Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Spitalul ruşinii
Spitalul ruşinii

 

     Săptămîna trecută spitalele din Ţara Făgăraşului au fost luate în vizor, s-au făcut controale, s-a ameninţat că vor cădea capete şi că se desfiinţează anumite posturi, că se reduce numărul de paturi atît la Făgăraş cît şi la Victoria şi aşa mai departe. Totul pe fondul deja ştiutei crize, în care trebuie să îţi aduci medicamente de acasă dacă eşti pacient, să înduri dezinteresul unor medici, să fi bine informat ca să nu pici pradă unui malpraxis şi să fii spectator la conflictul, de multe ori public, dintre medici. E greu de crezut că se va schimba totuşi ceva în bine, pentru că tradiţiile făgărăşene acţionează mai puternic decît ordinele venite de sus. O prietenă a fost internată recent în Făgăraş pentru o operaţie aproape banală. Motiv de vizită pentru mine şi de constatare a faptului că spitalul e mai curăţel dar servicile sînt aceleaşi. Prietena/pacientă a fost făcută bumerang între două secţii, deşi avea dureri mari, pentru că medicii nu se puteau sau nu aveau chef să constate de ce suferă exact. Într-un capăt de traseu pacienta era certată ,,păi ce vii la mine că e de competenţa lu ălă“ iar în celălalt capăt i se spune ,,fetiţo, tu nu suferi de ce mă ocup eu, mergi înapoi“. După ce i s-a dat într-un final un diagnostic, pacienta a fost operată, după ,,plicul“ de rigoare, şi în primele nopţi a stat în urina precedentei ocupante a patului. Abia cînd şi-a venit în simţiri, după operaţie, a ,,acţionat“ şi pentru un cearşaf curat. M-au luat transpiraţile reci cînd mi-a povestit. M-a lovit realitatea că eu nu ştiu să dau şpagă! Bine, nici să iau, dar asta e altă discuţie şi acolo pot măcar să refuz. Mă fîsticesc, mă înroşesc, nu găsesc momentul, îmi repugnă ideea, mă bagă în pămînt. Aşa că în mod categoric dacă e să ajung vreodată la spital, dacă nu o să fiu inconştient, o să am probleme mari. Mă trec deja fiorii cînd mă gîndesc cum o să mă uit la tanti asistentă şi o să zic galeş ,,ciocolata asta este pentru dumneavoastră“. Nu ştiu ce e mai umilitor. Faptul că ea se coboară la o ciocolată de 2 lei sau că eu vreau să îi cîştig bunăvoinţa şi automat un cearceaf curat prin această manevră. Mita, şpaga şi atenţiile sînt singurele constante din sistemul medical făgărăşean, indiferent de ordinele venite oficial de sus. Probabil cel mai util lucru pe care îl pot face şefii de la Bucureşti este să le reglementeze şi să le oficializeze, ca măcar noi, ăştia care nu ne pricepem la dat şpagă, să murim de moarte bună şi nu de ruşine. ALIN BUJOR

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 142 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766076

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare