noiembrie 2016 s-a trimis adresă către Primăria Viştea specificîndu-se situaţia însă nu s-au luat măsurile necesare. Primăria trebuie să-şi facă un serviciu propriu pentru că noi nu mai putem face distribuţie pentru abonaţii din comuna Viştea. Această comună nu s-a implicat pînă noi nu am trimis notificări la abonaţi. De exemplu, Comuna Drăguş şi-a înfiinţat un serviciu de apă propriu încă din 2013, iar noi le transportăm apa pînă la limita de proprietate” a spus directorul Mardan Gheorghe, de la Aromapa Serv SRL. Cantitatea de apă care pleacă lunar din staţia de filtrare de la Sumerna este de 85 mii de metri cubi de apă. Din staţia Sumerna se alimentează cu apă potabilă prin SC Aromapa Serv SRL oraşul Victoria, comuna Drăguş, comuna Ucea şi comua Viştea. Preţul practicat de SC Aromapa Serv este de 1 leu/mc pentru transport şi 36 bani/mc pentru distribuţie. Preţul la apă nu s-a modificat de 5 ani.
SC Aromapa Serv SRL s-a înfiinţat în luna mai 2011, ca societate cu răspundere limitată cu unic acţionar Consiliul Local Ucea. La înfiinţare, societatea avea 18 salariaţi , iar acum îşi desfăşoară activitatea 29 de persoane, director, contabil, laborante, muncitori, cititori – încasatori. De la începutul anului societatea publică pe site-ul Primăriei Ucea toate buletinele de analize a apei potabile pe care le realizează atît în laboratorul societăţii, dar şi la Direcţia de Sănătate Publică Făgăraş. ,,Conform Legii 458/2002 avem obligaţia să publicăm buletinele de analize pentru a informa consumatorii despre caşitatea apei. Astfel la început de lună publicăm buletinele de analize pentru parametrii fizico – chimici şi parametrii microbiologici. Conform unui program, avem multe puncte de recoltare a probelor de apă din staţie, din reţeaua de apă din Victoria, dar şi din comunele Ucea, Viştea şi Drăguş” a mai spus directorul Gheorghe Mardan. (Carla TATU)
Powered by !JoomlaComment 3.26
3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |