Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Întrebările de bun simţ ale unui făgărăşean
Întrebările de bun simţ ale unui făgărăşean

 

      Voi încerca succint o radiografie a situaţiei actuale din ţară şi a cauzelor care au determinat-o.
     Industria (energofagă şi cu o productivitate făcută din pix). S-a prăbuşit precum popicele. Ce a mai rămas fie a fost înghiţită de rechini şi transformată în fier vechi, fie s-a transformat în găuri negre pentru economie (vezi companiile de stat). Aş aminti aici şi industria făgărăşeană: Nitramonia, UPRUC, Mecanoplast, etc
     Agricultura. De bine de rău începuse să meargă, printr-o lege făcută pe picior (Legea 18/1990 nici azi finalizată). S-a transformat în mii de parcele cu proprietari, dar fără să le înapoieze şi bunurile (în speţă utilaje) confiscate la colectivizare. În aceste condiţii şi cu o populaţie rurală îmbătrînită, s-a ajuns la o agricultură de subzistenţă.
     Turismul. A funcţionat datorită unor preţuri mici, dar cu servicii pe măsură. Străinii erau atraşi de preţuri, iar românii stăteau la cort sau în maşini. Azi tot ce a însemnat bază turistică sau balneară, fie a fost împărţită între aşa zisele ,,sindicate", fie a fost cumpărată pe sume derizorii. În lipsa investiţiilor, unele au fost abandonate transformîndu-se în ruine.
     În altă ordine de idei, prăbuşirea industriei a condus la măsuri cu urmări dramatice.
1. Pensionarea a peste un milion de salariaţi, care aveau o calificare superioară şi o etate care le-ar fi permis o activitate productivă de cel puţin 10-15 ani.
2. Exodul a peste 3 milioane de români în ţări din afara României.
3. O categorie de populaţie care nu are niciun statut (şomeri, etc) şi pentru care statul alocă uneori la întîmplare sprijin financiar afectînd bugetul de stat şi aşa redus.
4. Plecarea în afară a celor 3-4 milioane de cetăţeni cu vîrstă medie va avea efecte dramatice pentru România pe termen mediu şi lung.
Orice român de bun simţ ar avea în minte cel puţin două întrebări, la care să primească răspunsuri.
1. Ce a făcut şi ce va face clasa politică vis-a-vis de aceste stări de lucruri?
2. Ce a făcut şi ce vor face cei pe care peste un timp îi vom vota la alegerile locale?
Răspunsul meu la această stare de fapt şi la aceste două întrebări în ediţia următoare. (Ioan Bucelea)

 

 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 142 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4766015

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare