Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Uliţa denumită Radu Anton Roman, ruşinea cartierului Meltea
Uliţa denumită Radu Anton Roman, ruşinea cartierului Meltea Email
Marţi, 02 Octombrie 2018 09:58

 

Deşi are nume de personalitate, strada Radu Anton Roman nu are utilităţi În acte această stradă s-a născut de 7 ani, dar în realitate este doar o bucată de uliţă prăfuită Propritarii de case nu ştiu care este strada Radu Anton Roman unde figurează ei


     Extinderea cartierului Meltea din Făgăraș naște și astăzi dispute, deşi s-a realizat încă din anul 2011 cînd s-a adoptat de către plenul legislativului local HCL 120 din 28 iulie 2011. Terenul arabil extravilan în suprafaţă de 15.200 mp devenea atunci teren intravilan pe care se puteau construi, legal, locuinţe. Cel puţin aşa arăta PUZ-ului întocmit în baza proiectului nr. 63/2010 asumat de Mărcănaşu Loredana, ca beneficiar. HCL 120 stipula la art. 2 că utilităţile în cartierul nou format cad în sarcina beneficiarului. Au trecut de atunci 7 ani, terenul a fost parcelat şi o parte vîndut, iar noii proprietari şi-au ridicat case, dar utilităţile se mai lasă încă aşteptate. Unii dintre ei s-au mai descurcat, c-aşa e la noi, în timp ce alţii mai bat şi astăzi pe la uşile instituţiilor pubice pentru a avea apă, canal, curent şi gaz metan în noile case. Aşa se face că mai multe case de aici nu pot fi locuite, iar proprietarii continuă să fie chiriaşii altor proprietari. Asta în condiţiile în care plătesc impozite şi taxe pentru proprietăţile lor.
 

Uite strada, nu e strada
 

     Depăşind blocurile din Tudor Vladimirescu pe Eprubetei , strada nu mai este asfaltată, dar se continuă pe drum pietruit pînă la dig. Perpendicular pe Eprubelei sînt trei străzi, Nouă, Ion Gavrilă Ogoranu şi Virgil Fulicea, tot pietruite. Aceste străzi nu se continuă însă pînă la Olt ci se opresc după vreo 500 m, unde locatarii au bătătorit terenul şi i-au dat forma unei străzi. De la aceasta, perpendicular, este o altă stradă botezată de Primăria Făgăraş, Radu Anton Roman. În documentele Primăriei Făgăraş pe strada Radu Anton Roman îşi au casele 4 familii, Cociş la 1B, Cojocar la 1A, Gozgar la nr. 1 şi Silea la nr.3. Conform PUZ-ului aici mai sînt alte peste 10 parcele care însă nu au numere şi pe care nu sînt construite case. Liliana Boer susţine că fiecare dintre proprietari are ieşire la strada Radu anton Roman. În realitate, Cociş nu are ieşire la stradă ci la acea arteră formată de locatari, la care arhitectul îi spune ,,Canal”. ,,Toţi au ieşire la Radu Anton Roman, aşa arată în acte. Lui Cociş trebuia să-i asigure accesul cel de la nr. 1A” spune cu convingere arhitecta Boer. În realitate, cei patru spun tot cu convingere că strada Radu Anton Roman este de fapt strada pe care primăria o numeşte ,,Canal”.
 

Strada Radu Anton Roman, o uliţă de ţară
 

     Strada Radu Anton Roman nu arată precum un drum de municipiu, ci mai degrabă ca o bucată de uliţă de ţară, prăfuită cînd e cald şi impracticabilă cînd plouă sau cînd sînt nămeţi. De pildă, Marius Silea de la nr. 3 a adus pe cheltuiala lui cîteva remorci de pietriş pe care le-a pus pe drum pentru a putea intra la proprietatea lui. Iar după casa lui se întinde teren agricol pînă la Olt pe care pasc oi şi vaci. Pe strada Radu Anton Roman, cea din acte, nu există curent electric, gaz metan şi nici reţea de apă sau canalizare.
 

Birocraţia a îngropat utilităţile
 

     Conducta de apă s-a oprit pe strada ,,Canal”, reţeaua electrică s-a oprit pe strada Nouă, iar cea de gaz pe strada Nouă sau pe Virgil Fulicea. Pentru a avea utilităţi, familiile Gozgar şi Silea trebuie să dispună de reserve băneşti considerabile, dar şi de nervi pentru a face faţă birocraţiei. L-am găsit pe Marius Silea la Primăria Făgăraş pentru a obţine autorizaţia de construire pentru branşamentul de apă. Avea dosare sub braţ, dar era copleşit de numărul documentelor cerute de Biroul de Urbansm din Primăria Făgăraş care invoca prevederile legale. Gozgar a renunţat să mai bată la uşi pentru a beneficia legal de utilităţi, dar Silea a realizat pe cheltuiala sa reţeaua de apă stradală şi branşamentul la casa sa, iar pentru a-i curge apa la robinet în locuinţă Apa Canal Sibiu SA i-a cerut autorizaţia. Probabil este singurul pentru că ceilalţi au fost sprijiniţi de societate.
 

Pas la current electric şi gaz metan
 

     Pentru a avea reţea electrică, lucrurile sînt mai complicate şi mai costisitoare. Societatea de distribuţie impune amplasarea unui transformator care costă cel puţin 30.000 euro, după cum susţine arhitectul şef din Primăria Făgăraş. ,,Nu vreau să mai locuiesc în chirie, am făcut o investiţie mare pentru a locui la casă cu familia. Recunosc că, poate, m-am grăbit şi n-am ţinut cont de utilităţi. Dar nu credeam că va fi atît de greu şi în atîţia ani să nu avem în cartier apă, canal şi curent electric. Vechea conducere a Primăriei Făgăraş nu ne-a sprijinit de loc. Actualul primar ne-a ascultat şi ne-a spus că se va implica şi Primăria Făgăraş în cazul reţelei de curent electric” a spus Marius Silea de la nr. 3. Reţeaua de gaz este departe de a se realiza aici, costurile ridicîndu-se la peste 50.000 de lei. Doar unindu-se toţi locatarii, cheltuielile ar putea fi mai uşor de suportat, dar o discuţie între ei n-a avut încă loc. Societatea de distribuţie gaz nu va suporta, în perioada următoare, această investiţie, dat fiind şi numărul prea mic de viitori abonaţi. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 49 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843339

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare