Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Regii României
Regii României Email
Marţi, 15 Martie 2011 13:08

 

 

     Comitatul Hohenzollern-Sigmaringen din fostul regat al Prusiei a dat istoriei numeroşi regi şi regine, care au domnit în diverse colţuri ale Bătrînului Continent. Descendenţii acestei familii au format şi casa regală a României, care a avut patru regi, Ferdinand I, Carol I, Carol al II-ea şi Mihai I. Monitorul de Făgăraş prezintă în această ediţie informaţii mai puţin cunoscute despre dinastia Hohhenzollern de după 1800 şi despre regii României. La 1811 se năştea Karl Anton, prinţ de Hohenzollern-Sigmaringen, care la 1834 s-a căsătorit cu Josephine (1813-1900), fiica Marelui Duce Charles de Baden şi au avut şase copii. Dintre fiii lor, pretendenţi la tron au fost Leopold şi Carol I. Leopold (1835-1905), prinţ de Hohenzollern, s-a căsătorit cu Antonia (1845-1913), fiica Reginei Maria a II-a şi a Regelui Portugaliei Ferdinand al II-lea, şi au avut trei copii. Carol I (1839-1914) devine prinţ al României în 1866 şi rege al României în 1881 şi care se căsătoreşte cu Elisabeta (1843-1916), prinţesa de Wield.

 

 Leopold şi Antonia l-au avut pe Ferdinand I (1865-1927) care devine rege al României în 1914, după moartea lui Carol I. Ferdinand Ise căsătoreşte cu Maria (1873-1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, cu care au avut şase copii, trei băieţi şi trei fete. Pe Carol al II-lea (1893-1953) care devine rege al României în 1930-1940. Pe Elisabeta (1894-1956) care se căsătoreşte cu regele George al II-lea al Greciei. Pe Marie (Mignon) (1900-1961) care se căsătoreşte cu regele Alexandre al Jugoslaviei cu care are trei copii, regele Petre I, Tomislav şi Andrei. Pe Nicolae (1903-1977) care se căsătoreşte cu Ioana Dolete şi apoi cu Theresa Figueira de Mello. Pe Ileana (1909-1990) care a avut două căsătorii, cu Anton de Austria, prinţ al Toscanei cu care a avut şase copii şi cu dr. Ştefan Issărescu. Prinţesa Ileana s-a decis apoi să se călugărească sub numele de maica Alexandra stabilindu-se la o mănăstire ortodoxă în SUA. Al şaselea copil a fost Mircea (1913-1916) care a muirt după trei ani de viaţă. Revenind la Carol al II-ea acesta a avut trei căsătorii. Prima, în 1918 la Odessa, cu Ioana (Zizi) Lambrino, căsătorie nerecunoscută de Casa regală, cu care l-a avut pe Carol Mircea născut în 1920. Carol Mircea a avut la rîndul lui trei căsătorii, prima cu Helene Henriette Nagavitzine cu care a avut un copil, pe Prinţul Paul, iar a adoua cu Jeanne Williams din care a rezultat copilul Alexandre, iar a treia căsătorie cu Antonia Colville. Carol al II-lea s-a căsătorit apoi cu Elena, prinţesa a Greciei (1896-1982) în 1921, din care a rezultat un băiat, Mihai I care a devenit rege al României. Mihai I s-a căsătorit cu Ana, prinţesă de Bourbon-Parma cu care a avut cinci copii, Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. Carol al II-lea a mai avut o căsătorie, cu Elena (Magda) Lupescu, în 1947.

 

 

Carol I, domn şi rege
 

     Majestatea Sa Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române şi, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza.
     Carol s-a născut în Sigmaringen la 1839, fiind al doilea fiu al prinţului Karl Anton si al principesei Josephine. După finalizarea studiilor elementare s-a înscris la şcoala de cadeţi din Münster. În 1857 termină cursurile Şcolii de Artilerie din Berlin. Până în 1866 (când a acceptat coroana României) a fost ofiţer german. A participat la Al doilea război din Schleswig, mai ales la asaltul citedelei Fredericia şi al Dybbřl. Familia sa, dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen, era înrudită cu familia lui Napoleon al III-lea şi avea relaţii excelente cu aceasta. România era în acea perioada sub o influenţă puternică a culturii franceze, iar recomandarea de către Napoleon a prinţului Carol a valorat mult în ochii politicienilor români, la fel ca şi rudenia de sânge cu familia prusacă domnitoare. Ion Brătianu a fost politicianul român trimis să negocieze cu Carol şi familia acestuia posibilitatea ca prinţul Carol să vină pe tronul României.A domnit 48 de ani pe tronul României fiind şi cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti.

Drumul lui Carol
 

     După exilarea lui Alexandru Ioan Cuza ţara era în plin haos. Tânărul Carol a trebuit să călătorească incognito sub numele de Karl Hettingen, cu trenul pe ruta Düsseldorf - Bonn - Freiburg - Zürich - Viena - Budapesta, datorită conflictului care exista între ţara sa şi Imperiul Austriac. Primul popas după intrarea lui în ţară a fost la Drobeta Turnul Severin de unde a fost însoţit de Brăteanu pe ruta Horezu, Râmnicu-Vâlcea, Curtea de Argeş, Câmpulung şi Târgoviste, drum cunoscut sub numele de ,,Drumul lui Carol“ pînă la Bucureşti. Pe 10 mai 1866, Carol a intrat în Bucureşti, iar la Băneasa i s-a înmânat cheia oraşului. Şi-a rostit jurământul în limba franceza: ,,Jur să păzesc legile României, să-i apăr drepturile şi integritatea teritorială". Carol rămîne cu titlul de domn pînă în 26 martie 1881 cînd este proclamat rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transforma, începând cu Regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce ţara până la proclamarea Republicii Populare Române în 1947.

Prima constituţie
 

     Parlamentul României a adoptat la 29 iunie 1866 prima constituţie a ţării, una dintre cele mai avansate constituţii ale timpului, aceasta fiind inspirată din constituţia Belgiei, care dobândise independenţa din 1831. Articolul 82 specifică: ,,Puterile conducătorului sunt ereditare, pornind direct de la Majestatea Sa, prinţul Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, pe linie masculină prin dreptul de primogenitură (primului-născut), excluzând femeile. Descendenţii Majestăţii Sale vor fi crescuţi în spiritul religiei ortodoxe."
     Pe 15 martie 1881, Constituţia a fost modificată pentru a specifica, printre altele, faptul ca din acel moment şeful statului va fi numit rege. Ceremonia de încoronare a avut loc pe 10 mai 1881.
     Ideea de bază a tuturor constituţiilor regale din România era aceea că regele conduce fără a guverna.

A adus independenţa României faţă de Imperiul Otoman
 

     Regele Carol a fost descris drept o persoană rece. Era permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Soţia sa, Regina Elisabeta, îl caracteriza ca „o persoană care îşi poartă coroana şi în somn”. Era foarte meticulos şi încerca să îşi impună stilul fiecărei persoane care îl înconjura. Deşi era foarte devotat sarcinilor sale de rege al României, niciodată nu şi-a uitat rădăcinile germane.
     În timpul domniei sale, ţara a obţinut independenţa deplină faţă Imperiul Otoman, după un război intens, modern şi foarte eficace (cunoscut în istorie ca Razboiul de Independenţă, dar şi ca Războiul ruso-turc, 1877 - 1878), în care contribuţia României a fost decisivă.

România 1878-1913
 

     În timpul luptelor desfăşurate pe teritoriul Bulgariei de azi, armata română l-a avut pe Carol I ca lider efectiv, regele fiind prezent personal pe câmpul de luptă. România a întâmpinat anumite dificultăţi în obţinerea recunoaşterii independenţei. La negocierile din iulie 1878 purtate la San-Stefano Dobrogea intra în componenţa statului român, dar era cedat sudul Basarabiei, mai exact judeţele: Cahul, Bolgrad şi Ismail. Marile Puteri, nemulţumite de privilegiile obţinute de Rusia, au convocat Tratatul de la Berlin din septembrie 1878, unde delegaţia română condusă de I.C. Bratianu a consfinţit nu numai independenţa absolută a României faţă de ,,Sublima Poartă," dar şi un imens prestigiu internaţional datorat tuturora, de la rege până la ultimul soldat. Independenţa a fost recunoscută după acceptarea ,,schimbului" de la San-Stefano şi modificarea articolului 7 din Constituţie, care prevedea limitarea dreptului de vot doar persoanelor de rit ortodox. Tot în timpul domniei lui Carol I, în 1913, în urma celui de-al doilea război balcanic, terminat prin Tratatul de la Bucureşti, din 1913, România obţine partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul, de la Bulgaria. Viaţa politică internă, încă dominată de către familiile de mari proprietari de pământ, organizată în jurul partidelor rivale, Liberal şi Conservator, a fost lovită de două răscoale ale ţăranilor, în sudul Ţării Româneşti, în aprilie 1888 şi în partea nordică a Moldovei, în februarie 1907, care a cuprins repede şi sudul pâna în martie. Rascoalele au fost reprimate în mod sângeros.

Carol I a murit subit
 

     Domnia îndelungată a lui Carol Ia ajutat dezvoltarea rapidă a statului român. Dar, spre sfârşitul domniei sale şi începutul Primului Război Mondial, regele dorea să intre în război de partea Puterilor Centrale, în timp ce opinia publică era de partea Antantei. Carol a semnat un tratat secret în 1883, care lega România de Tripla Alianţă şi, deşi tratatul trebuia activat doar în cazul în care Rusia imperialistă ar fi atacat unul dintre membrii tratatului, Carol era convins de necesitatea intrării în război de partea Imperiului German.
Guvernul s-a opus însă cu vehemenţă dorinţei regelui. Se spune că aceasta i-ar fi provocat moarteala 10 octombrie 1914.

Regina Elisabeta a României
 

     Când a fost ales principe al României, Carol nu era căsătorit, dar conform constituţiei aprobate de el, nu avea voie să-şi ia de soţie o femeie de origine română. În 1869 a plecat în Germania să-şi caute o soţie. La 3 noiembrie 1869 a luat-o de soţie pe Elisabeta, prinţesă de Wield. Mariajul lor a fost unul dintre cele mai puţin potrivite, el fiind un bărbat rece şi calculat, iar ea o visătoare notorie. Au avut doar un copil, principesa Maria, născută pe 27 august 1871 dar care a decedat în martie 1874, de scarlatină. Relaţiile din cuplu regal au fost destul de reci după pierderea unicului copil. Regina a fost cunoscută şi sub pseudonimul literar, Carmen Sylva. A fost cea care a dat Bucureştiului supranumele de ,,micul Paris“ al Balcanilor. Lipsa de urmaşi a cuplului regal al României a făcut ca Prinţul Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele lui Carol I, să devină următorul succesor la tronul României. În octombrie 1880, Leopold renunţă la tronul ţării în favoarea lui Wilhelm, fiul său cel mai mare. Acesta, la rândul său, în 1888 renunţă la tronul României în favoarea fratelui său mai tânăr, Ferdinand, care va deveni principe de România, moştenitor al tronului şi mai apoi rege al României în ziua de 10 octombrie 1914, la moartea unchiului său, Carol I, domnind până la moartea sa, survenită la 27 iulie 1927. Soţia lui Carol, Elisabeta a încercat să-l influenţeze pe prinţ ca să se căsătorească cu Elena Văcărescu. Pentru aaceastă inetrvenţie, Elisabeta a fost exilată pentru 2 ani, până când Ferdinand a luat-o de soţie pe Maria.

 

 

Regele Ferdinand, întregitorul de ţară
 

     Ferdinand este unul dintre cele mai importante capete încoronate care au stat pe tronul regatului României. Personalitatea sa este strîns legată de momentul Marii Uniri. Om de o vastă cultură, poliglot şi botanist pasionat, Regele Ferdinand a fost sincer dedicat românilor, sub cîrmuirea sa înregistrîndu-se cea mai infloritoare perioadă a statului românesc modern. Prinţului Ferdinand avea să devină, la vîrsta de 49 de ani, unul dintre cei mai iubiţi regi ai României. Născut la data de 24 august 1865, Prinţul Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său nobiliar complet, era de fapt fiul Principelui Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele mai mare al Regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege al României. Ferdinand a ajuns la tron printr-o conjuctură de familie avantajoasă, peste care s-a suprapus şi importanta continuităţii statului român sub formă de regat într-un context politic internaţional deosebit de instabil. La varsta de doar 19 ani, Prinţul Ferdinand a venit pentru prima oară în România, la acea dată regatul român fiind compus doar din provinciile istorice ale Modovei şi Munteniei, unite la data de 24 ianuarie 1859 sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, primul şi singurul domnitor autohton al României moderne. După scurta sa vizită în România, efectuată în anul 1884, Ferdinand decide să se reîntoarcă în Germania pentru a-şi termina studiile liceale şi universitare. Anul 1893 îl găseşte absolvind prestigioasa Universitate din Leipzig şi Şcoala Superioară de Ştiinţe Politice şi Economice din Tubingen. In decursul aceluiaşi an, pricipele Ferdinand se stabileşte deja la Bucureşti pentru a-şi îndeplini atribuţiile de moştenitor al tronului României. În acea perioadă istorică, casa de Hohenzollern-Sigmaringen avea numeroase legături de sînge cu celelalte monarhii importante din Europa. Vărul primar al mamei lui Ferdinand era Ţarul Ferdinand I al Bulgariei, devenit între timp cel mai mare oponent al regatului român condus de tizul şi vărul său. Impăratul Francisc Joseph, conducător al Imperiului Austro-Ungar care cuprindea pe atunci provincia istorică românescă a Transilvaniei, era de asemenea văr primar cu bunica lui Ferdinand.

Regele a avut şase copii
 

     Tînărul prinţ german se declara cucerit de flora României, o adevărată provocare ştiinţifică pentru un botanist pasionat cum era Ferdinand. Nobilul prusac este cucerit de farmecul şi distincţia poetei Elena Văcărescu, domnişoara de onoare a Reginei Elisabeta. Aventura celor doi idealişti a fost oprită brusc din considerente politice. Ferdinand nu are încotro şi pe data de 10 ianuarie 1893 se însoară cu Maria de Edinburgh, nimeni alta decît verişoara sa de gradul trei.
     Viitoarea regină Maria a României avea o descendenţă ilustră, bunica sa fiind regina Victoria a Marii Britanii, iar vărul său primar era Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei. Regele Ferdinand şi Regina Maria au avut impreună 6 copii, trei fete şi trei băieţi. Cel mai mare dintre băieţi a devenit următorul rege al României, Carol al II-lea. Gurile rele spun că prinţul Mircea, care a murit la doar 4 ani, era de fapt copilul biologic al prinţului Barbu Ştirbei, care ar fi avut o relaţie ascunsă cu regina. Pentru a evita răspîndirea scandalului, Ferdinand ar fi decis să-l declare pe Mircea drept propriul său fiu.

Regele Ferdinand şi Războiul
 

     10 octombrie 1914 este data care a rămas în cronologia României drept momentul în care monarhia avea să se consolideze prin prezenţa celui de-al doilea rege al statului român modern. La vîrsta de 49 ani, Ferdinand I devine rege al României depunînd jurămîntul solemn şi luîndu-şi în faţa ţării angajamentul că va fi un ,,bun român”. Din admiraţie şi respect pentru religia naţională a românilor, Ferdinand renunţă la cultul catolic şi se botează de bunăvoie ortodox pentru a fi în rînd cu ţara şi poporul său.
Istoria mai menţionează că Regele Ferdinand avea să fie supranumit fie “Lealul”, fie “Întregitorul”. Visul lui Ferdinand a fost acela de a crea România Mare prin alipirea Transilvaniei regatului român. Insă la acea dată Ardealul se afla sub stăpînire austro-ungară, acolo unde românii care erau cei mai vechi şi cei mai numeroşi locuitori, nu aveau nici cele mai elementare drepturi. Momentul prielnic s-a ivit odată cu declanşarea primului Război Mondial. Ferdinand a ales să acţioneze în război de partea Antantei pe data de 14 august 1916, luptînd împotriva Puterilor Centrale conduse de Germania. La aflarea veştii, familia sa din Germania l-a renegat la castelul Hohenzollernilor din Prusia, arborîndu-se în doliu stindardul heraldic al familiei. După intrarea în război, armata română, slab echipată şi înarmată, a înregistrat pierderi uriaşe, Puterile Centrale ocupînd Valahia şi Dobrogea. Bucureştiul a fost ocupat de armatele germane în noiembrie 1916, Ferdinand şi intregul guvern român fiind forţaţi să se refugieze la Iaşi. Luptele eroice de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, purtate de Armata Română au dat însă un alt curs primului Război Mondial. Eforturile românilor au dus la stoparea avansării germane în Moldova, armata germană suferind înfrîngeri dezastruoase. În momentul în care bolşevicii au pus mîna pe putere în Rusia şi au cerut instituirea păcii în 1918, România se afla înconjurată de armatele Puterilor Centrale.
     Regatul României a fost forţat de Germania să semneze la Bucureşti un tratat de pace dezavantajos pentru ţara noastră, tratat pe care Ferdinand a refuzat să-l semneze. Cînd trupele Triplei Alianţe au avansat pe frontul din Salonic dezmembrînd armata bulgară, Romania a reintrat în război. Imperiile Rus şi Austro-Ungar se dezintegrau. Avîntul militar al trupelor române nu mai putea fi stopat, eforturile acestora ducînd la mult aşteptata unire cu Bucovina, Basarabia şi Transilvania.

Regele României Mari
 

     În anul 1922, pe data de 15 octombrie, Ferdinand este încoronat Rege al României Mari la Alba Iulia. Viaţa politică din timpul domniei sale a fost dominată de Partidul Naţional Liberal, de orientare conservatoare, condus pe atunci de fraţii Ion şi Vintilă Brătianu. Unirea cu Ardealul a lărgit, în mod ironic, baza electorală a opoziţiei ale cărei partide principale s-au unit în anul 1926 pentru a forma Partidul Naţional Ţărănesc. A înfăptuit reforma agrară împărţind pămînt ţăranilor, prioritate avînd veteranii de război şi familiile celor căzuţi în războiul pentru reîntregirea ţării, atrăgîndu-şi şi renumele de ,,Rege al ,,ţăranilor”. Pe plan personal însă regele s-a consfruntat cu mari probleme. Fiul său cel mare, prinţul Carol al II-lea, mare amator de lux şi desfrîu, trăia o viaţă scandaloasă, căsătorindu-se, în 1918, la Odessa, clandestin cu Ioana ,,Zizi” Lambrino, cu care avea un copil nelegitim, pe Carol Mircea, născut în 1920. Prinţul ajunge să se căsătorească apoi, în 1921, cu Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei. Mariajul lor a fost grav afectat de o pasiune obsedantă pentru amanta sa, Elena Lupescu (Magda), cea cu care fuge la Paris. Regele se vede nevoit să îl desemneze drept urmaş la tron pe nepotul său, printul Mihai de România, pe atunci un copil, Carol al II-lea, tatăl lui Mihai, fiind dezmoştenit de Regele Ferdinand. La doar 62 de ani, după o domnie ce s-a întins peste 13 ani tumultuoşi pentru istoria României, Ferdinand moare în urma unui cancer de colon, fiind înmormîntat la Curtea de Argeş alături de Regele Carol I şi Regina Elisabeta. În timpul scurtei sale domnii, România a atins un nivel de dezvolare nemaiîntîlnit pînă atunci. Agricultura era o forţă, ţara fiind supranumită ,,Grînarul Europei”. Se dezvolta comerţul concomitent cu exploatarea zăcămintelor de petrol, economia ţării fiind printre cele mai puternice şi stabile din întreaga lume. Regele a dat mare importanţă şi culturii, devenind preşedinte şi protector al Academiei Române din 1914 pînă la trecerea sa la cele veşnice.
Vom continua cu regii Carol al II-lea şi Mihai I. (Lucia Baki)

Castelul Peleş, reşedinţa de vară a regilor României

Castelul Peleş din Sinaia a fost construit din dorinţa regelui Carol I ca reşedinţă de vară pentru regii României
Arhitecţii castelului au fost Johannes Schultz si Karel Liman, iar decoratori celebrii J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Berhard Ludwig din Viena.
Carol I a vizitat Sinaia în 1872 şi a decis să cumpere un de 1000 de pogoane la Podul Neagului unde se hotărăşte să înceapă construcţia unui castel, lucrările începînd la 1873.
300 de muncitori au lucrat la castel, domnitorul supraveghind lucrările personal
Piatra de temelie se pune în 1875, sub care au fost îngropate zeci de monede de aur de 20 de lei, primele cu chipul lui Carol I.
În 1883 are loc inaugurarea ă Peleşului
A suferit numeroase modificări şi extinderi, forma actuală rămînînd în 1914, anul morţii lui Carol I.
Castelul are 160 de camere şi mai multe intrări şi scări interioare. Turnul central măsoară 66 de metri înălţime. Are şi o sală de teatru, cu o mică scenă şi 60 de locuri, plus loja regală. Încă din 1883, castelul are încălzire centrală.
Pe lângă castel au fost construite Pelişorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică şi Vila Şipot.
A fost primul castel electrificat din Europa
La Peleş s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea, în 1921, la Foişor, s-a născut fiul său, regele Mihai I, în 1921, are loc nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea
Castelul va rămâne reşedinţă a familiei regale până în 1948, când este confiscat de regimul comunist.
În 1953 Peleşul va deveni muzeu, dar putea fi vizitat încă din vremea regelui Carol I.
În 1990, şi Pelişorul este deschis publicului spre vizitare.
Între 1875 şi 1914 s-au cheltuit la Peleş peste 16 milioane de lei-aur.
După decembrie 1989, Castelul Peleş şi Pelişorul au fost reintegrate în circuitul turistic.
În 2006, guvernul român a anunţat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de Româniacare a decis să păstreze în continuare calitatea de muzeu a castelului
Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri şi statuete, iar plafonul din sticlă este mobil acţionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual u Biblioteca regală are cărţi rare, având coperţi din piele şi gravate cu litere de aur.
Sălile de arme, amenajate în perioada anilor 1903 - 1906, adăpostesc peste 4000 de piese europene şi orientale din secolele XIV - XVII, cele mai preţioase fiind armurile germane din secolele XVI - XVII şi o armură completă pentru cal şi cavaler, unică în România.
Sala de muzică a devenit salon de serate muzicale la dorinta reginei Elisabeta. Mobilierul de aici a fost primit în dar de la maharajahul de Kapurtala.
Sala Florentina, denumita şi Marele Salon, impresioneaza prin plafonul sculptat în lemn de tei, aurit, cele două mari candelabre şi decoraţiunile în stilul neorenaşterii italiene.
Sala Maura este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, având elemente hispano-maure, cu o fântână din marmură de Carrara, copie după o piesa din Cairo.
Sala de teatru are 60 de locuri şi loja regala, fiind decorată în stilul Ludovic al XIV-lea.
Sala de Concerte de la etajul I, amenajata în 1906,are un clavecin executat la Anvers în 1621, un pian cu coadă verticală Bluthner şi o orgă Rieger cu două claviaturi.
Apartamentul Imperial a fost amenajat tot în 1906 cu ocazia vizitei împăratului Austro-Ungariei, Franz Josef I, invitat la aniversarea a 40 de ani de domnie ai regelui Carol I.
Alte săli sînt: Sala de Consilii, cabinetul de lucru, sufrageria, salonul Turcesc, dormitorul regal care este luminat de un candelabru din cristal de Boemia, are şapte terase decorate cu statui din piatră, fîntîni şi vase de marmură de Carrara.
Vitraliile Castelului Peleş au fost cumpărate şi montate între 1883 şi 1914, cele mai multe fiind aduse din Elveţia şi Germania, piese datând din secolele XV si XVII.

 

 

Palatul Regal din Bucureşti
 

Pe Calea Victoriei la numerele 49-53 se găseşte fostul centru al puterii din Regatul României, Palatul Regal care este mult mai cunoscut sub denumirea de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).
Iniţial a fost Casa Golescu sau Palatul Domnesc din Bucureşti
Aici a locuit şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza pînă în 1866.
Carol Ide Hohenzollern a extins şi modernizat casa Golescu, a construit prima instalaţie electrică de iluminat.
La nivelul anului 1906, construcţia avea o dispunere spaţială similară cu cea de astăzi, în forma de „U”.
In anul 1926, etajul superior al laturii centrale a Palatului este distrus de un incendiu
Regina Maria, soţia Regelui Ferdinand, coordonează lucrările de refacere şi restaurare.
Sub coordonarea lui Carol al II-lea, în anii ’30, are loc remodelarea Palatului Regal, este extins, corpul central este refăcut, iar vechea casă Golescu este demolată pentru a se construi aripa Kretzulescu. Noul Palat, construit în stilul specific interbelic, cu faţada susţinută de coloane are şi spaţii pentru expunerea colecţiei de tablouri ale Coroanei.
În anii 1938-1940 se începe construirea aripii Ştirbei Vodă a Palatului, care va fi şi bombardată în aprilie 1944.
In primul an al Republicii (1948), sălile de recepţie ale Palatului Regal trec în administrarea Consiliului de Miniştri (ulterior Consiliul de Stat), iar restul sălilor trec în folosinţa Ministerului Artei şi Informaţiilor, cu scopul de a deschide aici un muzeu.
Edificiul este redenumit, succesiv, Palatul Republicii şi Palatul Consiliului de Stat.
Galeria naţională este deschisă în anul 1950
In palat a fost ţinut cîteva zile după moartea sa Gheorghe Gheorghiu-Dej
A fost avariat grav în timpul evenimentelor din decembrie 1989, multe exponate fiind distruse în urma incendiilor. Fatada a fost ciuruită de gloanţe, iar geamurile sparte.
Lucrările de restaurare au început de-abia la finalul anilor ’90, iar din 2000 au fost redeschise pe rînd galeriile. Astăzi, Palatul Regal este muzeu, dar nu toate spaţiile se pot vizita. În Sala Tronului se pot organiza nunţi.

 

 

Palatul Cotroceni
 

În anul 1679 domnul Şerban Cantacuzino a ridicat pe dealul Cotrocenilor o mănăstire. Opera lui Şerban Cantacuzino a fost continuată de Constantin Brâncoveanu, care a poposit adeseori la mănăstire.
În 1862 Alexandru Ioan Cuza a hotărât să utilizeze Mănăstirea Cotroceni ca reşedinţă domnească de vară.
La începutul domniei, Principele Carol I al României primeşte ca reşedinţă de vară vechile case domneşti de la Cotroceni. Carol I construieşte în incinta mănăstirii un palat, în folosinţa moştenitorilor coroanei, care să-i servească drept reşedinta oficială în Bucureşti. Planurile edificiului au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau în stil clasic veneţian. În mai 1883 se deschide Guvernului un credit de 1 700 000 de lei pentru dărâmarea vechilor case domneşti şi construirea palatului de la Cotroceni. Construcţia a început în anul 1888. Mai târziu, arhitectul român Grigore Cerchez a reconceput aripa nordică în stil naţional romantic, adăugând o sală mare, cu o terasă deasupra şi două foişoare cu coloane, dintre care unul era replica faimosului foişor de la mânăstirea Hurez.
Principesa Maria şi principele Ferdinand s-au mutat la Cotroceni în martie 1896.
Între anii 1949 - 1976 Palatul Cotroceni a devenit Palatul Pionierilor.
Avariat în timpul cutremurului din 1977, lucrările de restaurare au durat aproximativ 10 ani, fiind coordonate de arhitectul Nicolae Vladescu.
În anul 1984, la ordinul preşedintelui Nicolae Ceauşescu a fost demolată biserica mănăstirii, ridicata de Serban Cantacuzino.
Palatul Cotroceni a devenit după 1989 reşedinta oficială a Preşedintelui României.
Ansamblul Cotroceni este un caz unic în cuprinsul urbei bucureştene în ceea ce priveşte multitudinea părţilor sale componente, variate din punct de vedere al funcţionalităţii şi destinaţiei.
La Cotroceni au avut loc numeroase evenimente istorice. În 1821, aici a fost centrul revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu. A fost reşedinţă pentru Alexandru Ioan Cuza. În 1916, aici s-a hotărât părăsirea neutralităţii şi alăturarea României grupului de state care formau Antanta (Franţa, Rusia, Marea Britanie). În anul 1918 aici s-a semnat - cu Puterile Centrale - tratatul cunoscut sub numele de Pacea de la Bucureşti. Anul 1930 aici revine Carol al II-lea ca rege.
Cotroceni este singura reşedinţă din întreg teritoriul românesc care a cunoscut folosinţa cea mai îndelungată, de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi până în prezent.

 

Comments
Comentariu nou Cautare
valeria  - Romania adevarata   |21-05-2011 18:21:55
Romania a fost o tara cu prestigiu in perioada monarhiei.Cred ca si astazi ar
fi avut acelasi prestigiu caci monarhia nu este o notiune perimata, cum o
considera unii. Oare Anglia, Olansa, Belgia, Monaco, Spania , sunt perimate
?.... Oare Romania n-ar putea fi o tara monarhica?daca nu, rog pe cineva sa-mi
explice ce anume ar impiedica-o, ori care ar fi dezavantajele Ei.
Duta Radu  - SINGURA SOLUTIE   |24-01-2012 00:17:09
As fi mandru sa ma intitulez ca -Supus al Asa Majestatii Sale Regale si
consider ca este singura solutie de insanatosire a climatului politico-social si
de canalizare a eforturilor politice pentru scoaterea Tarii din marasmul actual
.De ce ? .Pentru ca regele este un Arbitru impartial pe terenul politicii si
singura datorie a Sa este respectarea Constitutiei Asa au fost Regii nostri
.-chiar si controversatul Rege Carol al 2 -lea
Duta Radu   |24-01-2012 00:36:25
Daca I.Iliescu ar fi fost roman dupa 1990 ar fi reparat ce-au distrus ocupatia
sovitica timp de 50 de ani si ar fi redirectionat Romania pe fagasul ei normal
Monarhia .Acesta este leacul ce ar fi stopat toate bolile de care sufera azi
Romania daca azi ne mai facem ca nu pricepem acest fapt este ca nu am scapat
inca de teama care ne-a stapanitde generatii de incatusati.Si nu ne vom afla
linistea decat atunci cand vom striga de 10 Mai -Traiasca REGELE/
SECRIERU OAN  - MONARHIA IN ROMÂNIA   |01-10-2017 15:21:52
IN 1990 ILIESCU SI AI LUI PUTEAU SĂ REPARE CE AU DISTRUS INAINTAȘII
LOR ADICĂ MODIFICAREA CONSTIRUȚIEI INIȚIEREA UNUI REFEREBDUM PRIVIND
REINSTAURAREA MONARHIEI, DAR EL CEL MAI INVERSUNAT COMUNIST, PRECURSOR
AL IDEILOR BOLSEVICE CUM SĂ FACĂ ASA CEVA. MONARHIA ESTE LEACUL
TUTUROR NELEGIURILOR CARE SE PETREC IN ROMĂNIA, SUB CUPOLA REPUBLICII
COMUNISTE. ASA CEVA TREBUIE SĂ DISPARĂ. TARA ARE REGE, O CASĂ
REGALĂ RESPECTATĂ, ROMÂNIA ESTE REGAT DE DREPT. MONARHIS SALVEAZĂ
ROMÎNIA.
dede  - niciodata   |08-11-2014 18:40:35
povestea binica , ca in timpul monarhiei populatia o ducea mai rau decat pe
timpul sclavagismului, daca va uitati in istorie o sa vedeti cz nici pe regina
Victoria n-o interesa de popoarele pe care le-a guvernat si asta i-a invatat si
pe mostenitori, mai vreti exemple?
Radu Vasile  - Regii au citigat independenta iar presedintii au p   |11-06-2011 00:55:49
Romania merita a fi din nou ce a fost - MONARHIE. Desi toti regii au afisat o
"opulenta" materiala, aceasta nu poate fi comparata cu opulenta
capitalistilor romani din zilele noastre. A fost o "opulenta" fireasca,
fiindca nimeni nu se putea, si nici nu trebuia sa fie peste rege, peste
conducatorul natiunii asa cum se intimpla in zilele noastre (sub masca
democratiei) Din punct de vedere spiritual regii au fost adevarati crestini,
oameni de cultura si patrioti adevarati care au dat lectii de patriotism
romanilor de nem. Cele mai importante evenimente petrecute pe timpul monarhiei
sunt Reintregirea Romaniei si paradoxal pe timpul monarhiei (fie si de neam
strain) Romania si-a cistigat independenta iar pe timpul coducatorilor din neam
romanesc, Romania si-a pierdut independenta (dupa intrarea in U.E.)
isto   |09-02-2012 12:34:47
istoria dacilor de pe tablitele de aur de la Sinaia a fost topita de Carol1
https://saccsiv.wordpress.com/2011/10/26/foto-plac
ile-tablitele-de-la-sinaia/
Alexandru Ioan Cuza a adus Romania in prosperitate,
nu acesti straini
dede  - dd   |08-11-2014 18:45:27
Carol a distrus stablitele sa-si construiasca palatul, ne-a distrus istoria ca
n-avea conac.
LEGIONARUL VERDE  - Romania si pozitia europeana sub regi!   |10-02-2012 13:46:36
Anul 1938 ocupa o pozitie centrala în istoria economiei nationale, fiind
momentul de vârf al perioadei interbelice. în acest an, România avea un venit
national pe locuitor de 110 dolari S.U.A., superior celui al unor state, ca
Turcia, Grecia, Polonia, Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria. Industria contribuia cu
30,8% la crearea venitului national în acelasi an s-au extras, între altele, 6
500 000 tone petrol, 2114 milioane metri cubi gaze naturale, 238 000 tone
carbune, 280 000 tone otel, 140 000 tone minereu de fier, 143 000 tone zahar.
Indicele productiei industriale a fost de 133%, România fiind plasata, astfel,
înaintea Ungarie* -(126,5%) si Poloniei (118%)'. Dupa 1938, România nu a mai
fost, strict, un stat exportator de materii prime si importator de utilaje
industriale. Ţara noastra a ocupat locul sase în lume si întâi în Europa la
productia de petrol, locul doi 'in Europa la gaze naturale si aur, locul patru
în Europa la grâu.
12000km drumuri asfaltate ,uzinele de la Resita de
locomotive , de la Brasov de avioane ,etc . Cine nu stie istorie nu merita sa
traiasca!
dede   |08-11-2014 18:54:29
1938 a fost cel mai nefast an pentru Romania, Carol al doilea l-a demis pe
Octavian Goga, si a impus dictatura regala. Dumneata prezinti o anumita fata a
Romaniei, populatia era saraca, rupta-n cur cum spunea cineva, parintii mei si
bunica mi-au povestiti de te cutremuri ce saracie era.
gigi  - sclavi   |18-02-2012 20:23:15
romanii si mentalitatea lor de sclavi..nu schimba nimic ca ii spune monarhie
,republica,plantatie etc.
sitemu se mentine :unii dau legi si decid cum/unde cat
din ceea ce produce iobagimea (cei ce nu au nici o parghie a puterii)
stiu
dobitocii de mai sus este ca romania era si atunci o tara bananiera plina de
iobagi (dupa mentalitate si nivel de trai comparativ cu alte tari de atunci)
de
asemenea camarila va suna cunoscut ?!!marile ,,izbanzi" ale unora in
industrie au fost facute pe banii statului care stat se imrumutase masiv.noroc
ca a venit razboiu , altfel venea criza cand trebuiau sa le dea innapoi.
ps:PT
LEGIONARU D EMAI SUS.MORI SI TU SI COMUNISTII SI TOTI ASTIA CU RELIGIA PARTIDU
LIDERU SAU SOLIDARITATEA SOCIALA .
Viky  - raspuns lui gigi - sclavi   |30-10-2012 05:30:47
Lipsa de educatie si de respect nu ajuta prea mult nici in comunicare si nici in
demonstrarea "superioritatii". Discutia a inceput la propunerea unei
persoane care cerea pareri si informatii. Cine are pareri proprii, sau
informatii pertinente din surse pe care le poate cita sau chiar furniza, ajuta.
Cine doar intristeaza prin cuvintele rau alese ... nu ajuta. Va rog domnule gigi
- scalvi, alegeti cuvintele in functie de scopul mesajului. Va multumesc, Viky
dede   |08-11-2014 18:56:26
are dreptate, poate ca vocabularul nu este bine ales dar in esenta exprima
devarul.
anita  - Sa ne salvam....   |24-11-2012 18:52:30
Dragi nestiutori,de limba ,istoria nemului,puneti mana pe abecedare,pe cartile
de istorie,iar voi pseudointelectualilor nu mai umblati dupa diplome contra
spaga!Iubiti-va si va respectati tara,nu mai furati,nu mai inselati,gand la
Dumnezeu si poate Isi va intoarce mila spre noi, ca altfel e prapad.....
dede   |08-11-2014 18:57:22
care Dumnezeu? mil pentru omul de rand n-a existtat niciodata, sa fie clar.
ultor  - Asasinul lui Eminescu   |29-01-2013 20:49:44
Mihail Kogălniceanudespre Carol I.“Regalitatea însemnă ridicarea
conştiinţei naţionale, afirmarea demnităţii şi independinţei ţării...
Când acei ce trebuie să apere drepturile acestei ţări nu au curajul pe
care-l aveau acei gospodari, acei Domni regulamentari, acei vasali din trecut,
atunci permiteţi-mi să declar că am proclamat un rege, dar nu am făcut un
regat roman, căci regatul insemnează neumilire.”
I. G. Duca despre Carol I.
“În genere, mintea lui nu era frământată de chestii mari, ci de mici
abilităţi, de calcule meschine de divizare a partidelor, de învrăjbire a
oamenilor politici, din care el să poată profita, dominând şi pe unii şi pe
alţii, mereu deasupra tuturora. …“Mare ar fi regele Carol dacă am putea
spune că lui îi datoreşte România independenţa şi că el a fost în
fruntea mişcării democratice care a rezolvat problemele vitale ale
societăţii româneşti din zilele lui. Când însă ştiut este că la
independenţă a fost dus de Ion Brătianu… este greu să apari ca autorul
independenţei, oricât de mult ai încerca mai târziu să cercetezi adevărul
istoric în memorii cu iscusinţi ticluite.” I.G. Duca, Amintiri politice,
vol.I, Jon Dumitru, Munchen, 1981, pag.95-106.
Horia Sima. “El a coborît de
la linia neamului în linia intereselor unei clase... Regele Carol I a acceptat
sa devina patronul clasei care l-a adus pe tron... Prin transactia la care a
ajuns cu clasa suprapusa a întârziat cu o jumatate de veac evolutia politica
si sociala a poporului român.”
dede   |08-11-2014 18:59:14
regalitatea considera glia romaneasca si poporul roman doar oportunitati de
imbogatire si personal de deservire, asa cum a fost invatat de mama regina.
Iojica  - Mai dede...   |09-11-2014 18:49:05
..in primul rind ,scrie draga dupa ce iesi din starea de ebrietate si in al
doilea rind nu va mira pe nimeni ca bunicii tai au fost niste saraci ruopti in
fund daca ti-au transmis obiceiul,traditie de famelie, pe care-l aveau: sa bea
si sa barfeasca !
Yo  - Blasfemie!   |10-11-2014 11:53:52
Mai bine in stare de ebrietate si sarac asa cum il acuzi pe "dede",
decat un parvenit lipsit de modestie ca dominia ta. O vorba romaneasca spune
cam asa : Beatul se dezbata , dar prostul( fudulul parvenit) NICIODATA!


Fiecare om are dreptul sa isi exprime opiniile, sa isi sustina cauza si
ideiile. Toti cei care nu sunt de acord cu DOMNIA SA, calomniatorul
"lojica" sunt denigrati si etichetati. Asa te-au educat pe tine
parintii? Tie ce obicei ti-au transmis bunicii?

Ai cam lipsit de la scoala
bunelor maniere, iti lipseste modestia, bunul simt, cinstea si corectitudinea.
In schimb, ai tupeu de activist de partid, mojicie cat intra pe toata strada
Libertatii, nestimtire cu duiumul si iti lipsesc si cei 7 ani de acasa.

Esti
doar un lacheu!
Iojica  - Blasfemie ??   |10-11-2014 19:01:58
Stii ce-i aia mai neica sau stii doar sa injuri ca si dede(sau esti unul si
acelasi??)?
A exprima opinii este cu totul altceva decit a abera ,ok?
Pe
pamintul asta Dumnezeu(pe care dede il neaga ca si existenta) n-a lasat doar
oameni bogati ,a lasat si saraci si asta nu inseamna ca cei care nu-s bogati
musai sa-i injure pe toti care au mai mult decit ei ,ok?
frustrarea n-a facut
niciodata bine nimanui !
Pentru restul,sa te judece cei care au fost numiti
pentru asta.
Iti doresc tot binele pe care mi-l doresti !
S-auzim de bine !
calin  - oare e prostie ?   |05-08-2015 16:09:10
Bunicul meu- d-zeu sa-l odihneasca in pace- avea o vorba : Daca toti ar invata
carte,cine ar mai matura strazile ? Egalitate nu a fost si nu va fi niciodata(
nici pt. catei) .
ioan  - aport   |22-05-2016 17:59:53
DACA AM FOST DE ACORD CU COMUNISTII ESTE UN ADEVAR. DAR CITIND ISTORIA CELOR CE
AU FOST CONDAMNATI SI ASASINATI PENTRU DREPTUL POPORULUI SI MAI ALES LA APOTRUL
CASEI REGALE PENTRU UNIREA NEAMULUI SI ADUNIND TOATE VICTIMELE LA UN LOC NE MAI
TININD CONT DE SUFERINTELE CELOR IMPLICATI I N ACTIUNILE MOMENTULUI. SI FACIND
RETROSPECTIVA ACTIVITATILOR POLITICIENILOR ROMANI DELA REVOLUTIE SI PANA AZI.
REZULTA CA NU PLATE CUPRINDE NICI CONSTITUTIA NICI CODUL PENAL SI CIVIL O
CONDAMNARA ATIT DE ASPRA SI LUNGA DURATA. DACA NU CAPITALA PENTRU CEI CE SANT
INCA AZI IN CONDUCEREA TARII.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 140 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4843297

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare