Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale 20 de ani degeaba
20 de ani degeaba

 

     După 1989, românii de rînd au încetat să mai fie tovarăşi. Au devenit domni, la început toţi de-a valma, iar apoi doar cei descurcăreţi şi lipsiţi de scrupule. Fiind înainte tovarăş cu secretarul UTC, cu maistrul de la fabrică şi cu profesorul de şcoală ştiai că eşti oarecum tovarăş şi cu cei care erau mai sus ca ei şi că funcţionează o justiţie, strîmbă, dar existentă. Acum ,,domn la domn nu-şi scoate ochii“ şi nu mai esti tovarăş nici măcar cu vecinul de bloc, pentru că proaspăt ,,îmbogăţit“ dintr-un chioşc de cartier, e supărat pe tine că nu are loc să îşi parcheze jeep-ul luat în leasing, din pricina Daciei tale hîrbuite. În cei 20 de ani de la Revoluţie, valorile s-au reaşezat, într-un mod păgubos pentru oamenii de adevărată valoare. Securiştii şi nomenclaturiştii, în special cei şcoliţi pe banii României în comerţ exterior, au reuşit să adune averi fabuloase şi să se poziţioneze în funcţiile cheie ale statului, devenind zei, baroni sau moguli. Industrii întregi au intrat pe mîna lor şi au reuşit să le dezmembreze şi să le valorifice în interes personal într-un termen record, călcînd peste sindicate, muncitori şi directori de bună credinţă. Sîngele vărsat după 22 Decembrie, s-a dovedit a fi doar un obiect de recuzită necesar celor care prin manipulare au pus mîna pe putere. ,,Teroriştii“, securişii şi politicienii acelor zile de decembrie 1989 au marjat pe cartea haosului, a confuziei şi a entuziasmului, legitimîndu-se în fruntea ţării, pentru a se dovedi, apoi, la fel de duri, lacomi şi obtuzi ca şi predecesorii lor. Românul de rînd, care s-a luptat pentru libertate, ieşirea din foame şi izolare s-a trezit că a cîştigat doar fîrimiturile democraţiei şi ale modului de viaţă occidental, doar un loc în faţa vitrinei abundenţei. Dacă pe vremea lui Ceauşescu omul de rînd avea dreptul la locuinţă, loc de muncă şi asistenţă medicală, acum are dreptul doar la ceea ce îi lipsea atunci. Este liber să cumpere televizoare color, portocale, banane şi DVD playere. Preferabil în rate, cu dobîndă sau pe card de credit. Dacă democraţia şi capitalismul veritabil nu a venit la noi, mulţi au ales să mergă personal la ele şi au luat drumul Italiei, Spaniei sau Statelor Unite. Nu e de mirare că mulţi au plecat chiar din Făgăraş, pentru că aici s-a demonstrat mereu că sînt oameni de valoare care au fost dispuşi să rişte totul pentru a scăpa de comunism sau neocomunism. De la Gavrilă Ogoranu, cel care a făcut revoluţia din munţi, la Alecu Dalea, cel care a dat startul mişcărilor de stradă din Făgăraşul anului 1989. (Alin Bujor)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 113 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4798662

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare