Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Liderii nonconformişti ( III )
Liderii nonconformişti ( III )

 

     Toţi cei din ,,vechea gardă“ cu care am vorbit despre fenomenul rock în România şi în Făgăraş, mi-au pomenit numele lui Cornel Chiriac, omul care a deschis gustul multor generaţii pentru muzica bună. Prima ediţie a ,,Seratelor Muzicale“ , la care am fost unul dintre organizatori, i-a fost dedicată lui Cornel Chiriac iar cea mai recentă, l-a avut tot pe marele om de muzică în centru. Ar fi fost nedrept să vorbim de rock în Făgăraş fără să detaliem cine a fost omul care ţinea puştii din anii '60 şi '70 lipiţi de radiouri. M-aş bucura ca toţi cei care l-au respectat şi iubit pe marele om de radio, să folosească funcţia de ,,comment“ a site-ului şi să îşi aducă aminte cît a contat pentru ei nonconformistul Cornel Chiriac. (Alin Bujor)


Ascultat în Făgăraş şi Siberia
 

     ,,O incredibilă putere de muncă, cultură muzicală, gustul infailibil, deschiderea spirituală spre orice experiment viabil, cunoaşterea subtilităţilor limbii engleze literare din care traducea sute de texte ale pieselor de rock şi rock progresiv, misiunea firesc asumată de a face cultură la radio, dar nu cu ifose, ci cu o naturaleţe, cu o pasiune şi o căldură a comunicativităţii ce au rămas de neuitat sînt calităţile ce i-au adus o imensă popularitate în România, şi în multe ţări europene lui Cornel Chiriac. Tineri italieni, olandezi, suedezi, ruşi, bulgari îi ascultau emisiunile, deşi nu înţelegeau ce spune. Intonaţia, pronunţia impecabilă a numelor, firescul vorbirii, îi cucereau pe toţi. ,,Metronomul” era ascultat pînă şi la Irkuţk, în Siberia“ spun astăzi oamenii care l-au auzit pe Cornel Chiriac. Cornel Chiriac, marele jurnalist român, realizator de emisiuni radio, producător de formaţii muzicale, publicist şi toboşar de jazz s-a născut în 8 mai 1941, în Uspenca, localitate ce se afla atunci pe teritoriul Basarabiei. A făcut liceul la Piteşti şi în 1966 a absolvit Institutul Pedagogic, secţia filologie. Încă din adolescenţă, Cornel Chiriac şi-a dovedit pasiunea pentru jazz, strîngînd toate informaţiile posibile despre reprezentanţii acestui gen şi ascultînd melodii pe unde putea. Copia pe caietele sale cărţi, cronici, interviuri şi ştiri din reviste de specialitate şi apoi le traducea, în limba română. În timpul liceului se ocupa numai de muzică şi îşi pierdea nopţile scriind. Unele dintre caiete au ajuns în mîna unor mari muzicieni autohtoni precum Radu Maltopol, Cristian Colan sau Johnny Răducanu, fiind singura sursă posibilă de informare în domeniul jazzului la acea vreme.

Pasionatul care a înfiinţat bandoteca Radiodifuziunii
 

     Tînărul Cornel Chiriac s-a implicat cu toate forţele în sprijinirea muzicii şi în anul 1963 a debutat în radio cu emisiunea ,,Jazz de ieri şi de azi“, devenită ulterior ,,Jazz magazin“. A scris articole de presă precum şi texte pentru coperţile discurilor de vinil din colecţia ,,Jazz - Electrecord” (volumele 4, 5, 6 şi 7) şi în anul 1965 a publicat în revista Secolul XX un studiu despre jazz. Un an mai tîrziu Cornel Chiriac s-a ocupat de prefaţa cărţii ,,Viaţa mea la New Orleans” a lui Louis Armstrong. Mare iubitor al acestui gen, membru fondator al ,,Federaţiei europene de jazz”, Chiriac a copiat discuri întregi pe benzi şi le-a aranjat în arhiva Radiodifuziunii. ,,Toată bandoteca radio este scrisă şi pusă de mîna lui Cornel Chiriac”, avea să spună mai tîrziu Aurel Gherghel. Tot Chiriac este cel care se va implica, în 1969, în organizarea şi mediatizarea primului festival naţional de jazz din ţară, cel de la Ploieşti. De asemenea, a aranjat ca reprezentaţile din timpul acestuia să fie înregistrate.

Emisiunea ,,Metronom“, desfiinţată de comunişti
 

     Apropierea de muzica rock pentru Cornel Chiriac s-a declanşat într-o noapte din 1967, cînd a reuşit să asculte toată discografia Beatles apărută pînă atunci, adusă în ţară de Camil Petrescu jr, fiul scriitorului Camil Petrescu. ,,Am venit a doua zi dimineaţa şi Cornel dormea pe maşina de scris [...]; a ridicat capul şi a spus: ,,Domnule, sunt senzaţionali!“şi a adormit la loc“ îşi aduce aminte Camil Petrescu Junior. Descoperind gustul pentru rock, începînd din 10 iulie 1967 Cornel Chiriac a realizat la Radio România cea mai populară emisiune de muzică de atunci, intitulată ,,Metronom“. În colaborare cu Geo Limbăşanu, prezenta ascultătorilor informaţii la zi din sfera genurilor pop, rock sau jazz. Au fost difuzate melodii ale unor formaţii ori interpreţi precum Beatles, Cream, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Rolling Stones sau Joan Baez. Uneori se întîmpla ca anumite albume să fie prezentate publicului la doar cîteva zile de la apariţia lor în Statele Unite. La scurtă vreme după invazia Cehoslovaciei (21 august 1968), în semn de protest Cornel Chiriac a difuzat pe post o baladă a lui Mircea Florian în care se povestea cum cinci lupi mici şi unul mai mare au atacat o stînă iar mai tîrziu melodia ,,Back in the USSR“ a formaţiei Beatles. Ca urmare, emisiunea ,,Metronom“ a fost desfiinţată în 1969.

A dat foc la perdele, pentru Phoenix
 

     Cornel Chiriac a avut o importantă activitate şi ca producător şi a sprijint în special formaţiile Phoenix şi Sideral. A realizat importante înregistrări cu Phoenix în studioul Radio (1968-1969) şi i-a promovat în diferite ocazii. În 1969 a întreprins demersuri pentru a-i duce la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov, reuşind să îi includă în program. Ca o coincidenţă, Cliff Richards urma să susţină şi el un concert, fiind cel care în urmă cu opt ani jucase în ,,Tinerii“, film care a stat la baza multor formaţii rock româneşti. Între timp, membrii Phoenix fuseseră cazaţi la Hotelul Nord din Bucureşti pentru a fi vizionaţi de cenzură. În timpul desfăşurării festivalului, Chiriac s-a întors de la Braşov cu vestea proastă a anulării concertului, dar s-a reîntors în speranţa rezolvării problemei in extremis. Nereuşind să convingă organizatorii, ca protest, s-a închis în camera sa de hotel şi a dat foc la draperii. Personalul hotelului şi pompierii au spart uşa pentru a stinge incendiul, iar Cornel Chiriac a dispărut în învălmăşeală avînd la el doar benzile cu melodiile Phoenix.

Vocea curajoasă de la Europa Liberă
 

     După cîteva zile de la incidentul ,,Cerbul de Aur“ , Cornel Chiriac a reuşit să treacă graniţa în Austria cu ajutorul unei invitaţii falsificate primită în timpul festivalului de la un polonez.. A fost cazat într-un lagăr de refugiaţi, unde a fost descoperit de Noel Bernard, director al departamentului românesc al postului Radio Europa Liberă. După ce a rezolvat problema actelor, Cornel Chiriac şi-a continuat activitatea la Munchen începînd cu data de 2 iunie 1969. A reluat ,,Metronom“-ul, ,,Jazz magazin“ şi a inaugurat o a treia emisiune, ,,Jazz a la quarte”. Mai tîrziu, avea să mai modereze încă patru emisiuni de rock ajungînd să emită 325 de minute săptămînal. Încă de la început, Chiriac şi-a vărsat la microfon năduful împotriva celor care în România nu-l lăsaseră să-şi facă treaba în Radio. Ioana Măgură Bernard îşi aminteşte că ,,S-a întîmplat de multe ori ca, în urma unor acte necugetate, Cornel să aibă asemenea probleme cu autorităţile germane şi cu conducerea americană a Europei Libere, încît să fie pe punctul de a fi dat afară din Germania şi din radio“. În cele din urmă, potrivit lui Noel Bernard, şi-a dat seama că nu politica, ci muzica era menirea lui. Pe lîngă radio, Cornel Chiriac a avut, pînă la moartea sa, o activitate bogată în domeniul muzicii, realizînd printre altele şi o traducere în limba română a celebrei opere-rock ,,Jesus Christ Superstar“ compusă de Andrew Lloyd Webber şi Tim Rice.

Înjunghiat de un tînăr
 

     În ziua de 4 martie 1975, în apropierea miezului nopţii, Cornel Chiriac este înjunghiat lîngă maşina sa, într-o parcare din Munchen. O oră mai tîrziu este găsit de o studentă care se întorcea acasă. Primul suspect arestat a fost Mario Gropp, un tînăr de 18 ani, deoarece a fost ultima persoană văzută alături de Chiriac în acea seară. Pe măsură ce ancheta a avansat, Gropp a fost găsit vinovat şi condamnat la 8 ani de închisoare. În România s-a vorbit despre un asasinat politic, dus la îndeplinire de către Securitate. Chiar şi după moartea lui, sistemul comunist nu l-a lăsat în pace şi s-au lansat zovonuri că ar fi fost antisemit, homosexual sau colaborator al Securităţii. Corpul lui Conel Chiriac a fost incinerat la Munchen, iar mama lui a adus cenuşa în ţară, îngropînd-o în cimitirul Reînvierea din Bucureşti.

 

Comments
Comentariu nou Cautare
Viorel Morarescu  - Cornel Chiriac, primul meu mentor muzical   |24-06-2009 11:53:11
Acest om are merite enorme in popularizarea muzicii rock, blues & jazz intr-o
perioada in care informatia si suportul muzical veneau in Romania numai pe cale
neoficiala! In afara informatiilor si comentariilor de exceptie, Cornel avea o
voce radiofonica splendida si un talent incontestabil de prezentator.
Personal
imi amintesc cu claritate de emisiunea radiofonica "Metronom" si de cele
cateva prezentari Phoenix la TV (sfarsitul anilor 60). Dupa "fuga" in
Occident am ascultat cu sfintenie emisiunile lui de la Europa Libera, de luni
pana vineri prezenta in fiecare zi (de la ora 17 la 18) un album de rock sau
blues. Tot de la el am capatat primele notiuni de jazz (joi seara de la ora 22,
emisiunea "Jazz a la quarte").
Ar fi multe de spus despre Cornel, in
opinia mea unul din cei mai buni comentatori muzicali din lume din toate
timpurile!
A disparut fizic la 34 de ani dar in spatele emisiunilor mele
Anticariat Muzical de la Rdio Nova sta si acum umbra lui!
Rock on Cornel, acolo
unde esti!
Zoltan Máthé  - Genial   |24-06-2009 22:54:27
posed revista Secolul XX , 1965 nr.: 3 in care Cornel Chiriac a scris primul
articol aparut in romanaia comunista despre Jazz pg.: 178-198 .va dati seama ??
20 de pagini de JAZZ fotografii cu Thelonius Moonk, Louis Amstrong si Charlie
Parker ( bird ).....fiind student lin Cluj a physica avind preocupari culturale
..am fost bulversat de informatiile primite .va spun sincer : azi dupa 44 de ani
de la aparitia articolului lui Cornel Chiriac afirm a fost un GENIU
informat,ciitit, erudit a definit drumurile multor Tineri din Romania
......l-am ascultat cu pathos si daruire
Dumnezeul sa-l ierte a trait mult
prea putin
zoli máthé
P.S la viitoare mea vizita in Fagaras voi aduce
ominosul volum de Secolul XX ..e ceva extraordinar !!!
Dragos Constantinescu  - Interesant   |16-02-2011 12:18:57
Am auzit de revista respectiva. Eu n-am apucat-o, eram prea mic atunci. M-ar
interesa articolul respectiv sa-l public in pagina www.cornelchiriac.ro. M-as
bucura daca m-ai putea ajuta. Ar fi un sprijin in memoria lui Cornel Chiriac.
zoli máthé  - genial   |24-06-2009 23:03:07
mai copii sa va dati seama despre cine este vorba va pun la dispozitie un link
da la BW-2

http://www.br-online.de/bayern2/radiofeature/c
ornel-chiriac-dj-radio-free-europe-ID122294905378. xml

genial zoli máthé
Alex Vasiliu  - mai avem de invatat   |08-10-2011 17:55:13
Urmaresc intotdeauna cu interes ce se scrie si si se spune despre Cornel
Chiriac. L-am ascultat ani la rind, inca de la primul "Metronom" (Radio
Romania, iunie 1967). Din respect pentru realizarile sale ca promotor al
genurilor rock si jazz, in 1992 si 2002 am produs la Radio Iasi trei emisiuni
(impreuna cu Emil Raducanu), si tot in 2002, la TVR Iasi, un documentar in doua
episoade (40' fiecare). Am scris in "Monitorul de Iasi", si in revista
"Cronica" din 2002 (in doua numere consecutive). Ascultind recent din
nou cele trei emisiuni "Metronom" din 1970, cind a prezentat opera rock
"Jesus Christ Superstar", am admirat inca odata rigurozitatea cu care se
documenta, alegerea cu grija a surselor de informatie si onestitatea indicarii
bibiliografiei studiate. Aceleasi calitati pot fi observate si admirate daca
ascultati primul episod din ciclul "The Beatles Kingdom" (1970). Am
afirmat mereu (idee impartasita de multi semnatari pe diverse site-uri) ca
profesionistul Cornel Chiriac va putea fi egalat cu greu. Un argument se gaseste
chiar in compilatia de texte "Lideri nonconformisti (III), publicata in
"Monitorul de Fagaras", reluata mai sus. Am toata stima pentru
promovarea cit des posibil a celui ce a fost Cornel Chiriac. Dar, daca il
respectam si il admiram cu adevarat, haideti sa-i urmam, pe cit posibil mai
bine, exemplul de profesionist. Sa precizam titlul publicatiei din care preluam
un fragment de text si numele autorului. Nu-i putin lucru sa cauti, in Romania,
documente despre Cornel Chiriac, si sa le gasesti. Le-am cautat, le-am gasit, si
le-am oferit, in 2005, cititorilor "Monitorului de Iasi". Normele
jurnalismului profesionist impun precizarea numelui autorului. Si inca un
aspect: anul nasterii lui Cornel Chiriac nu este 1941, ci 1942, data exacta, 9
mai. Stiu ca informatia eronata apare si pe alte site-uri. Ar fi bine sa
precizati aici informatia corecta.
Cu stima pentru toti cei ce perpetuiaza
numele lui Cornel Chiriac, procedind cu profesionalism si onestitate
Alex
Vasiliu, realizator de emisiuni, TVR
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 154 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4660849

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare