Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Ne plîng eroii
Ne plîng eroii

     Se face deseori vorbire despre istorie, de neam, de ţară, de eroi, se fac multe comemorări, lansări de carte, se organizează pe bani grei simpozioane, conferinţe naţionale şi internaţionale pe tema trecutului istoric, se ridică monumente, se fac serbări, se depun coroane. Se evocă astfel o istorie rece şi savantă, o istorie a forţelor de producţie, a conflictelor de interese, a centrelor de influenţă interne şi externe, a teoriilor seci inventate de oameni. Nicidecum, aşa cum şi-ar fi dorit Ion Gavrilă Ogoranu şi toţi cei care au format Rezistenţa Anticomunistă din România, o istorie care suferă, care plînge, care speră, luptă şi se zbate să supravieţuiască, ce-şi apără credinţa în Hristos, nevoile şi neamul, demnitatea celor înfrăţiţi cu rîurile, ramurile, pe scurt a celor ce-au făcut fapte istorice. A celor care, murind, au lăsat prin testament, ţării, cuvintele: „Mamă ţară, iartă-ne că am cutezat să luptăm şi să murim pentru tine“. Astfel şi-ar fi dorit foştii deţinuţi politic să fie evocate de către generaţiile ce au urmat faptele, lupta, gîndurile, sentimentele celor care nici pînă astăzi nu au nici cruce şi nici morminte.
     Ion Gavrilă Ogoranu, şeful Grupului Carpatin Făgărăşan, a încercat după '90 să scrie istoria Rezistenţei Anticomuniste. Şi a reuşit. Volumele „Brazii se frîng, dar nu se îndoiesc“, şapte la număr, descriu realitatea aşa cum a fost ea, aşa cum s-a petrecut, pe cărări de munte, în ierni lungi şi geroase, în bătaia armelor miliţienilor, securiştilor, a armatei, a glasului fiecărei Iude de lîngă ei, fie frate, vecin, dascăl, preot, pionier, pădurar sau şef de brigadă. A pus faţă în faţă această crudă realitate cu documentele culese din arhivele fostei securităţi. Pînă la 1 mai 2006 a scris şi a căutat neîncetat. „Misiunea noastră se va încheia doar cînd ne vor bate cuiele“ spunea în fiecare an, la comemorarea de la Crucea de la Sîmbăta de Sus, Ion Gavrilă Ogoranu. Au trecut trei ani de cînd simbolul Rezistenţei Anticomuniste din România, Ion Gavrilă Ogoranu, s-a suit la ceruri. Nimeni nu-şi mai aduce aminte de numele lui, nici măcar cei ai locului, care pot organiza măcar o manifestare care să aducă aminte de cei care au luptat ca noi să ne bucurăm astăzi de libertate. Am ridicat de cîteva ori în plenul CL Făgăraş subiectul rezistenţei anticomuniste. Au fost însă voci care s-au pronunţat răspicat. „Mai terminaţi cu atîta Foştii“, sau „Orice faceţi, dar să nu fie despre legionari“. Dacă astfel reacţionează autorităţile publice, cele care trebuie să apere istoria şi să respecte memoria eroilor neamului, atunci nu ne mai mirăm că tinerii de astăzi nu-şi cunosc istoria. Şi asta pentru că nu-şi cunosc eroii. Nu mă mai miră faptul că osemintele eroilor Făgăraşului zac în sensul giratoriu, în betoane, zguduite de tiruri, pentru că aceloraşi autorităţi nu le pasă de eroi. Le pasă doar de interesele lor. A văzut cineva în Făgăraş vreun monument sau vreo inscripţie dedicată Rezistenţei Anticomuniste? Cu siguranţă nu. În Ţara Făgăraşului, zona unde a existat cea mai dură luptă împotriva instalării comunismului, există doar o simplă cruce care aminteşte de lupta anticomunistă. A fost edificată la Sîmbăta de Sus de Ion Gavrilă Ogoranu, cînd era în viaţă. Parcă ştia că nimeni nu se va mai opri asupra luptei lor şi că vor fi daţi uitării. Au trecut 20 de ani de cînd România s-a eliberat de sub jugul comunist şi alţi 50 de cînd mii de oameni au murit în luptă, au fost închişi în lagăre şi închisori comuniste, au fost persecutaţi, bătuţi şi „reeducaţi“ în temniţele Aiudului, Gherlei, Făgăraşului, Canalului şi nu numai. Mai toţi s-au suit la ceruri şi privesc de acolo de sus ce s-a întîmplat cu lupta lor. Versurile „Plînge printre ramuri luna...“ spun însă tot.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 137 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766001

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare