Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Demnitatea furată
Demnitatea furată

 

     Românii s-au săturat de politicienii care au condus ţara de două decenii şi au ieşit în stradă. Sînt oameni de bun simţ din toate categoriile sociale care vor o schimbare radicală pentru ţara în care s-au născut şi în care vor să trăiască. Libertatea au cîştigat-o în 1989 cu preţul a mii de morţi din rîndurile lor, acum cer să le fie redată demnitatea. O cer răspicat, stînd în gerul iernii, clasei politice din România care de 22 de ani, cu o nesimţire fără margini, a transformat interesul naţional într-unul personal.. Din Proclamaţia de la Timişoara scrisă cu sîngele tinerilor împuşcaţi pe scrările catedralei s-a ales praful. În două decenii au fost date, voit, uitării cererile lor şi în fruntea României eliberate, atunci, de comunişti, s-au instalat tot comuniştii cei vechi sau progeniturile lor. Toţi, fără excepţie, au devalizat România. În 1990, ianuarie, datoria României era zero. După 22 de ani numai datoria externă a ţării este de 97 miliarde de euro, iar despre cea internă nici nu se mai face vorbire. Conducătorii ţării s-au proţăpit voiniceşte pe la toate partidele politice, fie ele istorice sau noi. Şi au inventat, pentru a putea devaliza ţara, termenul ,,cameleon politic“. Personaje care se pretind a fi politicieni i-am găsit pe tot eşicherul politic, fie de stînga, fie de dreapta, fie de centru. S-au amescat fără să mai ţină cont de doctrinele politice ale partidelor ca-ntr-o rîşniţă de măcinat boabe de cafea.
     Toţi aceştia au ceva în comun. Au impresia că li se cuvine totul. Trăiesc în vilele protocolului de stat aflate în capitală sau prin marile oraşe, iubesc luxul obţinut din cheltuirea banilor publici, îşi cresc averile personale în detrimentul averii ţării. Şi cred că mai au în gînd ceva. Se compară cu marii lideri ai românilor din veacurile trecute. Un Iuliu Maniu, un Brătianu, un Coposu ca să nu mergem mai departe în istorie se pare, în opinia politicienilor de azi, s-au reîncarnat într-un Crin, un Ponta, un Boc sau Iliescu. Numai că personalităţile politice amintite mai sus au făcut Aiudul, au trecut prin reeducarea de la Piteşti, au construit Canalul şi au lucrat, forţat, în minele de la Baia Sprie pentru că au refuzat ofertele regimurilor de atunci urmîndu-şi principiile politice. Au fost patrioţi în adevăratul sens al cuvîntului. Politicienii de azi se declară verbal patrioţi, dar faptele lor demonstrează contrariul. Ei îşi urmează politicile stipulate în dosare aurite şi prezentate în vorbe frumoase pe ecranele televizioarelor. Locuiesc în vile de lux, se plimbă în maşini luxoase şi bat lumea în lung şi-n lat în concedii de vis plătite din banii publici. De 22 de ani românului i se abate atenţia de la sărăcie prin reformele aclamate cu sîrg pe la televiziuni, prin scandaluri între politicieni sau prin cancanuri din ,,lumea bună". Nimeni însă n-a venit cu vreo reformă în folosul poporului. Şi asta pentru că toţi cei care au ajuns în fruntea ţării au promovat incompetenţa şi nonvaloarea. De zece zile auzim opoziţia strigînd: Alegeri anticipate!, Jos Băsescu! Jos Guvernul!. Dar n-am auzit nicio soluţie demnă de luat în calcul care să aducă românilor o viaţă demnă şi un trai decent. Pe de altă parte, Puterea stă ascunsă şi comunică doar cu Europa şi cu creditorii externi. Oamenii sînt hotărîţi să nu plece din stradă pînă nu vor obţine demnitatea furată de clasa politică. Piaţa Revoluţiei din capitală trebuie să fie simbolul nemulţumirilor românilor şi trebuie respectată de conducători, indiferent de funcţiile lor şi apartenenţa politică. Aceasta nu trebuie confiscată de nimeni, nici de Putere şi nici de Opoziţie, aşa cum se vrea acum. Dacă ar trăi acum Ion Gavrilă Ogoranu ar critica dur şi ar pedepsi conducerea Ţării Făgăraşului. În regimul comunist s-a revoltat alături de alte mii de localnici cu preţul vieţii. Rezistenţa anticomunistă din Ţara Făgăraşului a fost cea mai dură din România. Mulţi se întreabă, acum, şi ce-au rezolvat acei luptători? Uită să aprecieze însă onoarea, demnitatea şi patriotismul acelor oameni, făgărăşeni, din cauza cărora noi putem fi astăzi liberi.

 

 

 

 

 Le-a fost refuzat sistematic, de 22 de ani, un monument istoric ca simbol al onoarei. Spunea într-o seară la un post TV Crin Antonescu, liderul suprem al PNL, că viitorii lui candidaţi din teritoriu trebuie să nu fie traseişti politici şi să nu se fi îmbogăţit din funcţiile politice. Mi l-am imaginat pentru un minut pe Gavrilă Ogoranu faţă în faţă cu Crin. I-ar fi spus multe legate în primul rînd de caracter şi apoi de activitatea lui politică în care s-a implicat din 1992, ca ministru, ca parlamentar şi apoi ca lider liberal. Cu siguranţă l-ar fi trimis în ograda familiei sale să pună mai întîi ordine acolo şi după aceea, să aspire la funcţia supremă în statul român. Dar vreau să spun cu totul altceva. Şi mă voi referi la Crin Antonescu pentru că la Făgăraş conducerea urbei este în majoritate liberală. Mare parte dintre liderii locali ai PNL îşi contrazic şeful şi fac exact pe dos faţă de ce declară la televizor Crin. Şi acesta, nu-i penalizează şi nici nu le arată uşa. În primul rînd la această formaţiune s-au aciuiat cameleonii politici fugăriţi de alte partide şi luaţi de buni de liberalii locali. Împreună şi-au clădit afaceri bănoase pe spatele contribualililor făgărăşeni. Din cauza lor şi a altora ca ei, Făgăraşul a ajuns, în 20 de ani, la coada ţării din toate punctele de vedere. Pentru făgărăşeni, protestele din stradă trebuie să vizeze stoparea devalizării banului public de către liberalii de la conducerea urbei, dar şi schimbarea radicală a clasei politice româneşti. Asta pentru a-i respecta pe străbunii locului care s-au răsculat ori de cîte ori onoarea, cinstea şi omenia au fost făcute preş de conducători. Monitorul de Făgăraş şi eu personal am fost întodeauna în opoziţie faţă de cei care au fost certaţi cu bunul simţ şi cu cei care şi-au făcut un obicei în devalizarea bunurilor publice. În paginile ziarului, de la înfiinţare şi pînă în prezent, pot fi citite articolele care arată cauzele care au dus la situaţia în care se află astăzi Făgăraşul şi economia locală. Este motivul pentru care făgărăşenii au încredere în Monitorul de Făgăraş, iar ziarul susţine doar protestul oamenilor sinceri, neimplicaţi politic, indiferent la ce formaţiune au simpatii sau adeziune. (Lucia Baki)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 136 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766000

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare