Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Omul şi invenţiile sale
Omul şi invenţiile sale Email
Marţi, 25 Septembrie 2018 15:45

 

      După geneza biblică omul a început să-şi făurească propria istorie odată cu izgonirea din Rai. Inevitabil, s-a străduit să-şi cîştige existenţa creînd obiecte ce nu se aflau de-a gata în natură. A făurit astfel civilizaţia umană, cu invenţii uimitoare, insolite la descoperire, devenite cotidiene şi uzuale prin progresul tehnologic. Cine s-ar fi gîndit în 1876, cînd Graham Bell a inventat telefonul că acesta ar putea deveni mobil, că ar declanşa aplicaţii pe internet şi o gamă inepuizabilă de reţele de comunicaţii. Dar, precum în orice tehnologie menită să supună natura, elementul benefic are şi o componentă nocivă, asemenea medicamentelor ce produc reacţii adverse. Aşa se întîmplă în cazurile de folosire excesivă a aparatelor de telecomunicaţii de cei care, copii, tineri, se lasă peste măsură ,,cuceriţi” de ecranele luminoase. Studii recente arată că jocurile pe telefon sau calculator, sub diverse forme, captivează copiii pînă la alienare, proiectîndu-i într-o existenţă paralelă: lumea virtuală. Atracţia este firească, însă simţul măsurii ne avertizează că ce este prea mult strică! Cu atît mai alarmant cu cît elevii nu apelează la această aparatură în folosul pregătirii şcolare, ci ca o sustragere de la îndatoririle lor, chiar în timpul orelor de clasă. Dependenţa devine, pe nesimţite, un drog de care creierul se va desprinde greu, ca să reintre pe făgaşul firesc al pregătirii pentru viaţă. Tentaţia ineditului, ca şi molipsirea elevilor, unul de la altul, de a poseda astfel de instrumente devine o modă a momentului prin care ei se refugiază de la îndatoririle şcolare, mai obositoare şi mai aride. În fond se produce o claustrare într-o lume alcătuită numai din ecrane luminoase, pe cînd realitatea din jur trece neobservată. Din păcate cele două lumi: reală şi virtuală se despart, în loc să întrepătrundă, iar tînărul va creşte tot mai debusolat. În domeniul educativ este bine să apreciem avantajele folosirii acestor sisteme incontestabile, în contrast cu alunecarea în prăpastia exceselor, care pun în pericol dezvoltareade contracarare, dar nu îndestul de convingătoare şi nici cu soluţii concrete pentru stoparea fenomenului. Autoritatea instituţiilor de învăţămînt este chemată să intervină şi pe această latură în care copiii se află, sub ochii noştri, expuşi unor consecinţe nefaste din punct de vedere psihic şi anatomic. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 111 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4796331

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare