Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Învaţă să iubească România în Italia
Învaţă să iubească România în Italia

 

 

Profesoara Angela Nicoară din Făgăraş predă elevilor români şi italieni limba şi cultura română

     Are doar 9 ani, dar a impresionat conducerea oraşului Ladispoli din Italia, un oraş de peste 41.000 de locuitori din regiunea Roma. Colegii ei de clasă, italieni, au desemnat-o primar al oraşului şi au mers toţi în faţa primarului Crescenzio Paliotta, s-o investească în funcţie. Este Roberta Danciu din Făgăraş, care învaţă la Şcoala Giovanni Falcone din Ladispoli. Edilul şef al oraşului italian i-a cedat, pentru cîteva momente, scaunul de la biroul său din Primăria Ladispoli, iar Roberta a promis colegilor ei că le va reprezenta interesele în faţa conducerii oraşului. ,,Colegii mei de clasă m-au ales să fiu primar pentru ei. M-am simţit foarte bine în această postură, dar mai mult am fost mulţumită că sînt româncă şi că îi reprezint pe italieni“ a spus Roberta. Precum este micuţa Roberta, sînt şi alţi copii născuţi la mii de km de ţară. Ei reprerzintă România acolo în şcolile şi comunităţile în care trăiesc cu părinţii lor. Familia Danciu este din Făgăraş şi s-a stabilit lîngă Roma, în oraşul Ladispoli, în anul 1996. Muncesc din greu pentru a asigura Robertei un trai frumos şi mult mai uşor decît l-au avut ei în România. Dar toate acestea acolo, la peste 2000 km de pămîntul românesc.Un proiect îndrăzneţ şi reuşit
 

,,Am o ţară, îmi dă putere/ Şi cu asta mă mîndresc/ Port cu cinste unde voi merge/ Nume românesc“. Aşa cîntam noi, elevii, la serbare şi toţi sîntem mîndri cum ne pregăteşte doamna profesoară Angela Nicoară pentru serbările care le ţinem în Italia“. Sînt cuvintele Robertei după serbarea de 1 Decembrie a.c. organizată la Şcoala G. Falcone din Ladispoli de către făgărăşeanca Angela Nicoară, profesoară de limba şi cultura română. Din anul 2004, copiii români au avut şansa de a învăţa limba română în Italia. Angela Nicoară a fost profesoara care i-a atras pe copii şi i-a învăţat să nu-şi uite originile. La început i-a fost foarte greu mai ales că a fost nevoită să învingă atît sistemul italian, dar şi pe cel românesc. Conducerea şcolii din Ladispoli a fost deschisă la proiectul predării limbii române în rîndul elevilor. ,,Vedeam copiii români care nu ştiau nimic despre România. Vorbeau numai limba italiană şi nimeni nu le-a spus nimic despre şcoala românească, despre cultura, tradiţiile şi frumuseţiile ţării noastre. Mă aflam în Italia din anul 2000 şi stam nepăsătoare în faţa unor astfel de situaţii. M-am dus la şcoala din Ladispoli şi am prezentat conducerii ceea ce vroiam să fac. Coincidea ideea mea cu un proiect al şcolii, de a introduce opţional cursuri în limba copiilor care studiau la şcoală, dar care aveau origini în alte ţări. Astfel, în 2004 s-a deschis prima şcoală din Italia care a introdus opţional limba română. Au urmat apoi şi alte cursuri pentru copiii din alte ţări“ a spus prof. Angela Nicoară.


România promovată în Italia
 

     În primii ani, cursul de limba şi cultura română a fost organizat gratuit, ca mai apoi acesta să se desfăşoare sub auspiciul ministerelor Învăţămîntului din România şi Italia. În 26 octombrie 2011 a fost inaugurat în Şcoala Primară ,,Giovanni Falcone“ din Ladispoli al V-lea an de curs LCCR finanţat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România în colaborare cu Ministerul Instrucţiei Universităţii şi Cercetării din Italia. La acest eveniment au fost prezenţi primarul oraşului Ladispoli, Crescenzio Paliotta, directorii şcolilor unde se desfasoară în prezent cursul, reprezentanţii din primărie, socialul, învăţămîntul, preoţii ortodox Lucian Birzu şi cel catolic Adrian Chili, reprezentantul comunităţii româneşti din primărie, Adrian Gherman, cadre diactice, părinţi, elevi. Evenimentul a fost consemnat în ziarul local din zona Roma- Litoral Nord , ,,La Voce". Cursul LCCR predat de prof. Angela Nicoară se desfăşoară deja în trei şcoli din oraşele Ladispoli şi Montorotondo şi a înscris peste 130 de elevi împărţiţi în grupe. La Şcoala gimnazială ,,Corrado Melone“ au cursuri în fiecare zi de luni 32 de elevi împărţiţi în două grupe, în zilele de marţi şi miercuri 47 de elevi români şi italieni de şcoală primară învaţă în trei grupe la Cecul Didactic 240. În fiecare joi, la Cercul Didactic 291 învaţă 2 grupe de primară cu 31 elevi, iar vineri este ziua rezervată grupelor de elevi de la clasele I la a VIII-a, 31 la număr, de la Scalo in Institutul Sc via Monte Pollino din oraşul Montorotondo. ,,Apreciez acest proiect ca o necesitate a prezenţei elevilor români care veneau tot mai mulţi şi au început să se nască aici. Apreciez comunitatea română care este cea mai numeroasă. Primăria a fost onorată de vizita unei delegaţii formată din 20 de deputaţi condusă de Roberta Anastase, preşedinta Camerei, şi de ziarişti în 2009 tocmai pentru acest curs LCCR în Ladispoli ca prima şcoală din Italia care a inclus limba rom'nă ca disciplină opţională de studiu“ a spus primarul Crescenzio Paliotta.
     ,,Mulţumesc copiilor şi părinţilor care sînt alături de mine în toate activităţile pe care le facem precum şi oficialităţilor şi directorului adjunct Nicoletta Iacomelli la care îi urăm o onomastică binecuvîntată acum de Sfîntul Nicolae, care m-a susţinut pe tot parcursul anilor într-o activitate atît de delicată cum este munca cu copiii de diferite vîrste cu diverse competenţe şi deschideri pentru integrare. Ei mă fac să mă simt unică“ a spus prof. Angela Nicoară.

 

 

 

 

Ziarul Monitorul în Italia
 

     Profesoara Angela Nicoară nu se limitează doar la oele de curs ci organizează o serie de activităţi extraşcolare. La fiecare eveniment cu specific românesc, la şcolile în care predă limba şi cultura română organizează serbări la care sînt invitaţi oficialii italieni, părinţii şi elevii atît români cît şi italieni. 1 Decembrie, Moş Nicolae, Crăciunul, Paştile, sfîrşitul de an şcolar sînt evenimente de sărbătoare pentru aceste comunităţi. Se cîntă, se servesc preparate româneşti, se organizează expoziţii cu obiecte româneşti. Pentru grupele de elevi, pentru părinţi şi cadrele didactice din şcoli, prof. Angela Nicoară editează în fiecare lună ziarele ,,Monitorul de Ladispoli“ şi ,,Monitorul de Montorotondo“ în care sînt titrate informaţii utile despre curs, despre istoria şi cultura României, dar şi ale Italiei. Ziarele sînt difuzate gratuit atît elevilor care participă la curs, dar şi celor care nu au posibilitatea să-l frecventeze. Grupele de copii au fost invitate de profesoara Angela Nicoară în diferite excursii, la Roma, la Pisa pentru a vedea principalele obiective istorice şi culturale. ,,Am dus copiii pe urmele lui Badea Cârţan. Am poposit cu ei la Columna lui Traian unde am dus pămînt românesc adus din ţară. Copiii s-au îmbrăcat în costume populare româneşti şi la baza columnei am cîntat cîntece româneşti despre ţară. Am atras atenţia presei din Roma care a scris despre noi“ a spus Angela Nicoară.

Clubul fanilor Cgiţă Munteanu
 

     ,,La fiecare eveniment ni se potrivesc cîteva cîntece populare ale lui Ghiţă Munteanu. Aşa am hotărît să facem aici, în şcoli, Clubul fanilor Ghiţă Munteanu. După fiecare spectacol împreună cu părinţii, colegii şi invitaţii italieni gustăm produse tipice româneşti şi jucăm pe muzica lui Ghiţă Munteanu. E frumos, ne simţim bine şi ne place“ a spus micuţa Roberta. ,,Am ţinut să particip la serbarea de 1 Decembrie organizată de profesoara Angela Nicoară sub imboldul fiicei mele care participă la cursul de limba şi cultură romînă. Acum că o cunosc pe această profesoară vreau să spun că nu am întîlnit un cadru didactic aşa patriot şi care să reuşească să transmită şi elevilor pasiunea sa. Fiica mea vine cu plăcere să asculte ce predă d-na profesoară Angela Nicoară şi ştie mai multe de la orele de română decît de la cele obligatorii de engheză. Vreau să-i transmit complimente profesoarei din România pentru tot ceea ce face pentru elevi, indiferent din ce ţară provin ei“ a spus italianca Alecsandra Naspi, mama unei eleve de clasa a V-a de la şcoala G. Falcone. Va urma.

Ce ce iubesc copiii România!

- ,,Eu iubesc România pentru că şi ea mă iubeşte pe mine. Cum? Mă iubeşte tataia, mamaia, mami, toţi. Tataia mă duce cu sania şi îmi cumpără dulciuri si tot ce vreau“ Alessia, clasa I-a.
- ,,Iubesc România pentru că e rotundă, aproape, şi strălucitoare“ Denis, clasa a II-a.
- ,,De 1 decembrie am citit colegilor de clasă, dintr-un manual vechi de istorie, o lectură specială. Povestea adevărată a unei familii din Şercaia de lîngă Făgăraş, oraşul meu din România, care cu multă emotie a scos, după mult timp, în decembrie 1918 tricolorul românesc şi l-au pus în poartă să fluture liber în Marea Românie“ Roberta Danciu, clasa a IV-a
- ,,Îmi dorsc ca toţi românii să fie mîndri pentru ceea ce sînt. De 1 decembrie noi, aici, ne amintim de unirea românilor într-o ţară frumoasă cum a fost Dacia şi va fi şi mai departe“ Amalia, clasa a V-a.
- ,,Decembrie, aproape ca şi august cînd mergem acasă în vacanţă, este luna cea mai frumoasă pentru noi, românii. Incepe cu sărbătoarea noastră cînd trimitem mesaje tuturor cu: ,,La mulţi ani România!" care s-a unit acum 93 de ani. Dupa cîteva zile pe la gamuri ne urmăreşte Moş Nicolae să ne vadă ce ne pregăteşte, dulciuri sau nuieluşe. Apoi, în mai puţin de o lună este Crăciunul. Ce este mai frumos decît să stai cu toată familia, cu prietenii şi cu persoane care îţi vor numai bine. Aşa vom sărbători şi acest Crăciun cu serbarea coordonata de doamna noastră profesoară Angela Nicoară, cu toţi elevii de la cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească de la Ladispoli. Cred ca toţi copiii îi rămînem datori şi recunoscători pentru ceea ce face pentru noi, aici. Îi mulţumim pentru răbdarea sa, pentru modul cu care lucrează cu noi, gentilă şi specială. Dar aţi putea înţelege toate stea doar cunoscînd-o“ Alondra, clasa a VIII-a.
- ,,La 1 decembrie 1918 peste 100.000 de români din sate şi oraşe transilvănene au consfinţit marea unire. Pentru această aniversare doresc României să fie unită încă 100.000 ani. Eu sînt mîndră de ţara mea şi sînt orgolioasă ca este unită de atîţia ani. Te iubesc România, ţara mea!“ Larisa, clasa a VII-a.
- ,,De ziua României aş fi vrut să mă duc acasă, să sărbătoresc cu toată fmilia: bunicul Aurică, bunica Ana, unchiul Nicu, matuşa Elena“ George, clasa a VI-a.
- ,,De ziua României aş vrea să ieşim din criză. Doresc tot binele pentru familia şi prietenii mei, sănătate şi bucurii tuturor din România . Să nu mai fie băutură, violenţe şi moarte“ Claudiu, clasa a VI-a.
- ,, Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie? Iţi doresc să nu mai ai parte de necazuri, bătălii, lipsuri ci numai bucurii, locuri de muncă, conducători buni, patrioţi“ Sabina, clasa a VII-a.
- ,,Sînt mîndru că sărbătoresc a 93-a aniversare a naţiunii mele cu noua mea familie şi prieteni. Sînt mîndru ca sînt român şi că fac parte dintr-o naţie care are multe frumuseţi naturale şi istorice“ Ştefan, clasa a VI-a.
- ,,Poporul român a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor după primul Război Mondial şi să proclame deplina libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Un călduros ,,La multi ani României“, locului unde mă simt întradevar acasă!“ Bianca, clasa a VIII-a.

Comments
Comentariu nou Cautare
Alina   |06-12-2011 13:53:02
Bravo Angela Nicoara! Acest curs este exact ceea de ce au nevoie copiii romani
din Italia, mai ales cei care nu reusesc sa se integreze si sufera din cauza
diversitatior.
Patriotismul profesoarei le da forta de a nu se simti inferiori
fata de colegii italieni
Alessandro  - Brava!   |06-12-2011 13:58:22
Ho assistito agli spettacoli degli allievi della prof. Angela Nicoara, sono
molto belli, pieni di tradizioni della Romania, musica e poesia.
Ma soprattutto
i bambini sembravano veramente felici.
Complimenti !
Andreea  - Multumesc   |06-12-2011 14:13:27
Sunt o eleva de la Scoala Corrado Melone din Ladispoli (Italia) si particip la
cursul de limba romana. Profesoara Angela Nicoara este nemaiponenita, la fiecare
ora de curs ne aduce computerul, fise, obiecte traditionale si nu ne plictisim
niciodata.
Multumesc Monitorului de Fagaras pentru acest articol! Imi face
placere ca acest curs va deveni mai cunoscut si in Romania
Cristian   |06-12-2011 14:20:54
Buna ziua,
sunt un elev de la scoala primara G.Falcone din Ladispoli. Va
multumesc ca ati scris acest articol despre cursul nostru, il voi lipi in
caietul de limba romana
Livia   |06-12-2011 14:27:55
In sfarsit o veste buna despre romanii din strainatate!
Sa speram ca italienii
isi vor mai schimba parerea despre noi...
Claudia   |06-12-2011 14:49:19
Complimente profesoarei Angela Nicoara si Monitorului de Fagaras pentru ca ajuta
promovarea acestui curs!
Continuati tot asa!
razvan nastase   |06-12-2011 23:43:57
sunt mandru ca sunt roman si vreau sa spun: IUBESC ROMANIA.
si sunt mandru ca
particip la cursul L.C.C.R. cu profesoara ANGELA NICOARA si vreau sa ai spun LA
MULTI ANI!!!!!!!!!!!!!!!!! caci pe 28 decembrie amplineste ani si noi suntem an
vacanta si nu pot sai spun LA MULTI ANI
Angela Nicoara  - multumesc   |07-12-2011 14:01:08
Multumesc Razvan, esti un copil deosebit si eu sunt mandra cu tine!
Sa fii
mereu un exemplu!
doina  - rugaminte   |26-06-2014 15:05:02
Doamna profesoara,
Am aflat despre dv de pe internet. Felicitari pentru
profesionalism si daruire! Indraznesc sa va rog sa imi dati cateva sfaturi utile
deoarece vreau si eu sa particip la concurs pentru profesor LCCR in Italia- acum
in 2014.Concret si practic ce ar trebui sa stiu? Ce ma sfatuiti ? In speranta ca
imi veti raspunde ,va multumesc anticipat!
CIOCMAREAN IOAN  - Rugaminte   |10-04-2016 20:43:22
Buna ziua,
Sunt profesor de religie in Romania, loc. Zalau, Jud. Salaj.

Vreau mai intai sa felicit aceasta minunata initiativa si sa doresc celor care
au propus-o multa sanatate si mult spor.
Cu mare drag, daca e posibil as
dori sa colaborez cu aceasta scoala si sa sprijin intr-un fel sau altul acest
pas spre a ajuta copiii romani din Italia. Daca se poate as vrea sa iau legatura
cu doamna prof. Nicoara Angela fie prin e-mai fie telefonic.
Ceea ce ma
incanta este si faptul ca se pune accent si pe religie, caci fara de Dumnezeu nu
se poate face nimic.
Va rog sa imi scrieti pe e-mail:
ionutciocmarean@yahoo.com si sunt alaturi de dumneavoastra cu dragostea,
respectul si sprijinul meu.
FELICITARI PENTRU TOT !!!
Cu
pretuire,
Prof. Ciocmarean Ioan
IULIA   |07-12-2011 02:24:22
E o adevarata ROMANCA, prof. NICOARA ANGELA ea transmite cu multa dragoste
limba romana ,traditile si istoria ROMANIEI la sute de copii . NE MANDRIM CA
AVEM ASA PROFESOARA LADISPOLI........SUCCES IN
CONTINUARE.!!!!----------------------------MULTUMI M MUNITORULUI DE FAGARAS
PENTRU ACEST ARTICOL SI PENTRU CA ESTE APROAPE DE NOI.....
V.  - ...   |09-12-2011 12:53:50
Felicitari ,ai ramas aceiasi om cald si plin de ganduri bune pentru semeni !Te
imbratisez ,Angela ! Sarbatori fericite !
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 181 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4659857

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare