Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Lansare de carte
Lansare de carte Email
Marţi, 25 Septembrie 2018 13:30

 

     Vineri, 20.09 a.c., Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valeriu Literat“ a găzduit o lansare de carte inedită semnată de profesoara Doina Pieper. Cartea este un omagiu adus divinităţii şi oferă cititorului un periplu spiritual şi cultural. Titlul cărţii este intitulat sugestiv ,,Dor de zbor pe aripi de psaltire“ şi constituie rodul meditaţiei spre sfîrşitul vieţii. Evenimentul a avut loc în Sala Tronului din cetatea Făgăraşului şi a început la ora 18.00 în prezenţa P.S. Ilarion Făgărăşeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. ,,Astăzi avem un eveniment de suflet, lansarea unei cărţi de factură duhovnicească, dar şi culturală, urmată de un concert al corului ,,Tronos“ din cadrul Patriarhiei Române“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului. În cadrul evenimentului a putut fi admirată o expoziţie fotografică şi a fost vizionat un film documentar despre Mănăstirea Sâmbăta de Sus. ,,Sînt versuri şi versete, nu are rimă, dar trădează ritm. Este o cărţulie care apare la sfîrşit de drum şi mă bucur că am ajuns la acest deznodămînt“ a spus autoarea cărţii. 


Seară de spiritualitate
 

     Evenimentul a constituit, pentru făgărăşenii prezenţi în Sala Tronului din Cetatea Făgăraşului, o autentică seară de spiritualitate atît prin context cît şi prin mesaj.
- ,,Evenimentul acesta a fost gîndit cultural şi religios, încununat cu aripile de psaltire. Autoarea cărţii a trăit în Germania şi Franţa, cu o bogată activitate de filolog şi ziarist. Este un debut în forţă pentru vîrsta ei care, însă, arată un potenţial tînăr. După experienţa vieţii în civilizaţia secularizată a Vestului, ea se reîntoarce la Mănăstirea Sâmbăta din perspectiva prezentului şi a trecutului, este o reîntîlnire cu Sâmbăta dar şi cu sine însuşi. Autoarea vorbeşte despre întîlnirea cu altarul din pădure, unde slujea părintele Arsenie Boca, grădina de vară a mănăstirii, izvorul părintelui Arsenie. Nu este o poezie clasică, ci o meditaţie în stil poetic, avînd structura haiku-ului japonez. Doina Pieper este un om care descoperă credinţa în mănăstire şi găseşte în unduirile muzicii psaltice o pîrghie a regăsirii credinţei pierdute în lumea secularizată, o descriere a unei realităţi prezente cu deschidere în viitor. Este o carte despre derutele noastre“ a spus Mihail Bobîrnat.
- ,, Autoarea este o prezenţă sinonimă cu delicateţea şi rafinamentul, iar cartea ei reprezintă o laudă la adresa Sfintei Treimi, a Psaltirii şi o relaţie interumană pusă pe un substrat poetic. M-a impresionat partea de început, pentru că vorbeşte despre altarul din pădure, liturghia cerească ca o simfonie ce se întinde pe tot parcursul vieţii. Cartea este alcătuită din cuvinte cu sens opus ce arată infinitatea necuprinsă. Doina Pieper se opreşte asupra cugetărilor omului, să strige sau să mai aştepte” a spus preotul Stelian Costea.
- ,,La Sâmbăta nu este o mănăstire oarecare, acolo sînt oameni deosebiţi. Se spune că o carte foarte bună se citeşte oriunde. Aşa este şi cartea Doinei Pieper“ a spus preotul Cornel Ursu.
(Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 43 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4796275

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare