Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Caznele de la Ecoterm
Caznele de la Ecoterm Email
Marţi, 02 Octombrie 2018 10:39

 

     Gigacaloria se majorează cu aproape 10 lei începînd cu acest sezon rece. Prin urmare, făgărăşenii care mai au apartamentele branşate la sistemul centralizat de termie vor plăti mai mult pentru căldură şi apă caldă. Şi taxa pe ţeavă va avea valori mai mari, în ton cu noul preţ al Gcaloriei. Conducerea Ecoterm a cerut legislativului făgărăşean să aprobe tariful pentru Gcalorie la 384,06 lei faţă de 290,45 lei cît era pînă acum.

 Sînt aduse o serie de justificări tehnice şi economice care să ducă la asumarea acestei noi valori. Mai beneficiază de agentul termic furnizat de Ecoterm 1850 de apartamente, restul pînă la 10500 creîndu-şi propriile surse de căldură şi apă caldă.
 

Alt administrator special
 

     Ecoterm SA este societatea înfiinţată de CL Făgăraş ca unic acţionar şi se află în procedura de insolvenţă încă din anul 2011 din cauza datoriilor acumulate şi neachitate. Pe lîngă cazna datoriilor, societatea a picat în mijlocului războiului dintre investitorul care i-a plătit datoriile istorice şi finanţatorul real al investiţiei denumită centrala de cogenerare. Aşa se face că la început de sezon rece, Ecoterm se află în situaţia de a redeveni producător de energie termică pentru abonaţii săi, statut la care renunţase de peste un an, sau să se lase folosit în războiul amintit mai sus. Această situaţie a fost dezbătură în şedinţa acţionarilor desfăşurată joi, 27 septembrie a.c., cînd a fost numit un administrator special. Tot atunci, conducerea Ecoterm a venit cu jalba în proţap la Primăria Făgăraş pentru a cere subvenţia pentru agentul termic.
 

Investitorul adus pe cai mari la Făgăraş
 

     De 12 luni Ecoterm preia energie termică de la SC Gaz Energy Ecotherm SA, societatea care a construit o centrală de cogenerare la marginea Făgăraşului. O investiţie de loc mică şi care produce 12,5 Mwt. Făgărăşenii îşi aduc aminte de Eduard Muller, cel care a fost prezentat de Mânduc şi Cârje ca mare investitor al Făgăraşului şi care va salva sistemul de termie al municipiului de la faliment. Era prin anul 2014 cînd se promitea că Gcaloria se va vinde făgărăşenilor cu cel mult 150-160 lei. Timp de 3 ani au fost achitate, întradevăr, datoriile istorice ale Ecoterm acumulate din cauza unui management defectuos, în valoare de 600.000 euro. S-a construit centrala de cogenerare, s-a construit reţeaua de distribuţie a agentului termic pe lîngă actualele centrale ale Ecoterm, apoi s-a livrat agent termic pentru apartamentele branţate la sistem, dar la preţul pieţei nicidecum cel promis de investitorul Muller. ,,Iubirea” dintre investitor şi Ecoterm a ajuns însă la o răscruce cînd centrala de cogenerare a fost executată silit şi sistată producţia. Aşa s-a aflat că investitorl Muller a folosit finanţarea unui IFN fără să plăptească ratele. Informaţiile au ajuns pe masa aleşilor locali chiar de la AGER Leasing IFN SA din Giurgiu, care plătise investiţia, dar care luase, la rîndu-i, banii dintr-un credit bancar. Astăzi centrala de cogenerare este închisă, iar Ager Leasing, proprietarul de drept al ei, caută altă firmă care să preia investiţia şi care să deţină licenţele în domeniu pentru a produce curent electric şi implicit agent termic. Şi Gaz Energy Ecother caută investitori pentru a reintra în posesia centralei de cogenerare. În prezent stau la masa discuţiilor trei companii aflate în insolvenţă: Gaz Energy Ecotherm, AGER Leasing IFN şi Ecoterm SA, iar la mîna lor stă încălzirea oraşului. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 72 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843334

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare