Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje O privatizare netelevizată
O privatizare netelevizată Email
Luni, 08 Octombrie 2012 17:40

 

 

Nitramonia, miză pentru terorişti şi infractori

     Scandalurile legate de privatizare sînt o obişnuinţă în România, dar vînzarea de către stat a pachetului majoritar de acţiuni la fabricile Nitramonia Făgăraş ca de altfel şi la Colorom Codlea au creat aprige discuţii între mediile politice şi cele de afaceri. Au curs acuzaţiile pe bandă rulantă la adresa ,,investitorilor strategi", ale parlamentarilor, ale oamenilor de afaceri, dar şi la adresa unor generali. Privatizarea celor două societăţi, dar în mod special a Nitramoniei, a fost aşteptată cu mult interes astfel că acapararea acestora a fost pregătită din timp de cei direct interesaţi.

 

S-au creat adevărate laboratoare secrete care să pregătească în amănunt terenul pentru ca Nitramonia, combinatul chimic strategic al industriei româneşti, să ajungă în ograda celor amintiţi mai sus. La aproape un deceniu de la eşecul privatizării Nitramoniei au fost date publicităţii dedesupturile afacerii. Făgărăşenilor le-a fost prezentat de către statul român prin APAPS (ulterior AVAS) şi ministrul Ovidiu Muşetescu drept investitor strateg turcul Fatih Mehmet Kesser şi compania americană Fletcher Group. Acesta s-a prezentat pe platforma chimică de la Făgăraş cu echipa lui de lucru în octombrie 2002 pentru a evalua, la faţa locului, combinatul. Contractul de privatizare a fost semnat însă la 29 martie 2003 pentru doar 810.000 dolari. În spatele respectivului contract se afla însă o adevărată mafie care avea tentacule în reţele teroriste internaţionale, în crimă organizată şi în afaceri cu fier vechi. Demascarea companiei Flecher Group a dus la alungarea turcului Kesser de pe platformă, ca locului lui să fie preluat de un alt ,,investitor strateg", Mihai Tânjală, numit în acelaşi timp de APAPS administrator special. O anchetă dată publicităţii de OCCRP scoate la iveală, în 2010, iţele încurcate ale privatizării Nitramonia şi caracatiţa ,,investitorilor strategi".

Nitramonia, Kesser şi offshore
 

     Washington DC. 400th Seven, NW suite 101 20004. Sediul virtual din capitala americană a fost cartierul general pentru mai multe afaceri de corupţie iniţiate în România. La începutul anilor 2000, două IBC americane, înregistrate la această adresă (Interholding Continental LLC şi Fletcher Group LLC), au interferat la Bucureşti cu consultanţii offshore Raymond Terry Gibson şi Kiss Laszlo Gyorgy.
     Una dintre ele, Fletcher Group, a fost implicată în privatizarea a două unităţi strategice ale industriei româneşti: Colorom Codlea (producţie chimică) şi, mai ales, Nitramonia Făgăraş - unul dintre cei mai mari producători de explozibili din regiune. Nitramonia conta, la acel moment, ca una dintre unităţile cheie ale industriei româneşti. Potenţialul ei a atras atenţia pînă şi familiei dictatorului irakian Saddam Hussein care a încercat, fără succes, în anul 2000, să o cumpere de la statul român. IBC-ul american, Fletcher Group LLC, funcţiona ca paravan pentru Mehmet Fatih Kesser - un controversat afacerist turc, suspectat de legături cu organizaţia teroristă kurdă PKK şi urmărit internaţional pentru infracţiuni de crimă organizată. La nici trei luni de la preluarea Nitramonia Făgăraş, în 2003, Poliţia Română anunţa oficial că producatorul de explozibili a fost privatizat fraudulos, pe baza unor documente false. Doi funcţionari bancari sînt anchetaţi că au fost complici la fraudă, acordînd garanţii bancare false pentru ca firma offshore americană să poată participa la negocierile cu statul roman. Fletcher Group LLC, din Washington era reprezentată oficial, în acel moment, de britanicul Raymond Terry Gibson, partener cu Kiss Laszlo Gyorgy în alte conexiuni offshore derivate de la aceeaşi adresă din Washington. Gibson îl acoperea pe infractorul Mehmet Fatih Kesser, condamnat în Turcia şi România, prin metoda acţionarului nominal: Nottingham Holding Ltd, firma ,,proxie" din Marea Britanie manevrată de Raymond Terry Gibson controla, la vedere, IBC-ul Fletcher Group LLC din Washington.

 

   Asocierea Kiss-Gibson
 

     Raymond Gibson, cel care acoperea interesele lui Mehmet Fatih Kesser la Nitramonia, avea timp, între drumurile la Ministerul Privatizării, să administreze mai multe afaceri la Bucureşti anonimizate prin IBC-urile din Washington. Gibson figura tot ca reprezentant al acestor firme offshore.
Una dintre ele, Interholding Continental LLC ajunge, în martie 2002, să fie numita cenzor la o firma românească de-a consultantului offshore Kiss Laszlo Gyorgy (Windsor Club SRL). Numirea drept cenzor a companiei Interholding are loc concomitent cu cedarea de către Kiss a jumatate din afacere către un alt IBC din Delaware (Horus 33 World Wide Financial Services LLC). Iniiţial, cel care figura în Româia drept reprezentant legal al IBC-ului din Delaware este acelaşi Raymond Terry Gibson. Acesta însă îl mandatează pe Kiss Laszlo Gyorgy să reprezinte offshore-ul respectiv într-o altă afacere în care aveau să fie implicaţi doi parlamentari romani.

Legături politice
 

     Firma ORG Control SRL funcţiona în Bucureşti din anul 2000, fiind înfiinţată de Cristina Luca, partenera lui Kiss Laszlo Gyorgy. În 2002, afacerea ORG Control intra pe alt făgaş: este preluată oficial de deputatul Metin Cerchez care cedează, la scurt timp, jumatate din ea către IBC-ul Horus 33 World Wide din Delaware. OCCRP a descoperit că, de fapt, compania offshore acoperea implicarea în afacere a unui alt parlamentar roman: Varujan Pambuccian. Fostul deputat, Metin Cerchez, îşi aminteşte acum, după opt ani, prima şi singura întîlnire cu avocatul offshore Kiss Laszlo Gyorgy: ,,M-a dus la el cu un coleg parlamentar, Varujan Pambuccian. Vroiam să facem împreună o firmă de transport de călători, dar Pambuccian nu a dorit să intre oficial în afacere şi a apelat la Kiss", a declarat Cerchez pentru OCCRP. Cei doi parlamentari merg împreună in biroul lui Kiss din Piaţa Victoriei, iar acesta le pune pe masă actele: Metin Cerchez preia jumătate din afacerea ORG Control. La rîndul lui, Pambuccian ia cealaltă jumătate, dar prin intermediul IBC-ului Horus 33 din Delaware, pe care o alege să-i reprezinte interesele pentru părţile sale, ca să-şi păstreze anonimatul. In locul lui Pambuccian, ca reprezentant oficial al intereselor acestuia în firmă, este numit britanicul Raymond Terry Gibson. Kiss Laslo Gyorgy îndeplineşte toate formalităţile.
     Confruntat de OCCRP cu declaraţiile lui Metin Cerchez, deputatul Varujan Pambuccian nuanţează: ,,Da, am fost la domnul Kiss Laszlo Gyorgy, la sediu, pentru că Metin insista pe afacerea asta. Eu am vrut doar să-l duc cu vorba, nu vroiam neapărat să intru cu adevărat în firma de transport. Da, îl cunoşteam pe Kiss din perioada în care am încercat să iniţiez o lege de facilităţi fiscale în România, aşa cum sînt în paradisurile fiscale în care Kiss este specialist. L-am invitat atunci la Camera Deputaţior, ca să ne cunoaştem, să ne consultăm", susţine Varujan Pambuccian.

Kiss & Pambuccian, fraţi masoni
 

     Documentele intrate în posesia OCCRP arată însă că Varujan Pambuccian şi Kiss Laszlo Gyorgy sînt ,,fraţi" în cea mai influentă lojă masonică din Bucuresti: ,,Sphinx". In acelaşi templu masonic, Kiss şi Pambuccian sînt colegi cu mai mulţi parlamentari români, cu foşti ofiţeri de informaţii, cu oameni de afaceri dar şi cu Eugen Ovidiu Chirovici - şeful masoneriei româneşti şi consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României. Fără să dea detalii suplimentare, Pambuccian minimalizează coincidenţa: ,,N-am mai fost de ceva vreme la templu. E adevarat, fac parte din loja <Sphinx>, dar nu m-am mai ocupat. Consider că e o pierdere de timp." În prezent, Pambuccian este liderul Grupului Minorităţilor din Camera Deputatilor, jucînd astfel un rol cheie în menţinerea echilibrului parlamentar foarte fragil dintre Opoziţia şi Puterea din România. Ideea firmei de transport le-a venit celor doi parlamentari în 2002, cînd erau membri în comisia de industrie din Parlamentul României, susţine acum Metin Cerchez. ,,Nu era cine ştie ce afacere. Vroiam să luăm două microbuze Isuzu, care să transporte călători din Constanţa la Bucureşti", explica Cerchez. In ciuda parafării actelor, afacerea cade tot din cauza unui coleg din Parlament, Aura Vasile (în prezent, senator social-democrat - n.n.),care avea o afacere similară.

Horus x 3
 

     Firma offshore din Delaware, Horus 33 World Wide Financial, avea să fie reprezentată mai tîrziu de Kiss Laszlo Gyorgy, într-o altă afacere din regiunea Moldova. Baza de date guvernamentală a statului Delaware, arată că, în ultimii zece ani, în jurisdicţia offshore americană au fost înmatriculate trei companii cu numele Horus 33 World Wide Financial Sevices. Două dintre ele au adresa din Newark a agentului registrar Delaware Intercorp Inc., care lucrează cu Kiss în paradisul fiscal american. Cea de-a treia, înfiinţată în 2000 şi suspendată în prezent, nu mai beneficiază de asistenţa niciunui agent local. Aceasta din urmă este compania anonimă în spatele căreia se ascundea Varujan Pambuccian, sub bagheta offshore a lui Kiss Laslo Gyorgy.

Omul lui Kiss din Channel Island
 

     Misteriosul Raymond Terry Gibson, partenerul lui Kiss Laszlo Gyorgy, este un consultant offshore din Channel Islands - arhipelagul aflat sub tutela britanică de lîngă coastele Normandiei. Gibson locuieşte în Jersey şi figurează ca ,,proxie" în sute de firme înmatriculate în paradisul offshore din Canalul Mânecii.
      Dar nu numai vestul Europei este raza de acţiune a lui Gibson. In estul continentului, pe teritoriul român, britanicul a fost semnalat în timp ce acoperea interesle de afaceri ale altui parlamentar român: senatorul Dorel Onaca, unul dintre apropiaţii preşedintelui României. Onaca a fost acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală într-un raport din 2006 emis de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Atunci, Onaca a efectuat un numar de 10 retrageri de numerar în valoare de 2,7 miliarde ROL de la Banca Transilvania, unde are deschis contul firma Onacva SRL. Tranzacţiile sesizate de ONPCSB au fost efectuate de Dorel Onaca prin intermediul companiei offshore Walbrook International, al cărei preşedinte era britanicul Raymond Terry Gibson şi la care Onaca are calitatea de reprezentant pentru România. Însă, de departe, cel mai răsunător scandal în care a fost implicat partenerul lui Kiss din Canalul Manecii este privatizarea Nitramonia Făgăraş.

Trezorierul PKK, demascat în familie
 

     Culmea, în 2003, Nitramonia Gate a fost declanşat chiar de deputatul Metin Cerchez, omul care se întîlnise în ,,afacerea Horus" cu experţii offshore Raymond Terry Gibson şi Kiss Laslo Gyorgy. ,,Pe mine m-a interesat exclusiv implicarea lui Keser Fatih îin afacerea Nitramonia, atunci nu ştiam de Gibson.", susţine Metin Cerchez. În calitate de deputat, membru al comisiei de apărare şi siguranţă naţională, Cerchez a început să bombardeze cu interpelari şi întrebări toate instuţiile statului, arătînd că beneficiarul real al privatizării Nitramonia Făgăraş era Mehmet Fathi Keser pe care îl suspecta de legături cu organizaţia teroristă PKK şi de acţiuni de crimă organizată pentru care era urmărit în Turcia. Timp de aproape doi ani, deputatul a insistat, la tribuna Parlamentului, comunicînd şi solicitînd date despre biografia controversată a lui Keser şi privatizarea intreprinderii de explozibili de la Ministerul Justiţiei, Poliţia Română, Ministerul de Interne, Parchetul Naţional Anticorupţie, Guvernul, Autoritatea pentru Privatizare şi alte instituţii.
     In informările oficiale parlamentare, Metin Cerchez afirma că Mehmet Fatih Kesser - omul din spatele companiilor IBC din Washington, este secretar general şi trezorier al PKK, semnalează apariţia unor baze de antrenament ale PKK în judeţul Constanţa, implicarea grupării Keser în asasinate, contrabandă cu carburanţi şi trafic de droguri, plus coruperea unor ofiţeri SRI şi poliţişti de la Crimă Organizată de către Keser. În final, Poliţia şi Ministerul de Interne îi dau dreptate deputatului Cerchez: ancheta lor arată că privatizarea Nitramonia a fost una frauduloasă şi că Mehmet Fatih Kesser e cercetat şi judecat în mai multe dosare penale pentru fraude, spălare de bani, evaziune fiscală, înşelăciune şi crimă organizată.
     În 2004, Keser şi alţi 11 inculpaţi sînt trimişi în judecată pentru dosarele Colorom şi Nitramonia, după ce un alt dosar ajunsese în instanţă privind operaţiunile de spălare de bani. Statul roman anulează contractul de privatizare a Nitramonia în 2005, iar Colorom Codlea este lichidată.

De ce a avut nevoie secretarul PKK de consultanţi offshore
 

     Flechter Group LLC din Washington, a primit avizul de funcţionare în 2001, iar director şi reprezentant legal a fost desemnat încă de la inceput Raymond Terry Gibson. Acordul de funcţionare al companiei americane prevedea că Gibson putea delega puterile conferite către alţi reprezentanţi aleşi de el. Printr-o procură datată în iunie 2002, britanicul delega atribuţiile de ,,mandatari reali şi legali" ai Fletcher Group LLC către Mehmet Fatih Kesser şi Gheorghe Boeru, cel care semnează, de fapt, actele pentru privatizarea Nitramonia. La acea dată, cei doi funcţionau deja ca administratori la Colorom Codlea, fiind numiţi în Consiliul de Administraţie, după preluarea de către Fletcher Group LLC a companiei. Printr-un management defectuos, compania Colorom avea să intre curînd în faliment.
     Miza era, de fapt, Nitramonia. Pe care Fletcher Group LLC o cumpără, în martie 2003, pentru doar 800.000 de dolari. Fatih Keser avea nevoie de o firmă paravan pentru că, la acel moment, era anchetat de autorităţile judiciare române pentru o masivă evaziune fiscală şi spălare de bani, fiind de asemenea suspectat şi pentru activităţi criminale şi legături solide cu PKK. Istoria sa zbuciumată îl făcea indezirabil pentru negocieri cu statul român, mai ales într-o privatizare strategică. De aceea apelează la serviciile consultanţilor offshore. La momentul privatizării, Keser Fatih era dat în urmărire internaţională pentru fraude comise în Turcia, iar în anul 2000, fusese arestat la Bucureşti pentru o amplă operaţiune de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pe ruta Constanţa-Bucureşti-Făgăraş
 

     Una din firmele implicate în circuitul evaziunii fiscale îşi avea sediul într-o mică localitate de lîngă Constanţa, Tuzla, unde se afla cel mai mare port de la Marea Neagră, care face posibilă legătura maritimă cu Turcia. Firma implicată în vasta operaţiune de spălare de bani, Petrom International Impex, fusese înfiinţată în 1999, de Keser, care i-a dat numele inspirandu-se după denumirea celei mai mari companii din România: Societatea Naţională a Petrolului Petrom SA. In iunie 2002, cînd primeşte şi procura de la Raymond Terry Gibson, Keser îşi mută afacerea Petrom International Impex de la Constanţa, la Bucureşti, schimbîndu-i şi numele. Petrom International Impex devenea, astfel, Fletcher Group SRL Bucureşti. Procura din iunie 2002 era valabilă timp de un an, însă în aprilie 2003 izbucneşte scandalul privatizării frauduloase a Nitramonia Făgăraş.

La faţa locului
 

     Reamintim că în august 2002 APAPS a lansat la privatizare, a doua strigare, 79,05% din acţiunile deţinute la Nitramonia. Contractul de vînzare cumpărare a fost semnat abia la 29 martie 2003 cu Flecher Group LLC din SUA pentru 810.000 dolari şi investiţii de pînă la 21,3 milioane de dolari. La acea dată, şefii de la APAPS prezentau investitorul american ca fiind cel mai potrivit pentru Nitramonia. Numai că la scurt timp au fost identificate două societăţi cu acest nume. Un srl înregistrat la Bucureşti, în iulie 2002, J40/5840/2002, cu sediul pe str. General Ion Dragalina nr. 14 care avea doi acţionari, cetăţeni turci, unul dintre ei Fatih Kesser, cunoscut opiniei publice că avea probleme cu legea şi în plus era implicat în reţele teroriste. Cealaltă societate era înregistrată în SUA, Ilinois, al cărui reprezentant era Valerian Simirică şi care s-a prezentat, ulterior, la APAPS ca fiind preşedintele societăţii. Oricum, la acea dată pe platforma chimică făgărăşeană aveau loc mişcări sindicale cauzate de neplata salariilor, oprirea producţiei din cauza lipsei aprovizionării cu gaz metan. A fost şi momentul, iunie 2003, în care sindicaliştii de pe platformă şi-au schimbat liderul, Alexandru Bica fiind înlocuit cu Lucian Cupu. Revenind la turcul infractor Kesser, acesta a descins pe platforma Nitramonia încă din octombrie 2002 cînd şi-a atras de partea lui şi sindicaliştii cu care a semnat un acord social împănat cu fel şi fel de promisiuni legate de majorări salariale, prime, fără disponibilizări şi investiţii în fabrică de ordinul a 250 de milioane de euro. Vreme de şase luni, pînă la semnarea contractului de vînzare-cumpărare, Kesser şi echipa lui au valorificat stocurile fabricii, dar şi instalaţii la fier vechi. Interesul cel mai mare al lui Kesser era însă legat de azotatul de amoniu şi de explozibil. În echipa turcului Kesser a fost adus un anume Alexandru Mesina care s-a ocupat de administrarea fabricii chiar înainte ca aceasta să intre în proprietatea companiei Flecher Group. La cîteva zile de la semnarea contractului de privatizare, Kesser a obţinut de la Ministerul de Finanţe reeşalonarea datorilor Nitramoniei către bugetul de stat care ajunsese la valoarea de 489.000 de dolari şi care puteau fi plătite în 5 ani. La 31 ianuarie 2003, Nitramonia înregistra o datorie de 830,9 miliarde de lei. La buget restanţa era de 317,455 miliarde, la gaz de 449,277 miliarde, iar la energie electrică de 100 milioane. Avea în schimb de recuperat de la terţi 300 miliarde. Societatea avea angajaţi 1950 de oameni, un funcţionar TESA la 3 muncitori, şi o conducere stufoasă formată din 9 directori care la rîndul lor aveau în subordine zeci de şefi mai mici. Era al treilea an în care situaţia de pe platforma chimică Nitramonia s-a aflat sub controlul politic al PSD. Sub cupola acţiunilor oamenilor lui Kesser, pe platforma Nitramonia era un haos de nedescris. Directorii politici numiţi de PSD jefuiau combinatul în stilul lor caracteristic, dar şi turcii lui Kesser îşi urmau proiectele pentru care au acaparat Nitramonia. Relaţiile lui Kesser cu liderii irakieni n-au fost întrerupte, caz în care în luna mai 2003 Alexandru Mesina, omul lui Kesser, a făcut o vizită ,,de curtoazie" în Irak, după cum a declarat chiar el, la acea vreme. În AGA din iulie 2003 a fost schimbată conducerea combinatului pe seama căreia a fost pus jaful de proporţii. Constantin Avram, managerul general a fost înlocuit cu Iuliu Borşa, Gheorghe Stăneiu, directorul economic, cu Nicolae Micu, directorul comercial Viorel Moghină cu Alesxandru Mesina care fusese adus la Nitramonia, ca observator, de Kesser.
     Merită menţionat aici şi dispariţia fără urmă a 2 tone de azotat de amoniu în ocean, gaura produsă fabricii ridicîndu-se la 510.000 de dolari. Încărcătura realizată pe vasul Red SKY şi traficată prin portul Constanţa trebuia să ajungă în Mauritania, dar în august 2001 a dispărut. Nu s-au găsit nici vinovaţii, nici marfa. Surse din cadrul serviciilor secrete de la Constanţa au susţinut atunci că azotatul ar fi ajuns la teroriştii din Irak. Revenind la Flecher Group, aceasta a plătit la APAPS doar 200.000 de dolari din contravaloarea acţiunilor cumpărate, respectiv din cei 810.000 de dolari, cu cît se vindea o vilă în Biucureşti.

Privatizare cercetată de DNA
 

     Privatizarea Nitramonia a fost obiectul unui dosar penal cercetat de DNA. La nivelul anului 2008, Ovidiu Muşetescu, preşedintele APAPS, a fost audiat de procurorii DNA. Acesta declara presei că au inceput cercetările în dosarul Nitramonia după o plîngere formulată de membrii sindicatului de la Nitramonia.
     În fapt, privatizarea Nitramonia ar fi trebuit anulată încă din 2003 pentru că aşa cum susţinea, atunci, Inspectoratul General de Poliţie, licitaţia a fost câştigată pe baza unor documentaţii false. Dar, în loc să reia procesul de privatizare, Guvernul Năstase s-a înţeles cu firma fostului deputat PDSR, Mihai Tânjală, să salveze urgent privatizarea prin preluarea cumpărătorului iniţial- Fletcher Group de către S&T.
     Florin Sandu,şeful IGP, declara la 14 iulie 2003: ,,Keser Mehmet Fatih şi Gheorghe Boeru pe baza unor documentaţii false depuse cu ocazia participării la licitaţiile organizate de APAPS, au achiziţionat în anii 2002 şi 2003 pachetele majoritare de acţiuni deţinute de această instituţie la Colorom SA Codlea şi Nitramonia Făgăraş. Aceeaşi sursă mai susţinea că turcul Keser Mehmet Fatih este cercetat pentru implicare în operaţiuni de spălare a banilor pe teritoriul României. La data de 27 mai 2003, ministrul Ovidiu Muşetescu îi lua apărarea lui Kesser afirmînd: ,,Afirmaţiile potrivit cărora privatizarea Nitramonai s - ar fi făcut cu o persoană acuzată de săvârşirea unor infracţiuni este vădit netemeinică şi de natură a crea grave prejudicii de imagine instituţiei noastre".
     Încă de la privatizare Monitorul de Făgăraş, dar şi presa centrală titra faptul că modul în care firma controlată de Kesser a reuşit să cumpere cu doar 800.000 de dolari societatea din Făgăraş, arătând că Fletcher Group nu este nicidecum o companie americană, cum se lăuda ministrul privatizării Ovidiu Muşetescu, ci o firmă de apartament, cu sediul în casa parlamentarului PSD, Ion Neagu, avocatul lui Kesser Fatih, care fusese anchetat şi reţinut pentru o lună, în anul 2000, chiar de actualul premier al României Victor Ponta, pe atunci tânăr procuror.

Tînjală şi Simirică l-au detronat pe Kesser
 

     Articolele din media au determinat conducerea AVAS în cîrdăşie cu S&T, firma lui Tînjală, să scoată de la privatizare firma Flecher Group ca să fie aplanat repede scandalul mediatic şi, mai ales ca să poată fi salvat contractul de privatizare. Fletcher Group a fost înghiţită astfel de firma S&T Oil Equipment & Machinery, care a preluat în acest mod Nitramonia. Interesul noilor investitori- Mihai Tânjală şi Valerian Simirică- era legat atunci, în special, de dezvoltarea producţiei de explozibil, necesar în lucrările de construcţii, în special pentru proiectatele autostrăzi spre Transilvania. Astfel în august 2003 îşi fac apariţia pe platforma chimică de la Făgăraş Mihai Tânjală şi Valerian Simirică. Lansarea lor pe platformă a fost făcută într-o conferinţă de presă în care Mihai Tînjală a fost prezentat ca administraor special numit de AVAS, dar în acelaşi timp şi acţionar al S&T, iar Valerian Simirică, un cetăţean american de bună credinţă, urmaşul lui Kesser la preşedinţia Flecher Group LLC, dar dornic să preia, prin cesionare, contractul de privatizare de la turcul Kesser. Monitorul de Făgăraş a titrat la acea vreme acţiunea cusută cu aţă albă a AVAS, iar rezultatul a fost resimţit de făgărăşeni în mai puţin de un an. Iţele privatizării Nitramoniei cu Tînjală, Muşetescu şi Simirică sub cupola PSD în ediţiile următoare. Va urma. (Lucia Baki)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 154 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4659778

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare