Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Pe urmele lui Badea Cârţan
Pe urmele lui Badea Cârţan Email
Luni, 30 Iulie 2012 17:53

 

 

 

      Romanii au cucerit Dacia in urma cu aproape doua milenii si in exodul lor au civilizat poporul bastinas din aceasta provincie. si astazi se vad urmele vechii civilizatii romane prezente in Dacia. In Tara Fagarasului sint zeci de vestigii romane care au fost scoase la lumina de echipele de arheologi care au descins in zona deschzind santiere de lunga durata. Felmer, Feldioara, Breaza, Rucar, Cincsor, Hoghiz, sinca, Persani, Arpas, Cirta, Comana sint citeva din locatiile reprezentative care dovedesc prezenta romanilor in tinutul vechi al Fagarasului. Dupa anul 1990, s-a inregistrat un altfel de exod al romanilor pe pamintul Italiei, al vechii civilizatii romane. Scopul a fost insa de a gasi acolo un trai decent, mult mai civilizat si bine platit decit in Romania. S-au stabilit in peninsula milioane de romani din toate colturile tarii care si-au dus cu ei sotiile, copiii si chiar parintii. Din Tara Fagarasului si-au indreptat pasii spre vechiul leagan al civilizatiei europene mii de localnici. si-au lasat in urma agoniseala strinsa in zeci de ani, au renuntat la meseriile si profesiile lor dobindite dupa ani de studii, unii dintre ei si-au lasat familiile in schimbul unor locuri de munca sub nivelul calificarii lor, dar mult mai bine platite decit in tara. Pe fagaraseni ii gasim pe santierele din Italia, ii gasim oameni de casa pe domeniile unor familii instarite de italieni, pe femei le gasim menajere, ingrijitoare la copii sau batrini. In cele mai fericite cazuri insa ii gasim muncind in fabrici cu acte in regula, in scoli, la Vatican, in restaurante sau agentii de turism. Copiii fagarasenilor dusi in peninsula au sansa de a invata in limba noastra cursuri de cultura romaneasca in scolile din Italia. Toti incearca sa pastreze legatura cu tara si revin acasa odata pe an, in concedii, de obicei vara, in luna august.

Omul sfinteste locul
 

     Daca mergi in Italia, indiferent de zona sau de oras, cu siguranta vei auzi vorbindu-se romaneste. Unii italieni ii privesc pe romani cu respect apreciindu-le munca, buna crestere si loialitatea. Este acea categorie de romani care respecta vechea zicala ce-i reprezinta pe oriunde ar fi: ,,Omul sfinteste locul". Dar sint si romani care au facut de ris originea poporului din care provin. Sint indivizii care in loc sa munceasca recurg la furturi, hotii, violuri. Este categoria de persoane certate cu legea si cu bunul simt oriunde ar fi, in tara sau peste granitele ei. Pe acestia ii gasim in penitenciarele italienesti, in arestul carabinierilor, in maghernitele de la periferiile oraselor sau la cersit in preajma obiectivelor istorice si turistice. Am stat de vorba cu romanii stabiliti in Italia de peste un deceniu sau chiar mai mult. Majoritatea dintre ei refuza sa mai revina in tara. ,,Nu avem incredere pentru ca de 20 de ani niciun guvern nu ne-a sprijinit si nu ne-a oferit nimic, nicio facilitate care sa ne ajute sa avem in tara acele oportunitati care sa ne asigure un trai decent. In Italia daca muncesti traiesti linistit, fara stres. Circul politic din Romania pentru putere este grav si promotorii lui nu vad decit propriile lor interese nicidecum ale poporului roman" spun acei fagaraseni care si-au dobindit un statut legal in Italia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Limba romana in scolile italiene
 

     Cei mai fericiti si lipsiti de griji sint copiii romanilor stabiliti in Italia. Frecventeaza scolile italienesti, de la gradinita pina la cursurile universitare. Vorbesc limba italiana la fel ca si colegii lor italieni si se descurca foarte bine. Multi dintre ei au ajuns premianti in scoli din Roma, Milano sau alte orase din peninsula. Dascalii lor ii lauda, le apreciaza efortul si calitatile recompensindu-i cu medii mari, diplome, tabere, burse. ,,Eu invat la scoala G. Falcone din Ladispoli, linga Roma, si sint cea mai buna din clasa. Intru in clasa a V-a. Desi sint de mica in Italia, parintii mei stabilindu-se aici din 1992, invat si limba romana care este foarte frumoasa. Particip la cursurile de limba si cultura romaneasca pe care le facem dupa amiaza cu profesoara Angela Nicoara din Fagaras. Este o placere sa merg la aceste cursuri si i-am adus si pe colegii mei italieni sa invete limba mea natala. In vacante vin in tara sa vad ceea ce ne preda la curs profesoara noastra. Teoretic cunosc frumusetile tarii mele dar vreau sa le vad si pe viu atunci cind vin acasa, la bunici, in vacanta. Avem o tara foarte frumoasa si primitoare, avem o istorie veche si plina de evenimnete. Le-am studiat la curs si mi-au placut. Nu doar Italia este frumoasa si cu obiective vechi. Cel mai mult mi-a placut de Badea Cartan. Am facut si un eseu despre el pe care l-am predat la curs. A ajuns la minister in tara si a fost apreciat. In memoria lui, clasa mea impreuna cu profesoara Angela Nicoara mergem, in luna mai, in fiecare an, la columna lui Traian imbracati in costume nationale romanesti procurate din tara, cu ajutorul doamnei profesoare, ducem pamint romanesc adus din tara de doamna profesoara Angela Nicoara, iar la baza columnei cintam cintece romanesti. Presa italiana a fost incintata de actiunea noastra si ne-au scris articole in ziar si ne-au invitat la televiziune. Mi-a placut atunci cind Badea Cirtan, patriotul din Cartisoara, a stat la baza columnei, iar ziaristii italieni au spus: ,,Un dac a coborit de pe columna"a spus Roberta Danciu, eleva in clasa a V-a la scoala din Ladispoli, originara din Fagaras.

Serbari romanesti in primaria italiana
 

     Sint peste 140 de elevi care frecventeaza cursurile profesoarei Angela Nicoara. In rubrica ,,Pe urmele lui Badea Cartan" din ziarul romanesc editat de Angela Nicoara pentru elevii ei sint publicate in paralel obiective si evenimente istorice din Romania si Italia. La scolile din Italia sint organizate cursuri de limba si cultura romana sub egida Institutului Limbii Romane (ILR) ce apartine de Ministerul Educatiei Nationale din Romania. Aceste cursuri functioneaza de peste 4 ani. Angela Nicoara preda elevilor de la scoli din Roma, Ladispoli si Montorotondo. La scoala G. Falcone din Ladispoli, prima la care a infiintat o catedra de limba romana, a deschis si o biblioteca romaneasca pe care a denumit-o ,,Ion Codru Dragusanu" peregrinul transilvan al secolului XIX, originar din Dragus. Elevii pot studia operele multor scriitori romani, pot citi carte romaneasca, dar si operele marilor scriitori ai lumii. ,,La evenimentele de peste an, serbarea de sfirsit de an, deschiderea scolii, Craciunul, Pastile sau sarbatoarea orasului Ladispoli, grupele mele de elevi organizam serbari cu specific romanesc. Ne sint alaturi parintii elevilor, profesorii italieni din scoala, primarul, consilierii, conducerile institutiilor publice din oras. De fiecare data ni se pune la dispozitie sala de sedinte a Primariei. Toti sint incintati sa-i urmareasca pe copii, sa le asculte serbarea, sa le vizioneze expozitiile de lucrari, dar si sa guste din produsele cu specific romanesc pe care le facem. Participa la actiunile noastre si elevii italieni cu parintii lor. Copiii se imbraca in costume nationale si sint foarte frumosi, veseli mai les ca sint in centrul atentiei" a spus profesoara Angela Nicoara.

Columna lui Traian
 

     Daca ajungi in Roma trebuie sa-ti rezervi timp pentru a vizita principalele obiective istorice si de cultura ale Romei. Indiferent cit timp ai avea la dispozitie, acesta este insuficient pentru a afla si vizita toate obiectivele de mare importanta si care atrag an de an milioane de turisti. Monitorul de Fagaras prezinta citeva dintre aceste monumente istorice si turistice pe care reporterul ziarului le-a vizitat la Roma cind a stat de vorba cu fagarasenii stabiliti in capitala Italiei. si daca elevii profesoarei Angela Nicoara iubesc traseul urmat de Badea Cartan, vom face o incursiune printre obiectivele urmate pe jos de taranul autodidact din Cartisoara care a uimit lumea. Vom incepe cu Columna lui Traian. A fost ridicata intre anii 106-113 d.C. pentru a onora victoriile imparatului Traian in Dacia. O spirala de reliefuri este gravata de jur imprejurul coloanei. Banda de reliefuri are o lungime de peste 180 de metri iar latimea sa variaza de la 60 de cm jos pina la 120 de cm in varf. Pe columna exista peste 2000 de personaje gravate in scene ce descriu povestea celor doua razboaie romane din Dacia dintre 101-102 si 105-106. Scenele incep cu soldati romani care se pregatesc pentru razboi si se termina cu Dacii alungati de pe tarimul lor de bastina. Columna lui Traian este formata din 29 de piese de marmura alba, cea mai mare dintre ele cintarind aproape 77 de tone. Basoreliefurile nu au fost mereu albe; initial acestea au fost poleite si ca multe alte monumente romane, divers colorate. Initial , o statuie a unui vultur se gasea in virful coloanei, dar dupa moartea lui Traian, aceasta a fost inlocuita cu o statuie inalta de peste 6 metri a imparatului. Cenusa lui Traian si mai tirziu a sotiei acestuia Plotina, au fost depuse la baza coloanei. In 1587 statuia a fost din nou inlocuita, de data aceasta cu una a Sfintului Petru.

Povestea lui Badea Cartan
 

     Badea Cartan pe numele sau real Gheorghe Cartan din Cartisoara a pornit pe jos din satul sau natal pentru a afla originile poporului sau. si-a pregatit straita si a plecat din Cartisoara la 3 ianuarie 1896 , a trecut prin Timisoara, Budapesta, Tirol (Austria), Alpii Sloveni, Apenini, Genova, Pisa, Livorna si dupa 45 de zile de drumetie a ajuns la marginea orasului etern pe care l-a salutat cu: „Bine te-am gasit, maica Roma”. A patruns in Roma prin Via Compana a trecut pe langa Terme, ruinele Coliseului, bazilica Maxentiu si Palatinul, Forul Roman si…deodata - Columna.„- No ca asta este! ”. Aici, obosit si cu ochi inlacrimati, ciobanul din Cartisoara s-a invartit in jurul stalpului urias pana cand a citit toata istoria de pe el. si-abia apoi si-a adus aminte ca avea o misie, ca nu venise cu mana goala la Maica Roma. Din desaga lui din lana varstata, mirosind a mamaliga si cas, a scos un saculet cu pamant luat din gradina casei din Cartisoara si l-a varsat la piciorul Columnei. Apoi, dintr-o naframa legata cu nod a scos si un pumn de boabe de grau, pe care le-a semanat in tarana. si fiindca venise noaptea si datoria era implinita, s-a intins pe cojocul lui ciobanesc, visand, pe aripi de somn, ca intrase si el in multimea de pe Columna, printre dealurile sapate in piatra, pe sub padurile dese, pasind pe un drum care nu mai urca spre varful coloanei, ci spre muntii lui de acasa. Sus, pe cer, Closca cu pui si Ursa Mare dovedeau ca ajunsese in Cartisoara, pe malul Balei, impreuna cu tot neamul sau. Cand s-a trezit a doua zi, dimineata, in jurul lui erau stransi o multime de gura-casca: politisti, pompieri, maturatori, precupete… Presa din Roma a scris in ziua urmatoare:„Un dac a coborat de pe Columna: cu plete, cu camasa si cusma, cu itari si cu opinci”. I s-a publicat fotografia, i s-au luat interviuri. Badea Cartan a facut senzatie la Roma, a fost invitat la mediile politice, culturale, jurnalistice din Italia, fiind primit cu simpatie si prietenie, iar Duiliu Zamfirescu, secretarul reprezentantei noastre la Roma i-a facut cunoscut orasul si l-a introdus la mari personalitati ale vremii.
S-a mai abatut apoi inca de doua ori la Roma, tot pe jos, ultima oara facandu-si intrarea triumfala in mijlocul Congresului orientalistilor, care intrunea 700 de invatati din 40 de tari. I-a fost incredintata misiunea de a depune o coroana de bronz la Columna lui Traian, din partea Congresului, moment consemnat de toate ziarele Europei. Cu vorba scurta, rupta din cremenea Fagarasilor, Gheorghe Cartan a spus atunci doar atat: „Roma e mama noastra!”. Dupa prima calatorie la Roma, Badea Cartan a fost imediat primit in lumea intelectuala a Capitalei. In cinstea lui s-au organizat banchete, drumurile lui au devenit legende si se vorbea despre el ca despre cel mai exotic personaj al vremii. Dar povestea lui Badea Cartan a continuat prin actiunile sale legate de Romania intreaga. Haiducul cu carti in desaga spunea: „Aici, pe varfurile muntilor, nu trebuie sa fie granita caci si dincolo de ei au locuit mosii si stramosii nostri, dacii si romanii. Cine a mai vazut granita prin mijlocul tarii?”

Coloseumul din Roma
 

     Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Coloseumul era cea mai mare cladire a epocii. Astazi se mai vad doar ruinele sale care au devenit un obiectiv turistic foarte frumos si impozant.
     Imparatul Vespasian, primul din dinastia Flaviana, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d. Ch si a fost terminata in anul 80 d.Ch, la un an dupa moartea lui Vespasian. Imensul amfiteatru a fost construit pe suprafata unui lac artificial, ce facea parte dintr-un parc urias construit din porunca lui Nero, in centrul Romei care includea si Casa de Aur (Domus Aurea) precum si statuia lui Colossus, o imensa statuie a lui Nero care da si numele actual al cladirii. Coloseumul masoara 188m lungime, 156 latime si 48 m inaltime. Putea adaposti in jur de 55.000 de spectatori care patrundeau in incinta prin 80 de porti. Cladirea are patru etaje, ultimul dintre acestea continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei. Sub nivelul solului se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei. Era acoperit cu o aparatoare de soare numita “velarium” care era instalata de 1000 de oameni. Imparatii foloseau Coloseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite, un simbol al prestigiului si puterii si constituiau o modalitate pentru imparat de a-si mari popularitatea. Gladiatorii erau in general sclavi, prizonieri de razboi sau criminali condamnati. La inaugurarea Coloseumului au fost organizate jocuri timp de o suta de zile de catre Titus, succesorul lui Vespasian, cind au fost omorite peste 9000 de animale salbatice. Partea de sud a Coloseumului a fost darimata de un cutremur in anul 847.

Basilica Sfantul Petru
 

     Basilica Sf. Petru este centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei, a ordonat construirea Basilicii Sf. Petru pe dealul Vaticanului. Locatia a fost aleasa simbolic, pe locul in care Sfantul Petru, unul dintre apostoli, a fost ingropat in anul 64 d. Ch. Un mic altar exista deja in locul respectiv, dar acesta a fost inlocuit cu biserica ale carei lucrari au fost finalizate in anul 349 d.Ch.
     La jumatatea secolului al XV-lea basilica se afla in ruina si Papa Nicolae al V-lea a ordonat restaurarea si largirea bisericii conform unui plan al lui Bernardo Rossellino. Dupa moartea acestui papa, lucrarile au fost oprite. In 1506, Papa Iulian al II-lea a pus piatra de temelie a unei noi basilici ce urma sa fie cea mai mare din lume. Papa Iulian al II-lea l-a numit pe Donato Bramante drept arhitect sef al noii Basilici. In 1547 Michelangelo i-a luat locul lui Bramante. Acesta a proiectat domul impunator si a modificat citeva dintre planurile initiale. Michelangelo a murit in 1624, cu doi ani inainte de terminarea domului. In 1626, basilica a fost inaugurata si de atunci biserica a fost centrul crestinismului, atragind pelerini din toate colturile lumii.
     Cladirea are un naos lung de 218 metri. Domul Basilicii Sf. Petru, proiectat de Michelangelo este cel mai mare dom din lume, avind 42 de metri in diametru si o inaltime de 138 de metri. Interiorul, care are nu mai putin de 45 de altare, este decorat de lucrarile multor artisti faimosi: “Pieta” de Michelangelo, altarul papal de Bernini, Tronul Sfantului Petru tot de Bernini si Monumentul Stuarzilor de catre Canova. Celebra piata Sf. Petru a fost proiectata de Bernini si in centru are un obelisc si doua fantani identice. La intrarea in Basilica Sf Petru stau de straja citiva membri ai celebrei Garzi Elvetiene Pontificale care a fost fondata in 1506 cind Papa Iulian al II-lea a invitat niste soldati elvetieni sa se alature unei mici armate a Vaticanului.
Basilica Sf Petru este localizata in Vatican, peste riul Tibru, la vest de centrul orasului Roma.

Fontana di Trevi
 

     Fontana di Trevi este cea mai cunoscuta si frumoasa fantina din Roma. Acest monument impresionant domina piata Trevi situata in cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se afla in capatul unui apeduct construit in anul 19 i. Ch. ce se numeste Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20km departare de Roma) si aprovizioneaza fintinile din centrul istoric al Romei cu apa. In 1732, din ordinul Papei Clement al XII-lea, a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fintina mare in Piata Trevi. Mai existase un plan de constructie al unei astfel de fintini dupa un proiect de Bernini care fusese aminat in urma cu un secol dupa moartea Papei Urban al VIII-lea. Salvi si-a construit capodopera pe baza vechiului proiect al lui Bernini. Constructia monumentalei fintini baroce a fost finalizata abia in anul 1762. Figura centrala a fintinii Trevi este Neptun, zeul marii, care se afla intr-un car de lupta ce are forma unei scoici, tras de doi caluti de mare. Unul dintre cai este naravas, iar celalalt este calm si supus. La stinga lui Neptun se gaseste o statuie ce reprezinta abundenta, iar cea din dreapta reprezinta sanatatea perfecta. Deasupra sculpturilor se gasesc basoreliefuri, unul din ele infatisind-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul. Apa de pe fundul fintinii reprezinta marea. Legenda spune ca daca se arunca o moneda in apa, persoana se va intoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fintina.

Forumul Roman (Foro Romano)
 

     Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Pina in anul 509 i. Ch. cind Roma a devenit republica, orasul a fost condus de o dinastie etrusca. Aceasta a construit un sistem de canalizare numit “Cloaca Maxima” pentru a aduce apa de la tinuturile mlastinoase din valea situata intre dealurile Palatin, Capitol si Esquiline spre riul Tibru. Dupa constructia acestui apeduct, zona a devenit centrul cel mai activ din Roma si locul primului Forum. Aici aveau loc procesiuni triumfale, alegeri si tot aici se reunea si Senatul. Astazi apare ca o colectie dezordonata de ruine si pietre, dar daca iti pui imaginatia la lucru poti contempla fostul for roman cu temple, biserici si arcuri de triumf, trei la numar pe care imparatii le foloseau pentru a celebra victoriile militare. Primul arc de triumf a fost construit de Augustus in anul 29 i.Ch. Arcul de triumf al lui Titus, construit in anul 81 d.Ch. comemoreaza victoria in “Razboiul din Iudeea” cind Imperiul Roman a cucerit Ierusalimul. Acest monument este asezat la Via Sacra pe partea de est a forumului. In celalalt capat al forumului, in apropierea Capitoliului, se afla arcul de triumf al lui Septimius Severus. Curia era locul in care se reunea Senatul. Cladirea din caramida putea gazdui pina la 200 de senatori. Curia a fost construita de al treilea rege al Romei (intr-o alta locatie). A ars de patru ori, prima data in anul 80 i. Ch. dar a fost reconstruita de fiecare data. Rostra era platforma de pe care se tineau discursurile si a fost construita initial in secolul IV i.Ch

Piazza di Spagna si Treptele Spaniole
 

     Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma. Celebrele trepte spaniole, cu un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turist. Biserica franceza (Trinita dei Monti) se afla in virful unui deal unde se poate ajunge urcind pe o scara foarte lunga, cunoscuta sub numele de Scalinata della Trinita dei Monti sau Treptele Spaniole. Ideea de a lega biserica de piata a aparut in secolul al XVII-lea, cind francezii au proiectat si o statuie a Regelui Ludovic al XIV-lea la capatul scarilor. Opozitia papala a facut ca planurile sa fie aminate pina in 1723, cind treptele monumentale au fost construite fara statuia regelui. Papa l-a angajat pe arhitectul italian Francesco de Sanctis care a prezentat un proiect ce i-a multumit atit papalitatea cit si pe francezi. Scara foarte eleganta este formata din 137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite. Scara este deosebit de frumoasa in luna mai cind este decorata cu azalee. La baza Treptelor Spaniole se gaseste Piazza di Spagna. Piata lunga si triunghiulara este numita dupa ambasada Spaniei pe langa Papa de la Roma. In secolul al XVII-lea, zona din jurul ambasadei era chiar considerata teritoriu spaniol. La baza treptelor se gaseste Fontana della Barcaccia, o fintina sobra comandata de Papa Urban al VIII-lea si proiectata de Gian Lorenzo Bernini. Design-ul, o mica barca, a fost inspirat de iesirea din matca a riului Tibru din anul 1598, cind o mica barca a ramas aici dupa ce apele s-au retras.
     In 1495, Regele Frantei, Ludovic al XII-lea, a poruncit ridicarea unei noi biserici care sa inlocuiasca vechea capela. Biserica gotica are in interior mai multe picturi printre ele fiind si doua ale lui Daniele da Volterra, un elev al lui Michelangelo. In partea sud-estica a pietei se gaseste Colonna dell'Immacolata. Aceasta a fost ridicata in anul 1857 pentru a celebra dogma conceperii imaculate. Columna a fost gasita in anul 1777 sub o manastire. Astazi in varful columnei se gaseste si o statuie a Fecioarei Maria.

Pantheonul din Roma
 

     Construit acum mai bine de 1800 de ani, cladirea Pantheonului arata maretia Imperiului Roman. Domul cladirii are o inaltime de peste 43 de metri In virful domului exista o deschizatura mare, numita oculus, care era singura sursa de lumina a cladirii. Partea din fata are trei rinduri a cite 8 coloane, fiecare cu un diametru de 1,5 metri. Usa masiva din bronz asigura accesul in cladirea cilinidrica, iar diametrul sau este egal cu inaltimea interiorului 43,3 metri. Initial a fost un templu pentru zeii pagini ca in 609 sa fie transformat intr-o biserica. Pantheonul contine mormintele lui Raphael si ale mai multor regi italieni. Design-ul din interior contrasteaza cu structura cladirii dar podeaua de marmura inca pastreaza liniile originale din vremea romanilor. Imensele coloane ce citaresc 60 de tone au fost facute in Egipt si au fost transportate pina la Roma cu vapoare. Coloanele suporta un fronton care atribuie Patheonul lui Marcus Agrippa desi acesta a fost ctitorit de Hadrian.

Via Appia Antica
 

     Via Appia Antica a fost unul dintre cele mai cunoscute drumuri din intreaga lume dintre cele care legau Roma de colturile indepartate ale imperiului. Via Apia, construit in anul 312 i.C., este ctitoria lui Appius Claudius Caecus, cenzor al Romei, cunoscut pentru lucrari publice curajoase, menite sa usureze viata cetatenilor Romei. Proiectul cel mai cunoscut al lui Appius Claudius a fost de departe acest drum, care avea sa lege Roma de portul Brindisi. Drumul trebuia sa treaca direct peste dealurile Apiene si peste mlastinile Pontine. Drumul a fost la inceput o suprafata dreapta peste care s-a turnat mortar si pietre. Peste s-a pus pietris si deasupra pavaj format din pietre mai mari imbinate spre a crea o suprafata plata. Avea 560 de km.

Vaticanul, cea mai mica tara din lume
 

     Cea mai mica tara din lume, Orasul Vatican ocupa o suprafata de 0.44 km patrati si serveste drept centru spiritual pentru milioane de credinciosi romano-catolici din intreaga lume. Este resedinta pentru aproximativ 800 de locuitori, preoti, calugari, gardieni, demnitari de rang inalt si Papa. Insa nu a fost mereu atit de mic. La mijlocul secolului al XIX-lea, Statul Papal avea o suprafata de peste 44000 de km patrati. In 1929, Tratatul de la Lateran a oferit Vaticanului autonomie si a delimitat in mod oficial aceasta zona care atrage astazi milioane de turisti anual. Orasul Stat al Vaticanului este aparat de propria sa armata, Garda Elvetiana. Piata San Pietro a fost proiectata de Bernini in timpul pontificatelor lui Alexandru VII si Clement IX. Este inconjurata de doua rinduri de coloane cu 284 de coloane aranjate in patru rinduri in virful carora exista 140 de sfinti. In centrul pietei, se gaseste un obelisc egiptean cu o inaltime de peste 25 de metri, adus in Roma de Caligula de la Heliopolis, in Delta Nilului. De-o parte si de alta a obeliscului exista doua fintini. Basilica San Pietro, bijuteria coroanei Orasului Vatican, este cea mai importanta biserica din lume. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusa acum mai bine de 500 de ani, in 1506. Apartamentele papale se gasesc si ele tot aici, ca si Muzeele Vaticanului, ce gazduiesc cele mai mari si valoroase colectii de arta din lume. Muzeele Vaticanului au fost fondate sub patronajul a doi papi din secolul al XVIII-lea – Clement al XIV-lea si Pius al VI-lea. Cu trecerea anilor, mai multi papi au adaugat lucrari colectiei deja impresionante a Vaticanului. Astazi exista 13 muzee si colectii si inca 14 Palate ale Vaticanului: Muzeul Gregorian Egiptean , Muzeul Gregorian Etrusc, Pinacoteca Vaticanului in care sint expuse lucrari ale lui DaVinci, Bernini sau Raphael, Muzeul Misionar Etnologic, Muzeul Antichitatilor Clasice (grecesti si romane); Muzeul Pio Cristian; Tapiteriile; Ceramicile; Mozaicurile in miniatura; Muzeul Sacru; Muzeul Gregorian Profan si Muzeul de Istorie al Vaticanului.
Cea mai reprezentativa atractie este Capela Sixtina care este vizitata de milioane de turisti.

Piazza Navona din Roma
 

     Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si poate cea mai frumoasa dintre numeroasele piete din Roma. Piazza Navona are nu mai putin de trei fintini absolut superbe si biserica Sant’Agnese in Agone in stil baroc. Piata a fost construita pe fostul stadion al lui Domitian, construit de acest imparat in anul 86 d.C. Stadionul care avea o arena mai mare decit cea de la Coloseum era folosit pentru festivitati si intreceri sportive. In secolul al 15-lea stadionul a fost pavat pentru a da nastere pietei Navona, dar parti ale stadionului lui Domitian se pot inca vedea in zona pietei. Fintina celor patru riuri din Piazza Navona a fost construita intre 1647 si 1651 la cererea papei Inocentiu al X-lea, iar proiectul i-a fost initial incredintat lui Borromini, dar in cele din urma s-a decis sa-i fie acordat rivalului sau, Bernini. Fintina are patru figuri, fiecare reprezentand un fluviu de pe cite un continent – Nilul, Gangele, Dunarea si Rio della Plata. Aceste statui se afla la baza unei pietre care sustine un obelisc, aflat initial la Circus Massenzio, in apropiere de Via Appia Antica.

San Giovanni in Laterano
 

     Catedrala unde Papa oficiaza slujbele in calitatea sa de Episcop al Romei, Basilica San Giovanni in Laterano este cea mai veche dintre cele patru biserici importante din oras. Constantin I a obtinut terenul in secolul al 4-lea atunci cind s-a casatorit cu o membra a acestei familii extrem de bogate de patricieni. Mai tarziu, Constantin a donat acest teren in vederea construirii unei biserici. Biserica ce poate fi vazuta astazi dateaza din 1646, cind Papa Inocentiu al X-lea l-a angajat pe arhitectul Francesco Borromini pentru a restaura basilica ce era pe punctul de a se prabusi. Palatul Lateran, aflat in apropiere, a fost resedinta oficiala a Papei pina cind a fost mutata la Avignon in 1309. Cind papalitatea s-a mutat inapoi la Roma, s-a stabilit in Vatican in loc de Palatul Lateran. Cu toate acestea, Basilica San Giovanni in Laterano a ramas principala catedrala a Romei.

Castelul Sant'Angelo
 

     Castelul Sant’Angelo, o cladire impunatoare de pe malul drept al Tibrului are o istorie tulburata chiar si dupa standardele Romei. A servit drept resedinta papala si mai apoi drept inchisoare militara. Castelul Sant’Angelo a fost initial construit de Imparatul Hadrian ca mausoleu in anul 123 d.Ch. si a fost terminata in anul 139 A.D., in timpul domniei sucesorului lui Hadrian, Antoninus Pius. Mausoleul a fost legat de orasul de pe partea cealalta a riului printr-un pod nou construit, Pons Aelius. Podul este astazi cunoscut sub numele de Pont Sant’Angelo iar statuile de pe acest pod au fost adaugate mult mai tarziu in timpul Renasterii. Mausoleul lui Hadrian a gazduit ramasitele pamintesti ale imparatului si ale succesorilor sai pina la Caracalla. In 1277 a fost achizitionat de papalitate care a folosit cladirea drept refugiu in caz de pericol. Un coridor secret, cunoscut sub numele de Passetto di Borgo, face legatura intre Castel Sant’Angelo si Vatican.

Arcul lui Constantin
 

     Chiar linga Coloseum se gaseste Arcul lui Constantin, cel mai nou dintre cele trei arcuri imperiale din Roma care au mai supravietuit trecerii timpului - celelalte doua sint Arcul lui Titus si Arcul lui Septimius Severus. Arcul lui Constantin, inalt de 21 de metri este foarte bogat decorat si s-a pastrat intr-o conditie excelenta. Victoria armatei lui Constantin de la Podul Milvian din anul 312 d.C., asupra armatei mult superioare numeric a lui Maxentius, a adus pacea in Imperiul Roman. Pentru a comemora aceasta victorie, Senatul Romei i-a dedicat lui Constantin acest arc triumfal ce a fost finalizat in anul 314 d.C.

Parcul Villa Borghese din Roma
 

     Villa Borghese este cel mai mare parc public din Roma si are in cadrul sau un lac, temple, fintini, statui si mai multe muzee. In anul 1605, cardinalul Scipione Borghese, un nepot al lui Paul al V-lea, a transformat podgoria in parc. Domenico Savino da Montepulciano este cel care a proiectat un parc simetric, cu forme geometrice, primul astfel de parc din Roma. O vila a fost construita de arhitectul Flaminio Ponzio dupa o schita intocmita chiar de cardinalul Scipione Borghese. Parcul cu o suprafata de 80 de hectare are acum alei largi, mai multe temple, fintini superbe si multe statui. Cea mai impozanta cladire este scoala Britanica, construita dupa un proiect al lui Edwin Lutyens. Cel mai cunoscut dintre muzee este Muzeul si Galeria Borghese, gazduit chiar de Villa Borgheze, cladirea dupa care a fost botezat si parcul. Acest muzeu are o colectie impresionanta de sculpturi cu opere ale lui Canova si Bernini, inclusiv opera de capatii a ultimului dintre acestia - Rapirea lui Proserpina de catre Pluto. Galleria Borghese gazduieste si o colectie de picturi ale unor maestri ca Titian, Rubens si Raphael. (Florin Baki)

 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 181 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4660773

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare