Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje ,,Jaful de la Nitramonia condus de doi securişti"
,,Jaful de la Nitramonia condus de doi securişti" Email
Luni, 05 Noiembrie 2012 18:30

 

 

Cel mai respectat om din Făgăraş, Teodor Şuteu, directorul care a administrat Combinatul Chimic Făgăraş vreme de 25 de ani Intreprinderea chimică de la Făgăraş ascunde poveşti incredibile cu securişti Ceauşescu se temea de făgărăşeni după ce a fost ameninţat cu moartea printr-o scrisoare anonimă

     La peste 80 de ani, Teodor Şuteu este un bătrân care se ţine foarte bine. Demnitatea pe care o emană şi felul de a vorbi clar şi cu explicaţii la obiect, impun respectul din primul moment.Nu i-a plăcut niciodată că a lăsat liniştea şi peisajul de la poalele Munţilor Făgăraş pe zarva şi aglomeraţia capitalei, dar spune că viaţa nu i-a dat de ales. Pasiunea pentru meseria de chimist a rămas la fel de mare, astfel încât reuşeşte să explice detaliile tehnice cele mai complicate pe înţelesul oricărui profan. Vorbeşte de situaţia din ziua de azi a combinatului , dar nu vrea să facă asemeni ziariştilor care „bocesc fără să poată face altceva”. „A fost combinatul statului, nu al meu, eu am fost doar un adminstrator”, spune, ascunzându-şi elegant regretele.

 

 


Cum a cunoscut Făgăraşul
 

 

     S-a născut lângă Târgu Mureş, la Tirimia. Era copil când ungurii au luat Ardealul şi, peste noapte, graniţa s-a trasat fix în capul satului. Oamenii care aveau terenuri peste hotar erau obligaţi să treacă pe lângă patrulele maghiare. „Îi băteau şi când plecau, şi când se întorceau”, îşi aminteşte Teodor Şuteu. Sătulă de persecuţii, familia lui s-a retras în Sighişoara. Aici a făcut liceul şi a căpătat dragostea pentru chimie de la un profesor sas, Roth. A făcut faculatea la Iaşi, între 1952-1957. Aici şi-a cunoscut viitoarea soţie, o colegă de grupă, cu care s-a căsătorit în ultimul an. În vremea aceea, studenţii făceau două convocări militare în timpul studiilor. Una dintre ele a făcut-o la Făgăraş. Tot aici a făcut şi practica din prima vacanţă. Pentru că era un loc frumos, aproape de Sighişoara, a ales să vină cu repartiţie la Combinatul Chimic.

 

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

Nu a plecat în URSS
 

 

     O lecţie de viaţă pe care nu a uitat-o niciodată a primit-o de la tatăl său la terminarea facultăţii. I s-a transmis că se numără printre studenţii eminenţi care vor continua studiile în URSS. I s-a părut ceva ce nu trebuie ratat. Tatăl său nu a fost la fel de entuziasmat.
     ,,Ba, te duci în aia a mă-tii! N-ai văzut că toţi ăia care au fost la şcoli în Anglia şi Franţa înfundă acum puşcăriile? De unde ştii tu cum o să se învârtă roata? Fă-ţi treaba la tine-n ţară!”, l-a repezit tatăl său.
     O cunoştinţă, doctor de la CFR, i-a pus o mână în ghips şi l-a bandajat la cap. Cu o întârziere de două săptămâni, s-a prezentat la Centrul de Pregătire de la Bucureşti, împreună cu părintele său, invocând un accident. Nu a ţinut. Bătrânul l-a luat de o mână şi duşi au fost. Din cauza asta, la începutul anului doi, timp de o lună, nu a avut voie la seminarii, dar povestea a fost uitată. Mai târziu l-a înţeles pe tatăl său. În anii '70, după o teribilă explozie care a avut loc la Teleajen, suspectată că ar fi fost un sabotaj, toţi directorii şi şefii de secţie care făcuseră studiile în URSS au fost epuraţi.

„Arunc pe geam toţi funcţionarii”
 

     Din 1966 a devenit directorul Combinatului Chimic Făgăraş. Perioada în care a condus mastodontul industrial cu 10 mii de angajaţi, dar şi în ziua de astăzi, deşi a plecat din oraş de aproape 23 de ani, l-a făcut cel mai respectat făgărăşean. A ştiut întotdeauna să-şi protejeze oamenii, de la cel mai neimportant muncitor pînă la directori. Nemunca şi furtul, la ordinea zilei astăzi, erau inadmisibile pe atunci. Salariile şi condiţiile de muncă erau bune, chiar şi la sfârşitul anilor '80, când în alte întreprindrei muncitorimea dădea în clocot. Activiştii de partid l-au împins tot timpul spre o funcţie în administraţia comunistă. I-a refuzat tot timpul. A rezistat sub şapte prim-secretari ai judeţului. Virgil Trofin aproape că l-a numit Preşedintele Consiliului Popular Judeţean.
     ,,Tovarăşu’ Trofin, eu dacă vin aici, într-o săptămână arunc pe geam toţi funcţionarii ăştia”, i-a spus. A scăpat recomandându-i un inginer tânăr.

Înconjurat de turnători
 

     Pentru că în Nitramonia se făcea „producţie specială”, în întreprindere erau trei birouri ale Securităţii. În secţiile speciale nu era nimeni angajat până nu devenea informator. Mai târziu avea să-i cunoască şi pe cei mai mari generali din Securitate. La negocierile comerciale la care a participat de-a lungul anilor, a fost tot timpul însoţit de ofiţeri sub acoperire care lucrau la firmele de comerţ exterior. În urmă cu câţiva ani a avut curiozitatea să-şi vadă dosarul de la CNSAS. „Mi s-a confirmat tot ce bănuiam”, spune Şuteu. Generalul Stamatoiu, şeful Contrainformaţiilor, l-a liniştit odată în vremea în care şeful de la Interne, Tudor Postelnicu, îi purta sâmbetele: „Lasă-i în pace, toate ăstea tot la mine ajung. Când ăştia scriu la Secu, trebuie verificat” Iar turnătoriile erau dintre cele mai fantasmagorice. La un moment dat, a fost pârât că şi-ar fi adus un xerox şi o maşină de scris cu care ar spiona pentru americani. Chiar şi inginerul şef, directorul tehnic şi contabilul şef „dădeau cu subsemnatul”.

L-a salvat de la moarte pe generalul Macri
 

     Pe generalul Emil Macri l-a cunoscut foarte bine, după ce, printr-un concurs de împrejurări l-a scăpat de la moarte. La toate marile accidente de muncă din acea perioadă era chemat să facă parte din comisiile de anchetă. Aşa s-a întâmplat şi la ultima mare explozie de prin ‘86 din Valea Jiului, dintr-o mină. Nu a putut merge la faţa locului, dar l-a sfătuit îngrijorat pe prietenul său Maxim Berghianu, Ministrul Muncii în acea perioadă, care îl însoţea pe Emil Macri în comisia de anchetă, să nu intre în subteran înainte de 3 zile şi după ce fac analize temeinice privitoare la conţinutul de gaz metan. Maxim Berghianu, soţul celebrei actriţe Silvia Popovici, îi fusese coleg de şcoală la Sighişoara. Când ceilalţi membrii ai comisiei au insistat să coboare în inspecţie, Berghianu şi Macri şi-au amintit de sfatul lui Şuteu şi au preferat să aştepte afară. A avut loc o nouă explozie şi toţi ceilalţi membrii ai comisiei şi-au pierdut viaţa. Drept recunoştinţă, de la Hunedoara au venit direct la Făgăraş cu un Aro tixit cu toate bunătăţurile.

Bileţelul lui Ceauşescu
 

     Teodor Şuteu a fost printre puţinii oameni care au stat de vorbă între patru ochi cu Nicolae Ceauşescu. Tot timpul vizitele în Combinat erau organizate minuţios. În timpul unei vizite au pregătit o machetă la scară a Combinatului. Pentru Ceauşescu s-a pregătit un mic podium pus lângă masa cu macheta, astfel încât să nu se vadă că restul persoanelor sunt mai înalte decât el. După ce s-au îndepărtat, Şuteu a ţinut să-l avertizeze pe Ceauşescu: „Am văzut că au filmat şi au fotografiat cei de la Agerpres, iar pe machetă e tot sistemul nostru de pază”. Imediat, Ceauşescu s-a întors şi a comandat scurt: „Pleşiţă, ia-le la toţi filmul din aparat. Nu mai vine nimeni după mine”. De atunci, Şuteu a avut ocazia, ca la fiecare vizită să vorbească doar între patru ochi cu dictatorul. I s-a părut un om viclean cu o educaţie de ţăran, dar care era foarte bine informat. Purta cu el tot timpul un bileţel pe care avea mai multe notiţe şi pe care îl consulta atunci când punea întrebări.

Dictatorul, ameninţat cu moartea
 

     La una din vizite a apărut un incident neplăcut. Securitatea primise o scrisoare anonimă în care se anunţa că Ceauşescu va fi asasinat în timpul vizitei la Făgăraş. „În florile pe care le va primi va fi băgat explozibil”, scria epistola. Măsurile de siguranţă au fost draconice. Traseul prin combinat, unde, de la o secţie la alta, se străbăteau kilometri întregi cu un Mercedes negru decapotat, era ştiut doar de Şuteu şi de Ceauşescu, singurii care urmau să se afle în maşină. Directorul Nitramoniei a fost instruit la Securitate: „Şefu’ stă în faţă, tu în spate. Vorbeşti tare şi clar. Nu faci mişcări bruşte, nu scoţi lucruri din buzunare. Sunt puşi lunetişti pe secţii din o sută în o sută de metri. Dacă greşeşti cu ceva, îţi facem funeralii naţionale!”. Degeaba le-a explicat că ar fi fost mai simplu să-l percheziţioneze.

Răutăţile Elenei
 

     Şi despre replicile acide ale Elenei Ceauşescu are multe amintiri. La un moment dat, în timpul unei vizite, într-o sală de comandă, unde muncitorii aveau echipamente serioase de protecţie, Tovarăşei nu i-a plăcut. „Uite, Nicule, cum îi îmbracă pe ăştia. Ca pe nişte cosmonauţi. Şi le mai dă şi mese antidot. Asta costă prea mult!, a comentat prima doamnă. „Lasă-l, tu, să-ţi povestească câţi au murit aici”, l-a apărat Ceauşescu
     Altă dată, Ceauşescu a participat la testarea unei rachete pe un banc de probă. Pentru că îi plăcea foarte mult, a fost lăsat să apese pe butonul care declanşa reacţia. Totul era vizualizat prin termofilmare dintr-o altă cameră. „Hai, Nicule, că am văzut altele mai tari. Nici măcar n-a fâsâit prea tare”, a spus Elena. Răspunsul i-a făcut pe mulţi din jur să-şi muşte limba, pentru a nu izbucni în râs: „Lasă, tu, că am văzut cum te-ai lăsat în jos de frică”.

Prieten cu preşedintele Austin Powder
 

     A participat la numeroase delegaţii în străinătate, unde se negociau vânzările de produse chimice produse la Făgăraş, în Germania, Suedia, Elveţia, China. În vremea aceea, producţia Nitramoniei era căutată în toată lumea. Exporturile se făceau prin firmele Securităţii, Danubiana, Dunărea, Romferchim… Din delegaţie făceau parte tot timpul ofiţeri acoperiţi. La un hotel din New York, David Gleason, preşedintele celebrei companii Austin Powder, cu care a legat o prietenie lungă, i-a recunoscut că a obţinut viza pentru SUA datorită intervenţiei sale. „Am obţinut de la FBI aprobarea, cu condiţia să nu ieşi din hotel. Umbli pe afară doar însoţit de mine, sau în maşina mea”, i-a spus omul de afaceri. La consolat, spunându-i că şi la casa de oaspeţi din Făgăraş, unde făcuse o vizită, a înţeles că, la rândul lui, fusese urmărit. „Ce, crezi că nu am observat că femeia de serviciu se tot schimbă?”, i-a spus Gleason amuzat

„Cu ăsta vă împuşc”
 

     Înainte de ultimul Congres al PCR, în 1989, generalul Emil Macri l-a vizitat însoţit de maiorul Popa, şeful pazei din Combinat. L-a salutat ca de obicei, folosind apelativul „excelenţă”. A închis uşa, apoi şi-a scos pistolul Makarov, pe care-l purta la brâu şi l-a pus pe birou.
     ,,Numai voi ştiţi asta”, a început pe un ton foarte grav. „În primăvară vom avea mari probleme în ţară. Eu propun să dinamităm principalele secţii ale combinatului şi comanda detonării să fie la Securitatea din Făgăraş”, i-a spus, privindu-l în ochi temutul general. A reuşit cu greu să-şi păstreze cumpătul înainte de a răspunde: „Combinatul nu e al meu, e al statului român. Adu-mi o hârtie semnată de şeful statului!”
     Macri s-a întors spre maiorul care îl însoţea, încruntat. „Şti­am că n-o să fie de acord. Popo, dacă o să fie necazuri, şi nu colaboraţi să apăraţi combinatul, cu ăsta vă împuşc”, a mai spus generalul cu mâna pe pistol.

„Să nu trageţi!”
 

     În 18 decembrie 1989, Teodor Şuteu era în Bucureşti. Fusese chemat să discute cu reprezentanţii armatei la Inter, despre un contract cu Libia, prin care statul român urma să ridice în ţara din nordul Africii un combinat pentru producerea de pulberi explozibile. A fost mirat că ofiţerii nu au venit ca de obicei îmbrăcaţi civil. Erau în uniforme, cu pistoalele la brâu. „Când unul dintre ei mi-a spus că sunt în alertă din cauza unor evenimente de la Timişoara, am făcut tot posibilul să plec şi să mă întorc la Făgăraş. De aici l-am sunat la generalul Macri. şeful său de cabinet mi-a spus să sun la Timişoara 3, un număr de pe firul guvernamental. Când l-am prins la receptor, l-am întrebat direct: «ce fac acum? Mă tot gândesc la Makarovul ăla…». Mi-a spus apăsat: «Să nu trageţi! Spune-i lui Popa să le ia toată muniţia ălora de la Gărzile Patriotice. Ia şi armamentul de la paznici»”. Era agitat şi înainte de a închide i-a spus că s-ar putea să nu se mai vadă niciodată. La scurt timp după revoluţie, Macri a murit în duba care îl ducea de la puşcărie la tribunal. Oficial, a făcut un infarct.

Telefoane diversioniste
 

     La Revoluţie, lucrurile s-au petrecut cu mare repeziciune. A reuşit să-şi păstreze cumpătul şi să ia cele mai bune decizii. În biroul său se afla un telefon guvernamental, pe care, în decembrie 1989, au venit tot felul de ordine criminale. În 23 decembrie a fost anunţat că un elicopter alb va ataca combinatul dinspre calea ferată. Au fost aduse trei rachete Strela, din poligonul de testări al Combinatului, din Dejani şi un tun KS 19. Foarte sceptic, Teodor Şuteu a reuşit să evite o catastrofă, ordonând să nu se tragă. Pilotul elicopterului, victimă la rândul lui a dezinformării, a întors înainte de a survola combinatul. Cristi, fiul său, a luat rachetele şi le-a băgat în portbagajul propriei maşini pentru a le duce înapoi. Câteva zile mai târziu, pe acelaşi telefon, i s-a ordonat să trimită un detaşament de gărzi patriotice să apere Gara Şercaia, unde un grup de terorişti vrea să arunce în aer vagoanele cu îngrăşământ. La fel de prevăzător, Teodor Şuteu a telefonat pe un alt fir, special pentru legăturile CFR, la Şercaia. A aflat că şi şeful de gară fusese anunţat că un grup de terorişti, venind de la Făgăraş va ataca gara. Aşa a reuşit să evite masacrul.

A luat-o de la zero
 

     De fapt, pentru Nitramonia, combinatul pe care îl dezvoltase toată viaţa, revoluţia a fost o mare păcăleală. În 1 aprile 1990 s-a pensionat. A văzut că printre noii guvernanţi erau tot securişti şi activişti pe care îi ştia. Doar că, de data aceasta toată lumea minţea, iar în spate, toţi furau şi stricau. S-a mutat la Bucureşti. Soţia lui a fost nevoită să se împrumute la CAR, ca să aibă din ce trăi. A înţeles că trebuie să o ia de la zero. În ‘90 a fost deja căutat acasă de reprezentanţii unor firme mari cu care a lucrat de-a lungul vremii. L-au chemat la Hotelul Astoria din Viena, împreună cu fiul său, Cristi, care participase de mai multe ori ca translator la unele întâlniri. L-au sprijinit să-şi înceapă o afacere pe cont propriu. Cunoscând la perfecţie domeniul în care lucrase a reuşit să dezvolte o afacere profitabilă. Tot ce are în acest moment a câştigat după pensie, prin forţe proprii. În tot acest timp, Nitramonia a fost distrusă.

Securişti de afaceri
 

     În 2003, un fost ofiţer sub acoperire din comerţul exterior, pe care îl cunoscuse cu ani în urmă, l-a căutat să-i propună să revină la conducerea combinatului. Ca de obicei, a fost foarte sceptic, dar curiozitatea l-a făcut să meargă înainte. Aşa i-a fost prezentat Mihai Tânjală, un alt fost securist, şi, mai departe, ministrul Privatizării din acea vreme, Ovidiu Muşetescu. A înţeles repede de ce s-a apelat la el, dar, la început, a încercat să mobilizeze oamenii pentru a relua producţia. La o întâlnire la Hotelul Aro, l-a auzit pe Muşetescu cum îi spune lui Tânjală: „Bine, mă, Tânjală, băi, prostule, ţi-am dat să tai fier vechi şi tu reîncepi producţia?” În combinat, a verificat vagoanele de fier vechi care ieşeau pe poartă. În scripte apăreau constant mai puţine. Preţurile pentru unele produse extrem de valoroase erau calculate la jumătate faţă de cât făceau pe piaţă. Totul era organizat ca un mare furt. Se vindeau materialele scumpe, de milioane de euro: oţelul inoxidabil, cuprul sau alama. Totul era tăiat şi vândut la kilogram. A priceput că fusese adus doar de faţadă, ca să liniştească sindicatul. Jaful era condus de doi securişti, Mihai Tânjală şi partenerul său, Valerian Simirică, un român trimis de securitate să se infiltreze în rândurile pocăiţilor de origine română din SUA. După ce le-a spus ce crede despre ei, nu l-au mai lăsat să calce în combinat.

Mândru de nepotul său
 

     Retras în casa din centrul Bucureştiului, văduv de mai mult de zece ani, Teodor Şuteu se gândeşte deseori la vremurile de altădată. ştie că a răzbit într-un sistem care, pentru mulţi este astăzi de neînţeles. Dar a făcut bine multor oameni şi este şi astăzi, după atâta vreme, cel mai respectat făgărăşean. Nu îl interesează prea mult politica, dar este mândru de nepotul său Cristi, care a ales să se implice într-un partid. Crede că a venit vremea să se schimbe ceva şi oamenii competenţi şi muncitori să aibă un cuvânt de spus în conducerea ţării. „Ungureanu mi se pare singurul politician serios din ziua de azi. Restul sunt de tot râsul”, spune bătrânul Teodor Şuteu, un om al cărui cuvânt are greutatea unei experienţe uriaşe.

O privatizare netelevizată

     Cine vrea să creadă că privatizarea fostului Combinat Chimic Făgăraş a fost făcută cu intenţii bune, se înşeală amarnic. S-a urmărit doar distrugerea intreprinderii şi îmbogăţirea securiştilor ajunşi la conducerea ţării. Nici nu le-a fost greu pentru că aveau tot ce era necesar: putere de decizie, oameni fără scrupule şi o avere fabuloasă lăsată într-un cont de umbră de factorii de decizie.
- SC Nitramonia SA era păstorită, înaintea privatizării, 2002, de APAPS cu 79,05% acţiuni, SIF cu 12,7% şi persoane fizice cu 8,2%. Avea atunci un capital social de 274 miliarde de lei vechi, datorii de 1500 miliarde de lei vechi, creanţe de 400 miliarde de lei vechi şi 1900 angajaţi. Era condusă de 8 directori executivi şi un director general. Producţia era întreruptă.
- Directorii au fost numiţi la conducerea fabricii în perioada 1990-2002 strict pe criterii politice, incompetenţa fiind cap de afiş la fel ca şi ascultarea de liderii partidelor care i-au înscăunat (FSN, PDSR, CDR, Alianţa DA, PNL şi PSD). S-au evidenţiat doar prin afaceri păguboase pentru intreprindere, dar avantajoase pentru ei şi partidele care i-au promovat în funcţii. Astfel s-a ajuns ca produsele fabricii aflate în stocuri (de loc puţine) să ajungă la terţe firme din ţară care n-au mai achitat niciodată în conturile Nitramoniei contravaloarea mărfurilor ridicate. 400 miliarde de lei vechi a înregistrat Nitramonia ca şi creanţe care n-au mai fost recuperate niciodată.
- Demarează procesul de privatizare comandat şi condus de ministrul Privatizării Ovidiu Muşetescu, PSD, şi aghiotantul său, Gheorghe Musliu. Investitorul ales este compania Flecher Group şi turcul Fatih Kesser, un infractor dovedit şi colaborator al teroriştilor Al-Quaida. Este eliminat Kesser din ecuaţie, după descoperirea manevrelor de către presă, şi Nitramonia a fost dată de acelaşi Ovidiu Muşetescu pe mîna a doi foşti securişti, Mihai Tînjală şi Valerian Simirică. Indicaţiile au fost clare, devalizarea combinatului şi tăierea instalaţiilor la fier vechi. De la sine înţeles că urmau disponibilizări în masă. Conducerea sindicatului a făcut pact cu investitorii, contracost bineînţeles, făcîndu-le acestora jaful mai uşor.
- Al doilea investitor ales a fost compania S&TOil Equipment Machinery LLC a securiştilor Mihai Tânjală, (fost deputat de Mehedinţi PSD, ofiţer de contrainformaţii) şi Valerian Simirică (securist braşovean stabilit în SUA, adventist) care se instalează la Nitramonia în august 2003 prin cesionarea contractului de la Flecher Group.
- Revoltele salariaţilor care cereau locuri de muncă şi producţie îi determină pe cei doi securişti să-l readucă pe platformă pe fostul director Teodor Şuteu, un mit al Făgăraşului, cu scopul clar de a linişti spiritele.
- Apar noi directori în fabrică: Iuliu Borşa, Francisc Tobă, Mihai Bărbuliceanu, Alexandru Mesina. Nu se reia producţia, dar se taie instalaţiile la fier vechi şi se vinde materialul (inox, fier, cupru, etc) la kilogram încasîndu-se milioane de euro.
u Nitramonia se divizează în 8 pui la 26 aprilie 2004, şapte preiau activele, dar fără datorii şi Nitramonia SA mamă care preia toate datoriile şi intră în faliment. SC Nitrofertiliser SA, Nitrocontrol SA, Nitrotrans SA, Nitroservice SA, Nitroexplosives SA, Nitrosere SA, Pensiune Păstrăvărie SA.
- Curtea de Conturi demonstrează, după intervenţia lui Traian Băsescu, că AVAS a fost complice la jaful Nitramoniei. S-a identificat şpaga în contabilitatea societăţii sub forma unei taxe de inteligenţă de o jumătate de milion de dolari şi s-a dedus ca şi cheltuială impozabilă. Nu s-au luat măsuri.
- Între Tînjală şi Simirică intră dihonia, se ceartă şi îşi împart patrimoniul, adică averea statului român pentru care nu plătiseră banii. Nitramonia mamă revine lui Tînjală, iar puii lui Simirică. Liderul de sindicat intră în cercul lui Simirică
- Puii sînt administraţi de SC Fimaco S&S SRL firma lui Valerian Simirică şi a lui Paul Flron Smerică, o rudă a securistului devenit american.
- Cearta celor doi a făcut ca ingineriile de la combinatul chimic să ajungă pe masa DIICOT. Simirică dispare o vreme în SUA, iar Tînjală se axează pe alte inginerii cu unii localnici pentru a-şi însuşi active ale fabricii: serele, cantina, hotelul de la Sâmbăta de Sus, păstrăvăria. În cazul serelor îl găseşte pe Sebastian Grapă şi pe Adrian Neag, ambii dornici de înavuţire şi meşteri în ţepe, iar în cazul hotelului şi păstrăvăriei îşi aduce artileria grea de la Lugoj şi din Germania.
- Ceilalţi pui încap de mîinile unor directori locali, numiţi de PNL şi PDL, care vînd mai tot de pe platformă.
- AVAS reziliază contractul cu S&T la 15 februarie 2005 ceea ce atrage un proces din partea lui Simirică Valerian care ajunge pînă la Washington. Pierde însă procesul, în 2010, pentru că n-a avut 150.000 de dolari pentru a achita taxele aferente procesului.
- Cantina ajunge la Sebastian Grapă fără nicun ban (cel care se vrea senator, mîna dreaptă a lui Cănceascu), serele sînt tăiate de Neag (mîna dreaptă a lui Grapă, condamnat la închisoare în martie 2005 în cazul Automobil Service SA Făgăraş şi plata a 4 miliarde de lei vechi despăgubiri civile), hotelul şi păstrăvăria ajung la Tînjală.
- Începe urmărirea penală a lui Tînjală, dar nu pentru ingineriile de la Făgăraş ci pentru cele săvîrşite la Giurgiu unde a distrus intreprinderea de utilaj greu. Este găsit vinovat şi este condamnat, în 2011, la 5 ani de închisoare cu executare. Dispare însă din ţară în SUA (Virginia) unde şi-a tras un domeniu (fermă).
- Persoanele care au falimentat fostul combinat chimic, deşi le-au fost dovedite faptele infracţionale, oamenii legii i-au declarat NEVINOVAŢI.
- Puii sînt scoşi din nou la vînzare de AVAS şi vînduţi abia în 2007. (Va urma)

Comments
Comentariu nou Cautare
sorin sturzu   |05-11-2012 23:15:33
Nu ne cunoastem personal dar,tot respectul. A-ti facut mult pentru
Fagaras..D-nule Suteu va doresc multa sanatate.
Cu stima,Sorin Sturzu
Suteu Teodor  - Multumesc, asemenea.   |09-11-2012 04:00:25
Sunteti cumva apropiat al domnului Sturzu care a fost seful bobinajului de langa
CTE - 2 ?
sorin sturzu   |09-11-2012 18:05:21
Da domnule Suteu,sant baiatul cel mic a lui Sturzu Rudolf.Sant cu un an mai
tanar decat Cristi.Traiesc de 22 de ani in Germania impreuna cu familia.Am
mostenit meseria tatalui meu.
Va doresc multa sanatate si toate cele bune,cu
respect.
Io   |06-11-2012 17:20:28
..pt dl.Sturzu...conjugarea verbului "a face" este..noi am facut

voi(sau Dvs) ati facut...etc.
..pt.Dl.Suteu..Multa sanatate si poate ne
spuneti de ce sunteti atit de inversunat impotriva securistilor cind chiar dvs
sunteti general al unui serviciu de informatii(DIA) ...oare chiar atit de mari
erau neintelegerile intre serviciile de informatii din perioada aceea ?
Suteu Teodor  - Multumesc, asemenea   |09-11-2012 04:37:01
Nu am fost si nu sunt nici acum inrait decat impotriva prostilor si
nenorocitilor din securitate si militie, ca Postelnicu, Patache, Petcu, Algeorge
s.a. Am avut si am tot respectul fata de oameni ca Generalii Vlad, Stamatoiu,
Macri care au sprijinit si aparat Industria Chimica.
Ref.presupusele grade.
Nu ar fi stricat.Nu ieseam la pensie c
u 1200 lei.
Romania dupa 90 a cazut
victima escrocilor internationali si asasinilor economici.Oamenii acestia nu
si-au facut decat meseria.Dar cei care au condus tara le-au fost complici. Si in
cazul CCF, cei care au condus, au fost complciii lui Musetescu, Kefer, Tanjala,
Simirica, Barbuliceanu, Mesina s.a.
unu, cel adevarat!  - deci garzile patriotice n-au avut munitie!   |07-11-2012 02:30:58
iata ca se ajunge la vorba mea ca garzile patriotice din combinat nu aveau
munitie la revolutie!!! unde e tampitul ala care mi-a luat pseudonimul, m-a
injurat si sustinea sus si tare ca garzile patriotice erau inarmate mai ceva ca
Rambo? ala de lucra la armata si era telefonist si "surprinsese" el o
discutie in care d-nul Suteu a ordonat sa se traga? acesta e adevarul cu garzile
patriotice si-l mai stiu si altii si bine ca a iesit la iveala!
Suteu Teodor  - Garzile Patriotice   |09-11-2012 05:09:37
Garzile patriotice din CCF nu au avut in mana munitie letala decat la tragerile
din poligon. Munitia letala a garzilor patriotice era in magazia corpului de
paza al securitatii la poarta Hurez. In timpul si dupa revolta, armamaent si
munitie letala am avut numai eu si D-l Nacu ce statea linga mine. Gardistii , in
timpul consemnului primeau numai cartuse oarbe(pentru zgomot) fara glont. Mai
aveau arme si munitie letala ofiterii din comisia militara de receptie a CCF. Nu
este singura bazaconie lansata de zvonacii si raspandacii revoltei din 89.
Tanjala  - Teo,vezi-ti barna din ochi   |12-11-2012 21:39:30
Tov. securist Teo Suteu imparte SECURITATEA lui Ceausescu in doua: securisti rai
si securisti buni si,cum era de asteptat,ca intreaga cohorta de securisti ai
sistemului,tovul ne spune ca facea parte din categoria celor buni si,din
"acuzat" devine acuzator.N-a fost chiar eminent in anii de
facultate,postul de director obtinandu-l datorita unei functii importante
detinuta in Uniunea Tineretului Comunist.
Sorin Sturzu   |18-11-2012 14:58:51
Asta cu,eminent este o gluma dupa parerea mea.Cati eminenti au detinut sau detin
functii importante?A conduce o grupa de 2 pana la.. necesita alte calitati.D-nul
Suteu fiind directorul Combinatului ce a funtionat cu succes atatia ani este pe
bun drept un cetatean de onoare al Fagarasului.Tota stima.Probabil dumneavoastra
ati fost eminent dar nu stiu cati fagaraseni va cunosc datorita calitatilor
exercitate.Eu nu va cunosc.Va doresc multa sanatate si numai bine.
Cico   |18-12-2013 06:18:45
Faceti un clik pe adresa de mai jos si veti vedea unde au ajuns banii de pe
platforma fagarasana!
http://soarfl.com/Airfield_History.htm l
Legionarul verde   |13-11-2012 16:30:53
Bade Tinjala hai sa facem imparirea in securisti prosti si destepti!D-l Suteu
Teodor a reusit prin performanta exporturilor de milioane de dolari ,de la
bachelita exportata in Japonia ,pina la produsele speciale exportate in zeci de
tari ale lumii ,sa dea de lucru la mii de oameni din Fagaras ,plus comunele
limitrofe ,pe salarii duble ca cele de la salariatii din alte fabrici avind un
cuvint de spus inclusiv in incadrarea in grupa I de munca a multor posturi cu
beneficii pt muncitori!
Asa au aparut toate casele si apartamentele din Tara
Fagarasului !
Voi din pacate cei de dupa revolutie faceti parte din categoria
celor prosti ca menegment ,obtinind rezultate dezastruoase ,reducerea nr de
muncitori la citeva sute ,inglodarea in datorii uriase a fabricii ,taierea si
vinzarea pe nimic a unor instalatii importante salarizare de ris fata de alte
societati!Asa ca ciocul mic si joc de glezne ,poate da D-zeu un proces la
Fagaras cu hotii de dupa 89 din Combinatul ce purta in vremuri de glorie nr 1 pe
tara !
Legionarul verde  - Ciocul mic si joc de glezne bade Tinjala!   |14-11-2012 11:20:04
Combinatul chimic Fagaras , cunoscut si sub numele de Combinatul chimic nr 1
,avea peste 10.000 de salariati ,realiza sute de produse exportate in zeci de
tari ale lumii ,profitul urias realizat ,prin administrare performanta
regasindu-se in salariile oamenilor !Aproape in fiecare familie din toate
comunele de pina la 50 km de municipiu era cineva care muncea in combinat , la
fel si in Fagaras!Casele frumoase realizate in acei ani sint o dovada a
salarilor duble fata de alte fabrici ,directorul general avind un cuvint de spus
la ministere!Referitor bade Tinjala la impartirea securistilor in buni si rai
,raminem la parerea D-lui Teodor Suteu si ii incadram in destepti si prosti!Prin
faptele de dupa 1989 cu reducerea personalului de la 10.000 la citeva sute
,inglodarea combinatului in datorii , reducerea salarizarii la jumatate ca la
alte societati ,jaful salbatic prin taierea unor instalatii valoroase ,cei din
gasca Simirica ,Barbuliceanu si onor numele matale predestinat de puturos
Tinjala ,va meritati cu prisosinta calificativul de prostanaci prin
rezultatele dezastuoase!Asa ca ciocul mic si joc de glezne!Poate da D-zeu si un
proces la Fagaras cu jefuitorii combinatului,Codlea va asteapta cu drag !
Io  - No,numa'ncet cu laudele...   |14-11-2012 13:20:49
..1. La Codlea nu mai are ce face Tinjala pt ca a "terminat" Coloromul
inaintea Nitramoniei...
..2..."reducerea salarizarii la jumatate ca la
alte
societati "...comparatia este cu societati..de unde??Din
Germania,SUA..??
..3...este o mare nedreptate sa-i "punem in carca "
d-lui suteu toate realizarile combinatului...ori sunteti rau intentionat ori
n-aveti habar de ce inseamna functionarea unui asemenea "agregat
industrial"...despre cerere si oferta de piata ati auzit ?...despre piata
CAER ati auzit ?...pina in'89 erau planuri de livrari intocmite la nivel de
Europa de Est nu doar nationale...si erau muuulti bani alocati
pt.productie...suteu si ai lui trebuiau sa se chinuiasca din greu sa-i
cheltuiasca pe toti si nu sa faca rost de ei...mai ginditi-va si dupa aia
reveniti cu laudele...
O zi buna si muuulta sanatate la toata lumea !
sorin sturzu   |14-11-2012 22:19:45
Stimate Io,numele si prenumene se scriu cu litera mare de exemplu,d-lui
Suteu.,Suteu si ai lui.Totusi multumesc pentru ajutorul acordat in primul
comentariu.
Trebuie totusi sa recunoastem ca Fagarasul in trecut a avut o putere
economica si sociala remarcabila si datorita Combinatului,IUC.Automat si
domnilor Suteu si Constantinescu.
Va doresc multa sanatate si toate cele bune.
Io  - Da si Nu   |16-11-2012 15:03:06
..da ,cind este nume propriu...eu am folosit sintagma suteu si ai lui cu sensul
de ...echipa ca sa nu spun gasca..
si nu, nu automat ...poate daca erau altii ar
fi fost altfel...nu neaparat mai rau...intotdeauna exista loc de mai bine...
sorin sturzu   |16-11-2012 18:53:42
cea ce priveste gramatica,tot respectul.Intotdeuna exista loc de mai bine,, din
punctul meu de vedere ar fi bine in primul rand sa stim sa pretuim ce
avem,detinem, sau sa tratam cu respect ce am mostenit.Din pacate si acum ca si
in trecut un lucru,o fapta negativa sa spunem asa, se uita mai greu decat
binele.Binele,activitatile pozitive,se uita repede.Eu raman la respectul
deosebit fata de domnii Suteu si Constantinescu.Se scrie aici de bani.Nu cred ca
ata a fost chiar prima orientare a acestor domni,ci binele salariatilor.D-nul
Costantinescu a trait la bloc iar d-nul Suteu in conditii omenesti.Au ajutat
invatamantul si sportul fagarasean.Haideti sa nu cautam acul in carul cu
fan.Nimenea pe lume este perfect.
Multe sanatate si toate cele bune.
Io  - Da da...   |16-11-2012 19:04:19
..vorbiti desigur despre "blocul" de pe Aleea Livezii , nu ?Va inteleg
simpatiile dar haideti sa nu exageram...
Sorin Sturzu   |18-11-2012 14:27:42
Nu,de pe Str.Parcului, dar se pare ca am abordat ceva ce nu mai sant in
tema.Scuze! daca tot vorbim de strazi,e clar, nu e tema acestui bun articol al
d-lui Suteu,ati lucrat pe Str. Inului?
Va doresc multa sanatate si o duminica
placuta.
Io  - Nu...   |19-11-2012 17:18:43
..m-a ferit Cel de sus sa am contacte cu Strada Inului ..sunt doar un fagarasean
vechi care cunoaste situatia "la zi" ..eu vorbeam despre casele "cit
blocul" de pe Str.Aleea Livezii (Dl.Constantinescu) si Str.Stadionului (nu
Parcului) pt.Suteu...
..nu acuz , doar constat..v-am mai spus, va inteleg
simpatiile si poate nostalgiile dar...sa respectam realitatea ...sfinti n-au mai
trait, din pacate , demult prin Tara Fagarasului...s-aveti zile bune...
PENTRU I-0  - Export pe toate continentele !   |15-11-2012 15:15:30
Exporturile nu erau limitate la Europa de est ,produsele mergeau si in America
,Asia ,Africa si in vest platite in valuta forte!Salarizarea era dubla fata de
cea din societatile locale de gaz .apa si electricitate unde erau angajati cei
dati afara din combinat pe motive disciplinare!Un sut in fund in Romania e un
pas inainte ,azi prin scumpirea exagerata a serviciilor oferite ei au salarii
duble ,profitind de lipsa concurentei in domeniu!Pe vremuri la combinat ,
oricine putea pune linistit o juma de leafa la Cec!Disciplina , ca si tainele
meseriilor ,se transmiteau din generatie in generatie !Era un combinat model,
transformat in ruina prin jaf organizat si ne pedepsit legal!
Cineva din
procuratura doarme in cizme pe banii statului !Desteptarea!Codlea cu geamuri
feropane asteapta tinjale ,barbuliceni ,grape ,.tobe si ce-o mai fii,eventual
ceva confiscari de averi ilegale.......
Io  - Omule anonim...   |16-11-2012 15:09:18
..eu n-am vorbit despre export doar in CAER..eu vorbeam de programe de productie
coordonate la asemenea nivel si de finantari pe masura,,,cit despre comparatia
salariala...depinde la ce niveluri va referiti...poate Suteu avea salariul la
nivelu acela in comparatie cu sefii acelor intreprinderi...in rest..ramine cum
am stabilit: sanatate si voie buna!!
iulius muresan  - amintiri   |15-11-2012 16:20:51
Domnule Suteu, l-am cunoscut pe tatal dumneavoastra. Eu sunt fiul lui Iulius
Muresan, nascut in anul 1920, bunicul meu a fost Toader Muresan de pe Ulita
Mare. Actualmente locuiesc in Alba Iulia si as fi incantat daca am putea
comunica pe Internet. Toate cele bune.
DIASPORA   |16-11-2012 11:21:24
Daca nu era Suteu era altcineva care sa opereze pe platforma de la
Fagaras.

Bomba ecologica creata acolo va ramne marturie peste veacuri a unei
entitati cu scop falimentar unde prostimea a fost tinuta sub iluzia
fericirii.

Toti cei care au muscat din iluzia creata de comunism si au irosit o
parte din viata acolo nu au decat sa se unga cu alifie pe la botic si sa inghita
in sec precum pelicanii.

Cei cativa care au reusit sa puna mana pe un banut pe
urma prostiei altora nu pot fi decat laudati si investiti cu respect.,...restul
ramane doar istorie intunecata.
Io  - Cam acid..   |16-11-2012 15:14:29
si probabil ff anticomunist ...bomba ecologica nu-i chiar asa grava...in alte
parti a fost si este muuult mai grav...cit despre"prostime"....n-aveti
dreptate...oamenii si-au cistgat o pita muncind cinstit ...poate spuneti si la
cine va referiti cind investiti atita respect ...
DIASPORA   |17-11-2012 09:42:08
Lo,...sper ca ai vazut cum arata zona fostului combinat.

Ce este izbitor si
adevrat ramane lipsa totala de viziune pentru trecut prezent si
viitor.

Analfabetismul functional de Romania este una dintre cele mai
aprofundate stari de sprit negative existente in Europa......pe urma tu poti
concluziona singur restul.
Sri xu  - DIA -SPORA -VAIESTE!   |19-11-2012 00:06:46
Dia-spora-vaiesti degeaba!Neam de neamul tau nu avea habar despre ultimele

produse de care nu vreau sa dau detalii ,de care noi fagarasenii stiam si care
puteau ajunge prin autotransport oriunde in lume prin forte proprii!Nu
intimplator dupa regizata infiltrare kgb -m6-cia mosad etc in 89
instalatiile
noi au fost printre distruse la comanda!Asa ca viitor era intr-o alianta bancara
vazuta de Ceasca cu Iranul iar industria noastra ar fi fost super performanta cu
un pret la benzina de 25 de centi litrul!La intoarcere din Iran jupin Ceasca a
fost tradat si mazilit iar in democratia originala de tip sud -american impusa
acum de Ue si Unchiul Sam cu Nato o sa faca din noi o tara bananiera fiindca se
joaca la cacialma ,fara un plan Marshall de care a beneficiat Germania
!
Viitorul unei tari mici e problematic ,viitor aveam dar agenturilii de care
vorbea Ceasca au vrut altfel!Poate data viitoare ....Poate o alianta cu
China?
Oricum locuitorii de la noi au dovedit ca rezista la greu ,iar imperii cu
picioare de lut au dat coltul:Imperiul roman, otoman ,austro-ungar,URSS. asa ca
urma -alege!Marea dezamagire ramine totusi Ue si Nato care fac fix-pix ceva pt
tara noastra dar fura la greu intrecindui-i pe rusii din vechia
alianta!Deocamdata am schimbat pe dracu cu mama -lui si o sa papam un timp
globalizare pe piine !Rabdare si tutun !Comunismul initiat in Rusia nu a prins
100 de an la creare dovedindu-se perimat , iar capitalismul anchilozat si
neputincios scirtiie din incheieturi ,asa ca daca criza continua ,vom asista la
schimbarea ,schimbarii!
Vor urma o serie de surprize ,surprize , eu prognozind o
mare lipsa de papica mai ales pt cei din diaspora mai ales daca alesii vostrii
democratici de acolo pun de un razbel poate ultimul si unul fara invingatori!Iar
banii aia facuti cica de destepti o sa vezi cu surprindere ca nu sint
comestibili!
Cu 100 de saci de cartofi pe persoana din cultura propie anuala 100
de griu etc o sa ridem in barba de toti si toate!Nici nu va dati seama ce
saracie mare o sa vina iar o felie de piine o sa valoreze aur!Pina atunci ai
drepul democratic domnule dia-spora-vaieste, cit vrei fara sens ,orice pasare pe
limba ei piere!Singura problema va fii daca va mai ramine ceva din planeta
pamint!Traiasca si infloreasca noua ordine mondiala !
Io  - he,he...   |19-11-2012 17:23:34
..se pare ca v-a suparat rau cetateanul ista ,d-le.Suteu....din pacate ...cam
aveti dreptate in analiza situatiei din momentul de fata...ne ramine doar
speranta ca va inselati pentru viitor...putina dreptate are si omul
diasporovaitor...haideti sa recunoastem...poate-i putin cam prea
...vehement...s-avem zile faine...
DIASPORA   |20-11-2012 11:34:36
Trecutul este dovedit ca un episod intunecat mai ales pentru Fagaras.

Pe cei
care au avut la indemana puterea decizionala nu avem decat sa-i privim cu mila.
Daca au fost asa de saraci cu "duhul" acum chiar daca comunitatea
plateste, ramane meritul lor.
Dupa cum spuneam este de iertat faptul ca viziunea
lor despre societate a fost zero in trecut, dar este ingrijorator ca viziuena
prezentului si pentru viitor este la fel de redusa.

Ceia ce scri tu " Sri
xu" este doar o mica prelegere din teoria haosului despre trecut si viitor
menita sa controleze multimea. Intradevar ea a functionat si inca mai
functioneaza la prostime, dar este dovedit ca unde este prostime multa se
traieste prost.

Viata este scurta si dupa parerea mea trebuie traita cu
decenta si calitate. Aceste constante de trai le stabilim noi fiecare in
principiu cum vrem, sau asteptam sa le stabileasca altii pentru noi.

Asa a fost
si asa ramane!!!!!!!
Legionarul verde  - DIA SPOR A TUNCI LA MUNCA!   |20-11-2012 18:42:15
Daca la Fagaras ar fi vrut sa se faca investitii din vest muncitorii nu ar fii
plecat aiurea prin lume!Capitalismul a luat boala comunismului si fura unii de
simiricii, tobele ,grapele si tinjalele ar fi mici gainari pe linga ei!SUA au
datorie 16.000 de miliarde si un produs anual de 15 mii de miliarde ,Anglia
datorie de peste 1 miliard de lire sterline ,Italia datorie de peste 2000 de
miliarde euro , Germania 2000 miliarde euro recunoscute ca datorie si
5000miliarde euro inprumutate in ,Spania,Portugalia si Grecia care trage sa
moara ,iar tarile din est ca si noi au saltat de 100 de miliarde datorie in
euro!Asa ca slabe sperante de investitii in viitor!Iar datoriile cine le
incaseaza oare cica marea finanta mondiala draga dia sporavaieste ,iar plata va
cadea dupa cum spui pe umerii prostimii ca e destula de pe malurile Dunarii spre
Tamisa ,Tevere ori Mississippi !Viitorul va fii mic si negru cind unchiul Sam va
pornii tiparnita la verzisorii ce nu au acoperire ,iar UE probabil va tine
isonul cu euroii ,asa ca va fi viata de viata ........capitalismul e in coma si
e tinut in viata doar de aparate!
Comunism am papat ,capitalism am fumat, ce
urmeaza ?Cica din marile crize se iese printr-un razboi ,sa vezi ce respect o sa
fie pt voi cei din diaspora....Doamne apara si pazeste cica a-ti votat
democratic pe sefutii vostrii ,o sa vezi ce le pasa de oameni!Cazanul e pus la
fiert in orientul mijlociu, iar cine seamana vint va culege furtuna!
ION   |03-11-2016 15:14:26
JUGARU EUGEN A INTRAT IN RANDUL MASONILOR DIN ROMANIA SI A FOST ACEPTAT PRIN
ORDINARE INTERNATIONALA
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 182 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4660768

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare