Demnitatea furată |
Românii s-au săturat de politicienii care au condus ţara de două decenii şi au ieşit în stradă. Sînt oameni de bun simţ din toate categoriile sociale care vor o schimbare radicală pentru ţara în care s-au născut şi în care vor să trăiască. Libertatea au cîştigat-o în 1989 cu preţul a mii de morţi din rîndurile lor, acum cer să le fie redată demnitatea. O cer răspicat, stînd în gerul iernii, clasei politice din România care de 22 de ani, cu o nesimţire fără margini, a transformat interesul naţional într-unul personal.. Din Proclamaţia de la Timişoara scrisă cu sîngele tinerilor împuşcaţi pe scrările catedralei s-a ales praful. În două decenii au fost date, voit, uitării cererile lor şi în fruntea României eliberate, atunci, de comunişti, s-au instalat tot comuniştii cei vechi sau progeniturile lor. Toţi, fără excepţie, au devalizat România. În 1990, ianuarie, datoria României era zero. După 22 de ani numai datoria externă a ţării este de 97 miliarde de euro, iar despre cea internă nici nu se mai face vorbire. Conducătorii ţării s-au proţăpit voiniceşte pe la toate partidele politice, fie ele istorice sau noi. Şi au inventat, pentru a putea devaliza ţara, termenul ,,cameleon politic“. Personaje care se pretind a fi politicieni i-am găsit pe tot eşicherul politic, fie de stînga, fie de dreapta, fie de centru. S-au amescat fără să mai ţină cont de doctrinele politice ale partidelor ca-ntr-o rîşniţă de măcinat boabe de cafea.
Le-a fost refuzat sistematic, de 22 de ani, un monument istoric ca simbol al onoarei. Spunea într-o seară la un post TV Crin Antonescu, liderul suprem al PNL, că viitorii lui candidaţi din teritoriu trebuie să nu fie traseişti politici şi să nu se fi îmbogăţit din funcţiile politice. Mi l-am imaginat pentru un minut pe Gavrilă Ogoranu faţă în faţă cu Crin. I-ar fi spus multe legate în primul rînd de caracter şi apoi de activitatea lui politică în care s-a implicat din 1992, ca ministru, ca parlamentar şi apoi ca lider liberal. Cu siguranţă l-ar fi trimis în ograda familiei sale să pună mai întîi ordine acolo şi după aceea, să aspire la funcţia supremă în statul român. Dar vreau să spun cu totul altceva. Şi mă voi referi la Crin Antonescu pentru că la Făgăraş conducerea urbei este în majoritate liberală. Mare parte dintre liderii locali ai PNL îşi contrazic şeful şi fac exact pe dos faţă de ce declară la televizor Crin. Şi acesta, nu-i penalizează şi nici nu le arată uşa. În primul rînd la această formaţiune s-au aciuiat cameleonii politici fugăriţi de alte partide şi luaţi de buni de liberalii locali. Împreună şi-au clădit afaceri bănoase pe spatele contribualililor făgărăşeni. Din cauza lor şi a altora ca ei, Făgăraşul a ajuns, în 20 de ani, la coada ţării din toate punctele de vedere. Pentru făgărăşeni, protestele din stradă trebuie să vizeze stoparea devalizării banului public de către liberalii de la conducerea urbei, dar şi schimbarea radicală a clasei politice româneşti. Asta pentru a-i respecta pe străbunii locului care s-au răsculat ori de cîte ori onoarea, cinstea şi omenia au fost făcute preş de conducători. Monitorul de Făgăraş şi eu personal am fost întodeauna în opoziţie faţă de cei care au fost certaţi cu bunul simţ şi cu cei care şi-au făcut un obicei în devalizarea bunurilor publice. În paginile ziarului, de la înfiinţare şi pînă în prezent, pot fi citite articolele care arată cauzele care au dus la situaţia în care se află astăzi Făgăraşul şi economia locală. Este motivul pentru care făgărăşenii au încredere în Monitorul de Făgăraş, iar ziarul susţine doar protestul oamenilor sinceri, neimplicaţi politic, indiferent la ce formaţiune au simpatii sau adeziune. (Lucia Baki)
Powered by !JoomlaComment 3.26
3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |