Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Străzi cu nume de personalităţi, dar fără asfalt
Străzi cu nume de personalităţi, dar fără asfalt Email
Marţi, 25 Septembrie 2018 13:00

 

Ion Gavrilă Ogoranu, Virgil Fulicea şi Radu Anton Roman sînt denumirile celor mai noi străzi din Făgăraş, în cartierul Meltea Locatarii de aici cer municipalităţii măcar să pietruiască străzile pentru a putea ajunge în curţi atunci cînd plouă Cea mai vitregită stradă este Virgil Fulicea, nu are apă şi canalizare pentru că a fost sărită mereu de la investiţii Pe strada Radu Anton Roman nu este reţea de gaz metan. 

     Cel mai nou cartier al Făgăraşului este ataşat zonei Meltea şi are doar cîteva străzi.

 În denumirile străzilor îi găsim pe Ion Gavrilă Ogoranu, pe Radu Anton Roman şi pe Virgil Fulicea, dar şi denumiri care invocă noul, precum strada Nouă, care luase locul Chimistului. Sînt vreo 30 de familii care îşi au domiciliul în acest nou cartirer construit în ultimele două decenii pe terenuri arabile. Cîteva familii şi-au amenajat recent încă o stradă, care, deocamdată, nu a fost cuprinsă în planul urbanistic al zonei şi nu are vreo denumire. Toţi îi spun strada fără nume chiar dacă în harta oraşului strada ,,Fără nume” există în zona Câmpului. Deşi se spune că acest cartier este nou, problemele cu care locatarii de aici se confruntă sînt cele obişnuite, lipsa reţelelor de apă, canalizare şi de gaz metan. Edilii locali spun că cunosc neajunsurile cartierului, dar rezolvarea lor s-ar afla în proiectele de viitor ale municipalităţii.
 

Primul locatar din cartierul nou
 

     Gheorghe Pîrcălaşu locuieşte pe strada Nouă şi a fost primul făgărăşean care s-a stabilit în această zonă a oraşului. În 1996 a început construcţia casei, pe cînd aici se vindea un mp de teren cu peste 20 euro. Nu avea nici curent, nici apă sau gaz metan. Şi-a forat un puţ şi apa pe care a supus-o analizei se încadra în parametrii de potabilitate. Şi astăzi mai are puţul, dar localnicul nu mai poate folosi apa pentru consum întrucît, spune el, au fost infiltraţii care au afectat-o. Gheorghe Pîrcălaşu plăteşte peste 500 lei impozit pe an pentru proprietatea deţinută pe strada Nouă şi şi-ar dori ca dările achitate la bugetul local să fie folosite şi pentru cartierul său. Casa lui are două intrări, pe strada Nouă şi pe strada care nu are un nume. Se bucură de apă şi canalizare şi de gaz metan, dar strada nu este amenajată, iar cînd plouă abia ajunge în curte din cauza noroaielor. ,,Locuiesc pe starada Nouă sau Bulevardul Nou, nume pus în 1996 cînd am început eu să construiesc casa. Abia acum avem apă şi canalizare, curentul şi gazul le-am băgat noi, oamenii de aici. Nu avem însă un drumul asfaltat şi este foarte greu. Cînd plouă trebuie să purtăm cizme de cauciuc că altfel nu putem intra pe stradă. Fiica mea a fost la Primărie de mai multe ori să ceară să fie asfaltată strada noastră, dar au fost promisiuni care nu s-au rezolvat nici pînă acum. Plătim impozit la primărie, peste 500 lei pe an şi aşteptăm să se facă ceva cu banii din impozit, drumuri în primul rînd. Şi vecinii mei au aceleaşi aşteptări. Sîntem vreo 20 de familii” a spus Gheorghe Pîrcălaşu. Strada care nu are nume, spune localnicul, a format-o din terenul agricol din zonă punînd pietriş. ,,Am vrut să avem intrare şi pe partea aceasta şi am format acest drum. Am avut discuţii cu persoana care îşi ara terenul pînă aproape de casele noastre, dar pînă la urmă s-a limitat şi a lăsat această cale. Sperăm ca primăria să pună măcar pietriş pe acest drum” a adăugat localnicul.
 

Strada cu noroi
   

 

 

 

 

     Pe strada Radu Anton Roman, la imobilul cu nr. 1B familia Cociş şi-a edificat o frumoasă gospodărie, dar pînă va locui aici mai are investiţii de făcut. În faţa casei se lucra de zor pentru a racorda locuinţa la reţeaua publică de apă. ,,Avem curent electric, apă stradală la care ne racordăm în această toamnă. Avem şi canalizare, dar nu avem gaz metan, dar conducta este pe strada Nouă, dar aici nu avem. Pentru a racorda casele de pe strada noastră la reţeua de gaz metan ne costă cam 50.000 de lei. Dacă s-ar uni toţi locatarii, cam 10 familii, am împărţi suma şi poate ne-am permite investiţia. Dar ne unim cu greu. Dacă ar ajuta şi primăria pentru realizarea reţelei de gaz pe strada noastră ar fi bine. Nu avem drum, iar primarul a promis că va face strada. Măcar pietruită să facă. Pe timp ploios nu poţi intra cu maşina” a spus Pavel Cociş.
 

Utilităţi, doar pe pile
 

     Pe strada Virgil Fulicea locuieşte Lucia Lupe. De 43 de ani s-a stabilit în această zonă, atunci cînd era un cîmp deschis. Strada s-a numit, spune Lucia Lupe, Chimistului, apoi strada Nouă, iar acum Virgil Fulicea. Sînt 5 case pe această stradă care sînt racordate doar la reţeaua de gaz metan, în rest nimic, nici apă, nici canalizare, nici asfalt. ,,Apă nu avem, mereu am fost săriţi de la investiţii. Folosim fîntîna, dar apa mai este bună doar pentru spălat, iar la mîncare o fierbem. Pentru băut cumpărăm apă de la magazin. Atunci cînd au băgat apa în cartier era programată strada noastră, dar au băgat pe strada Ogoranu pentru că locatarii de acolo sînt mai piloşi. Domnul viceprimar, Cârje, ştie povestea, am fost de multe ori la el, dar n-a făcut nimic. Primarul actual nu ştiu dacă cunoaşte situaţia că atunci cînd am fost în audienţă la primărie nu l-am întîlnit, erau alţii care ne-au ascultat. Noi figurăm cu apă doar pe hîrtie, dar în realitate nu avem apă potabilă. Cînd a fost harta la primărie era în plan strada noastră pentru reţeaua de apă şi canalizare, tocmai de aceea conducta a fost trasă pînă în capătul străzii. Dacă a fost trasă conducta în capătul străzii, de ce nu sîntem şi noi prinşi? Mi-au spus că nu sîntem în proiect. Inginerul care se ocupa de lucrare mi-a spus că apa se bagă pe strada Fulicea că aşa i-a dat primăria, numai că strada Fulicea a fost considerată strada Ogoranu. Ne-au inversat pentru a face loc pilelor şi noi iarăşi am rămas fără apă. Nici canalizare nu avem. Avem doar gaz metan” a spus Lucia Lupe. Întrebată dacă strada Virgil Fulicea va fi asfaltată, femeia a răspuns zîmbind ,,Asfaltul este o glumă”.
 

Investiţii viitoare
 

     Primarul Făgăraşului spune că zona din Meltea va fi cuprinsă în planul de investiţii viitor. ,,Apa şi canalul din această zonă sînt cuprinse în proiectul de extindere al reţelei de apă şi canalizare în municipiul Făgăraş întocmit de SC Apa Canal SA Sibiu. Acest proiect va cuprinde zonele din municipiu care n-au fost modernizate în prima etapă. Proiectul de extindere va fi depus pentru finanţare pe bani europeni, iar ca termen aş spune 2020-2021. În privinţa reţelei de gaz metan, societatea de gaz se va ocupa de proiectare, iar la execuţie ne vom implica şi noi ca primărie. Trebuie ştiut faptul că aceste societăţi vor ţine cont la investiţii de numărul de consumatori. Asfaltarea acestor străzi se va face abia după ce vor fi finalizate lucrările la utilităţi” a explicat primarul Gheorghe Sucaciu. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 97 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4796295

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare