Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Raiul trandafirilor la Ucea de Sus
Raiul trandafirilor la Ucea de Sus Email
Luni, 04 Iulie 2011 18:01

 

 

 

 

  

     Dan Florea are 36 de ani şi este din Ucea de Sus. Iubeşte agricultura şi s-a dedicat pămîntului. La fel cum a fost şi tatăl lui, Vasile Florea, care acum are 63 de ani. Familia Florea, cu mic cu mare, munceşte pămîntul pe care-l deţine şi pe care l-a moştenit. Sînt cîteva hectare de teren care, acum, se învîrt după soare. Plantaţie de trandafiri, livadă de pomi fructiferi, legume, zmeuriş. De doi ani, familia Florea a trecut şi la procesarea produselor cultivate. N-a fost de loc uşor, după cum spun chiar ei, dar au avut curajul să înfrunte tot, chiar şi criza. Dulceaţa de trandafiri şi siropul le-au dus renumele în ţară şi peste graniţele ei. Dulceaţa de la Ucea de Sus i-a încîntat pe irlandezi care au cerut familiei Florea să producă doar pentru ei.

Afacerea familiei Florea
 

     ,,Tatăl meu, Vasile Florea, care acum are 63 de ani îşi dorea foarte mult să aibă o livadă pe care s-o îngrijească, să producă, să fie mîndria lui. Niciodată n-a avut bani să înfiinţeze o astfel de livadă. Se gîndea ca aceasta să devină o afacere a familiei“ a spus Dan Florea. Visul lor s-a împlinit. ,,De mulţi ani mi-am dorit o livadă. Din 2001 de cînd am ieşit la pensie de la Uzina de forţă am tot încercat să pun pe picioare afacerea. M-au ajautat copiii să-mi îndeplinesc visul. M-am documentat, am adus ingineri din ţară care să mă înveţe cum să îngrijesc pomii, cum să-i tai. Din judeţul Vîlcea mi-am cumpărat puieţi, iar în 2006 am pus livada pe picioare. Pe un hectar de teren am pus meri, 30 cireşi, 20 vişini, 15 peri, 20 pruni, 5 caişi, 3 gutui, 3 nuci. Printre pomi în acest an am plantat şi 1200 de răsaduri de roşii“ a spus tatăl lui Dan Florea.
     ,, Stam de vorbă, într-o seară prin 2009, toată familia şi am ajuns din nou la acelaşi subiect: livada de pomi sau flori. Atunci, tatăl meu ne-a zis să înfiinţăm pe terenul nostru o plantaţie de trandafiri. Am căutat programe europene la care să ne încadrăm pentru înfiinţarea plantaţiei de trandafiri pentru vînzare. Am găsit un program, am întocmit proiectul şi l-am depus la Agenţie. Cred că proiectul nostru a impresionat fapt pentru care am primit o înştiinţare de la Agenţie care ne impunea ca 70% din cantitatea de produse să fie destinată consumului. Era singura modalitate ca proiectul nostru să primească finanţare. Atunci am refăcut documentaţia şi am profilat afacerea pe trandafiri de dulceaţă“ povesteşte Dan Florea

Proiect refuzat
 

     Nu este singurul localnic care a depus proiecte la diferite programe europene, dar n-a primit finanţarea.
     ,,Era sesiunea din septembrie 2009. Ne/am pus speranţe în acest proiect şi în ideea noastră de afacere. Dar din nefericire n-a fost aprobat niciun proiect din categoria flori. Aşteptam vreo explicaţie de la reprezentanţii agenţiei, ce n-a fost bine la documentaţie, dar n-am primit nicio explicaţie, doar ni s-a transmis că proiectul nostru este neeligibil. Am fost foarte dezamăgiţi mai ales că am cheltuit pentru întocmirea şi depunerea proiectului mulţi bani, am făcut numeroase drumuri, stres. Ne gîndeam că acele fonduri cheltuite pentru documentaţii le puteam folosi la înfiinţarea plantaţiei“ a povestit Dan Florea.

Au pornit pe cont propriu
 

     Familia Florea la fel ca şi alţi localnici a rămas total dezamăgită de accesarea programelor şi atragerea de fonduri pentru finanţarea afacerilor. Dar n-a renunţat la ideea unei plantaţii. Au făcut economii şi au investit în butacii de trandafiri. În paralele Dan Florea a început să se decumenteze asupra modului de plantare şi întreţinere a florilor. ,,La sfîrşitul lunii septembrie din 2009 ne-am hotărît toată familia să investim în proiect fără să mai aşteptăm finanţarea de la UE. Eu şi fratele meu, Vasile, ne-am cumpărat butuci de trandafiri. Eu am cumpărat 550 de butuci pe care i-am plantat, iar fratele meu la fel. Am ocupat 2000 mp de teren din totalul pe care-l aveam, la ieşirea din sat spre Arpaşul de Sus. Am cheltuit pentru tot, butaşi, mîna de lucru, utilajele, cam 100 milioane de lei vechi“ a mai spus Dan Florea.

Mireasma trandafirilor
 

     După ce au plantat butaşii, n-au mai dat pe la plantaţie o vreme. S-au dus în luna mai cînd vremea a devenit frumoasă. Cald, soare. Cînd au intrat la locul respectiv nu le-a venit să creadă. Li se înfăţişa un adevărat rai al florilor. ,,Era sfîrşitul lunii mai 2010. Cînd am mers la grădină, am crezut că am ajuns în rai. Era o frumuseţe. Toţi trandafirii erau înfroriţi. Totul era roz, iar parfumul lor era peste tot. Am chemat toată familia să se bucure de investiţia noastră. Atunci am fost obligaţi să ne mobilizăm pentru a strînge petalele. Recoltarea petalelor a fost însă cea mai uşoară etapă pentru că problema noastră abia începea. Ce vom face cu toate petalele recoltate!? Trebuia să le valorificăm şi asta într-un timp foarte scurt. Aveam nevoie de reţete pentru dulceaţă şi pentru siropuri. La acea oră nu aveam nimic. Am început să căutăm reţetele. Iniţial am crezut că reţetele sînt cea mai simplă problemă. Dar n-a fost însă aşa“ a spus Dan Florea.

Zeci de probe la reţete
 

     Toată lumea cunoaşte gustul dulceţii de trandafiri. Unele gospodine chiar prepară în bucătăriile lor respectiva dulceaţă. Renumiţi pentru reţetele lor sînt bulgarii care însă nu divulgă nimic din modul de preparare a acestui produs. ,,Am contactat multe persoane care foloseau astfel de reţete. Am primit mai multe tipuri, dar niciuna dintre ele n-a fost pe placul nostru. Le-am încercat pe toate, dar nu ne-a plăcut gustul şi aspectul produsului obţinut. Ba nu avea culoare frumoasă, ba era prea fluidă dulceaţa. Am făcut vreo 20 de încercări, dar n-am obţinut rezultatul dorit. Am fost ajutaţi cel mai mult de fundaţia ,,Adept“ din Sighişoara care ne-a furnizat cele mai multe detalii şi informaţii. Am ajuns într-un final să obţinem o reţetă a noastră. Am dozat cantitatea de petale, timpul de fierbere, macerare, ingredientele puse etc şi am obţinut produsele dorite ca gust,. aspect, şi calitate. Acum sîntem mulţumiţi şi de dulceaţa şi de siropul pe care le producem“ a povestit Florea.

Toată familia munceşte
 

     În familia Florea, fiecare membru îşi are rolul în afacere. Bărbaţii se ocupă de lucrările agricole, iar femeile procesează materiile prime şi obţin dulceaţa şi siropurile. Nici copiii nu sînt scutiţi de atribuţii, ei muncesc în rînd cu adulţii. Cristian are 12 ani şi conduce tractorul pe tarla la fel de bine ca şi bunicul lui. Adreea de 9 ani, şi Daniel de 5 ani participă zi lumină la culesul petalelor. Copiii se declară mîndri că pot da o mînă de ajutor. ,,Toţi muncim. Noi de mici am fost puşi de părinţi să facem treabă. Aşa am fost crescuţi. La rîndul nostru îi punem pe copiii noştri la muncă şi văd că le place“ a mai spus Dan Florea.

Produse ecologice
 

     Nu doar trandafirii reprezintă preocuparea familiei Florea, ci şi agricultura ecologică. Dan Florea s-a înscris deja în registrul agricultorilor ecologici. ,,Am pus produse ecologice pe o suprafaţă de 1,2 hectare. Avem pomi fructiferi, zmeură, căpşuni şi legume. Aştept ca Ministerul Agriculturii să mă acrediteze ca agricultor ecologic. Beneficiez astfel de fonduri în valoare de 1500 euro pe an de la APIA. Terenul pe care cultivăm produsele ecologice trebuie, conform legilor în vigoare, să fie certificat de MA, documetaţie care presupune plata unei taxe anuale de 400 euro. Certificarea se face în timp de 3 ani, perioadă denumiră de conversie, după care primim certiifcatul ecologic. Produci puţin şi sănător, asta înseamnă agricultură ecologică. Parcurg toate aceste etape birocratice pentru a putea dovedi oricînd că produsele noastre sînt ecologice, recunoscute de stat“ a mai spus Dan Florea. Produsele ecologice presupun ca lucrările să se facă manual fără nimic mecanizat, iar pentru tratamente să se folosească soluţii naturale nicidecum insecticide sau ierbicide. Şi seminţele folosite trebuie să nu fi fost tratate chimic. ,,Muncim mai mult pentru a cultiva produse ecologice, dar merită. Noi muncim manual, folosim gunoi de grajd ca îngrăşămînt, iar pentru tratamente folosim soluţii obţinute din plante. De exemplu pentru pureci la legume stropim cu o soluţie din urzici sau ardei iute“ a mai spus Dan Florea.

Dulceaţă de succes
 

     Încă de la prima recoltă, produsele au fost vîndute cu succes. ,,În 2010 am colaborat cu mai multe pensiuni din Ţara Făgăraşului la care am livrat dulceaţă de trandafiri şi siropuri. Mi-am deschis magazine ambulante în diferite zone. Cea mai eficientă a fost zona Bâlea, unde am avut vînzare la dulceţuri“ a spus agricultorul. Dulceaţa de la Ucea de Sus a fost prezentată şi la diferite tîrguri. ,,În toamna lui 2010 am participat la Tîrgul Romexpo de la Bucureşti, 19-23 octombrie. Am fost invitat de Asociaţia producătorilor ecologici din România. Aici am avut suscces în rîndul străinilor. Nişte irlandezi au fost foarte încîntaţi de dulceaţa noastră şi au vrut să încheiem un contract de furnizare. Au vrut o cantitate sigură pe an care era foarte mare şi noi nu o puteam asigura. Deşi am refuzat contractul, am rămas în colaborare cu irlandezii, oferta lor rămînînd valabilă pe viitor. Am fost singurul de la Tîrg care a prezenat dulceaţă de tarndafiri. După tărg am primit comenzi din toată ţara pe care le-am trimis prin poştă“ a mai spus Florea. În 19-30 ianuarie 2011 a fost invitat de ministerul agriculturii la un tîrg în Germania denumit ,,Săptămîna verde“. ,,Nu am onorat invitaţia pentru că nu am avut sufieicente produse. Anul viitor voi merge la toate invitaţiile. Tot începutul a fost greu“ a mai adăugat Florea. Pentru a dezvolta afacerea, Dan Florea intenţionează să înfiinţeze o firmă pe care o va numi după numele soţiei sale, Florea Nicoleta Aspazia. ,,Niciodată nu am crezut că fac o afacere din dulceaţă de trandafiri. La noi în familie sau în în zona noastră n-am auzit pe nimeni să facă dulceaţă de trandafiri. Am fost jignit la tîrgul de la Bucureşti de clienţii care îmi spuneau că dulceaţa pe care o prezint este bulgărească. N-au vrut să creadă că am produs-o noi“ a mai spus Dan.

8000 de borcane de dulceaţă la o recoltă
 

     ,,La finalul campaniei, pînă în luna octombrie trebuie să strîngem 500 kg de petale, iar produsul finit trebuie să fie de 8000 de borcane. Dintr-un kg de petale se obţin 40 de borcănele de 200 g de dulceaţă. Pînă în prezent am strîns 220 kg de petale. Anul trecut am făcut produsele în bucătăria de acasă. În acest an procesăm dulceaţa în bucuătăria de la Căminul Cultural din Ucea de Sus. Astfel respectăm toate normele impuse de legile în vigoare. Pentru viitor vrem să ne construim şi să dotăm un punct de procesare acasă. Soţia mea, Aspazia, a urmat cursuri de management european, vînzător în comerţ şi de fermier. În 2012 vom mări suprafeţele cultivate şi implicit producţia şi procesarea. Fac o afacere pe munca mea şi pe banii mei. N-am renunţat la idealul familiei de a investi în agricltură“ a mai relatat Dan Florea.

Încă o încercare
 

     Dan Florea a mai făcut o încercare la programele europene. A depus în sesiunea septembrie-octombrie 2010 un nou proiect pe Măsura 112, sectorul vegetal şi animal. Valoarea proiectului a fost de 22.000 de euro şi a obţinut un punctaj foarte bun. ,,Cînd am depus proiectul am prezentat şi planul de afaceri. Vrem să achiziţionăm prin acest proiect utilaje agricole, mulgători, atomizor pentru stropit pomi, greblă de întors fîn cu bandă, cositoare, combinator, freză rotativă, motocultivator cu accesorii pentru livadă, freză şi plug reversibil. În prezent avem 10 vaci cu lapte, dar şi oi, capre şi porci. În sat efectivele de animale au scăzut foarte mult, mai sînt doar 150 de capete. Este rău că la sate nu se mai cresc animale. Vreau să-mi extind afacerea în domeniul creşterii animalelor şi un prim pas va fi construirea unui adăpost pentru anumale. În prezent lucrăm 30 ha de teren pe care cultivăm porumb, grîu, cartofi, nutreţ. Afacerea noastră va asigura şi va sfida criza alimentară despre care se tot vorbeşte“ a mai spus Florea. (Carla Tatu)

Comments
Comentariu nou Cautare
vale  - --------   |04-07-2011 23:22:34
felicitari familiei FLOREA ,,,, si sa le ajute d-zeu pe mai departe ,,,cind e
munca cinstita ma bucur ,,,pt. ei ...FILOMELA [rucar]
cruceru cristian  - bravo.interesanta idee   |05-07-2011 22:46:43
felicitari m-ar interesa si pa mine ideea voastra sunt din dr.tr.severin si as
vrea si eu sa pun pe picioare o afacere ca a voastra daca vreti sa-mi trimiteti
o adresa de contact sau un nr. de tel. sa va pot contacta.va multumesc.
florea nicoleta   |07-07-2011 10:40:03
va multumim ptr.cuvintrle frumoase si daca sunteti interesati ne puteti contacta
la nr. de tel:0752049644(Dan) sau0746940789(Nicoleta) si pe adresa de
mail:nico.aspazia@yahoo.com
dolmi  - trandafiri   |02-11-2012 23:09:20
buna am citit articolu vostru despre trandafiri si mi se pare foarte
interesant.Io ma tot gandesc de ceva tinp sa ami fac o plantatie de trandafiri,
dar nu pentru gem si sirop si pentr_u vandut florile, dar adevarui ca nu pre
stiu mai nimic depre trandafiri.Si asa documentanduma am dat de articolo
vostru.Adevarui ca sunt unele lucruri care ma angrijoreaza de exemplu -zapada
deca nu angeata, de unde sa_i cumpar cui sai vand si asa mai departe .nu am
mult pamant doua gradini dar de anceput io cred cai suficent nu?

daca sunteti
draguti sa ma andrumati si pe mine cu tate ceva ,vasi fi foarte recunoscatoare
un salut .
iacob marius  - mii de multumiri si respect pentru ce faceti   |14-05-2014 17:45:29
Buna ziua . va rog sa-mi spuneti si mie daca vindeti butasi si cu cat . Va
multumesc mult.
ursu luminita   |30-07-2011 20:27:06
este minunat ceea ce faceti. cu mare drag am dorii sa putem face asa ceva si
noi. Suntem la inceput de drum si vom onta 2 solarii in gradina casei dar mai
avem un teren de 3000 mp. care l-am putea ocupa cu asa ceva. Va felicit si daca
nu va deranjez as dorii sa va contactez ptr. detalii mai multe. va multumesc
ursu luminita  - felicitari   |01-08-2011 12:22:17
Buna ziua. Aseara am descoperit iprun cu sotul meu aceasta interesanta si
frumoasa afacere pe care o aveti. Va felicitam din suflet si pentru ca noi
credem ca este loc pentru toata lumea in asa ceva v-am ruga daca se poate sa ne
dati si noua cateva detalii despre aceasta afacere. Suntem la inceput de drum si
nu ne dam inapoi de la munca deci suntem interesati de o astfel de munca
frumoasa.Daca nu va deranjeaza am dorii sa va contactam. Va multumesc.
COSTISOR MARIA  - informatii   |19-08-2011 20:00:53
Buna ziua!
Detin teren in Brasov si m-ar interesa foarte mult infiintarea unei
plantatii de trandafiri pentru dulceata.As dori sa-mi spune-ti de unde pot
procura butasi si unde as putea da productia de trandafiri.
Va multumesc
anticipat si astept un raspuns de la dumneavoastra.
gheorghe florentina  - succes in afaceri   |01-02-2012 00:42:14
Ma bucur ca si in Romania se vorbeste de succes in afaceri. Doresc sa pot sa vad
si eu o cultura de tranafiri adevarata, ma puteti primi in vizita? Va
multumesc
Florentna
DICIANU VASILIAC  - FELICITARI   |05-02-2012 21:56:13
Din dorinta de a face ceva si de a nu trai degeaba pe acest pamant doresc sa fac
ceva si pentru sufletul meu , dar si pentru familia mea , imi plac trandafirii,
iubesc dulceata de trandafir pe care o si fac de ani buni cam de 15 ani si de
aceea caut pe net date despre acesta cultura
, doresc sa plantez in primavara
butasi de la o tufa proprie pe care o am in curtea batraneasca. Multa bafta si
mult spor la munca
Puscas Simona  - Intrebare   |06-05-2012 17:12:00
Am posibilitatea sa va furnizez flori de trandafir,150 de fire pe saptamana.V-ar
interesa?Sant din Baia Mare,tel 0745-594290.
Va multumesc.
jeni  - felicitari   |02-01-2013 23:38:45
buna seara ma bucur enorm de mult de afacerea dv sii eu iubesc trandafiiri,sii
lalele sii eu dores sami fac o plantatie de trandafirii cuu fondurii ue,dar
dupa cum spuneti dv ca se gasesc motive de a te respinge
eu am sa incerc asa
cum ati incercat sii dv daca nu merg pe propra me fiinantare
prin munca se
poate face multe va felicitsii dulceata de trandafiiri este fff bn
MIHAELA FRATILA  - Felicitari   |08-01-2013 22:29:04
Va felicitit pentru realizarile dumneavoastra si as dori sa plantez si eu niste
trandafiri de dulceata in gradina, asa ca va rog sa-mi spuneti daca aveti butasi
de vanzare.Eu sunt din Fagaras, asa ca imi va fi usor sa vin sa-i
cumpar.Deasemenea m-ar interesa mai multe amanunte in legatura cu cresterea
trandafirilor.Va multumesc anticipat.
Mihaela
titus  - butasi   |05-02-2013 20:40:02
va felicit.daca aveti butasi de vanzare,as fi interesat.
Oprea  - plantatie trandafiri dulceata la Cobadin jud Const   |06-05-2013 23:08:44
In aceste zile de sarbatoare m-am intalnit cu multe rude si am aflat ca la
Cobadin Jud Constanta exista o plantatie de cca 2000 butasi tranadafiri pentru
dulceata, intr-o ferma privata. Nu am gasit nimic pe internet despre asta, dar
rudele mele din Cobadin spun ca ferma are cca 6 ha, unde exista si cca 2 ha
zmeura,pomi fructiferi etc. Este a unui domn, Gigi Dumbrava. Stiti ceva despre
aceasta ferma ?
flo  - Cobadin   |04-10-2014 09:40:17
Da, produce dulceata de trandafir vezi aici: http://www.dulceatadetrandafiri.ro/
Am mancat si e gustoasa
ail iulian  - vindeti butasi'   |15-03-2014 23:32:29
Pare că sunt ori prea scumpi ori inexistenti pe piaţa românească as dori
câţiva butasi pt. producţie propie. multumesc anticipat.
grecu  - butasi   |18-03-2014 01:07:14
doresc sa cumpar butasi de rosa damascena daca aveti (trandafiri) rog
seriozitate imi puteti da un nr de tl sa va contactez
Adriana  - Eroare de calcul la borcane!   |25-03-2014 01:17:27
Este o eroare de calcul la borcanele de dulceata. prima data a mentionat ca din
1 kg de petale se obtin 40 de borcane de dulceata, iar din 500 de kg de petale
se obtin 8000 de borcane. daca se inmulteste 40 de borcane cat se obtin dintr-un
kilogram de petale cu 500 de kilograme de petale inseamna 20 000 de borcane ceea
ce este imposibil. Dintr-un kilogram de petale se obtin 16 borcane de 200 grame,
nu 40!!!!!
marlena  - BUTASI   |05-04-2014 15:40:19
domnule florea.va pot contacta pt a cumpara butasi in acest an,2014? si daca
sunteti dispus sa va deranjam la dvs in zona?multumesc si astept un raspuns.mult
succes
bucur fanel  - dulceata de trandafiri   |07-05-2014 12:57:21
Va rog sa ma sfatuiti cum pot neutraliza efectul puternic laxativ al dulcetii
preparate din petale de Rosa Damascena.Multumesc.
aura murgoci   |18-05-2014 19:54:20
buna ziua,as dori sa infiintez in toamna o plantatie de trandafiri de dulceata
si daca nu deranjez as vrea sa vizitez ferma dvoastra ,daca se poate -in cazul
in care acceptati vizita va voi contacta telefonic in momentul in care pot
ajunge la dvoastra-as fi interesata de cateva informatii despre plantare
,procesare si ce mai puteti dvoastra sa divulgati.multumesc si mult succes.
Fagas Elena  - rugaminte   |21-07-2014 20:33:35
As dori sa cumpar butasi de trandafir pentru dulceata - Trandafir de Damasc, Va
rog sa va ajutati cu o adresa de contact de la o pepiniera sau o firma
autorizata.
Felicitari pentru afacerea prospera si Dumnezeu sa va ajute sa
mergeti inainte.
Cu deosebita consideratie,
Elena Fagas
Mihai Cirlig  - Solicitare butasi trandafiri dulceata   |23-09-2014 14:00:58
Buna ziua,
Doresc sa cumpar 10 butasi trandafiri de dulceata. Sunt din Vaslui.
Va rog sa-mi spuneti daca ma puteti ajuta.
Va multumesc.
Popa Maria Madalina  - trandafiri Rosa Damascena   |15-10-2014 15:30:50
Buna ziua,referitor la butasi sunt si eu cumparator la randul meu de trandafiri
butasi ,si va marturisesc ca am cumparat de aproape 200 ron un pachet cu aproape
7 bucati as dori a le trimite nedesfacute la cineva care mai are nevoie,sunt un
soi diferit de Rosa Damascena,tot de dulceata,foarte bun,pentru a mai scapa de
paguba,sunt producator cu facultatea in domeniu,de stoloni de capsuni,de soiul
Rumba,Abracadabra,sunt o persoana serioasa.O Zii cat mai buna!
Eugen  - Solicitare achizitionare butasi   |11-03-2015 12:35:36
Buna ziua,
as dori sa cumpar aprox 1000 butasi de Rosa Damascena,pentru a
incepe o plantatie de trandafiri pe aprox 2000mp in judetul Dambovita.
Va rog
sa imi spuneti daca pot cumpara de la dvs sau imi recomandati alt furnizor si
care ar fi costul estimativ.
Multumesc
Florea Nicoleta   |15-06-2015 11:40:21
In legatura cu butasii de trandafii va rugam sa ne lasati un numar de contact
pentru a discuta va multumim!!
Mariana Batranu  - cumpar 15-20 butasi trandafiri dulceata   |28-03-2015 10:10:58
Buna ziua,
As dori sa cumpar 15-20 butasi trandafiri de dulceata, carora sa le
merga bine in zona submontana, jud Buzau.
Se pot achizitiona de la dvs, sau imi
puteti recomanda un alt furnizor si care ar fi costul estimativ.

Cu
multumiri,
Mariana Batranu
VICTOR  - butasi trandafiri   |09-06-2015 00:29:54
Buna ziua,
1 puteti sa-mi furnizati documentatie pentru cultivare, intretinere
cultura etc?
2 pot cumpara de la dvs 20...30 butasi sa-i sadesc in zona mea
Luncani -Bacau?, preturi?
Felicitari pentru realizari nu va descurajati de
piedici , fiti tenace si educati-va copi in acelasi mod-sunteti model pentru
multi.
Cu stima/Victor/0721646040/Bacau
infintare cultura  - infintare cultura   |05-07-2015 08:54:39
Ma numesc Boamfa Marius si am un teren de 1500 m p l in comuna Parau doresc sa
infintez o cultura de trandafiri de dulceata si sa colaborez cu dumneavoastra in
legatura cu procurarea de butasi si tot ce mai este necesar , va rog sa i- mi
raspundeti pe mail sau tel i daca santeti de acord va fac vizita o pentru a
stabilii detaliile tel 0751288083 va multumesc anticipat
cristian  - Va rog mult   |09-11-2015 04:26:33
Buna seara.
As vrea si eu 4-5 butasi.cam cat m-ar costa?astept raspunsul
dvs.Multumesc
Mirea din Tulcea  - oferta trandafiri de dulceata   |18-03-2016 14:26:18
Rog sa-mi transmiteti :
1. daca aveti butasi de trandafiri de dulceata ;
2.
livrati butasi sau butasi inradacinati
3. daca da la ce pret fiecare
4. in
cat timp ii puteti livra ( expedia prin curier);
5. daca la plantare necesita
lucrari deosebite
6. care-i perioada optima de plantare ;
6. pretul e
negociabil functie de nr solicitat.
Astept un raspuns , cat mai rapid posibil
Mirea din Tulcea  - butasi trandafir de dulceata   |18-03-2016 14:31:16
Aveti butasi de vanzare si inradacinati . pretul /buc, si in cat timp se poate
livra .
Pretul este fix sau negociabil .Rog raspuns
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 193 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4660714

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare