Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale O zi de şcoală, din zori şi pînă-n seară
O zi de şcoală, din zori şi pînă-n seară Email
Marţi, 02 Octombrie 2018 12:52

 

O zi de şcoală pentru elevii navetişti de la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat” are aproape 12 ore Elevii pleacă de acasă la ora 5.30 şi ajung acasă seara, după ora 17.00 Copiii din Cârţişoara ajung la şcoală cu 2 ore înainte de începerea cursurilor Doar un microbuz şcolar transportă elevii navetişti, al doilea din dotare zace în curtea şcolii Directorul instituţiei de învăţămînt, Marilena Constantin,

 împreună cu inginerul Nicolae Ludu au bătut la uşa edililor locali şi au cerut ajutor


     78 de elevi din satele învecinate oraşului Victoria s-au înscris la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”, însă nu au ştiut că vor pleca de acasă la 5.30 şi vor reveni abia la ora 17.00 din cauza navetei. Instituţia de învăţămînt dispune de două microbuze şi de un singur şofer. Aşa se face că zilnic pleacă în cursă doar o singură maşină, cealaltă zăcînd în garaj. Un post de şofer a fost scos la concurs, după cum spune directarea şcolii, însă nu s-a arătat nimeni interesat să muncească. Microbuzul şcolar care transportă elevii navetişti are numărul de înmatriculare BV 11 RZA şi are 17 locuri. Acesta pleacă din curtea şcolii la 5.30 şi termină traseele la ora 8.30. În aceste condiţii, unii elevi ajung mult prea devreme la şcoală, iar alţii întîrzie la prima oră de curs. Al doilea microbuz, cu numărul de înmatriculare BV 07 TVG şi 20 de locuri, stă parcat în curtea instituţiei. Acest microbuz a fost dat în folosinţă gratuită în urmă cu cîţiva ani de către Primăria Victoria în baza unui contract de comodat. Microbuzul cu 20 de locuri nu poate fi condus de actualul şofer pentru că acesta nu deţine permis de conducere pentru categoria respectivă.

Părinţii vor să-şi retragă copiii de la şcoală
 

     Supăraţi de această situaţie, părinţii elevilor navetişti au ameninţat conducerea instituţiei că îşi vor retrage copiii de la şcoală pentru că în acest ritm elevii nu mai rezistă. 78 de elevi din Cîrţişoara, Feldioara, Noul Român, Cârţa, Arpaşul de Jos, Arpaşul de Sus, Ucea de Jos, Ucea de Sus şi Drăguş fac naveta la Victoria respectînd un program stabilit de conducerea colegiului. ,,Mă doare sufletul să plece copilul de acasă de la 5.30 şi ajunge acasă la ora 17.00. În timpul orelor aţipesc pentru că sînt obosiţi, 12 ore lipsesc de acasă. Condiţiile lor materiale sînt precare, iar unii nu îşi permit să cheltuie 3 – 4 lei/ zi să-şi cumpere un sandwich. În toată Țara Făgăraşului aşa ceva nu se întîmplă, avem două microbuze şi un şofer, iar postul este vacant de cîţiva ani” a spus inginerul Nicolae Ludu.

,,Am cerut ajutor primăriilor din zonă”

     În anul şcolar 2018 – 2019, această unitatea de învăţămînt are 230 de elevi înscrişi în cele 8 clase la zi, una seral şi alta postliceală, unde predau 15 dascăli. Dacă părinţii îşi retrag copii de la şcoală, instituţia riscă să fie închisă. ,,Sînt membru în comisia de promovare a Colegiului Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat” şi am fost la toate şcolile gimnaziale din zonă pentru a promova clasele pentru meserii şi am promis elevilor că se va asigura naveta. Părinţii sînt total nemulţumiţi de această situaţie şi ne-au spus că în aceste condiţii îşi retrag copiii de la şcoala noastră. Am ajuns să cerem ajutor de la primăriile din zonă pentru că nu mai putem continua cu acest program de navetă. Din 1991 numărul elevilor a scăzut pentru că s-a reînfiinţat Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” , iar un alt factor a fost plecarea peste hotare a tinerilor” a mai spus inginerul Nicolae Ludu. Anul trecut au fost unificate două unităţi şcolare aplicîndu-se HCL nr. 1 din 5 ianuarie 2017, grădiniţa din Victoria şi-a pierdut astfel personalitatea juridică şi a fost arondată la Colegiul tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat”.
 

Primăriile ajută liceul
 

     ,,Am apelat la primarii din comunele Cârţa, Cârţişoara, Arpaş, Ucea, Drăguş pentru că elevii noştri navetişti au domiciliul în aceste comune. Numărul copiilor navetişti din Cârţişoara şi Cârţa s-a dublat comparativ cu anul şcolar trecut şi din acest motiv programul de navetă a fost făcut în aşa fel încît elevii să ajungă la şcoală pînă la ora 8.00 cînd încep orele. Am fost la Inspectoratul Școlar Judeţean Braşov pentru blocarea postului de şofer, însă postul a rămas blocat. După primele două săptămîni de şcoală am bătut la uşile primarilor şi le-am solicitat ajutor şi ne-au promis că ne ajută să rezolvăm această situaţie. Vrem să reducem timpul de plecare şi de întoarcere acasă. Am ajuns în faţa aleşilor locali de la Victoria şi am cerut susţinerea lor. Cel mai bine ar fi să angajăm un şofer şi toate problemele se rezolvă. Primarii din cele cinci comune ne ajută pînă ne rezolvăm problema” a spus directorul CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”, Marilena Constantin. Începînd de miercuri, 26 septembrie a.c., unii primari au transportat elevii navetişti pînă la poarta şcolii.
 

Traseele microbuzului

Traseu I : Victoria (ora 5.30), Cîrţişoara (ora 5.50) retur Victoria (ora 6.05)
Traseu II: Victoria (ora 6.05), Feldioara(ora 6.15), Noul Român (ora 6.30), Cîrţa ( ora 6.40), retur Victoria (ora 7.00)
Traseu III: Victoria (ora 7.00), Arpaşul de Jos (ora 7.15), Ucea de Jos (7.20), Ucea de Sus (ora 7.25), retur Victoria (ora 7.35)
Traseu IV: Victoria (ora 7.35), Arpaşul de Sus (ora 7.45), Victoria ( ora 8.00)
Traseul V: Victoria (ora 8.00), Drăguş (ora 8.10), retur Victoria (ora 8.20)
(Carla TATU)
 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 58 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843338

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare