Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje 23 de ani postdecembrişti: sărăcie, incompetenţă, scandaluri politice
23 de ani postdecembrişti: sărăcie, incompetenţă, scandaluri politice

 

 

      Din 17 octombrie 1998, Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu oamenii. Le-a ascultat problemele, le-a intrat în case în fiecare zi de marţi, le-a adus cele mai importante informaţii, le-a oferit sprijinul de care au avut nevoie în situaţii critice şi dificile, dar s-a şi bucurat alături de ei. Monitorul de Făgăraş n-a înşelat niciodată încrederea cititorilor săi şi drept dovadă aceştia au trecut pragul redacţiei oridecîteori au avut nevoie de un ajutor sau un sfat sincer şi corect. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cititorii ascultîndu-le, de data aceasta, opiniile şi păsurile faţă de cîteva probleme care le marchează viaţa de zi cu zi. Cinci întrebări formulate de redacţia Monitorul de Făgăraş au surprins cele mai stringente probleme ale cititorilor şi implicit ale românilor. La unison, oamenii s-au declarat dezamăgiţi de conducătorii ţării, aceiaşi în fiecare legislatură din perioada postdecembristă, care şi-au apărat doar interesele propri călcînd în picioare interesul naţional. Scumpiri, facturi tot mai mari, servicii proaste, lipsuri cu nemiluita, venituri mici, trai la limita subzistenţei, fără locuri de muncă, dar îmbogăţirea celor de la putere, sînt unele din păsurile oamenilor la care au aşteptat rezolvarea vreme de două decenii, dar în zadar. Vom publica doar cîteva dintre răspunsurile făgărăşenilor la întrebările redacţiei deşi sînt mult mai multe, condiţionaţi fiind spaţiul editorial. 

1. Cum vă veţi descurca cu plata facturilor la utilităţi (apă, curent electric, gaz, căldură, salubritate) în sezonul rece care se apropie?
2. Cum veţi face faţă noului val de scumpiri puse pe tapet de Guvernul USL?
3. Sistemul sanitar din România este dezastruos. Cum comentaţi?
4. Ce guvernare postdecembristă a fost mai aproape de cetăţean?
5. Ce soluţii aveţi pentru problemele românilor?

,,La vîrf sînt oameni de nimic"
 

 

     Rednic Samoilă este pensionar şi are 67 de ani. Făgărăşeanul are familie, două fete şi un venit lunar de 1800 de lei. A ocupat mai multe locuri de muncă de-a lungul carierei sale, în Combinatul Chimic Făgăraş, în Jandarmerie şi ar mai lucra şi astăzi, dar n-a mai găsit niciun loc de muncă disponibil. Localnicul pune situaţia în care a ajuns astăzi România pe seama conducătorilor postdecembrişti pe care-i acuză de incompetenţă şi de furt. ,,Cînd la vîrf sînt oameni de nimic, mişună răufăcătorii în ţară" este de părere pensionarul Samoilă Rednic. La întrebările redacţiei, localnicul a dat răspunsuri clare la fel ca mulţi alţi localnici care au ţinut să rămînă anonimi.
     ,,Facturile pe care le primesc lunar încerc să le plătesc pentru că dacă nu vin şi taie curentul, gazul, apa. În sezonul rece care vine facturile vor fi şi mai mari şi îmi va fi foarte greu să mă ţin de plata lor. Voi face economii mari, voi reduce tot ce este posibil ca să pot plăti. Va fi foarte greu. Au anunţat noi scumpiri ceea ce înseamnă bani mai mulţi pentru cheltuieli, facturi. Sînt de părere că se urmăreşte dispariţia noastră fizică. Cei care conduc lumea şi nu mă refer aici la Dumnezeu, ci la grupul acela de oameni despre care au fost scrise studii întregi, sînt conduşi de Satana şi de aceea se întîmplă tot ceea ce vedeţi astăzi. Vi se pare ceva normal în lumea de astăzi? Nu, pentru că nimic nu este la locul lui, nimic nu merge normal. Trebuie să ştim însă că credinţa e baza vieţii veşnice şi nu partea lumească, materială. Dacă înţelegem asta, putem rezista şi învinge. Sistemul medical de la noi este la pămînt. Este dovada că se vrea dispariţia noastră. De exemplu în Germania sînt 80 milioane de locuitori, au locuri de muncă, o duc mai binişor decît românii. Consider că noi, românii, sîntem ţinta. Nu vedeţi că evreii vin la noi să-şi cumpere case? De ce? Pentru că sîntem o ţară binecuvîntată de Dumnezeu. Şi Papa Paul al II-lea a spus că România este grădina Maicii Domnului. Şi mai mult papa a avut originile în România. Ce spunea părintele Arsenie Boca? Jidovilor nu le mai vorbeşte Dumnezeu de vreo 2000 de ani, de cînd l-au omorît pe Iisus, şi atunci se leagă de anticrişti. Dacii, strămoşţii noştri, au fost credincioşi, au avut un grad de spiritualitate ridicat faţă de românii de azi. Păcat că nu se cercetează mai mult ţara noastră din acest punct de vedere. De 23 de ani am rămas fără conducători. Un tîlhar, un şarlatan, un hoţ nu poate fi numit conducător chiar dacă a condus ţara asta. La conducerea ţării s-au perindat numai oameni de nimic şi de aceea am ajuns săraci. Cum văd eu salvarea acestei ţări? Numai prin rugăciune, să fim aproape de Dumnezeu, să avem credinţă în putrea lui Dumnezeu pentru că forţele răului sînt pornite să-şi facă treaba lor"

,,Şansa: Să plecăm afară"
 

     Lucian Bujor are 60 de ani şi este pensionar. Are doi copii, unul plecat din ţară pentru o viaţă decentă, iar celălalt lucrează la o fabrică patronată de un străin. A lucrat în Combinatul Chimic Făgăraş fiind pirotehnician şi s-a ales după zeci de ani de muncă în condiţii grele cu o pensie de doar 12 milioane de lei vechi. Făgărăşeanul Lucian Bujor doreşte o viaţă decentă tuturor românilor, dar şi îi sfătuieşte să-şi găsească rostul peste graniţă. Întrebările redacţiei l-au întristat gîndindu-se la starea de sărăcie în care a fost adusă România de conducătorii postdecembrişti. ,,Ce pot să spun, facturile din sezonul rece care bate la uşă vor fi mari, peste puterile noastre de plată. Vom încerca să le achităm pentru a nu sta în frig. Este foarte greu pentru toată lumea. Iar scumpirile care nu se mai opresc ne vor goli de tot buzunarele. Ducem un trai dificil. Fără bani n-ai ce căuta la medici sau la spital. Trebuie să dai bani peste tot, să îţi duci mîncare şi medicamente în spitale. Degeaba plătim asigurări că nu acoperă aproape nimic. Sistemul medical niciodată nu se va face bine. Nicio guvernare n-a fost aproape de cetăţean. N-a făcut nimeni nimic pentru noi, oamenii de rînd, au făcut doar pentru ei. În România nu avem viitor. Nici alegerile care vin acum nu vor aduce nimic bun. Văd candidaţii care sînt, niciunul de omenie sau care să vrea să facă pentru noi ceva. Şi acest Georgescu a spus că recuperează datorii, sume, dar n-a făcut nimic. Au făcut pentru ei de 23 de ani încoace. Pentru ei nu este criză, doar pentru noi este criză. Singura şansă a noastră e să plecăm afară".

,,Dacă nu le-am mai vedea averile la televizor"
 

     Burlea Floarea a fost o viaţă întreagă ţesătoare. A lucrat la mai toate atelierele de ţesătorie care au funcţionat în Făgăraş. Deşi a avut o muncă grea, primeşte o pensie de numai 500 de lei pe lună. Dacă n-ar avea şi pensia soţului ei de 1000 de lei, ar fi muritori de foame. Făgărăşeanca are acum 61 de ani şi locuieşte într-o garsonieră de pe strada Parcului împreună cu soţul şi fiica ei care deşi a absolvit o şcoală postliceală nu are un loc de muncă. ,,Cînd mă gîndesc la iarnă şi la facturi îmi vine să plîng. Ne va fi foarte greu pentru că banii sînt puţini. Am vrut să ne băgăm şi noi gazul la fel ca vecinii din bloc, dar nu ne permitem. Dacă nu va mai merge centrala de cartier vom sta în frig. Pentru mine pe primul plan sînt facturile şi ratele la bănci. Le plătim şi dacă mai rămîn bani ne gîndim la medicamente, mîncare şi îmbrăcăminte. Scumpirile care se anunţă ne vor duce la disperare. De 23 de ani m-am gîndit că va fi mai bine, dar a fost tot mai greu. Nicio guvernare n-a fost bună, care au venit la putere au făcut doar pentru ei. Ne este ciudă că ne mai şi arată cum trăiesc ei. Vedem la televizor vilele lor, nunţile, botezurile, distracţiile, averile mari ale lor, iar noi sărăcim tot mai mult. Măcar dacă nu le-am mai vedea, poate am fi mai liniştitţi. Am fost la vot de fiecare dată, dar nu mai am încredere în ei. Păcat că trebuie să ne bazăm tot pe ei pentru că noi, cetăţenii, nu avem nicio putere. Dacă aş fi în locul lor, aş face şi pentru mine, dar şi pentru cetăţeni. Conducătorii ar trebui să se mulţumească de partea pe care o primesc din salarii pentru că au suficient şi să nu mai fure, să nu mai ia din stînga şi din dreapta".

,,La conducere sînt tot securiştii şi activiştii"
 

     Seferian Alexandru este un cunoscut al pieţei făgărăşene unde lucrează de mai mulţi ani. Este pensionar şi are 61 de ani. Făgărăşeanul spune că dacă în fiecare lună ar rămîne cu 7 milioane de lei după ce trage linie între încasări şi cheltuieli este bine. Tînjeşte după viaţa dinainte de decembrie 1989 cînd, spune el, fiecare îşi ştia locul lui, iar meseria, priceperea şi şcoala erau la loc de cinste. Fiica lui a absolvit două facultăţi şi nu are un loc de muncă, iar după terminarea celor 26 de ani de şcoală a primit de la stat un şomaj de 4,6 milioane de lei vechi. ,,Cheltuielile sînt foarte mari comparativ cu veniturile. Pentru a duce o viaţă decentă, un om ar trebui să aibă minim 2000 de lei lunar, iar dacă mai are şi familie cu copii nu are cum să se descurce fără 3000 de lei. Nu se întrevede nimic bun în viitor, mai ales că vine un nou val de scumpiri. Dacă nu ai bani, în România, mori cu zile. Nimnei nu se uită la tine în spitale, nu te ţine de vorbă dacă nu scoţi banii să le dai. Am avut probleme de sănătate, am avut comă diabetică şi stop cardiorespirator. Au venit cei de la Salvare şi au spus că declară decesul meu. Cei de la SMURD sosiţi şi ei n-au renunţat, s-au zbătut pînă inima mi-a pornit din nou. Mi-au salvat viaţa. Pentru SMURD am o stimă deosebită, sînt reprezentativi pentru sistemul de sănătate. Nicio guvernare n-a fost bună, toţi au făcut doar pentru ei. Nici actualii n-au altă viziune, toţi au o mătuşă Tamara, un fin, o rudă, iar copiii noştri, şcoliţi, rămîn mereu pe margine. Poate dacă în conducerea ţării ar ajunge oameni din popor s-ar mai schimba ceva. Dar la conducerea ţării au fost şi au rămas tot activiştii, securiştii, aceia care au fost atunci parveniţi sînt la fel şi acum, nişte uscături"

 

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

,,Monarhia ar fi, poate, o alternativă"
 

 

     Şovăilă Virgil este un făgărăşean de 42 de ani care pentru a-şi completa veniturile lunare de 1000 de lei munceşte şi în agricultură. Este consultant asigurări şi munca îi ocupă ore bune din cursul unei zile. În timpul rămas se duce cu familia la ţară unde cultivă pămîntul pentru a face faţă problemelor zilnice. Îşi doreşte să ofere celor doi copii un trai decent şi un viitor mai bun, dar nu crede că vreo nouă guvernare ar face mare lucru pentru popor. ,,În această iarnă va fi mai greu pentru că veniturile n-au crscut pe cînd facturile tot mereu. Pentru a ne încadra, dar la limită şi cu multe economii, cu cheltuielile ar trebuie să avem cam 1200 lei/membru de familie, ceea ce este foarte greu în ziua de azi. Cei care stăm la bloc, dar avem vreo gospodărie şi la ţară acest lucru este un ajutor. Nici agricultura nu e ceva sigur, şi acolo sînt riscuri, este o muncă grea şi sînt cheltuieli, dar îţi poţi completa necesarul familiei. Soţia lucrează la spital, dar pot recomanda oricui să nu ajungă acolo niciodată. În privinţa guvernelor postdecembriste pot spune că niciunul n-a fost pentru cetăţean, poate la guvernarea Năstase s-a simţit un pic mai bine, poate din lipsa crizei. După aceea s-au cam terminat resursele şi a fost tot mai greu. Prin urmare oricine ar veni la conducere n-ar face mare lucru. S-a furat mult şi se mai fură. Ce-ar trebui făcut? Să nu mai fim aplecaţi atît de mult asupra politicului. Poate monarhia ar duce la o depolitizare reală, la stoparea intereselor clasei politice. Monarhia poate ar fi o alternativă. Trebuie să-i facem pe politicieni să stopeze furtul"

Cum se calculează întreţinerea la bloc în Germania
 

     Sezonul rece înseamnă pentru locatarii români perioada cea mai dură de peste an. Şi asta pentru că iarna facturile la întreţinere sînt foarte mari. Pe de o parte pentru că sînt mai mari consumurile, dar şi pentru că facturile sînt calculate în dezavantajul locatarului şi pentru asigurarea unpor profituri frumoase furnizorilor de utilităţi şi ai asociaţiilor de proprietari. Niciunde în Europa locatarii nu sînt îngenunchiaţi iarna de datorii. În Germania de exemplu, locatarii de la bloc nu sînt împovăraţi iarna de facturile pentru căldură. Cheltuielile cu încălzirea pe întregul an se împart egal la cele 12 luni şi această sumă este cuprinsă în chiria lunară (Warmmiete). Aşa că nemţii vorbesc despre două tipuri de chirii: Kaltmiete (care include numai utilizarea spaţiului şi este partea fixă a sumei) şi Warmmiete, care presupune şi încălzirea, apa, dar şi alte costuri (plata pentru ridicarea gunoiului, iluminatul sau curăţenia pentru spaţiile comune – hol, beci, plus asigurare de incendiu etc.). Cheltuielile de căldură şi apă pentru anul în curs se calculează pe baza consumului din anul anterior, iar dacă se realizează un consum mai mare se plăteşte diferenţa în decurs de un an, fără majorări, iar dacă va fi mai mic se dau banii înapoi. Consumul total de apă şi de căldură al imobilului (cu X locuinţe) este cunoscut. În acelaşi timp, este cunoscut şi consumul fiecărei locuinţe în parte, deoarece acestea sunt contorizate. Şi la nemţi, chiriaşii (locatarii) sînt asociaţi în cadrul Asociaţiei germane a chiriaşilor, un fel de asociaţii de proprietari de la noi cu diferenţa că asociaţia respectă şi apără drepturile membrilor săi. Costurile sînt repartizate fiecărei locuinţe după numărul de persoane sau în funcţie de suprafaţa locuinţei (în mod proporţional cu aceasta). La apă este simplu: costurile sînt defalcate fiecăruia pe bază de consum, cu ajutorul contoarelor de apă. Interesant este însă calculul consumului de căldură, mult mai just faţă de cel din România. Fiecare achită un „cost combinat de încălzire”, şi anume 50% din suma de plată este determinată de toţi cei din imobil (părţi comune, coeficienţi de corecţie datoraţi poziţionării apartamentului, schimb de căldură prin planşee şi pereţi etc.) iar restul de 50% din sumă se bazează pe consumul real al locunţei plătitorului. Motivaţia: se calculează şi faptul că o locuinţă încălzeşte şi alte locuinţe cu care se învecinează.
     Această explicaţie este uşor de înţeles dacă ne reamintim principiul lui Joule, al transferului de căldură. Dacă nemţii iau dintotdeauna în calcul schimbul de căldură dintre locuinţele cu pereţi comuni, în 2003 guvernanţii români susţineau că doar apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire le cedează căldură celor care au centrale de apartament, nu şi invers. Pe de altă parte, în România, chiar şi la apartamentele unde locatarii nu au centrale termice, fiind racordaţi cu toţii la sistemul centralizat de încălzire, există mari nemulţumiri pentru că unii nu deschid termostatele, iar alţii le deschid la maxim. Mai precis, cei care doresc să trăiască civilizat funcţionează ca nişte „mari calorifere” pentru cei care nu dau drumul la căldură, achitând în consecinţă facturi usturătoare (în care intră atât căldura folosită de ei, cât şi căldura „cedată” fără de voie vecinilor). Suma de plată în România se calculează astfel: 70% se bazează pe consumul real al locuinţei plătitorului (înregistrat de repartitoare) şi 30% – reprezintă aşa numitele „părţi comune”. Spre deosebire de România unde asociaţiile de proprietari au făcut, în majoritatea cazurilor, front comun cu furnizorii de utilităţi pe buzunarul locatarilor, în Germania, asociaţiile îi avertizează pe locatari şi pe chiriaşi să-şi verifice facturile şi să sesizeze calculele greşite pentru a nu fi înşelaţi. La Făgăraş, Ecoterm împovărează locatarii cu facturi aberante obligîndu-i (procese în instanţă) să achite servicii pe care nu le primesc (vezi taxa pe ţeavă).

Scumpiri de toamnă
 

     Prima zi lucrătoare a lunii octombrie nu aduce nimic deosebit la prima vedere, dar va aduce peste trei luni o factură usturătoare pentru toţi românii. Este ziua în care s-a stabilit cursul valutar la care vor fi calculate anul viitor accizele. Ca de fiecare dată, BNR pare să fi luat partea Guvernului, lăsând euro să se aprecieze de la 4,4571 lei până la 4,5331 lei într-o lună de zile. Cel mai puternic efect va fi asupra ţigărilor, unde acciza depăşeşte deja jumătate din preţul unui pachet. Mai mult, de la 1 iulie 2013 accizele la ţigări cresc şi în euro, cu ceva mai mult de 2,5 euro la mia de ţigarete. Urmează băuturile spirtoase, unde acciza va ajunge la peste 13,5 lei pe litru, pentru cele cu 40% concentraţie a alcoolului. Deşi s-au scumpit deja până la limita suportabilităţii, carburanţii nu vor scăpa nici ei de mâna lungă a Ministerului de Finanţe. Mai ales că motorina va avea o acciză mai mare cu 4,5%, în creştere de la 374 de euro pe tonă la 391 de euro. Prin urmare, de la 1 ianuarie benzina va fi cu 9 bani mai scumpă, iar motorina cu 14 bani. Din fericire pentru cei cu instalaţii GPL, creşterea va fi una destul de mică, de doar doi bani pe litru. Vor mai fi afectate berea, vinurile spumante, parfumurile, dar şi cafeaua. Cel mai grav este însă faptul că vor creşte din nou preţurile şi la gaz şi la curentul electric, deoarece şi acestea sînt accizate. Asta după ce la 1 august tarifele acestora au crescut cu 5%. Odată cu ele vor creşte preţurile la toate produsele care în acest an au fost afectate şi de secetă. Deja în pieţe legumele şi fructele au avut creşteri de preţ şi de 20%.

Sănătatea în colaps
 

     România se află la coada clasamentului privind cele mai perfomante sistemele de sănătate din Europa , în ciuda faptului că este membră a Uniunii Europene din 2007 şi a beneficiat de sprijin în direcţia dezvoltării acestui sector-cheie. Cercetarea comparativă anuală a sistemelor de sănătate din Europa clasează România pe poziţia 32 dintr-un total de 34 de state analizate, cu 489 de puncte, dintr-un maxim de 1000 posibile. Olanda se află din nou în vârful clasamentului, cu 872 de puncte, fiind urmată de Danemarca (822 puncte), Islanda (799 puncte), Luxemburg (791 puncte) şi Belgia (783 puncte). Singurele ţări mai prost clasate decât România sunt Bulgaria (456 de puncte) şi Serbia (451 de puncte). Concluziile raportului comisiei prezidentiale pentru sănătate creionează tabloul unui sistem sanitar în prag de colaps. Soluţiile propuse ar trebui aplicate în următorii 3-7 ani, aşadar de urmatoarele două guverne, timp în care ca alternativă rămîn serviciile private pe care şi le permit numai românii cu venituri peste medie, marea majoritate fiind nevoită să se confrunte cu neajunsurile sistemului sanitar românesc. De 23 de ani doar s-a vorbit de eficientizarea sistemului sanitar, dar totul a rămas la nivel de vorbe, singura victimă fiind pacientul. România se află pe ultimele locuri în Europa şi în ceea ce priveşte bugetele sanitare acordate, care deşi au crescut în cifre absolute de la 90 la 200 euro/locuitor în ultimii ani, nu sînt încă suficiente. Mai mult decît atît, propunerile de buget din fiecare an au fost cu reduceri pentru finanţarea sistemului sanitar, ajungîndu-se la 3,9% din PIB cînd în realitatea necesarul ar fi de minim 6% din PIB. Prin urmare cînd vorbim de Sănătate vorbim numai de lipsuri: lipsă buget, lipsă medici, lipsă dotări, lipsă medicamente, lipsă de tratamente, lipsă gratuităţi, lipsă de hrană în spitale, lipsă de materiale sanitare şi lipsă de interes.

Guvernele care au sărăcit ţara
 

     La conducerea României s-au perindat mai multe guverne. De la stînga la dreapta tablei de şah politic s-au instalat comod la cîrma ţării aşa cum a dorit vox populi. Cu bunele şi relele lor, cu poticneli, retractări, demisii, eşecuri, ajustări, remanieri etc. În urma lor a rămas cîte o poză de familie şi o sărăcie lucie, românii căutîndu-şi în continuare identitatea rătăcită undeva în prima parte a veacului trecut. Dacă aceste guverne au urmărit bunăstarea şi viitorul poporului sau doar căpătuiala personală, istoria va consemna concluziile. Între timp, cetăţenii se arată dezamăgiţi şi-i critică pe toţi cei care au ocupat în decursul celor 23 de ani de democraţie postdecembristă ,,numindu-i groparii României".
- Guvern, FSN condus de Petre Roman: 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990 şi apoi între 29 iunie 1990 - 26 septembrie 1991.
- Guvern FSN condus de Teodor Stolojan: 16.10.1991-19.11.1992
- Guvern PDSR condus de Nicolae Văcăroiu: 19.11.1992- 11.12. 1996
- Guvern CDR (PNŢ-CD şi PNL) condus de Victor Ciorbea: 12.12. 1996- 30.03.1998
- Guvern CDR condus de Gavril Dejeu: 30.03.1998-17.04.1998
- Guvern CDR condus de Radu Vasile: 17.04.1998- 13.12.1999
- Guvern PSDR condus de Alexandru Athanasiu: 13.12.1999- 22.12.1999
- Guvern condus de independentul Mugur Isărescu la propunerea CDR: 22.12.1999- 28.12.2000
- Guvern PSDR-PSD condus de Adrian Năstase: 28.12.2000- 21.12.2004
- Guvern PSD condus de Eugen Bejenariu: 21.12.2000- 28.12. 2004
- Guvern Alianţa DA: PNL-PDL condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu: 29.12.2004- 22.12.2008
- Guvern PDL condus de Emil Boc: 22.12.2008 - 6.02.2012
- Guvern condus de independentul Călin Predoiu susţinut de PDL: 6.02.2012-9.02.2012
- Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu (fost PNL susţinut de PDL): 9.02. 2012- 27.04.2012
- Guvern USL (PNL şi PSD) condus de pesedistul Victor Ponta: 7.05.2012- prezent

Comments
Comentariu nou Cautare
Viorel   |01-11-2012 12:52:22
Adevarat vorbesc acesti concitadini ai nostri. Ne-am saturat de hoti, mincinosi,
infatuati, parveniti. Au ajuns in politica oameni de nimic, fara scrupule, pusi
numai pe capatuiala. Uitati-va la un Grapa Sebastian. Doamne fereste sa ajunga
si asta senator al zonei!!!!Rusine fagaraseni!!!
Va lasati cumparati si
manipulati, nu va stiti interesul. Prin votul vostru, ma refer mai ales la
pensionari care se vind pentru o masa si o excursie, ne condamnati pe noi,
tinerii, pe nepotii vostri.
GIM  - "Adevărul deranjează, naivii suferă" Dar până când   |23-12-2012 23:24:52
http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?pid=8684#p8 684
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 134 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4659759

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare